Focus on
11.10.2023.

Assassin’s Creed Mirage: Basim i ostali protagonisti

Zlatna sredina u zlatnom Bagdadu

Najnoviji dodatak u AC franšizi je Mirage. Ima onih kojima se dopada, neki su možda malo razočarani, ali većina smatra da je urađen dobar posao. Ipak, kada se napravi poređenje sa starijim unosima u serijalu, čini se da dobijamo neočekivane rezultate i komentare.

Serija Assassin’s Creed trenutno ima 20 igara uključujući spin-off i henheld izdanje.

Zasnovan na jedinstvenoj premisi, Assassin’s Creed uspešno kombinuje istorijsku fikciju i akcionu avanturu da bi stvorio seriju divnih ekstravagancija. Iako je franšiza imala svoje uspone i padove, nastavila je da pomera granice, odvodeći igrače u sve zaokruženije i privlačnije scenarije, i čini se da Mirage radi dobar posao, dok se oko glavnog protagoniste razmenjuju mišljenja na društvenim mrežama.

Protagonisti

Protagonista Assassin’s Creed Mirage je Basim kao najnoviji u dugom nizu vodećih igrača u Ubisoft-ovoj Assassin’s Creed franšizi, a komparacija sa ostalima može otkriti koliko je verovatno na njemu da donese nešto novo i ostavi svoj pečat. Protagonisti Assassin’s Creeda imaju tendenciju da dele neke osnovne osobine, sa skupom veština koje im omogućavaju da idu preko krovova i uništavaju neprijatelje, ali i vezu sa Assassin Brotherhood Bratstvom ubica ili Hidden Ones Skrivenim.

Basim ne mora nužno da oduševi i ponudi fundamentalno novo tlo, ali je takođe kopija bilo kog od svojih prethodnika. Assassin’s Creed Mirage nije Basimovo prvo pojavljivanje u seriji Assassin’s Creed, jer se lik prvobitno pojavio u Assassin’s Creed Valhalla iz 2020. godine. Njegova ličnost je, međutim, veoma drugačija u Mirage, koji priča priču o njegovim mlađim godinama i njegovom upoznavanju sa Hidden Ones.

Basim i skromno poreklo

Protagonisti Assassin’s Creeda dolaze iz širokog spektra različitih pozadina, iako imaju tendenciju da imaju neke urođene karakteristike koje im omogućavaju da se oblikuju u velikog ubicu ili skrivenog. Basim počinje kao ulični lopov u Assassin’s Creed Mirage, i poseduje skup veština koje dobro prelaze u ulogu skrivenog ogrtača i bodeža.

Ovaj izbor priče igra na poznatim elementima od sirotana do bogatstva kako bi se stvorio odmah upečatljiv narativni luk, jer kada vidi Basima kako se uzdiže do višeg poziva i usavršava svoje veštine, lakše je navijati za njegov uspeh u borbi.

Assassin’s serijal nije baš sklon protagonistima sa tako skromnim poreklom. Ezio Auditore da Firenze, verovatno najpoznatiji protagonista koji je ikada krasio franšizu, odgajan je kao samouvereni plemić, a čak i likovi koji su odrasli u okruženju manje visoke klase često su imali značajnu lozu, bilo da je to bilo u obliku direktnog ubice pretka ili odgovarajuće kraljevske porodice. Kroz organizaciju, Basim je i dalje u mogućnosti da stupi u kontakt sa velikim istorijskim ličnostima tog doba i zanimljivim filozofima i naučnicima, tako da to ne predstavlja prepreku klasičnom istorijskom vrtenju priče.

Basim VS. ostali

Basim nam je svima simpatičan jer je angažovana ličnost, ali on ne mora nužno da dostigne visine najboljih protagonista franšize u tom pogledu. Ezio i njegova harizma su i dalje nezaboravni i to 15 godina kasnije.

Edward Kenway iz Assassin’s Creed 4: Black Flag se slično drži već deceniju.

Basim ima neki jednostavan šarm u Assassin’s Creed Mirage i dozvoljava sebi da se upušta u olako komične opaske kako bi izbalansirao svoju opštu ozbiljnost, ali je malo verovatno da će ostaviti trag na istom nivou kao neki prethodnici. Imajući to u vidu, Basim se lako ističe iznad nekih ozbiljnijih protagonista kao sveukupno simpatična figura.

Connor Kenway iz Assassin’s Creed 3, je takođe zanimljiv protagonista u mnogim aspektima, ali njegov nedostatak šarma ga je izožio mnogim kritikama kada je došao direktno nakon što je Ezio završio trilogiju.

Assassin’s Creed je takođe uspeo da dobro izvede ozbiljnije protagoniste, možda najbolje sa Bayek-om u Assassin’s Creed Origins.

Basim nekako udobno zauzima sredinu koja izbegava bilo koju od glavnih slabosti slabijeg protagonista, ali se ne može uporediti sa najboljim od prethodnika.

Novo ili poznato?

Najupečatljiviji protagonisti Assassin’s Creed fran[iye su obično donosili neki novi pomak i promene u seriju, nešto što Basim ne uspeva u potpunosti da uradi u Assassin’s Creed Mirage-u.

Promena nije uvek dobrodošla , to znamo i to je dokazano. Ipak, vešto izvedena, može učiniti da se stvari osećaju sveže na način koji privlači pažnju. Eziov stav u Assassin’s Creed 2 bio je potpuno drugačiji od Altaïra u originalnoj igrici, pomažući mu da se istakne. Kassandra je bila novi protagonista, prvi put se desilo da je glavna serija ponudila solo protagonistkinju koju je moguće igrati, a taj neočekivani korak je uticao na njenu ubedljivu ličnost i učinio je jednom od najboljih u franšizi. Basimova najveća istaknuta karakteristika je njegova gore pomenuta priča o statusu, ali iako to nije tačno urađeno ranije u seriji, nije sasvim bez presedana. Setimo se da je Edward Kenway morao da se podigne sa najniže tačke, bez obzira na svoje poreklo, a protagonisti Assassin’s Creed Syndicate, Jacob i Evie Frye preuzeli su kriminalni stil života u ime borbe protiv korumpirane elite.

Zlatna sredina

Ako stavimo sve na liste za ZA i PROTIV, Basim se na kraju udobno smešta u sredinu liste protagonista Assassin’s Creed Malo je verovatno da će podstaći apatiju ili odbojnost koju neki protagonisti imaju, a njegova iskrenost, karakterno putovanje i spremnost da se bori sa novim sumnjama u Hidden Ones čine ga zanimljivim i dopadljivim na osnovnom nivou.

Basim ne izmišlja toplu vodu ili komanduje igrom na isti način kao štosu najbolji Assassins i Hidden Ones, jaz koji je malo uočljiviji načinima na koje Mirage uzvraća stil Assassin’s Creed 2. U seriji dugoj i igranoj kao što je Assassin’s Creed, završiti na boljoj strani stvari je generalno impresivno dostignuće, čak i ako Mirage ne podiže Basima do najviših visina.

Basim se verovatno neće nalaziti na samom vrhu ili dnu bilo čije liste omiljnih ubica.

Zaključak

Uklapajući se dobro sa Assassin’s Creed Mirage pristupom vraćanja na osnove, Basim obavlja posao kao protagonista bez većih problema, a ponekad je i to dovoljno.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41406
Postani najsvestraniji Assassin u istoriji franšize u novom nastavku p...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Ušteda 38%
6.499,00 RSD
Vrsta
Nova
6.499,00 RSD
3.999 ,00 RSD
Korišćena
4.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50290
Postani najsvestraniji Assassin u istoriji franšize u novom nastavku popularne i...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Ušteda 38%
6.499,00 RSD
Vrsta
Nova
6.499,00 RSD
3.999 ,00 RSD
Korišćena
4.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
XBOX ONE igre XBO943
Postani najsvestraniji Assassin u istoriji franšize u novom nastavku p...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Ušteda 38%
6.499,00 RSD
Vrsta
Nova
6.499,00 RSD
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Gaming Miševi HMI00203
Miš Redragon Mirage M690 Wirelless
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.799,00 RSD
Vrsta
Nova
2.799 ,00 RSD

Slični članci

06.
Oct.
2023.
Focus on
Povratak u prošlost na više načina.
22.
Aug.
2023.
Vesti/Najnovije
Ubisoft je nedavno objavio interesantan tekst o tome kako su radili na reinkarnaciji Bagdada iz devetog veka, i koliko se može naučiti iz igre osnovno o...
07.
Jun.
2023.
Vesti/Najnovije
Sada imamo trejler, više informacija ali i datum objavljivanja.