Ova mama je gejmer
24.07.2022.

Poslovi u gejming industriji

Nije svako rođen da bude gejmer

Ukoliko se pitate da li ste "matori" za gejming, odgovor je da NIKADA NISTE STARI da na neki način uđete u carstvo video igara. Ja sam Vam idealan promer osobe koja nije edukovana za gejming ali sam ga zavolela i napravila od toga svoje zanimanje. Nabavka, prodaja, marketing, konsalting... Samo je jedna stvar bita kada je gejming u pitanju - morate ga voleti! Ali realno, bitno je da volite svoj posao bio to gejming ili ne. Prijavite se na webinar i postavite nam i uživo pitanja ukoliko ih imate. Učestvovanje je besplatno i idealna je prilika da saznate sve o onome što niste znali, a možda niste ni imali koga da pitate. Pre predavanja, hajde da vidimo koji su to poslovi koje možete raditi a da niste gejmer (naravno, ima ih još više nego u tekstu).

Godinam već pišem o tome kako tehnologija dostiže nove visine i nastavlja da se uliva u mnoge aspekte naših života, a  industrija video igara nastavlja da se širi. Igranje je sada sve popularniji hobi za ljude svih uzrasta širom sveta. Igranje je sve popularnija industrija za one koji traže dobro plaćene poslove. Ali, to ne mora da ostane samo hobi ili ideja kako bi možda nešto mogli da uradite po pitanju dobrog posla

Spremni ste da naučite kako da uđete u industriju igara?    Šta je industrija video igara?  

Iako mnogi od nas igraju igre kao razonodu, sigurna sam da većina nije razmišljala o tome šta se dešava "iza kulisa" igara koje igrate. Gejming je ogroman prostor sa mnoštvom različitih i uzbudljivih uloga i odgovornosti.  To je toliko udaljeno od pukog stvaranja igara. To su grafika, muzika, razvoj, dizajn i još toliko toga. Gejming obuhvata sve uloge uključene u svet video igara, od mobilnih telefona, preko PC računara pa do konzola. Sama industrija je posebno inovativan sektor koji nastavlja da raste pa stalno vidimo nove igre i nove platforme za igranje.

Gejming se čak razvio daleko od igranja iz zabave, sa platformama kao što su Youtube i Twitch koje su postale glavna mesta za gledanje sadržaja vezanih za igre. Naravno, jedinstveni prostor kao što je ovaj dom je bogatstvu kreativnih mogućnosti, koje mogu doprineti ispunjenju karijere, ali i unapređenju i promeni iste. 

Katherine Bidwell, osnivač State of Play Games je u jednom intervjuu za Futurelearn govorila je o svom iskustvu. Rekla je: „Mogla sam da stvaram svetove i oni su postali stvarni. Mogla  bih da uzmem igrača na emocionalnu vezu i da se jako zabavim sa tim. I osećam se kao da mi je industrija video igara to dala."

Postoji širok spektar poslova u gejmingu koje treba otkriti. Hajde da istražimo samo neke od njih, među toliko različitih oblasti za rad, i sigurna sam da ćete pronaći onaj koji će vas zainteresovati.

 

Marketing

Kao što sam toliko puta rekla, da biste se uključili u industriju igara, ne morate nužno da učestvujete u kreiranju igara. Marketing je suštinski deo industrije igara i ključan je za širenje svesti o dostupnim igrama i konzolama. Čak i u domenu marketinga, postoji niz različitih uloga koje možete izabrati. Dobar ili loš marketing, postoji razlika koju ste mogli, bar delimično da primetite kada je u pitanju Cyberpunk 2077. Idealan primer za odličan marketing pre ponude proizvoda korisnicima, i isto tako idealan primer lošeg kriznog marketinga. Oglašavanje, komunikacija, društvene mreže, razna dešavanja i ono najbitnije - povezivanje sa lokalnim influenserima i tržištima. Naravno, potrebno je malo istraživanja i učenja ali ništa drugačije kao kada recimo iz industrije gaziranih pića pređete u IT.

 

Game designer

Ovo je idealan posao za kreativce. Uloge dizajnera igara razlikuju se od kompanije do kompanije, ali generalno su oni odgovorne za kreiranje ideja, planova i nivoa. Dizajner igara će zamisliti skoro svaki aspekt igre, bilo da su to likovi, pozadine, zapleti i još mnogo toga. Postoje interesantni kursevi koji će od vas napraviti stručnjaka, ali naučiti kako da kreirate igre. Za sve postoji osnova ili početak, pa se onda kreće na usavršavanje. Najbitnije je da vi to želite, sve ostalo je lako. Ako je dizajn likovavaša oblast interesovanja, verujte mi da i tu postoje namenski kursevi.

 

Game developer

Igre uopšte ne bi bile moguće bez ključnog rada programera igara. Ali šta je razvoj igara? Šta radi programer igara? Sa svojim znanjem o kompjuterskom programiranju, programeri igara će kodirati mnoge aspekte igara na kojima rade. Oni transformišu ideje i koncepte u materijal za igru. Često će blisko sarađivati sa dizajnerom igara, a povremeno će sami dizajnirati aspekte igara. Programeri zaista oživljavaju koncepte, i to na različitim platformama i konzolama. Najbolje je da ukoliko vas ovaj posao interesuje, prođete kurseve i upoznate sa sa kodiranjem za igre.

 

Gaming bug tester

Tester grešaka u igrama. Pomalo čudna profesija, zar ne? Nisu sve uloge u industriji igara ono što možete očekivati. Postoji mnogo zupčanika u mašini kao što je industrija igara. Jedna interesantna uloga je uloga testera grešaka u igricama. To je neko ko igra igrice da bi utvrdio da li ima problema sa igrom. Testeri grešaka će prijaviti sve greške u igri koje programeri treba da reše. Za strastvene igrače, ovaj posao zvuči skoro previše dobro da bi bio istinit.

U masovnoj igri kao što je Skyrim, postoje milioni kombinacija akcija igrača. Igrači mogu da komuniciraju sa objektima, likovima i okruženjem u skoro beskonačnim sekvencama.  Testeri igara imaju zadatak da isprobaju te kombinacije kako bi bili sigurni da sve funkcioniše. Više od toga, od testera se zahteva da razmišljaju van okvira. Morate da komunicirate sa svetom na način koji programeri nisu očekivali ili predviđali. U svim vrstama igara postoje neograničeni problemi sa stavkama i problemi koji probijaju nivoe. Ovo je rezultat interakcije igrača sa igrom izvan načina na koji su programeri očekivali. a bi iskorenili svaku grešku, testeri obezbeđenja kvaliteta moraju da testiraju bukvalno svaku kombinaciju. U borbenoj igri, to znači da se svaki lik mora suočiti sa svakim drugim likom, na svakom pojedinačnom nivou.  Ako imate borbenu igru sa 12 likova, a svaki lik mora da se bori sa svakim drugim likom, govorite o 144 mečeva.  Ali, pošto mora da postoji više od jednog nivoa, morate voditi 144 borbe na svakoj mapi. Dakle, ako postoji pet mapa, gledate na 720 borbi.  Možete videti kako nešto tako „sadržano“ kao što je borbena igra može da rezultira danima i danima rada na testiranju. 

Ko ne bi želeo da bude plaćen za igranje igrica? S obzirom da je to tako uzbudljiv prostor, do ove uloge može biti teško doći zbog velike potražnje.

 

Games animator

Uloga animatora igara je još jedan kreativni segment industrije igara. Animator igara je odgovoran za kreiranje bilo kakvih interaktivnih elemenata unutar igara. Oni u suštini osiguravaju da se stvari mogu pomerati i sa njima komunicirati unutar igre, bilo da to znači likove, okruženje i bilo šta između. Animator igara će veoma blisko sarađivati sa dizajnerom igara i često će dolazi do ukrštanja uloga. Ova uloga može zahtevati da radite na 2D animaciji ili 3D animaciji, u zavisnosti od igara sa kojima radite.  

Animatori su umetnici, ali umesto da koriste četkice da prenesu svoju poruku, oni koriste pokrete likova koje vidimo u igricama. Posao animatora je da oživi likove koristeći scenario i viziju reditelja. Ako to efikasno urade, igrač će možda zaboraviti da gleda kolekciju piksela umesto pravog čoveka koji diše.  Animatori su akrobate, komičari i glumci. Njihov cilj je da pruže dinamične i privlačne portrete likova a generalno se dele u tri grupe: 2D animatori, 3D animatori i animatori igara.

Da bi pričali priče, 2D animatori koriste konvencionalni rukom nacrtani pristup ili sofisticirane kompjuterske alate. Da bi oživeli likove na ekranu, primenjuju osnovne principe vremena, prostora i privlačnosti.  3D animatori koriste softver za 3D animaciju za obavljanje mnogih istih zadataka kao i 2D animatori. 3D animatori koriste prednosti tehnologije pored osnovnih principa animacije kako bi svoju umetničku formu podigli na nove visine. Ovi animatori će animirati sve, od drveća do dinosaurusa i heroja.  Animatori igara kreiraju animacije za video igre. Oni će težiti da kreiraju „biblioteku“ različitih animiranih radnji umesto da animiraju funkciju od početka do kraja. Poput filmskih animatora, animatori igara preuzimaju rad 2D i 3D umetnika i oživljavaju ga kroz animaciju. Oni razvijaju pokrete karaktera na osnovu plana reditelja. Oni unose autentičnost, ličnost i emocije u igru.  Za razliku od filmskih animatora, međutim, animatori igara su vešti u kodiranju i programiranju. Oni konstruišu biblioteke pokreta za svakog lika, pošto je animacija igre obično složena mešavina različitih tipova pokreta. Oni rade na način koji maksimizira igru i interakciju, a istovremeno maksimizira tehnologiju motora igre.  Animatori igara blisko sarađuju sa umetnicima i programerima. Obično odgovaraju umetničkom direktoru.

Naravno, i ovde je moguće naći kurs koji će unaprediti vaše znanje i preusmeriti Vas ka gejming industriji.

 

Zastupnik brenda, Product Manager ili Key Account

OK, znam da mnogi ne vole strane nazive ali to je ono što će vas sačekati u oglasima za posao. Dobar prodavac je dobar prodavac. U gejmingu je bitno da se stalno interesuje o novitetima. Uvoz, distribucija ili prodaja, gejming je industrija kao i sve ostale. Bićete dobri ako volite to što radite, verujete u ono što prodajete i cenite klijente sa kojima radite. Nije potrebno ići na kurseve već samo istraživati i čitati.

 

Sound designer

Dizajner zvuka je posao koji dosta mojih prijatelja muzičara želi da radi u gejming industriji. Postoje kompanije koje jedan sekund plaćaju i po nekoliko stotina eura. Ako je zvuk vaš izbor ili zanimanje, možda će vam uloga dizajnera zvuka privući pažnju. Kao što verovatno možete da pretpostavite, dizajner zvuka je odgovoran za kreiranje zvučnih zapisa, zvučnih efekata i muzike u igricama. Kao dizajner zvuka, snimaćete različite zvukove i uređivati ih u skladu sa tim. Oni će morati da odgovaraju animaciji i da odgovaraju osećaju i temi igre što je više moguće. Kod nas nema mnogo kurseva sa ovom temom ali je kao predmet muzika u video igrama zastupljena. Nekada je dovoljno i napraviti svoje umetničko delo na već poznatu igru i poslati developerima, ili postavite na neki od sajtova za prodaju zvuka. Stvar je samo u tome da se pokrenete i ne sedite kod kuće i razmišljate o tome kako bi bilo... 

 

 

Content writer

Mnogo je onih koji misle da je ovo idealan posao za njih i iskreno, ukoliko želite da se bavite pisanjem u ovoj industriji, neophodno je da imate osnovne veštine, a sve ostalo će brzo doći na svoje. Brzo prilagođavanje, jake veštine istraživanja, fokus, malo poznavanje SEO, komunikacija i poštovanje rokova. Nije dovoljno da volite igre da biste dobro pisali. Dešavalo mi se da radim sa ljudima koji su toliko želeli da pišu za neke od portala sa kojima radim ali jednostavno nisu želeli da usvoje osnove koje moraju da primene. Ukoliko mislite da dobro pišete, rečenice su vam kratke i jasne, bez poštapalica i ponavljanja reči, pošaljite nam svoj tekst. Objavićemo ga.

 

Event organizer

Sigurna sam da je mnoge ova pozicija iznenadila. Organizator promocija i dešavanja je jedno od najtraženijih pozicija u kompanijama koje izdaju i promovišu video igre. Iako poslednjih par godina zbog pandemije nismo imali sajmove i promocije, ovo je posao koji mnogo mogu uspešno da rade. Kreativnost, komunikacija, planiranje i razumevanje gejming industrije. Sve ostalo se da lako unaprediti. 

 

 

Preuzeto sa bloga Indijanka Danka

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Kompaktan, ali moćan, ovaj zvanično licencirani PS4 žičani kontroler jedan je od NACON...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Nacon Asymmetric Wireless Controller je zvanično licencirani bežični PS4 kontrol...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
6.999,00 RSD
Vrsta
Nova
6.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Slušalice HSL00819
Namenjene za Nintendo Switch & Nintendo Lite Okretni mikrofon Udobni jastu...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Vrsta
Nova
2.499 ,00 RSD

Slični članci

11.
Sep.
2023.
Ova mama je gejmer
Video igrice sa temom košarke su popularne već dugo. Od realističnih simulacija do zabavnih igara u arkadnom stilu, a ovo su možda najbolje od njih..
18.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
Pandemija je pokazala da ne moramo da izlazimo iz stana da bismo ostali u formi. Sa druge strane, naterala nas je da shvatimo koliko je vežbanje bitno.
15.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
U jednom od prethodnih tekstova smo se bavili umetničkim delima u video igrma, ali sada je vreme da se pozabavimo igrama koje istražuju umetnost.