PC
25.08.2020.
Autor: Danica Manojlović

Mikrofoni su in!

Strimer, gejmer, youtuber...

Prvo su nam bili neophodni miševi. Naravno, ništa manje bitne nisu ni tastature.

Vremenom su se menjali izgled ikomponente računara a uz njih i izgled periferija.

Slušalice su postale neizostavan deo svakog seta, kako za one kojima posao dozvoljava slušanje muzike, tako i za one koji žele da naprave pauzu uz neku dobru muziku. Poslednjih godinu dana je mikrofon postao deo ove must have grupe periferija.

U Srbiji smo uvek imali najveću prodaju najjeftinijih modela. Dan danas se sećam onih jednostavnih modela sa postoljem kao što su A4Tech MI-10 ili Genius 01A? Srbija je prodala hiljade komada istih.

Došla su neka nova vremena, i to i bez Korone koja nas je naterala da više sedimo u kući i razgovaramo online sa prijateljima. Radimo online. Družimo se online. Zabavljamo se online. Posećujemo sajmove, bioskope, muzeje i pozorišta online. Kada vam dete dođe sa molbom da mu kupite mikrofon (ili želite da ga kupite sebi) postavlja se više pitanja kao smernice ka pravom modelu. Više se ne posavlja pitanje da li vam je mikrofon potreban već kako ćete ga koristiti.

Prvo pitanje koje treba da postavite sebi je: „Kako ću ovo koristiti?" Ovo pitanje je ključno iz više razloga. Svaki od modela u našim radnjama, među najprodavanijim modelima u Srbiji ili najpopularnijim na svetu, ima prirodno svoje dobre i loše strane.

Najbolji mikrofon za streaming i igre će vam osigurati da se uvek čujete glasno i jasno. Kao streamer, vaš glas se mora čuti tokom cele emisije, ali to se odnosi i na chat u igri. Dakle, da li planirate da budete sledeća velika zvezda na Twitchu, da li ćete samo ćaskati sa prijateljima na Discordu ili je u planu pokretanje sopstvenog podcasta - jedan od boljih mikrofona za striming bi trebalo sve to da pokrije.

USB mikrofoni postaju sve rasprostranjeniji poslednjih godina, tako da postoji veliki broj modela za izbor na tržištu.

XLR mikrofoni i dalje nude najbolji kvalitet zvuka, imaju dosta povoljnu cenu i obično su teži za podešavanje (često im je potreban nekakav spoljni interfejs) u odnosu na njihove USB kolege. Kada je reč o izboru najboljeg mikrofona, poželećete malo i da razmislite kako i gde planirate da ga koristite.

Dosta je osoba koje nisu sigurne šta znače oznake u opisima modela tipa dvosmerni i sl. U pitanju su načini snimanja tj. polarni obrasci mikrofona i oni su:

  • Kardioidni: Snimanje ispred mikrofona. Savršeno za snimanje glasa, vokala i striminga.
  • Dvosmerni: snima zvuk ispred i iza mikrofona. Idealno za intervjue jedan na jedan.
  • Omnidikcioni: čuje se zvuk iz svih pravaca. Idealno za razgovore u panel diskusijama.
  • Stereo: Savršeno za ASMR snimanje i YouTube

Poenta je pronaći mikrofon koji će vam zvučati dobro ali je bitno i da bude prilagodljiv. Mikrofon mora da radi dobro u različitim uslovima.

Da li je na stolu u okviru vašeg setupa ili ga nosite sa sobom da pravite vlogove?

Da li je bitno i kako izgleda kada se snimate? OK, nekima to nije bitno ali ne zaboravite da ne samo da će ljudi koji vas gledaju videti isti taj mikrofon već ćete i vi gledati satima u isti. Nije da ste na modnoj reviji kada vas gledaju ali je važno i kako sve to izgleda, zar ne?

U slučaju da odaberete stojeći mikrofon (sa postoljem), gledaće u njega svaki put kada budete sedeli za svojim stolom (a gledaće i on vas) - a prenosivi mikrofoni moraju biti lepo dizajnirani.

Faktor oblika mikrofona takođe može igrati ulogu u tome koliko je prilagodljiv jer će vam biti potrebno da napravite prostor za isti. težak, veliki, mali, široko postolje, prilagodljiva visina, uglovi...

Mikrofon mora dobro da radi u svim postavkama sa različitim računarima, tastaturama i monitorima ali mora i da dobro izgleda kada vas vide gledaoci na strimu ili vlogu.

I najbitnije - cena!

Želje i snovi, ponuda i mogućnosti...Znate onu staru "Nikada nisam toliko bogat da kupujem jefine stvari". I to je istina.

Ne kupujte najjeftinije već birajte najbolje u odnosu na ono koliko ste planirali da potrošite. 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Mikrofoni GAD034
Sadržaj pakovanja Razer Seiren Elite mikrofon, Desk stand, Gooseneck Extender, 3...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
32.799,00 RSD
Vrsta
Nova
32.799 ,00 RSD

Slični članci

12.
Aug.
2020.
Playstation
Da li su sve slušalice iste? - pitanje koje mnogi postavljaju.