Vesti/Najnovije
29.01.2024.
Autor: Dzoni Kvid

Tekken 8 recenzija

Tekken u punom sjaju

Na Tekken 8 smo čekali dugo. Njegov prethodnik, neviđeno popularni Tekken 7, lansiran je sad već davne  2015. godine, dok je ažurirana verzija stigla na konzole 2017. Međutim, njen šokantno dug životni ciklus — ovekovečen neverovatno jakim konkurentskim igrama — na kraju je utro put za visoko budžetni Tekken 8. Slično kao Street Fighter 6, ovo deluje kao borbena igra sa podrškom, prepuna modova i prožeta vizuelnim spektaklom.

Verovatno bi trebalo da počnemo sa samim sistemom borbe, koji je izuzetno zadovoljavajući. Tekken je uvek bio odličan u pružanju audio-vizuelnih povratnih informacija, jer se napadi povezuju sa  odličnim audio efektima– ali Tekken 8 to podiže na novi nivo. Postoji jasan bas u svim zvučnim efektima — čak i kada samo blokirate — a postizanje kontra udarca rezultira eksplozijom boja specifičnih za lik.

Tekken 7 je već bio intenzivna borbena igra sa brzim tempom, ali deo nove mehanike čini naslednika najnadmašnijim i najimpresivnijim delom u Bandai Namco-ovoj franšizi. Novi Sistem Heat u suštini vam omogućava da pojačate svoj lik jednom po rundi. Dok su u Heat-u, borci dobijaju pristup poboljšanim napadima, nekim potpuno novim potezima i izbor između Heat Smash-a ili Heat Dash-a. Smash je u osnovi supernapad brzog dejstva, dok se Dash može koristiti za proširenje kombinacija ili održavanje vašeg napada. Odabirom jednog i drugog prekida vaše privremeno stanje zagrevanja do sledeće runde.

Na površinskom nivou, Heat je zapravo samo još jedan način da se igračima omogući da izvedu više cool poteza. Aktivira se pritiskom na samo jedno dugme. Međutim, napredniji igrači će brzo shvatiti da Heat dodaje još jedan sloj taktičkog razmišljanja Tekkenovom uobičajenom toku. Na primer, čuvanje vašeg Heat-a za kasnije u rundi je odličan način da izvučete pobede izbliza, jer njegovo aktiviranje može primorati vašeg protivnika da blokira i efikasno pogađa vaš sledeći napad. Sa druge strane, rano aktiviranje Heat-a može dati ozbiljnu prednost, pa je izbor uvek važan.

 

Tekken 8 blista u donošenju ovih brzih odluka, a mehanička dubina koja je u ponudi — posebno kada naučite zamršenost liste poteza vašeg izabranog lika — je zadivljujuća. Osnove Tekken-a su još uvek ovde  i dalje su dinamične kao i uvek, sa visokim, srednjim i niskim napadima koji se prepliću jedni sa drugima, ali Heat sistem podstiče vrstu agresije koju obično povezujete sa eksplozivnim 2D borcima kao Guilty Gear ili BlazBlue.

To ne znači da se Tekken 8 ne može igrati sporijim tempom, ali postoji više načina da pritisnete odbranu protivnika nego ikada ranije. A zauzvrat, potreba da se suprotstavi takvim nasrtajima čini konačno čitanje još slađim. Savršeno tempiran iskorak, nizak blok ili pariranje, koji vodi pravo u vaš sopstveni lanser i kombinaciju velike štete, čini se fantastičnim. Na neki način, u Tekken 8 je veći naglasak na riziku u odnosu na nagradu, što često dovodi do nekih zaista intenzivnih mečeva.

Ali šta ako višeslojni sistemi i mehanika nisu nužno prodajna tačka? Pa, dobra vest je da je Tekken 8 lako najpristupačniji deo serije. Igra će vas odmah pitati da li želite da omogućite kontrole 'posebnog stila', koje novopridošlicama omogućavaju da izvode ključne poteze i kombinacije sa pojednostavljenim unosima. Specijalni stil vas sigurno neće odvesti sve do takmičarske slave, ali pruža prilično efikasan put do razumevanja ukupnog ritma Tekkenovog igranja. Još bolje, možete da uključite i isključite Specijalni stil, u igri, tokom borbe — odličan alat za učenje kada pokušavate da se upoznate sa različitim likovima.

Govoreći o učenju, glavni modovi za jednog igrača u Tekken 8 – kampanja priče Dark Awakens i Arcade Quest – su tu da vam olakšaju iskustvo. Arcade Quest je posebno savršen uvod, jer kombinuje zabavnu malu priču o usponu kroz arkadne i turnirske scene sa uredno napravljenim odeljcima tutorijala. Međutim, Arcade Quest nije baš ono što smo očekivali za jednog igrača. Režim je prijatan dok traje, dok vaš prilagođeni avatar putuje između arkada, suočavajući se sa sve izazovnijim protivnicima u potrazi za jedinstvenim stavkama za prilagođavanje i nagradama u igri — ali avantura traje samo nekoliko sati. Jednom kada svom komično strogom rivalu pokažete ko je šef, preostaje vam malo toga da uradite osim revanša sa prethodnim protivnicima.

Srećom, Arcade Quest je takođe vaša kapija za Super Ghost Battle. U ovom režimu možete da se borite sa „duhovima“ — borcima vođenim veštačkom inteligencijom koji su zasnovani na stvarnim podacima igrača. U suštini, na neki način igrate protiv drugih ljudi, ali van mreže, a pobeđivanje duhova vam donosi valutu u igri i bodove na rang listi za vaš trenutni lik. Ako niste sasvim spremni da uskočite online, Super Ghost Battle je pravo mesto i lako možete da izgubite sate na muci.

U početku, Super Ghost Battle nudi ogroman spisak duhova na osnovu podataka programera, ali takođe možete da se borite protiv sopstvenog duha ili da preuzmete duhove drugih Tekken igrača — uključujući prijatelje, slučajne igrače i iskusne profesionalce. Sada je važno napomenuti da duhovi nisu kopije svojih začetnika jedan-na-jedan, ali ponekad im se približe impresivno. Čak i samo da se okrenete sopstvenom duhu, odmah ćete uočiti sličnosti u kretanju, obrascima napada i kombinacijama. Navodno, AI će postati samo bolji kako igrači budu trošili više vremena na igru - i to je prilično uzbudljivo, s obzirom na to koliko je već reaktivan.

Pa šta je sa Tekken 8-ovim mnogo hvaljenim režimom priče? Pa, možemo sa sigurnošću reći da je daleko bolji od pokušaja Tekken 7. Radnja u velikoj meri zavisi od problematičnog protagoniste Džina Kazame i njegove očigledne nesposobnosti da kontroliše svoje mračne moći - sve to dok njegov tiranski otac Kazuja gura svet u haos. To je jedna od onih priča o borbenim igrama koje se oslanjaju na prethodno poznavanje franšize, ali iskreno, čak i ako ste potpuno novi u Tekkenu, mogli biste samo da sednete i zabavite se gledajući kako se akcija odvija.

Oh, i moramo brzo da pomenemo priče o karakterima, koje označavaju još jedno veliko poboljšanje u odnosu na Tekken 7. Ovde svaki od 32 lika u igri dobija svoj sopstveni mini arkadni režim (odgovarajući arkadni režim takođe postoji), sa jedinstvenim CG film na kraju. Neki se igraju za smeh - kao što biste očekivali - dok drugi nude malo uvida u same borce. Zabavne su za otključavanje i podsećaju na dobra stara vremena prikupljanja svih završetaka arkada.

Naravno, kada ste se nasitili batinanja CPU-a, vreme je da uskočite online. Po prvi put u istoriji serije, Tekken 8 ima internet lobi, gde se avatari bore na arkadnim mašinama, šalju poruke, preuzimaju podatke o duhovima i igraju nekoliko rundi Tekken Ball-a (koji se vratio i nekako još brutalniji). Možete da čekate u redu za neobavezne mečeve ili da pokažete svoje veštine u rangiranim duelima — ili jednostavno možete da podesite sopstveni lobi bez avatara za brze bitke protiv prijatelja ili na neki drugi način. Osim nekoliko problema sa vezom pre pokretanja, sve to odlično funkcioniše, a u pogledu opcija na mreži, mnogo je robusnije od bilo čega što je Tekken radio ranije.

Sve u svemu Tekken 8 je majstorski odradjna moderna borilačka  igra. Ne štedi na režimima za jednog igrača, njegova online ponuda je robusna i predstavlja ozbiljan vizuelni spektakl. Ali što je najvažnije, bitke su briljantne; pristupačan, ali duboko tehnički i izuzetno zadovoljavajući - možda više nego ikada ranije. Ne postoji serija borbenih igara poput Tekken-a, a Tekken 8 je franšiza u svom bombastičnom najboljem izdanju.

Tekken 8 je izašao za PS5 konzolu  Xbox series X konzolu i za PC

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50492
Doživi sledeće poglavlje u video igrici sa najdužim storyline-om! Sa čak 32. borca&nbs...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.999,00 RSD
Vrsta
Nova
9.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50417
Doživi sledeće poglavlje u video igrici sa najdužim storyline-om! Sa čak 32. borca&nbs...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.999,00 RSD
Vrsta
Nova
9.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Doživi sledeće poglavlje u video igrici sa najdužim storyline-om! Sa čak 32. borca&nbs...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.999,00 RSD
Vrsta
Nova
9.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
XBOX ONE igre XBO856
Tekken 7 - Legendary Edition  sadrži 8 dodatnih boraca tako da ih pri izboru imate...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
PC igre PC02351
Doživi sledeće poglavlje u video igrici sa najdužim storyline-om! Sa čak 32. borca&nbs...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.999,00 RSD
Vrsta
Nova
8.999 ,00 RSD

Slični članci

08.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Da se primetiti da je u poslednje vreme popularnost kolekcionarskih figura sve veća. To se desilo mahom zbog proboja otaku kulture po svetu i samim prihvatan...
07.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Loš kraj filma može da nam pokvari osećaj koji imamo dok ga gledamo. Loš kraj knjige će učiniti da smo uzaludno proveli vreme u čitanju iste. D...
03.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Više od bilo kog drugog oblika medija, video igre poseduju duboku moć da vas uvuku u svoju priču i nateraju vas da postavljate pitanja, prepitujete se...