Blog
22.12.2023.
Autor: Stefan Starović - dugogodišnji autor u magazinu PLAY i ljubitelj video igara i hardvera

Najbolji volani za amatere trkačkih staza

Ukoliko ste ljubitelj simulacija trka, ili bilo kojih igara u kojima kontrolišete vozila, sigurno će vam biti potreban dobar volan da biste bili u istoj krivini sa konkurencijom. Bilo da vas večeras očekuje trka Formule 1 na Silverstonu, morate da obradite zemljište na vašoj farmi, ili isporučite robu na određenu lokaciju, gejming volani su postali daleko savršenija periferija od bilo kojeg kontrolera ili tastature za upravljanje mašinama na četiri, ili više točkova. Više ne morate ni da izdvojite malo bogatstvo da biste nabavili volan koji će vas još više uroniti u ulogu profesionalnog vozača. Izdvojićemo par volana koji su idealni kako za početnike, tako i za one koji već imaju iskustva sa ovim periferijama, ili žele samo da unaprede njihovu vozačku kabinu.

 

Logitech Driving Force G29

Ako po prvi put planirate da provozate svog digitalnog mezimca kako on to zaslužuje, onda ćete sigurno želeti da uz vaš prvi volan nabavite i papučice. Upravo Logitech Driving Force G29 je jedan od volana koji dolazi sa papučicama, a možete ga koristiti za PlayStation 5, PlayStation 4, PlayStation 3 konzole i PC. Projektovan da bi vam pružio savršeno iskustvo vožnje, Logitech-ov Driving Force G29 će sigurno pozitivno uticati na vaše prolazno vreme u najnovijim trkačkim igrama. Force feedback koji pokreću dva motora će učiniti da osetite svako proklizavanje ili promenu terena, a čvrsti čelični ležajevi u obliku kugle mu daju na težini i izdržljivosti.

Driving Force lako nosi sav stres trkačke staze i napravljen je za dugotrajnu pouzdanost. Ručice i pedale od neruđajućeg čelika precizno primenjuju silu i pružaju odličan osećaj kada ih koristite. Volan je presvučen i visokokvalitetnom, ručno šivenom kožom, koja će svaki automobil učiniti luksuznim. Upravljanje je tiho i glatko zahvaljujući spiralnim zupčanicima koji su kreirani po uzoru na zupčanike koji se koriste u menjačima. Driving Force koristi i pouzdane magnetne senzore koji detektuju položaj vašeg volana. Sve kontrole su zaista nedaleko od vas. D-pad, dugmići i menjači su ugrađeni u volan, a LED svetla tik iznad centra točka vam govore kada tačno da prebacite u viši ili niži stepen prenosa.

Volan možete okrenuti za 900 stepeni, što je isti stepen kao i volan u pravom automobilu, a tu je i traka na volanu koja je indikator u kom smeru su okrenuti točkovi. Pedale vam pružaju realniju poziciju tela tokom vožnje, a gas, kočnicu i kvačilo možete da podešavate kako vama odgovara. Pedale oponašaju sistem osetljiv na pritisak koji se nalazi u vozilima, i imaju i gumene noge za tvrde površine kao i patentirani sistem koji ne dozvoljava da se pomeraju dok ih koristite. Logitech Driving Force G29 je za sve vozače koji žele ozbiljno da ulože u njihove kabine, ali ćete zato dobiti proizvod koji ćete sigurno godinama koristiti i na najizazovnijim stazama.

 

Thrustmaster TMX Force Feedback

TMX volan je Thrustmaster-ov apsolutni zlatni standard u svetu virtuelnih motosportova, i pruža ogromnu prednost svim ljubiteljima trka koji žele da obogate njihove gejming sesije. Približite se stazama kao nikad pre i iskusite realizam na Xbox konzolama i PC-u. Obožavaoci trkačkih simulacija će posebno zavoleti brzi i tihi Force Feedback koji će poboljšati uranjenje u ovaj tip igara - sa senzacijama iznenađujuće bliskim uslovima u realnom svetu. Ovaj Thrustmaster-ov volan je kreiran imajući u vidi različite tipove vozača, a njegov ergonomski dizajn i niz tehnologija koje su ugrađene u volan čine ga potpuno prilagodljivim svim žanrovima trkačkih igara.

Prečnik volana je 28 centimetara, što vam pruža sjajnu fleksibilnost i čini TMX pogodnim za sve stilove igara u kojima vozite. Doživite uzbuđenje na različitim tipovima trkačkih staza od intenzivnih F1 i reli trka, do svake druge zabave na četiri točka. TMX ima rotaciju od 900 stepeni, i to znači da volan može da napravi dve i po rotacije, što je neviđeni nivo kontrole i preciznosti na svakom delu puta. Pedale za menjanje brzina su napravljene od metala, a njihov ergonomski dizajn omogućava praktičnu upotrebu.

Force Feedback koji je ugrađen u ovaj volan je veoma prilagodljiv, sa raznim opcijama za podešavanje snage. Ova funkcija će omogućiti virtuelnim vozačima da manevrišu sa svom potrebnom preciznošću i konstantno poboljšavaju njihove performanse. Jedinstveni sistem ramenica kanališe zvuke motora i istovremeno pruža osećaj fluidnosti za intuitivnu kontrolu snage Force Feedback-a.

 

Thrustmaster T128

Oni koji žele da u jednom potezu prestignu dva protivnika na PlayStation i PC platformama moraju da testiraju Thrustmaster T128, koji dolazi i sa T2PM pedalama. T128 je savršeno rešenje za one koji žele da prvi put iskuse ovaj tip periferija jer dobijate gotovo sve što vam je apsolutno potrebno u jednom paketu. Uživajte u impresivnom iskustvu i unapredite vaše vozačke veštine sa HYBRID DRIVE Force Feedback-om koji poseduje ovaj volan. Optimizujte vašu vožnju, kontrolišite driftove, i nadmašite rivale sa T128 i T2PM pedalama koji imaju pouzdanu i veoma preciznu magnetnu tehnologiju.

HYBRID DRIVE tehnologija dozvoljava igračima da iskuse sve zabavne i intuitivne senzacije vožnje. Težina svakog vozila, udarci, slabo prianjenje guma u krivinama i površine staza se mogu osetiti kroz volan, a sve ovo će probuditi vaš trkački instinkt. Zahvaljujući H.E.A.R.T. magnetnoj tehnologiji, pedale na volanu jako brzo menjaju brzinu (vreme odziva od 30 milisekundi), te ćete izbeći greške u vožnji. Trustmaster-ova patentirana tehnologija pruža i izvanredni životni vek ovom proizvodu. Na Trustmaster T128 se nalaze i LED svetla u 4 boje, i ona vam omogućavaju da pratite brzinu motora bez skretanja pogleda sa puta.

 

Okrugli, lagani spoljašnji deo volana izvlači maksimum iz Force Feedback sistema, za maksimalnu brzinu. Rotacija volana od 270 do 900 stepeni se automatski prilagođava na osnovu vozila koje koristite u igri, i prepoznaje razne vrste vozila (GT, reli, F1, kamioni). Na volanu se nalazi i 13 dugmića, pa vam gejmpad neće biti potreban. Sa prednje strane imate i dva praktična dugmića za kočnice, a komplet magnetnih T2PM pedala će vam pružiti još preciznosti za oštra ubrzanja i proporcionalno kočenje. Budite sigurni da će sve funkcije ovog volana pomoći u poboljšanju vaših vozačkih veština.

Slični članci

29.
May.
2023.
Najčešća pitanja
29.
May.
2023.
Najčešća pitanja