Focus on
02.11.2022.
Autor: Danica Manojlović

Priča u igri BAYONETTA

Čudan svet u koji ćete se odmah zaljubiti

Šta je Bayonetta?

"Bayonetta" serijal iz Platinum Games-a ispunjena je neverovatnim scenama, blistavim sekvencama i zamršenom borbom. Igra stavlja naglasak na igrače koji povezuju napade u dugačke kombinovane nizove protiv velikog broja neprijatelja koristeći akrobacije, magične sposobnosti i oružje glavnog protagonista. Jedinstveni stil igre, pored njenih likova i tona, pomogao je serijalu da pronađe posvećenu bazu obožavatelja koja je dovoljno velika da podrži dva puna nastavka, prekuel film, pa čak i uključivanje u Nintendo " Super Smash Bros." seriju.  

Sve što je nateralo mnoge fanove da se zaljube u "Bayonettu," međutim, zasnovano je na načinu svet i priča, koja je ispunjena anđelima, demonima, magijom i obiljem Easter egg. Uprkos tome, iskustvo igre može biti malo teško povezati sa svim pucanjima, džinovskim pesnicmaa napravljenih od kose i smešnih likova. Međutim, ne shvatajući temeljno znanje i pozadinu igara, ovaj svet može da ostavi igrače zbunjenim i izgubljenim dok likovi otkrivaju tajne identitete, magične sposobnosti kojese pojavljuju niotkuda, a drevne relikvije se vraćaju da utiču na događaje iznova.

Početak

Osnova za svet u igri Bayonetta počinje 500 godina pre prve igre. U to vreme celom Evropom su dominirala dva klana magičnih bića. Oba klana su bila neverovatno moćna i bila su odgovorna za održavanje odgovarajućeg protoka vremena i prostora dok su oba crpila svoju moć iz jednakih, ali suprotnih univerzalnih sila. Prve su bile Umbra veštice Umbra Witches, koje su obožavale moći tame. Bavile su se mračnim veštinama i svetski vladari su ih se plašili zbog njihove sposobnosti da crpe moć iz najmračnijih delova čovečanstva. Umbra veštice su se ogledale u klanu svetlosti  Lumen Sages, Lumenskim mudracima. Lumenskih mudraca su se takođe svi plašili zajedno uz Umbre, i dok su dva klana bila direktne suprotnosti jedan drugom, među njima je postojalo veliko poštovanje.

Dva klana su uspela da žive u miru stotinama godina i čak su radili zajedno na nekim projektima uz dogovor da će njihovi klanovi ostati različiti i da se nikada neće mešati. To je bilo tako sve dok nije došlo do sindikata između dva člana iz suprotstavljenih klanova, što je izazvalo rat koji je skoro u potpunosti uništio oba klana u tom procesu.

Ključni deo identiteta i svrhe i Umbra veštica i Lumenskih mudraca bile su Oči sveta  Eyes of the World. Oba klana su prvobitno nastala poklanjanjem po jednog Oka sveta, pri čemu su Lumenski mudraci dobili desno oko, a Umbra veštice levo. To im je dao Aesir, Bog Haosa. Aesir je stvorio univerzum tako da ima carstvo svetlosti po imenu Paradiso, carstvo tame po imenu Inferno i carstvo haosa God of Chaos. Carstvo haosa je naš svet, i malo pre nego što je Aesir nestao, poklonio je Oči sveta dva najmoćnija klana na svetu na čuvanje. Ovo je dalo Lumenskim mudracima moć nad Paradisom, a vešticama Umbra moć nad Infernom. Klanovi koji dele oči takođe su biliprimorani da rade zajedno kako bi održali kruta pravila stvarnosti.

Oči su izuzetno moćne i za njih se kaže da su čak sposobne da stvore univerzalne koncepte kao što je slobodna volja. Za Oči se takođe govorilo da su dovoljno moćne da mogu da vaskrsnu dugo uspavano božanstvo Jubileja Stvoritelja God of Chaos ako se spoje, što bi omogućilo carstvu Raja tj. Paradiso da proširi svoj uticaj na druga dva carstva postojanja i vlada njima sa gvozdenom pesnicom.

Sledeći važan deo priče dolazi na početku prve "Bayonetta" igre.

Osnovna priča

Igra prati titularnu vešticu Umbra nakon što se probudila iz 500-godišnjeg sna sa Levim okom sveta u svom posedu. Uvodna scena igre prikazuje je prerušenu u časnu sestru koja obavlja pogrebne obrede za misterioznu osobu po imenu Rodin. Sa njom je trgovac informacijama na crnom tržištu po imenu Enzo, koga često angažuje da kupi informacije i da joj pomogne da putuje. Međutim, otkriva se da su pogrebni obredi trik da se prizovu anđeli iz Paradisa da dođu i pokušaju da prikupe Rodenovu dušu, omogućavajući Bayonetti da ga vaskrsne. Kada se Rodin probudi, dvojac se udružuje kako bi ubio hordu anđela u elegantnoj borbi koja je ispunjena šalama, akcijom i puno duha.

Anđeli su na kraju poraženi, a Roden može da se vrati u svoj bar nazvan Kapije pakla Gates of Hell, gde radi i kao barmen i kao poznati majstor demonskog oružja. U zamenu za njegovo vaskrsenje Rodin obećava da će Bayonetti dati sve informacije koje može o lokaciji Desnog oka sveta, pa ga Bayonetta i Enco prate do njegovog bara.

 

Jeanne

Međutim, put Bayonette i Enza do Vrata pakla je poremećen kada ih zamalo udari komercijalni avion koji se srušio. Ispostavilo se da avion napada horda anđela, a nakon što Bayonetta odvede Enza na sigurno, počinje da ih brani. Dok to radi, nailazi na drugu Umbra vešticu koja joj se čini čudno poznata, ali ne može da se seti njenog imena. Na kraju se otkriva da je veštica Umbra Jeanne, i njih dve se nakratko svađaju nakon što su anđeli pobeđeni. Međutim, Jeanne pobegne nakon što je ismevala Bayonettu, dozvoljavajući njoj i Enzu da nastave put. Kada stignu do Gates of Hell, Rodin otkriva da nema nikakve korisne informacije o drugom oku sveta. Da bi nagradio Bayonettu za to što ga je spasila, on joj umesto informacija daje par prilagođenih pušaka koji postaju njeno omiljeno oružje do kraja igre. Enzo tada otkriva da je zapravo uspeo da pronađe informacije o mogućem mestu gde se Desno oko nalazi, a sve ukazuje na to da je u pitanju evropski grad po imenu Vigrid.

Da bi nastavila potragu, Bayoneta odlazi u grad Vigrid, gde je čekaju bezbrojni vojnici u službi Paradisa. Shodno tome, ona mora da se probija kroz veći deo grada. Dok to radi, nailazi na Jeanne više puta. To joj daje različite vizije njihove moguće prošlosti, uključujući i jednu u kojoj je naizgled ubila Jeanne. Međutim, ona nikada nije u stanju da u potpunosti shvati kako poznaje drugu Umbra vešticu. Dok putuje gradom, Bayonetta upoznaje i  novinara avanturistu po imenu Luka. Kada se prvi put sretnu, Luka veruje da je Bayonetta odgovorna za ubistvo njegovog oca, pa počinje nemilosrdno da je prati kako bi pokušao da otkrije njene tajne i privede je pravdi. Dok je Luka prati, Bayonettu napada grupa visokorangiranih Pardiso generala poznatih kao Kardinalne vrline  Cardinal Virtues. Ubrzo nakon toga, nailazi na mladu devojku po imenu Cereza ​​koja kaže da je izgubila roditelje. Bayonetta obećava da će je zaštititi i pomoći joj da pronađe roditelje dok zajedno putuju kroz grad. Međutim, nedugo nakon toga, Bayonetta počinje da ima vizije koje impliciraju da bi i sama mogla biti Cerezina izgubljena majka.

 

Ko je Careza?

Ubrzo nakon susreta sa Cerezom, Bajoneta se ponovo susreće sa Jeanne na obližnjem ostrvu. Ovog puta, međutim, njih dve odlučuju da se konačno bore do kraja. Bayonetta jedva uspeva da pobedi Jeanne, koja u poslednjim trenucima odgovara na njena pitanja. Jeanne otkriva da su ona i Bayonetta poslednji preostali članovi Umbra veštica i da postoji samo jedan preostali Lumen Sage na celom svetu po imenu Balder. Jeanne takođe govori Bayonetti da je ona bila rezultat ilegalne zajednice između veštice Umbra i Lumen Mudraca, što je dovelo do rata koji je uništio oba klana.  

Jeanne tada otkriva da su ona i Bayonetta bile najbolje prijateljice pre više stotina godina i da je ona odgovorna za to što je Bayonetta bila zapečaćena stotinama godina. Ona kaže Bayonetti da je to uradila da bi zaštitila levo oko sveta koje ima Bayonetta od Lumenskih mudraca koji žele da ga iskoriste da bi Paradisu dozvolili da vlada svim trima domenima postojanja. U poslednjim trenucima pre smrti Jeanne Bayonettu takođe oslovljava njenim pravim imenom: Cereza.

 

Otac

Nakon što je ubila Jeanne, Bayoneta nastavlja prema masivnoj kuli u gradu zvanoj Ithavoll Tower, gde veruje da se nalazi Desno oko sveta. Kada se popne, na kuli se suočava sa poslednjim preostalim Lumen Sageom, Balderom. Pre ove borbe Balder otkriva više istine Bayonetti. Prvi je da on stoji iza čitavog njenog puta do ove tačke. Otkriva se da je Bayonettu vratio iz njenog sna i da je u nju usadio želju da pronađe Desno oko sveta kako bi ona dovela levo oko direktno k' njemu. Balder tada takođe otkriva da je on Bayonettin otac, Lumen Mudrac koji se zaljubio u Umbra vešticu i doveo do uništenja sopstvenog naroda. On objašnjava Bayonetti da su Oči sveta ljudi, a ne objekti i da je sama Bayonetta levo oko sveta. Konačno, Balder otkriva Bayonetti da je mlada devojka Cereza ​​zapravo mlađa verzija nje, otrgnuta sa svog mesta na vremenskoj liniji.

Nakon što Bayoneta pobedi Baldera, ona vraća Cerezu u svoje vreme i daje devojci sat kako bi je zaštitila.

Promena vremenske linije

Kada se Bayonetta vrati u svoju sadašnjost, otkriva da je vraćanje Cereze u njeno vreme uveliko promenilo tok stvari. To je zbog toga što joj je Bayonetta dala sat, koji joj je pomogao da se zaštiti od kidnapovanja. Ovo je sprečava da izgubi pamćenje na početku igre, što zauzvrat oslobađa moć levog oka u njoj. Kada se Bayonetta vrati u sadašnjost, ovo efikasno dovršava Balderov plan. Zatim je hvata u zamku u kuli Itavol Ithavoll Tower, koja se pretvara u raketni brod koji treba da je odvede u Paradiso i vaskrsne Jubileusa.  

U Paradisu Bayonetta ponovo pobeđuje Baldera, ali tek nakon što je Jubileus vaskrsao. Srećom, njoj pomaže Jeanne, koja nije ubijena u novoj vremenskoj liniji. Njih dvoje tada zajedno pobeđuju Jubileusa šaljući njegovu dušu da leti kroz svemir na sunce stvarajući džinovsku moć sa svojim kombinovanim moćima. Jednom kada je Jubileus poražen, veštice Umbra padaju nazad na Zemlju zajedno sa njihovim konačnim sudbinama koje ostaju misterija.

 

Bayonetta 2

"Bayonetta 2" počinje ubrzo nakon završetka prve igre. Počinje scenom koja prikazuje Bayonettu kako kupuje božićne poklone uz Enzovu pomoć. Kupovina je prekinuta kada Jeanne u panici dolazi kod Bayonette da joj kaže da je primetila kako se energije Paradisa i Inferna ponašaju čudno otkako su resetovali vremensku liniju. Sa savršenim tajmingom, trio je tada napadnut od strane ogromne vojske anđela, pa moraju da se udruže da bi se odbranili. Tokom bitke, Bayonetta i Jeanne ponovo kombinuju svoje moći da prizovu moćnog demona poznatog kao Gomorrah, ili Devourer of the Divine. Gomorrah nakratko drži vojsku anđela pod kontrolom i Bayonette i Jeanne, ali oni na kraju potpuno izgube kontrolu nad demonom. Ovo omogućava Gomorrah da ukrade Jeanne dušu, efektivno je ubivši, dok je njen duh odveden u carstvo Inferna.

Ovo pokreće zaplet igre u kojoj se Bayoneta bori da povrati dušu svoje najbolje prijateljice.

Inferno

Nakon Jeanine otmice, Bayonetta je otputovala do Inferna da razgovara sa Rodenom za pomoć. Rodin joj govori da se duša Jeanne može izvući iz Inferna da bi je vratila u život u stvarnom svetu, ali samo ako se to uradi dovoljno brzo da njena duša ne postane previše vezana za mračno carstvo. Rodin takođe dobro zna lokaciju portala za Inferno, tako da Bayonetta i Enzo kreću tamo. Usput nailaze na malo, ali moćno dete po imenu Loki koje im se pridružuje na putu u Inferno. Međutim, kada trio stigne na kapiju, suočeni su sa maskiranim Lumen Sage i još jednim likom po imenu Loptr.

Loptr grdi Bayonettu jer putuje sa Lokijem i govori joj da je Loki odgovoran ne samo za početak rata između Umbra veštica i Lumenskih mudraca, već i za ubistvo njene majke. Dve grupe se tada bore, ali pre nego što Loptr uspe da zada smrtonosni udarac Lokiju, on je u mogućnosti da otvori portal do Inferna, što omogućava njemu i Bayonetti da pobegnu kroz njega.

 

Spas za Joanne i put 500 godina u prošlost

Kada Bayonetta i Loki uđu u carstvo Inferna, ulaze u trag Jeanne samo da bi otkrili da je njenu dušu apsorbovao demon po imenu Alarune. Ovo je omogućilo Alarunu da preuzme Jeanninu moć za sebe i ostavilo je Bayonettu u situaciji da mora da pobedi Alarunu da bi oslobodila prijateljicinu dušu od nje kako bi je oživela. Njih dvoje se tada bore i Bayonetta je u stanju da oslobodi dušu Jeanne od demona i iskoristi momenat da je oživi. Posle toga, Bayonetta odlazi da dokrajči Alarunea zauvek, ali Rodin interveniše pre nego što ona uspe. On je ubeđuje da je umesto da ubije Alaruna bolje da mu dozvoli da spoji dušu demona u moćno novo oružje za nju.   Bayonetta prihvata savet i dobija novo oružje za svoj arsenal, nakon čega se vraća Lokiju i pronalazi ga pod napadom Maskiranog Lumena Mudraca. Bayonetta interveniše u borbi da pomogne da se spasi Loki i otkriva da je Maskirani Lumen Sage niko drugi do mlađa verzija Baldera. Neposredno nakon otkrivanja, obojica su poslati preko portala koji je otvorio Loki i koji ih šalje 500 godina u prošlost.

 

Posledice

Kada Bayonetta stigne u prošlost, brzo pronalazi svoju majku po imenu Rosa. Njih dve se zatim bore jedno uz drugo da brane utočište veštica Umbra od talasa napadačkih snaga. Na kraju većim delom odbijaju napadače snage, ali Bayonetta nije u stanju da spreči da Rosa bude ubijena. Pošto Bayonetta svedoči smrti sopstvene majke, saznaje da zapravo Loki nije osoba koja stoji iza rata klanova koji je ubio njenu majku, već sam Loptr.

Nakon otkrića, ona govori mlađoj verziji Baldera istinu i ubeđuje ga da se sa njom vrati u moderna vremena kako bi se osvetio Loptru. Nakon što su se vratili u moderna vremena preko portala koji je Bayonetta otvorila, njih dvoje saznaju da je Loptr uhvatio Lokija tokom njihovog odsustva. U klasičnom antagonističkom monologu, Loptr otkriva Bayonetti da su on i Loki zapravo dve polovine duše Aesira koje su bile odvojene jedna od druge kada je stvorio Oči sveta. Dok je Loki predstavljao dobru polovinu duše, Loptr je predstavljao zlu polovinu.

Tada se otkriva da on namerava da spoji Oči sveta kako bi mogao da povrati svoju pravu moć kao Aesir.

 

Kontrola i ravnoteža

Ova konfrontacija pokreće ogromnu borbu između Loptra i Bayonette. Međutim, Loptr je u stanju da savlada Bayonettu i apsorbuje iz nje moć Desnog oka sveta, omogućavajući mu da se transformiše u zli oblik Aesira. Uprkos sve lošijim izgledima, Bayonetta odbija da odustane i nastavlja da se bori protiv Loptra.

Ovo je inspirisalo i Baldera i Jeannin da joj pomognu u borbi, a moći svo troje su se pokazale dovoljnim da pobede Loptra. Međutim, nakon poraza, njegova duša pokušava da pobegne u Paradiso da bi se regenerisala i vratila u budućnosti.   Da bi to sprečio, Balder ubeđuje Bayonettu da mu dozvoli da upije dušu u sebe. On priznaje da će to imati zao uticaj na njegovu dušu i ličnost, pa tera Bayonettu da obeća da će ona biti ta koja će mu stati na kraj ako ikada izgubi kontrolu nad sobom. Zatim se vraća u svoje vreme, postavljajući svoju sporu tranziciju ka antagonistu prve igre.

Nakon toga, Bayonetta i Jeannin su prikazane kako kupuju tokom rasprodaje posle Božića, ali njihovo putovanje je ponovo prekinuto napadom anđela neposredno pre nego što cene počnu da padaju na raspordajama.

 

Kuda ide Bayonetta?

Tematska progresija serijala Bayonetta postavlja pristojno linearnu progresiju odakle će serija ići odavde. Prva igra se vrtela oko toga da se Bayonetta bori za sebe dok se borila da povrati izgubljena sećanja i nauči o svojoj prošlosti.

Bayonetta 2 se zatim usredsredila na borbu za svoje najmilije spasavajući dušuJeannin, boreći se zajedno sa svojom majkom u njenim poslednjim trenucima, i na kraju se čak borila uz oca. Obzirom da se širi spisak onih zakoje je Bayonetta spremna da se bori, imalo bi smisla da budući nastavci proširuju njen spisak voljenih, i na kraju ćemo je verovatno videti kako se bori za čitavo čovečanstvo ili svet jer zna da je ona sposobna da ih spase.  

Ono što je mnogo manje jasno je kako će serija nastaviti da širi svoju priču i univerzum. Prva dva naslova su se do sada blisko vrtela oko njenog porekla i Oči sveta, ali programerima može biti teško da te tačke zapleta održe interesantnim u budućem napredovanju. 

Od samog početka, Bayonetta 3 proširuje seriju univerzuma uključivanjem zamršenog multiverzuma različitih stvarnosti. Početni deo igre prikazuje Bayonettu, u prvoj igri, kako se bori protiv čudne figure u senci. Ta verzija Bayonette je na kraju poražena i apsorbovana figurom. Igrači se zatim upoznaju sa Violom, novom vešticom Umbra, koja pokušava da spase Bayonettu u poslednjem trenutku, ali ne uspeva. Pre nego što je takođe ubije mračna figura ona putuje u svet Bayonetta 3 da tamo nađe Bayonettukao pomoć. Ova uvodna sekvenca ne samo da uspostavlja multiverzum franšize, već takođe ukazuje na to da se tri igre ne odvijaju u linearnoj vremenskoj liniji.

Pošto je Bayonetta iz prve igre ubijena na početku, umesto toga izgleda kao da je svaka igra sopstvena paralelna stvarnost sa jedinstvenom Bayonettom i događajima u njenoj priči. Rekontekstualizacija obe prethodne igre na ovaj način je ogroman potez za Bayonetta 3, posebno na početku igranja.  

 

Haos Gears

Od samog početka, Bayonetta 3 proširuje seriju univerzuma da uključi zamršeni multiverzum različitih stvarnosti. Kada Viola pronađe Bayonettu od Bayonette 3, ona je obaveštava o tome šta se desilo sa njenim verzijama iz paralelnih dimenzija. Otkriva se da je figura iz senke Singularnost Singularity.

Viola takođe kaže da Singularnost putuje između svih dimenzija u pokušaju da ubije i apsorbuje što više Bayonetta. Zatim, on teži da moć koju je stekao od njih vrati u svoju dimenziju, koju naziva Alfaverzom Alphaverse. Viola se zatim udružuje sa Bayonettom i ostalim njenim prijateljima kako bi zauvek pokušali da zaustave Singulariti.   Da bi to uradili, moraju da pronađu misteriozne uređaje poznate kao Haos Gears.

Ovaj cilj ih vodi kroz različite dimenzije i likove za igru dok se Violina istorija polako otkriva. Objašnjeno je da je Viola zapravo Bayonettino dete iz drugog univerzuma, ali onog gde je Bayjonettu ubio Singularitet. Ovo je motivisalo Violu da pomogne preostalim Bayonettama u multiverzumu, t tako pokuša da spase druge verzije svoje majke, ali i da se osveti Singularitiju.

 

Kraj?

Nakon što su sastavili Haos Gears, Bayonetta i njen tim se konačno bore protiv Singularitija. Borba ide loše, a Singulariti je u stanju da pobedi. Međutim, kako on počinje da apsorbuje najnoviju Bayonettu, Bayonette iz prethodne igre stižu da joj pomognu. Tri Bayonette se zatim udružuju u borbi protiv Singularnosti u sinhronizovanom prikazu veštine.

Singularnost je na kraju poražena, ali Bayonetta je smrtno ranjena u tom procesu. Dok Bayonettu vode u pakao, Luka joj pritrčava da joj prizna svoju ljubav. Par biva zajedno odvučen u pakao, gde se očekuje da ostanu zauvek.

U sceni igre nakon kredita, igrači kontrolišu Violu dok se bori sa tamnom stranom Bayonette u testu koji je organizovala njena majka. Kada je poslednji boss poražen, Bayonetin duh nagrađuje Violusvojim naočarima pre nego što kaže Violi da je ona nova Bayonetta.

 

Da li smo vas zainteresovali da zaigrate ovu igru?

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Omiljena veštica se vraća  po treći put i to ekskluzivno na Switch kon...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.499,00 RSD
Vrsta
Nova
8.499 ,00 RSD

Slični članci

31.
Oct.
2022.
Focus on
Kao što je slučaj u dve prethodne Bayonetta igre, igrači će moći da otključaju Jeanne u Bazonetta 3, iako će to zahtevati malo više posla.
04.
Oct.
2022.
Nintendo
Nova slika daje uvid fanovima koji će glavni likovi biti u Bayonetta 3, uključujući neke informacije o tome kako funkcionišu u priči.
08.
Aug.
2021.
Vesti/Najnovije
Koliko smo samo nevinih ljudi porazbijali zbog novčića?