Focus on
15.05.2023.
Autor: Luka Zlatić

Final Fantasy Pixel Remaster

Talas pikselizovane nostalgije

Decembar je 1987. godine, nekoliko stotina hiljada japanskih klinaca u svoj Famicom (Family Computer, poznatiji na zapadu kao Nintendo Entertainment System, tj. NES) ubacuje kertridž najnovije (J)RPG igre i zauvek ostaje zaljubljeno u legendarni Final Fantasy serijal.

Na istoj konzoli su imali priliku da zagiraju još dva nastavka, a onda i tri dela (od IV do VI) na sledećoj generaciji – Super Famicom-u (SNES). Tradicija od tri glavne nove Fantasy igre po generacij ponovila se još dva puta, ali ne i na Nintendo već na Sony konzolama. 7-9 na prvom PlayStationu, 10-12 na PS2. 13-15 su u raznim varijantima izlazili i za Xbox i za PC i za PS3 i za PS4. Sada čekamo prvu PS5 finalnu fantaziju – Final Fantasy XVI.

Na zapadu, odnosno u USA, istorija je nešto drugačija. Prva igra je izašla 1990. godine, a dvojka i trojka nikada (bar ne u 20. veku) nisu prešle okean. Kada je Final Fantasy 4 lokalizovan za američko tržište, pored sebe je imao dvojku, petica je zatim preskočena, a Final Fantasy VI je postao Final Fantasy III, ali je bar izašao u isto vreme – 1994. godine. Tek od sedmice su brojevi delova bili isti nevezano za zemlju u kojoj je igra izašla.

Ono što je ostalo isto, nevezano za broj pored naslova jesu popularnost i ljubav prema tim igrama. A malo je falilo da prva finalna fantazija zaista i bude finalna. Anegdota kaže da je ideja bila dati bilo kakav naziv koji može da se skrati na FF – Fantasy je odmah uletelo kao druga reč, ali je prva trebalo da bude Fighting, što je bilo zauzeto. Hironobu Sakaguchi, kreativni direktor prve igre je smatrao da mu je to poslednja, finalna, prilika da se probije, njegova lična finalna fantazija, pa je to ime prihvaćeno...

Prvih šest igara je u raznim oblicima reizdavano od 2000. godine (za Wonderswan) pa do danas. Ipak, nekako se nikad nije pojavila neka ultimativna kolekcija, sve do 2021, kada su se pojavili Pixel Remasteri, ali ne za dve platforme na kojima su se ove igre proslavile, Nintendo i Sony, već za Android/iOS i za PC na Steamu.

Ta, za neke možda nepravda, je konačno ispravljena u aprilu ove 2023. godine (moglo je i u decembru prošle, da se proslavi 35 godina franšize, ali i ovako je super), kada su svi Final Fantasy od I do VI pikselizovano remasterizovani izašli za Switch i PlayStation 4 (radi i na PS5). Instalirali smo ih sve, prepustili se nostalgiji, izigrali u beskraj i iskoristićemo sledećih par redova da vam iznesemo utiske.

Sama srž svake igre je ostala ista. Svet je u finalnoj opasnosti i grupica junaka mora da da sve od sebi kako bi spasila planetu. Iako su mnoga imena iz igre u igru ista, likovi, situacije i događaji su različiti. Igrajući ih ovako u nizu mogu lepo da se vide promene, ne nužno i poboljšanja, sistema borbe i razvoja likova iz igre u igru.

Final Fantasy II je uveo veštinu rukovanja oružjem koja raste što ga više koristite. U trojci je debitovao job sistem, svojevrsne klase koji je i proslavio serijal. Četvorka je prva igra koja je bila voljena ne samo zbog vrhunskog gejmpleja već i zbog sjajne priče. Petica je uvela kominovanje skillova iz drugih klasa (džobova) sa glavnom. Final Fantasy VI je napravio iskorak iz standardnog fantasy settinga i uplovio u steampunk

Ali kako sve to funkcioniše danas?

Pa, bez quality of life poboljšanja (mimo grafike koja je prelepo pikselizovana i soundtracka koji mora biti u kolekciji svakog gejmera audiofila), verovatno ne bi bilo tako zabavno igrati FF kao pre 35 godina. Srećom, Square-Enixovci su bili svesni toga i uveli su gomilu unapređenja. Najbitnija su autosave funkcija i podešavanje intenziteta random encountera. Ako hoćete hard core grind koji je ložio gejmere iz Japana do koske, i koji će vam doneti najviše expa i gila (FF ekvivalent novca) možete to postići jednostavnim potezom desne pečurkice, a isto tako lako možete i minimizovati susrete sa nesrećnim čudovištima i fokusirati se na glavni quest.

Samim tim, ovi remasteri jesu trenutno najsavršeniji način da se overe počeci ovog legendarnog serijala, ako već nemate SNES, kertridže i TV sa katodnom cevi negde u blizini.

Svaka igra će vam uzeti 20+ sati da biste je prešli do kraja, pa ako nemate vremena baš sve da ih odigrate naša preporuka su Final Fantasy IV i VI, koji imaju najbolji priču i najupeglanije sisteme borbe.

Uživajte u nostalgiji, a onda idemo u nešto novo i moderno kada krajem juna izađe Final Fantasy XVI.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50362
Nova igra u okviru Final Fantasy serijala označava mračni preokret za RPG franši...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
12.999,00 RSD
Vrsta
Nova
12.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50361
Nova igra u okviru Final Fantasy serijala označava mračni preokret za RPG franši...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.999,00 RSD
Vrsta
Nova
9.999 ,00 RSD
Korišćena
5.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Crisis Core: Final Fantasy VII Reunion za Nintendo Switch je potpuni remaster Crisis Co...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Ušteda 38%
6.499,00 RSD
Vrsta
Nova
6.499,00 RSD
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Switch Final Fantasy X & X-2 HD Remaster
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD

Slični članci

16.
Jan.
2023.
Vesti/Najnovije
Ukoliko ste propustili originalni Crisis Core, ovo je i više nego idealna prilika da zaigrate ovu odličnu igru. Zastareli elementi jesu tu, ali ukolik...
21.
Apr.
2022.
Vesti/Najnovije
Final Fantasy je jako važan serijal Square Enixu. To stoji u samom njegovom imenu.
22.
Jul.
2021.
Vesti/Najnovije
Verovali ili ne, čak i digitalne kopije mogu da se rasprodaju. Final Fantasy XIV je jedan od dobrih primera.