Vesti/Najnovije
17.09.2021.
Autor: Nikola Jovanović

RiMS Racing - Recenzija

Šta se desilo pa je ceo svet, osim Italije, digao ruke od motora?

Recenzija napisana za IGN Adria.

 

Godinama u nazad razvoj moto simulacija poveren je italijanskom Milestone-u koji svake godine uredno dostavi bar četiri moto naslova.

Samo u prethodnih 12 meseci od vrednih Milestoneovaca imali smo RIDE 4 (kasnije i verziju za PS5), igru sa licencom Moto GP 21, kao i dva dirt bike simulatora MXGP i Monster Energy Supercross 4. Ipak, neko je zaključio da to nije dovoljno. U istoj državi, u istom gradu (!!!) – Milanu, pretpostavljam preko puta ulice, postoji još jedan studio koji je rešio da se takođe pozabavi simulacijama motora, ali na malo drugačiji način.

 

Enter RaceWard Studio, da li su u pitanju odbegli radnici, posvađane komšije ili šta već, ne znam, ali ova ekipa nam je predstavila skroz novu izuzetno ambicioznu moto simulaciju pod imenom RiMS Racing. Njihova filozofija sa ovim naslovom bila je bila jasna i odlučna, rešili su da ih ne interesuju licence pravih takmičenja, niti obligatorni fokus na eSport. Za cilj su postavili samo ultra realistični model vožnje i kreiranje single player iskustva u duhu nekadašnjeg Tourist Trophy-a gde igrači imaju pristup najpopularnijim super-bajkovima i jednu bogatu solo karijeru.

RiMS za razliku od Gran Turisma sa motorima ipak ne donosi ogroman izbor dvotočkaša, igra nudi samo osam najbržih mašina na svetu - tu su Kawasaki Ninja ZX10 RR, Aprilia RSV4, BMW M1000RR, Ducati Panigale V4R, Honda CB1000 RR, MV Agusta F4 RC, Suzuki GSXR-1000 i Yamaha YZF R1. A šta vam više i treba? Čak i ako se ne razumete u motore jasno je da ćete na ovom spisku prepoznati neke od najpopularnijih uličnih zujalica.

R1 il' nijedan!

Iako u igri imamo samo osam motora, RiMS Racing u svojoj obimnoj karijeri donosi dosta prilika za podešavanja, nadogradnju, modifikaciju i testiranja, tako da umesto da vas zatrpava sa gomilama različitih ili istorijskih modela, RiMS vam daje samo ono što je najbolje danas ali i priliku da budženjem ove zvijeri učinite stvarno svojim.

Neverovatna ljubav prema motorima kao i posvećenost najsitnijim detaljima je evidentna od starta

Fokus na ovako mali broj motora omogućio je autorima da ih modeluju bukvalno do najsitnijih šrafova. Ovo ćete odmah primetiti u sjajnim animacijama sklapanja motora u pozadini glavnog menija a delova za dodatntno budženje ima preko 500 i svi su od pravih licenciranih proizvođača! Neverovatna ljubav prema motorima kao i posvećenost najsitnijim detaljima je evidentna od starta, a isto se može reći i za veoma realistični fizički model.

E sad, tu dolazimo do kamena spoticanja za sve casualce jer ovo je izuzetno ozbiljna simulacija, pa čak i kada podesite fiziku na "beginner" nivo i popalite ono malo olakšica koje postoje stvar je i dalje dosta ozbiljna. Tako da i uz dosta koncentracije, ako niste vešti u ovim igrama, gledaćete samo smešne ragdoll animacije vašeg vozača, uz sjajne prilike za foto mod. Imate i velik izbor staza da se na istima lomite, a pored sportskih kružnih postoje i one od tačke A do tačke B po atraktivnim lokacijama, gde ćete moći da vozite vaše besne mašine kako Bog zapoveda - po auto putu punim gasom, pa sve dok ne iskoći trofej "Luckily it's just a game".

Srbija podržana uz kočenje sa tri prsta!

Kontrola preko DualSense-a predstavlja najbolje rešenje zahvaljujući veoma dobroj podršci za haptics. Od svih moto pa i automobilskih simulacija koje sam vozio do sada na PlayStation 5 konzoli RiMS ima možda i najbolju podršku za novi kontroler. Od next-gen stvari nedostaje 120fps mod tj. izbor bilo kakvih modova, igra jednostavno radi u stabilnih 60fps pri 4K rezoluciji što je skroz ok, ali nema podršku za ray-tracing niti HDR. Baš kao i druge igre ove sezone od komšijskog Milestone-a i RIMS donosi solidnu podršku za sisteme nove genracije, ali može to i bolje.

Mali RaceWard Studio broji samo nekoliko moto fanatika / programera i za njihov prvi projekat RiMS Racing i prevazilazi očekivanja. Nema sumnje da su napravili igru po svojoj meri, pa ako delite fanatizam sa njima i do sada vam se nije svidelo šta je konkurencija radila - eto idealne igre za vas. Što se mene tiče, ako me vidite na motoru na ulici, znajte da su italijani krivi!

Za

  • Fokus na single player
  • Zvuk motora (bolji od konkurencije)
  • Raznovrsnost staza
  • Podrška za DualSense

Protiv

  • Protivnički AI može da bude čudan ponekad
  • EDM muzika ne pripada ovom vremenu

 

DOBRO

Old school simulacija motora sa fokusom na bogatu single player karijeru donosi pravi izazov i najvećim fanaticima moto sporta.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41122
Oštar Gameplay, poboljšan realizam i unapređena veštačka inteligen...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.999,00 RSD
Vrsta
Nova
5.999 ,00 RSD
Korišćena
1.499 ,00 RSD

Slični članci

16.
Sep.
2021.
Vesti/Najnovije
Call of Duty: Warzone i Animal Crossing: New Horizons nemaju ništa slično. Ipak, zajedničko im je da mogu pomoći u borbi protiv anskioznosti i hiperak...
15.
Sep.
2021.
Vesti/Najnovije
Deathloop govori o tome šta se dešava kada stvari ne idu po planu.
14.
Sep.
2021.
Nintendo
Nintendo su uvek bili velemajstori za čistu nefiltriranu zabavu u igrama, nigde to nije bilo očiglednije nego u suludim kompilacijama totalno blesavih i čudn...