Ova mama je gejmer
13.08.2023.
Autor: Danica Manojlović

GRAN TURISMO

Od gejmera do profesionalnog vozača

Prvo su se pravile video igre na osnovu filmova i serija. Zatim je poslednjih par godina trend da se rade serije i filmovi na osnovu video igara. Ali, malo je filmova i serija urađeno na osnovu istine priče o nekome iz sveta gejminga. Zbog toga je GRAN TURISMO nestrpljivo očekivan širom sveta. To je film o igri koji nam donosi istinitu priču o pro gejmeru. Tema priče je Jann Mardenborough, tinejdžer čije su veštine pobedile u nizu Nissan takmičenja da bi postao pravi profesionalni vozač automobila u trkama

Na prvi pogled zvuči kao kliše priča o modernoj Pepeljugi, ali se čini da donosi dosta dobre zabave i uzbuđenja.

Kao neko ko je jeda deo života imao tu čast da radi za PlayStation i njihovog predstavika kod nas, sasvim je očekivano da sam od prvog momenta kada sam videla trejler poželela da gledam film. Serijal video igara Gran Turismo ima ono što sve oduševljava a to je glavna prodajna tačka od koje igra zavisi – njen realizam i tačnost.

Režiser filma je mnogima poznat po District 9.  Južnoafričko-kanadski reditelj Nil Blomkamp nam je tu doneo  naučno-fantastičnu basnu koja je koristila strahove od vanzemaljaca kao osvajača da bi ispričala staru priču o rasizmu i segregaciji. Tu su u  Elysium (2013) i Chappie (2015). Od fantastike do istinite priče gde to  zasnovano na istinitoj priči prikazuje gejmera koji je postao vozač trkačkih automobila. Malo čudan izbor za zaokret u temama koje obrađuje. zar ne?

Možda i ne!

Ako priča o sinu bivšeg profesionalnog fudbalera rođenom u Darlingtonu koji umeće veštine video igara pretače u uspeh na međunarodnoj trkačkoj stazi nije stvar fantazije, šta je? Osnova priče je stvarna ali se na osnovu trejlera možemo zapitati kakvi su to automobili i tehnologije. Archie Madekve Archie Madewke, koji je proglašen 2017. zvezdom budućnosti, dokazuje svoju hrabrost na ekranu kao Jann, vatreni poklonik PlayStationa koji odrasta u Kardifu i koji svaki slobodan trenutak provodi usavršavajući svoje veštine Gran Turismo na konzoli.

Pre ili kasnije, moraćeš da napustiš ovu sobu, izjavljuje njegov otac kojeg glumi Djimon Hounsou, a isto misli i majka, koju glumi Geri „Ginger Spice“ Halliwell. Ni jedano od njih dvoje, sigurna sam, nije mislilo na životnu bajku u kojoj  im je sin glavni lik.

Od kako je film najavljen, dosta je polemika oko toga koliko je tu bitna priča, a koliko unakrsna promocija. Zamerke su upućene na  3D grafiku pretočenu u Jann-ov život, kako bi gledaoci mogli da imaju uvid u osećaj igranja Gran Turismo 7. Uz PlayStation Studios koji producira film i Sony koji prikazuje svoje proizvode u filmu, možda je donekle opravdano. Sa druge strane, ko ne bi ispričao istinitu priču o svojim proizvodima da je ima? I nisam sigurna da bi je prepustio nekom druom studiju ili producentu.

U trejleru smo videli kako su neke scene napete, i sigurno je svima ostala upečatljiva ona jurnjave automobilom u kojoj Jann zamišlja sebe kako igra Gran Turismo ne bi li izbegao da ga policija uhapsi. Pro igrači GT pak tvrde da je ta scena mogla biti uglađenija i bolja. Mislim da će scene u 3D svetu kojih ima dosta u ovom filmu biti  vizuelno zanimljiv deo filma. Mene lično zanima kako će ta gejming video fantazija izgledati na velikom platnu i uz savršen zvuk.

Još jedna činjenica pravi nedoumice kod budućih gledalaca koji nisu gejmeri ali ih ova tema interesuje, jer ipak, svi mi volimo uspešne životne priče. Ima tu neke razlike između onoga po motivima i na osnovu… istinite priče.

Film naglašava da je zasnovan na istinitoj priči  i beleži Jann-ovu stvarnu priču o autsajderu dok pobeđuje na takmičenju Gran Turismo menjajući svoj život na načine koje nije mogao da zamisli. Izvršni direktor Nissan (Orlando Blum) želi da testira teoriju da strastveni igrači Gran Turisma mogu da se trkaju automobilom zbog mukotrpnog realizma igre. Uvodni tekst filma prikazuje tvorca Kazunori Yamauchi , kojeg igra u filmu Takehiro Hira kako se utrkuje automobilom kako bi uhvatio pokrete igre. On ima gotovo opsesivnu potrebu da skreće pažnju na detalje kada je u pitanju njegova kultna serija igara, idući do ekstremnih dužina da savršeno rekonstruiše svaku krivinu i liniju ne samo na automobilima i trkačkim stazama, već i da uhvati sam doživljaj trke. To je razlog što je GT najprodavanija PlayStation ekskluzivna franšiza. Zbog ove potrage za ultrarealizmom, igre Gran Turismo hvale igrači i profesionalni trkači, a čini se od ovog avgusta će i zaljubljenici u akciju na velikom platnu.

Film odstupa i od priče i izmešta je iz 2011. kada je Jann pobedio u GT Academy i donosi je u današnje vreme. Razumljivo jer su igre i tehnologija sada mnogo napredniji i film će se više svideti mlađim generacijama. Da li je trebalo realno ići u prošlost, videćemo. Nekih tri godine života je ovde upakovano u period trajanja filma. I verovatno potez koji mnogi ne odobravaju je užasna nesreća koju je Mardenborough imao na Nurburgring Nordschleife 2015. a prikazana je kao da se desila pre njegovog uspeha u ​​Le Manu, a ne dve godine nakon nje. Neki kažu jeftino sredstvo za zaplet kako bi se pružila motivacija i lakše emocionalno otkrio lik uz motivacioni govor o povratku na pravi put i uspeh. Sami smo krivi donkle jer lako padamo na te motivacione fore koje nam nekada prenose oni koji se sa problemima o kojima pričaju nisu ni susreli. Ovde je bar neka doslednost u pitanju.

U trejlerima smo videli i kako glumac David Harbour glumi glavnog inženjera Džek Saltera Jack Salter, glavnog čoveka Nissan akademije koji obučava elitne igrače Gran Turisma kako bi mogli da se takmiče u 24 časa Le Mana Le Mans, najizazovnijeg svetskog takmičenja u trci izdržljivosti. Naravno, Salter ne veruje da će igrači ikada stići do Le Mana, a ne da se kvalifikuju za licencu. Jann na kraju pobeđuje na takmičenju a na osnovu trejlera takođe zaključujemo da se suočavao sa dosta rivaliteta i loše energije od suparnika. Očekivano jer nije česta pojava da se gejmer iz stolice takmiči sa onima iz automobila.

Uvek je bio onih koji žele da nekako izbegnu sistem i pogledaju film bez odlaska u boskop kako bi uštedeli na karti. Online je i dalje sve dostupno ali meni nije razumljivo. Pirati NIKADA neće moći da isporuče osečaj gledanja u bioskopu. Ovo je film koji morate da vidite na najvećem mogućem ekranu, po mogućnosti IMAX, jer sam sigurna da će nas staviti u sedište automobila brže nego što bi bilo koji drugi format to ikada uradio. Zamislite scene kada automobili krenu u vazduh da se prevrću, kada imamo nesreću (ne prizivam, vidi se u trejleru), i kada adrenalin krene da se diže. Trke su oduvek bile sport koji je najviše za bioskop i za snimanje igranog filma a priča se da je ovde reditelj odlučio da pomeri granice trkačke sekvence i unese inovacije u njenu strukturu i kinematografiju.

Ovo će svakako postati novi trend jer sam čitala i da Joseph Kosinski i Claudio Miranda pokušavaju da ponovo popularizuju trke kroz predstojeći film Formula One u kojem ćemo gledati poznata imena kao što su Brad Pitt i Damson Idris, u kojem će kamere biti stavljene u trkačke automobile kao što su uradili sa avionima u  Top Gun: Maverick

Premijera filma je bila zakazana za 11. avgust ali je širom sveta došlo do odlaganja i sada se očekuje u bioskopima krajem avgusta.

a.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41246
Povratkom klasičnih automobila, kultnih staza i najpopularnijih modova poput GT Simulat...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.499,00 RSD
Vrsta
Nova
8.499 ,00 RSD
Korišćena
5.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4845
PS4 Gran Turismo Sport - SPEC II
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Korišćena
1.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4479
Dobrodošao u budućnost motosporta - Gran Turismo Sport najbolja trkačka sim...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.499 ,00 RSD
Korišćena
1.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50136
Povratkom klasičnih automobila, kultnih staza i najpopularnijih modova poput GT Simulat...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.999,00 RSD
Vrsta
Nova
9.999 ,00 RSD
Korišćena
6.499 ,00 RSD

Slični članci

18.
Jul.
2023.
Ova mama je gejmer
Džema Čen, Džon Dejvid Vošington, Alison Dženi, Ken Vatanabe u najnovijem ostvarenju Gareta Edvardsa o budućnosti i sukobu ljudi i veštačk...
02.
Jun.
2022.
Ova mama je gejmer
Posle ovog ludila oko korone, čovek bi pomislio da ćemo se baviti samo lepim stvarima i uživanjima. Trend video igara i filmova ove godine ipak pokazuje da v...
24.
Dec.
2020.
Vesti/Najnovije
Soni Pictures ne planira da krene stopama drugih studija nudeći izdanja filmova istog datuma na streaming platformama i u bioskopima.