Ova mama je gejmer
29.06.2021.

Istorija IT i gejminga u Srbiji

Koliko su neke firme išle ispred vremena a da mi ovde toga nismo ni bili svesni

Preuzeto sa bloga Indijanka Danka.

KAŽU DA JE POTREBNO DA RAZUMEMO I ISTRAŽIMO PROŠLOST KAKO BI BOLJE BILI SPREMNI ZA BUDUĆNOST. I TO JE DEFINITIVNO TAČNO KADA JE OVA INDUSTRIJA U PITANJU. OVDE SE NAJČEŠĆE PITAMO ŠTA NAM DONOSI BUDUĆNOST, KOJI SU NOVITETI I ŠTA ĆE NAM JOŠ VIŠE OLAKŠATI ŽIVOT. RETKO KADA SE OSVRNEMO UNAZAD.


Profesionalci pretežno dele istoriju IT-ja na “mainfrejmove,” “PC,” “Internet,” i“Post-PC.”

Ja na vreme pre i posle Imtel-a. Koliko je ova firma bila radikalna u svoje vreme shvatim kada krenem da pričam o svemu što se tamo dešavalo. Ne samo kada su u pitanju računari i komponente, nego i način rada, istraživanja, planiranje, pa i marketing. Pripremajući materijal za predavanje na FON-u, uspela sam da iskopam neke od naslovnih stranica časopisa koji je tada bio najradikalniji i najčitaniji. I to one za koje sam znala da su rađene sa proizvodima ove kompanije ali i manekenkama koje su oni unajmili . I to verovali ili ne, na stranom sajtu koji se bavi istorijom naslovnih stranica.

Časopis RAČUNARI je prestao da se štampa 2000. godine a još uvek se  prodaje kolekcionarski. On je možda priča o nama i dešavanjima na ovim prostorima. Nastao je 1983. godine kao projekat “Računari u vašoj kući” , na osnovama dvogodišnjeg pisanja o džepnim računarima u časopisu “Galaksija”. Ideja je bila da se uradi specijalno izdanje o računarima ali… Tekstovi su bili toliko dobri da je bilo šteta ne nastaviti sa izdavanjem novih brojeva. Statistike kažu da je tekst Voje Antonića o sklapanju ”samogradnji” računara Galaksija koji je on konstruisao inspirisao preko 8000 Jugoslovena da urade isto.

Računari su brzo zauzeli vodeće mesto u tada velikoj i profesionalnoj konkurenciji časopisa iz ostalih republika tadašnje Jugoslavije. Kao i Imtel, i časopis je imao pogled unapred: dok su se svi kleli u Spektrum i Komodor, imali su petlju da pišu o računarima. Svet PC-ja su nekako zajedno istraživali. Kompanija je nastala na osnovama istraživačkog rada tada najvećih umova, čiji su radovi redovno objavljivani u EEE magazinima, a koji su shvatili da kompjuteri imaju mnogo veću svrhu i primenu od programiranja. Prvi softveri, Internet, sajmovi…

Sećam se koliko su krajem devedesetih ljudi koje sam upoznala na putu u Americi bili iznenađeni mojim poznavanjem programskih jezika i snalaženjem u korišćenju računara. Da li ste čuli za T9? Tada u Imtelu nisi mogao da se zaposliš ni kao sekretarica ako ne umeš da ga koristiš. Ono što se od mene očekivalo da znam u potpunosti je tamo plaćano za svaki program ponaosob. Tada sam prvi put shvatila koliko smo koraka išli unapred.

Sledi osnivanje Sezam-a, sistema za modemske komunikacije koji je postaje vodeći BBS na prostorima ex-YU ali i bezbroj iskrenih tekstova o testiranjima i proizvodima. Dejan Veselinović, koji je tada radio u časopisu ima na TV Politika emisiju Profi bajt ali pokreće i emisiju o igrama, CD Bajt i pruža mi šansu da budem jedan od pionira gejminga u Srbiji.

Ali, kako sve radikalne ideje imaju i svoje neprijatelje, i one koji ne razumeju zašto neke stvari treba menjati, tako je i ovaj časopis počeo da se osipa sa kadrom. Osnivaju se novi časopisi kako bi se prevazišli nastali problemi, dok ovaj pokušava da živi od tradicije u novim uslovima tržišta. Imtel je vremenom postao sistem koji se zasitio samog sebe, a Računari su ugašeni kao žrtva posleratne krize.

Mislim da je taj period sankcija, bombardovanja i svega onoga što smo tada doživeli ipak uticao da ne održimo korak sa promenama u zemljama oko nas. Možda je to jedan od razloga zašto neki još uvek ne prepoznaju potencijal gejming industrije. Ali tvrdoglav smo mi narod i sigurna sam da ćemo uskoro pokazati ne samo da imamo savršene igrače već još bolje programere, grafičke dizajnere, organizatore i sve ono što se ceni i traži u poslovnom svetu gejming industrije. Broj stranih kompanija koje dolaze ovde i otvaraju studije je sve veći. Jedino još da shvatimo da su male promene u našem školskom sistemu neophodne kako bi nove generacije bile spremnije za poslove budućnosti.

Meni se sada, kada gledam unazad, sviđa sve ono što smo radili. Bili smo radikalni, drugačiji ali puni entuzijazma. E samo nam još to fali i  mislim da opet možemo u nove promene…

Ja i dalje imam snagu, energiju i volju! A vi?

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

17.
Oct.
2021.
Vesti/Najnovije
Neočekivana hit igra je zabeležila tri miona prodatih primeraka.
16.
Oct.
2021.
Vesti/Najnovije
Serijal po imenom “Dnevna doza nostalgije” su tekstovi u kojima se momci prisećaju igara koje su objavljene na današnji datum i uče mla]e ...
16.
Oct.
2021.
Nintendo
Shigeru Miyamoto može svašta, ali mu engleski baš i nije išao od ruke.
15.
Oct.
2021.
Vesti/Najnovije
Dying Light 2 ima napuštene strukture koje su ne samo za borbe već neke od njih možete pretvoriti i u pekare, farme bundeva, škole i druge inte...
15.
Oct.
2021.
Vesti/Najnovije
Scorpionov Get over here napad lancima nastao je usred snimanja animacija kao spontana i potpuno slučajna ideja.
14.
Oct.
2021.
Playstation
Izgledaju kao one gumene bombone u radnjama, neki su i sličnih boja ali definitivno prave razliku u igranju. A kako je sve krenulo?
14.
Oct.
2021.
Vesti/Najnovije
Dizni ima paklen plan do kraja godine!
13.
Oct.
2021.
Focus on
Igrači Far Cry 6 trebalo da se domognu jednog od najboljih oružja u igri kada je u pitanju preuzimanje vozila, posebno helikoptera.
13.
Oct.
2021.
Vesti/Najnovije
SteelSeries je upravo proširio svoju kolekciju sa Apex 3 TenKeyLess TKL tastaturom.