PC
23.02.2022.
Autor: Danica Manojlović

Kako popraviti gejmersku stolicu?

Nije problem sve što škripi

Gejmerska stolica je definitivno bitan element svakog desksetup-a.

Proveli ste izvesno vreme u čitanju komentara po forumima o dobrim i lošim stranama pojedinih modela i brendova. Razgovarali ste sa prijateljima koji imaju svoje stolice iako odavno znate da to baš i nije najpametnija ideja, naročito ako su u pitanju isključive osobe koje smatraju da je samo njihov izbor dobar. A i sami znate da su ukusi različiti... Obišli ste par velikih radnji onog retailera koji jedini ima na stanju skoro sve modele i to izložene. Sedeli, vrteli se i pipkali. "Hoće li uskoro neki popust?" standarno pitanje kao i "Dobar dan" kada želite da kupite nešto i IT radnji. Proverili ste i da li sve one web prodavnice mogu da vam nabave i koliko možete da uštedite. I onda ste presekli i kupili!

Zagledanje kutije sa sviih strana, polako seckanje kartona kako bi je otpakovali, sklanjanje kesa od delova u stranu ali i najverovatnije bacanje uputstva o sklapanju. Kome to još uvek treba. Šrafovi su tu, kafa sa strane i polako se sklapa. Onako montiranoj možete samo da se divite! Idealno je visoka u odnosu na sto, boje se slažu uz sve ostalo na stolu, sedate i... SKVIIIIIIK! Vaša idealna i skupa gejmerska stolica škripi!! Neko vam je nešto debelo podmetnuo! Da li je neko koristio? Možda je dugo stajala? Već počinjete da se znojite i da vam srce preskače. Možda da odete odmah da je zamenite? Ali radnja je zatvorena! I pre nego dozvolite sebi da se ovako iznervirate, nasmejte se i znajte da je problem u 99,999% slučajeva jako jednostavno rešiti.

Ovo važi i za starije stolice koje su počele da puštaju zvukove.

PODMAZIVANJE u svim varijantama!

  • Okrenite stolicu naopako i dobro proverite sve zavrtnje i mesta na kojima su ušrafljeni. Uzmite šrafciger ili ključ i dobro sve prišrafite uključujući i one delove koji vam možda izgledaju OK. Vremenom se šrafovi olabave i može doći do neprijatnih zvukova. Kod novih stolica je u pitanju možda to što su svi šrafovi i delovi novi i malo je potrebno da "nalegnu" jedan na drugi.
  • Nauljite mehanizam. Stavite ulje za podmazivanje na šrafove, rupe, sastave. Ukoliko imate ulju u spreju, još je lakše. Jednostavno isprskate ulje direktno na mehanizam stolice i utapkate. Ulje možete staviti i na meku pamučnu krpu i istrljate deo kojije problematičan a ujedno možete kotrolisati gde vam ulje klizi. Predlažemo da redovno prskate ili mažete uljem stolicu kako bi sprečili rđu.

Najbolje je da ukoliko je u pitanju nova stolica odšrafite sve pre stavljanja ulja. Ukoliko se i posle toga čuje zvuk, ponovo ih sve izvadite i ovoga puta namažite laganim mašinskim uljem pre nego ih vratite nazad.

 
Koliko god skupa bila, stolica može da zaškripi
  • Ukoliko je neko od vaših prijatelja tu, zamolite ga da sedne na stolicu dok stavljate ulje. Neka se osoba pomera kako bi vam bilo lakše da vidite odakle dolazi zvuk. Svaki put kada stavite ulje, neka se prijatelj pomeri kako bi videli da li ste na pravom mestu.
  • Neke stolice se čuju samo kada se u njih "zavalite" i to je obično prouzrokovano opterećenjem onog donjeg dela koji drži naslon. Kako bi popravili, jednostavno stavite ulje baš na taj deo ali ne spolja, već u unutrašnjost. Malo ga odvrnite i podmažite. Jednostavno!
  • Pomerajte stolicu napred i nazad da proverite točkiće. Skoro sve stolice su na točkovima i dešava se da nekada nisu baš najboljeg kvaliteta ali je najčešće u pitanju prašina i sve ono što se vremenom skupi sa poda u mehanizam. Predlažemo vam da svakako povremeno očistite i podmažete točkiće, najbolje silikonskim sprejom. Okrenite stolicu naopako i vrtite točkić dok da podmazujete.
  • Sedite uvek polako i potrudite se da se ne "bacate" u stolicu. Svaka sila, pa i skok u stolicu vremenom dovode do stvaranja zvukova. Jednostavno, vodite o njoj računa kao što bi vodili računa o bilo kom delu nameštaja koji vam je neophodan.

I dalje imate problem?

Pišite nam!

 

Tekst pisan za IGN Adria

Slični članci

24.
Jan.
2024.
PC
Kažu da nije dobro imati loš izbor kada kupujete periferije, ali ima i onih koji tvrde da je preterani izbor isto loš. Imamo miševe koji...
20.
Dec.
2023.
PC
Konzola ili PC? Kod nas u Games radnjama nema razlike! Ali, možda su ovo najbolje PC igre za igranje u 2023.
30.
Jun.
2023.
PC
Podloga za miša je uvek bio dodatak o kojem mnogi ne razmišljaju i ne planiraju dok ne shvate koliko im je potreban.