PC
03.04.2023.
Autor: Danica Manojlović

Marvo Pro KG965G Gejming tastatura Recenzija

Korak napred

U poslednjih par meseci je primetno da Marvo jako nastupa na našem tržištu. Do nedavno brend koji je bio poznat po jeftinijim proizvodima i onome što se definiše kao "najbolji odnos cene i kvaliteta", sada nudi i liniju skupljih proizvoda namenjenih profesionalcima ali i onima koji žele kvalitet koji je iznad proseka. Gejming ili posao, ovi proizvodi mogu da pokriju sve što vam je potrebno.

Dobra tastatura je uvek na ceni a Marvo sada nudi više modela. Dvoumili smo se između KG980A i KG980B kao model i opcije koji su veoma interesantni, i modela o kome danas pišemo, KG965G. Iskreno, rešili smo da KG980 testiramo još malo i onda Vam prenesemo svoje utiske.

Potpuno mehanički dizajn, okvir od aluminijumske legure, namenske makro tastere, RGB pozadinsko osvetljenje sa 18 različitih režima, oslonac za zglob, multimedijalne kontrole i još mnogo toga je upakovano u KG965G!

 

Marvo Pro KG965G svičevi su mehanički plavi, dobri klikću. Štaviše, MARVO je iskoračio i rešio da ne koristi noname već OUTEMU optičke svičeve koji su testirani na 50 miliona klikova. Ok, nisu skupi kao Cherry, što se oslikava i na ceni, ali su poznati pandan  Cherry MX, i prilično su pristojni za svoju cenu.

Oduševiće vas da tastatura ima pun RGB po tasteru, a ne ambijentalno pozadinsko osvetljenje, kao što bi većina pretpostavila kada je u pitanju proizvod ovog cenovnog ranga. Bitno je napomenuti i da je sve u potpunosti programabilno preko Marvo opcionog softvera za rad. Isti će Vam biti potreban za podešavanje šest makro G tastera.

Marvo u svom opisu ovog modela navodi:

Mehanička multimedijalna tastatura Marvo KG965G sa plavim prekidačima i kontrolom jačine zvuka na skrolu će oduševiti svakog igrača. Čelična osnova i visokokvalitetni ABS daju tastaturi neophodnu izdržljivost. Njen atraktivan dizajn sa individualnim RGB pozadinskim osvetljenjem za svaki taster i više od 10 šema pozadinskog osvetljenja, takođe uključuje 6 makro tastera i širok, odvojivi oslonac za zglob. Koristeći softver, možete fino podesiti tastaturu tačno prema vašim idejama i, zahvaljujući potpunom anti-ghosting-u, nećete se zaglaviti u najvažnijem trenutku.” – Marvo

Dobro zvuči, zar ne?

Pakovanje je odlično i kvalitetno. Na slikama na prednjoj i yadnjoj strani vidite tastaturu i sve bitne informacije o ovom proizvodu. Unutrašnje pakovanje krije divnu crvenu kutiju, koja je mnogo izdržljivija od osnovne jer je u pitanju dvoslojni karton. Tastatura unutra je lepo zaštićena i prekrivena zaštitom na kojoj piše Born for Gaming što je opšte poznati logo brenda, a ispod njega je sunđer i kesa u kojoj se nalazi tastatura. Oslonac za ruke je odvojen i upakovan u svoju zaštitu.

Kada sve raspakujete i uzmete tastaturu u ruke, primetićete da je u pitanju dosta kvalitetniji model od Marvo standarda. Tastatura ima crni opleteni USB kabl koji većina igrača jako ceni, a tu je i kako smo napomenuli odličan odvojivi oslonac za zglob.

Ovaj oslonac je click on i jednostavan za nameštanje kada poželite da ga koristite. Za razliku od nekih drugim modela, ovde imamo jako kvalitetne i čvrste kopče koje su tu da osiguraju da se ne pomera čak i kada podignete i nosite tastaturu, ili samo zamahnete u žaru borbe. Takođe ima ove zavrtnje za podešavanje, koji vam omogućavaju da ga držite fiksiranog za tastaturu, ali i da ga pomerite malo dalje. Dugački ili kratki prsti, savršeno odgovara!

Kada je sve na svom mestu, podseća na neke starije modele Corsair tastatura. Interesantno je i da je na osloncu, na srebrnom delu napisano Born for gaming i da sunamenski  tasteri na levoj strani iste srebrne boje.

Lagani crni aluminijum tastature izgleda zapanjujuće. Tastatura je lepa i jaka, i pruža stabilan nosač za te prekidače. Bitno je napomenuti da  je tastatura nešto lakša od većine mehaničkih, ali izgleda izdržljivo.

Pomenuli smo softver koji Marvo nudi uz tastaturu ali je važno znati da skoro sve glavne funkcije mogu da se kontrolišu i bez njega. Većina će poželeti da softverski podesi makro tastere ali brzo to mogu da urade i da promene karakteristike osvetljenja koristeći FN-Shift i tastere sa strelicama. Osvetljenost u bijama duge, petlje, šare i još mnogo toga na samo jedan dodir. Postoji čak i Fn-Shift-Lock, tako da možete učiniti promene mnogo lakšim.

F-tasteri takođe sadrže mnogo više funkcija, omogućavajući punu kontrolu jačine zvuka i čudne multimedijalne kontrole tj.  dva seta kontrola medija. Ovde se nalaze neki osnovni pokretači koji su uvek dobrodošli za ubrzavanje vašeg rada Windows/a. Postoji i pet namenskih tastera profila, koji vam omogućavaju da brzo promenite različite konfiguracije za rad i igre. Postoji čak i čitav paket opcija za snimanje makroa. Tu je i divan točak koji se pomera a koji vam omogućava da brzo i glatko menjate jačinu zvuka. 

OUTEMU svičevi se montiraju na prilično standardan način, sa prekidačem koji se nalazi odmah iznad aluminijumskog okvira tastature. Oni su u osnovi samo klonovi Cherry MX Blue, i iskreno, nema razlike. Osećaju se glatko, imaju lep čujan i taktilni klik i koriste standardni + nosač. Kapice se ne spuštaju do dna kada su pritisnute do kraja, tako da dok je klik glasan koliko biste očekivali, ne dobijate dodatni zvuk poklopca se spušta na dno, što ga čini malo manje bučnim od nekih tastatura. Dok neki noviji svičevi koriste dizajn kutije, ovi ne koriste, tako da se kapice malo kolebaju, ali iskreno, i dalje su prilično dobri za kucanje.

Space bar koristi jedan prekidač, sa šipkom sa oprugom koja sprečava bilo kakvo kolebanje levo/desno, to je zapravo najstabilniji taster.

RGB prilično lepo svetli i pomalo liči na mehaničku tastaturu stare škole, ali sa RGB osvetljenjem po tasteru i dalje se može prilagoditi kao i bilo koja druga. Tu je mala RGB traka iznad F-tastera, koja dodaje lepu boju između okvira na tasterima  i obuhvata celu širinu tastature. Postoji i mnoštvo ugrađenih profila za osvetljenje, koji se svi mogu podesiti na različite profile na tastaturi, kao što je ovaj za igranje fokusirano na VASD i FPS.

Ova tastatura je prepuna funkcija i to mnogo više nego što bi se očekivalo za ovu cenu.

Marvo je već dokazao da može da napravi pristojnu tastaturu po neverovatno niskim cenama. Međutim, Marvo KG965G je njihov daleko najskuplji model koji smo probali. U ovom cenovnom rangu ima funkcije skupljih modela. Naravno, naći ćete bolji kvalitet izrade i naprednije funkcije kod A brendova,  ali KG965G ne košta toliko. 

Marvo ima tendenciju da ponovo koristi starije dizajne drugih brendova i izmiksa ih da naprave novi proizvod, ali oni prenose tako svoje uštede na svoje kupce, tako da nije kao da se ovde neko zavarava. Umesto da plaćaju veoma visoke naknade za Cherry prekidače, oni su se odlučili za jedan od popularnijih klonova. Odlični su i izgledaju i osećaju se kao pravi i tu dobijaju sve pohvale. Tastatura ima aluminijumsku gornju ploču, što je čini jakom i sprečava bilo kakvo savijanje. Tastatura je ipak lakša od većine, tako da sumnjam na tanju čeličnu ploču u unutrašnjosti za montažu prekidača i PCB. Srećom, tasteri se ipak ne nalaze na dnu kućišta, tako da ne klecaju niti imaju odjek/vibraciju kućišta kao kod nekih lakših tastatura.

Marvo se u poslednje vreme kreće u pravom pravcu sa kvalitetnijim izradama i modelima. Iako je nekima teško da se naviknu da brend koji je poznat po jeftinijim periferijama u ponudi ima proizvode koji su u rangu nekih modela A brendova, činjenica je da su se potrudili, iskoristili odlične dizajne i kvalitetne materijale. Ako imamo u vidu da svi treba da napredujemo i usavršavamo se, onda je jasno kakve planove ima Marvo, uostalom, nisu bez razloga dodali i ono Pro na nekim modelima.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PC
Slušalice HSL00868
Marvo HG9065 - gaming slušalice sa mikrofonom  Profesionalni 40mm audi...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Slušalice HSL00339
Gaming slušalice Marvo HG8958 Drajeveri: 40mm RGB osvetljenje Idealne za gamin...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.299,00 RSD
Vrsta
Nova
3.299 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Tastature HTA00283
Marvo KG980B mehanička gaming tastatura Tip switcha: Hot-Swappable Kompaktan d...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.999,00 RSD
Vrsta
Nova
7.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Tastature HTA00281
Marvo KG980A mehanička gaming tastatura Tip switcha: Hot-Swappable Kompaktan dizajn...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.999,00 RSD
Vrsta
Nova
7.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Tastature HTA00246
Vrhunska tastatura sa OUTEMU optical Blue mehaničkim Switch-evima Okvir od alum...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
14.999,00 RSD
Vrsta
Nova
14.999 ,00 RSD

Slični članci

19.
Sep.
2022.
PC
Marvo je rešio da pređe u A ligu, i na tržište je izbacio seriju FIT miševa koji su definitivno nešto novo i drugačije.
02.
Nov.
2021.
Vesti/Najnovije
Miševi su obavezni deo svakog gejmerskog setup-a. Da li je Marvo G961 pravi izbor? 
25.
Oct.
2021.
PC
MARVO i njihov zastupnik Gama Group su vam pripremili dosta poklona u sledećih mesec dana. Naše je da uradimo recenzije a vaše da učestvujete i...