PC
30.06.2021.

Podloge za miša

Da li vam je potrebna?

Deo teksta je preuzet sa IGN Adria sajta.

Podloga za miša je neophodna ali o njoj ne razmišljamo dok ne kupimo sve potrebne komponente. Pojedine podloge koštaju više nego što neko reši da iskešira za miša.

Koliko je podloga bitna i da li je tu u pitanju samo izgled ili su bitne i performanse? Kako uopšte pratimo i ocenjujemo performanse podloge za miša?

Šta je podloga za miša?

Podloga za miša je posebna površina koja je optimizovana da vašem mišu pruži bolje praćenje, kontrolu i preciznost tokom igranja igara ili rada. Površina je obično napravljena od plastike, tkanine, a ponekad i od metala, a osnova je napravljena od neklizajućeg materijala kao što je guma. Podloge za miša dolaze u raznim oblicima i veličinama. Od super velikih do jeftino malih, od plastike do tkanine i od debelih do tankih. Postoje tri glavne specifikacije podloge za miša:

  • Površina
  • Osnova
  • Ivice

Svaka od ovih karakteristika je važna.

POVRŠINA - Danas je na tržištu dostupno nekoliko vrsta površina. kada su u pitanju platnene podloge, bitna je vrsta tkanine, tkanje i konstrukcija, i to su najkritičnije karakteristike. Nemojte da vas zavaraju drugi proizvodi koji su označeni kao contol ili speed optimizovane podloge za miaš, to je samo marketinški trik koji se koristi za podsticanje prodaje. Ključno je imati podlogu za miša koja kombinuje i brzinu i kontrolu. Pored postizanja savršenog protoka za podlogu za miš, trenje površine je takođe bilo važno. Ona mora biti dovoljno glatka zbog minimalnog habanja stopica miša. Mora biti dovoljno udobna prilikom klizanja ruke (zgloba) duž površine.

OSNOVA - Ovo je karakteristika koja se nekako najviše previđa. Osnova može unazaditi ili unaprediti podlogu za miša, i često je baš to razlika između dobrih i odličnih podloga za miš. Baza se pravi u nekoliko osnovnih debljina, a to može igrati značajnu ulogu u vašem gejming iskustvu.

Tanka osnova (2 mm) - idealna za one koji vole solidniji osećaj. Slično korišćenju plastične / tvrde podloge za miša, ali sa više udobnosti.

Teška baza (5 mm) - idealna za one koji vole ugodniji osećaj. Površina je mnogo mekša i prijatnija. Pored toga, dodana debljina je idealna za LAN turnire jer niste sigurni na kakvoj ćete površini igrati. Dodata debljina pomaže da se negiraju neravne površine na kojima bi bila podloga za miša, pružajući vam najravniju moguću površinu.

Standardna baza (3 mm) - najbolja je u odnosu na tanke i teške. Nije previše tanka, ali ni previše debela pa pruža najidealniji osećaj.

IVICE - Imate površinu i osnovu. Oba ova komada su obično pričvršćena lepkom. Ali vremenom će uvek početi da se troši kako se površina i baza počinju odvajati. To je često slučaj sa podlogama za miša jeftinog kvaliteta. Da bi se ovaj problem rešio, proizvođači stavljaju debeli prošiveni okvir oko perimetra podloge za miša i osiguravaju šavove između površine i osnove. Ovaj okvir protiv trošenja uveliko povećava životni vek i estetiku vaše podloge za miša i preživljava test vremena tokom vaših sesija igre. Kao dodatna pogodnost, ovo vam takođe omogućava da lako perete podlogu za miša. Konstrukcija treba da bude dovoljno jaka da preživi mašinsko pranje (sa malo sapuna) pa kvalitetna podloga nakon pranja izgleda potpuno kao nova. Ne zaboravite da je sušite na vazduhu!

Tipično, kad pomislite na podlogu za miša, pomislite na mali kvadratni model koji je samo za vašeg miša. Međutim, produžene podloge postaju sve popularnije u poslednje vreme jer vam ne pružaju samo ogroman prostor za miša, već podržavaju i vašu gejmking tastaturu. Većina igara danas koristi mehaničke tastature kao osnovnu opremu za igre. Postavljanjem mehaničke tastature na veličanstvenu proširenu podlogu za miš povećava ukupan doživljaj kucanja. Na mehaničkoj tastaturi površinski materijal vašeg stola može u velikoj meri promeniti vaše iskustvo igranja. Kucanje na staklenom stolu je veoma različito u odnosu na kucanje na pravom drvenom stolu, zar ne. Produžena podloga za miša može da apsorbuje vibracije proizvedene udarnim tasterima na mehaničkoj tastaturi i na kraju pruža osećaj „čvršćeg“ i „usidrenijeg“ igranja prilikom upotrebe vaše mehaničke tastature. Proširena površina podloge takođe pruža dodatno prijanjanje i pomaže u sprečavanju kretanja tastature. Ovo su glavni razlozi zbog kojih su proširene podloge za miševe postale toliko popularne. One su bitan proizvod za svakog okorelog igrača.

Hajde da vidimo šta se trenutno od podloga nudi na tržištu kod nas, i napominjemo da je u ponudi preko 130 modela podloga.

 

Podloga Logitech G840 XL - League Of Legends - Limited Edition

 

Logitech G i Riot Games, tvorac League of Legends, najgledanije PC igre na svetu, najavili su ekskluzivno novo višegodišnje partnerstvo u vidu zvanično licenciranih League of Legends (LoL) proizvoda za gejmere, od kojih je prvi inspirisan estetikom globalne virtuelne muzičke grupe K / DA i njihovim povratkom 2020. godine. Jedan od proizvoda te kolekcije je i ova podloga. Ima gigantsku površinu, što igračima daje više prostora za igru uz gumenu podlogu koja omogućava brze, zamašne pokrete ruku. Ima lep osećaj sa dovoljno punjenja da je učini zaista udobnom. Veličina vam daje puno prostora za podešavanje tastature i ogromno područje za pomeranje miša. Ako ste niži DPI igrač, trebalo bi da imate puno prostora za kretanje. Gumena podloga je lepa i prijatna i ostaje tačno tamo gde ste je stavili na svoj sto. Kvalitet štampe je odličan i u celini izgleda sjajno. Da li znate likove zavisi od toga koliko dobro poznajeteLoL ili virtuelne K-Pop bendove, ali to ništa ne može oduzeti od kvaliteta slike.

Trust GXT 764 Glide - Flex XXL RGB 

Trust se trudi da uvek bude u trentu sa novitetima, i ovaj model je već neko vreme na tržištu, sa odličnim ocenama i brojkama prodaje. Voleli LED ili ne, sasvim je svejedno jer ga možete isključiti pritiskom na jedino postojeće dugme na nekoliko sekundi. U suprotnom, samo ovim dugmetom prebacujete se kroz moguće emisije svetlosti. Njihov izbor ne samo da lepo izgleda već možete da uključite 7 različitih boja a postoje spore ili brze promene boja. Podloga dobro leži na stolu i ništa ne klizi dok miš radi apsolutno savršeno. Podloga se izuzetno lako može očistiti vlažnom krpom. Pakovanje je odlično i za razliku od većine sličnih podloga, ova je sasvim malo savijena u pakovanju pa za razliku od ostalih, nije prelomljena ili zgužvana kada se izvadi. Ivice su odlično odrađene.

Razer Goliathus - Chroma Extended Soft 

Goliathus Extended Chroma će posao lepo obaviti. Možete da postavite tastaturu pune veličine na nju, a da i dalje imate dovoljno prostora za pomeranje miša. Ako ste tip igrača koji više voli da ima niske DPI postavke, možda ćete želeti da uz pomoć dodatnog prostora nabavite tastaturu bez deset tastera za neku dodatnu akciju. Glatka površina platna omogućava lako manevrisanje, posebno onima koji vole FPS igre sa niskim DPI postavkama. EL žica na bočnoj strani Goliathus Extended Chroma, međutim, može da izazove manji osećaj neugodnosti ako celu podlakticu odmarate na stolu. Ono što GEC čini malo drugačijom od ostalih platnenih podloga za miša proširene veličine je estetika, RGB osvetljenje. Blistavo RGB osvetljenje. Iako je RGB osvetljenje lako konfigurisati pomoću Razer Sinapsea i nije zaslepljujuće svetlo, RGB kontroler zauzima funkcionalni USB port samo za efekat osvetljenja. Bilo bi sjajno da Razer razmotri da RGB kontroler postavi kao USB čvorište za neke dodatne mogućnosti povezivanja.

Trust Big Foot

Retro se izgleda vraća i u segment podloga za miša. U početku smo bili srećni kada nađemo podlogu koja nije crna. Posle toga smo se oduševljavali interesantnim slikama. Sada se pitamo da li će pored osvetljenja i brzog punjenja telefona da nam greje i kafu. Zbog toga su mnogi bili iznenađeni kada je Trust izbacio Big Foot podlogu sa silikonom, malu kao nekada, i sa delom za odmor zgloba. Totalno retro! Donji deo joj je odlično urađen pa ne kliza a ostaje vam dovoljno prostora da na svom stolu postavite sve što poželite. Nemojte je prati već je čistite maramicama ili usisajte pošto može da pokupi dosta prašine.

 

SteelSeries QcK Prism Cloth

Možda nekima nije neophodna baš ovakva podloga, ali je više nego dobra. Kada kažemo neophodna, mislimo na RGB osvetljenje koje ima svojih pristalica ali i protivnika. Shvatamo zašto toliko mnogo igrača želi funkcionalnost i voli je, ali sigurno nisu svi baš u fazi da im trebaju neonski zraci koji bombarduju periferni vid dok igraju igre. Nakon što raspakujete ovu podlogu, i povežete je, brzo ćete shvatiti da su joj osnovne prednosti sveprisutnost i intuitivan dizajn, a ne RGB opcija.  Podloga ima dve strane: tkaninu i tvrdo-polimernu plastiku. Platnenu stranu koristite zbog tačnosti pri višim DPI postavkama, kao i zbog taktilnih povratnih informacija.  Međutim, oni koji više vole tvrdu plastiku od tkanine, shvatiće da suprotna strana podloge funkcioniše sasvim u redu,  i povećava brzinu kretanja miša. Prebacivanje podloge s jedne strane na drugu je brzo i bezbolno. Podloga od silikonske gume osigurava da se podloga ne pomera po vašem stolu.  Tu vam pomaže i intuitivno postavljanje USB kabla sa bočne strane podloge koji sprečava da se kabl vašeg miša zaplete tokom upotrebe. Postavljanje boja i šeme na Prizmi je takođe presudno. Sadrži osvetljenje od 12 zona, osvetljenje od 360 stepeni i različite dinamičke efekte, i možete da podesite svaku od zona prizme na željenu boju i brzinu. Možete čak i da podesite da svetli kada ste lošeg zdravlja ili kada obavljate određene zadatke u igrama Dota 2, CS: GO ili Minecraft. Ako vam svetlo smeta, jednostavno ga isključite.

Pogledajte i našu ponudu SPARTAN GEAR podloga.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PC
Marvo MG02 gaming podloga velike površine za udobno igranje.Veoma je i...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.199,00 RSD
Vrsta
Nova
4.199 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Dimenzije: 270 x 215 mm.  Debljina. 4mm.  Anti klizajuća podloga.  &nb...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.699,00 RSD
Vrsta
Nova
1.699 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Dimenczije podloge 800 x 300 x 5mm Anti-klizajući sloj
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.199,00 RSD
Vrsta
Nova
2.199 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Podloga sa optimizovanom površinom za optimalnu preciznost i glatku kontrolu. ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.499,00 RSD
Vrsta
Nova
1.499 ,00 RSD

Slični članci

16.
Aug.
2023.
Nintendo
Pogledajte naš kompletan vodič za povezivanje Nintendo Switch konzole i kreiranje nalova, kao i par korisnih saveta.
05.
Oct.
2020.
PC
Nikola "Nick"Jovanović je izneo neka svoja iskustva kada su u pitanju mehaničke tastature.
22.
Aug.
2020.
Playstation
Neke nove navike možda i nisu tako loše.