Playstation
22.08.2020.

Kako da očistite vaš kontroler

Neka i on malo odmori od prašine

Pre par meseci smo slušali o novim merama zaštite. Virusi se zadržavaju danima, virus je moguće uništiti, dezinfikujte sve... Alkohol i Domestos su bili najprodavaniji proizvodi. Da li i dalje primenjujemo sve i u kojoj meri je pitanje ali je sigurno da pojedine stvari nije loše povremeno detaljno očistiti. 

Računari, konzole i džojstici nisu baš kod svih korisnika bili najčistiji. Kako je ove godine skočila prodaja konzola i sve više ljudi se igra, hajde da vidimo kako je najbolje i najbrže očistiti i dezinfikovati našu gejming opremu.

U novinama i na internetu čitamo kako bakterije, uključujući i Korona virus od koga smo svi počeli da se plašimo, mogu opstati na površinama do 72 sata. Ukoliko u ruke uzmete svoj kontroler, a bili ste u situaciji da ste možda negde pokupili virus, prenećete ga na kontroler. Ukoliko još i dotaknete lice dok igrate i to u bilo kom momentu u sledeća tri dana, povećavate šanse da se i vi razbolite. Ovo su osnovna uputstva za održavanje čistoće kako PS4 tako i XBOX i Nintendo kontrolera.

Potrebne su vam maramice za dezinfekciju sa što više isopropyl alkohola, ili mešavina alkohola i vode koju možete staviti u flašicu sa raspršivačem, krpa za brisanje ili stapići sa vatom a nekima i čačkalice. 

 

Isprskajte i obrišete. Bitno je da pre nego krenete sa ovim poslom dobro operete ruke. Oni koji imaju osetljivu kožu bi trebalo da stave rukavice. Zatim maramicom ili krpom brišite ceo kontroler, naročito istaknute delove. Ukoliko ste napravili svoj rastvor alkohola i vode, budite sigurni i da je krpa mokra ali ne preterano jer ne želite da kapi uđu u unutrašnjost kontrolera. Ovde je dobro koristiti štapiće i čačkalicu ukoliko ima više prašine. Prvo čačkalicom pokušajte da skine prašinu, naročito iz pregiba i delova gde su sastavi. Zatim obrišite štapićem. Pazite da ne pritiskate jako kako ne bi oštetili dugmiće. Kada očistite deo u kome se nalaze baterije, vodite računa da se sve dobro osuši pre nego baterije vratite na mesto. Ne zaboravite i rupice na kontroleru! Tu je potrebno polako vrteti čačkalicu ne bi li prikupili što više prašine i paziti da ulazi samo vrh čačkalice.

Postoji još temeljnije čišćnje koje zahteva šrafciger i otvaranje kontrolera ali vam to ne preporučujemo ukoliko niste iskusni u tome. To je već posao stručnjaka.

Neki kontroleri su veoma osetljivi (naročito zlatni i srebrni) pa vodite računa da trljate blago kako ne bi ostavili ogrebotine.

Ostavite ga da se osuši sam bez dodatnog brisanja.

Ukoliko ovo redovno radite, ne samo da vam je kontroler čist već su i bakterije uništene.

Savet je da ovo radite bar jednom nedeljno ili u odnosu na to koliko često igrate ali i izlazite napolje.

Slični članci

26.
Feb.
2024.
Playstation
Znamo da je sve teže pronaći dobru zamenu za originalni PS4 kontroler ali srećom, neki kontroleri nezavisnih proizvođača nude isti nivo ili bolju funkcionaln...
19.
Feb.
2024.
Playstation
Sutra je dan kada se dodaju nove igre na Extra i Premium usluge PlayStation Plus, što znači da ćese oni koji su se prijavili za Premium radosti. ...