Playstation
16.09.2020.

Šta raditi kada je vaš PS4 bučan?

Možda smeta samo vama, a možda i komšijama

Možda vama zvuk konzole ne smeta i niste ni primetili kada je postala tako glasna. Tu i tamo vam neko od ukućana možda skrene pažnju na problem ali ako vam komšija zakuca na vrata i krene da se žali, imate problem.

Postoje rešenja koja mogu pomoći u sprečavanju ovog jakog zvuka koji se čuje iz vaše konzole. Međutim, u mnogim slučajevima je normalno da vaš PS4 ventilator proizvodi glasan zvuk kako bi pomogao da se konzola ohladi.

Jedno opšte rešenje za ovaj problem ne postoji, da se odmah razumemo. Postoji više uzroka a samim tim i više rešenja.

PS4 se bliži kraju svog ciklusa i nove igre "troše" konzolu do maksimuma. To povećava temperaturu konzole a sistem za hlađenje radi sve više. Kada fen ne bi radio jako, konzola bi se pregrejala i prestala da radi, ili igra ne bi mogla da se igra kako treba.

Znate i sami da je nemoguće promeniti ventilator na konzoli i jedino vam ostaje da pokušate da mu pomognete da bolje radi. Na stranim sajtovima postoji čitava paleta eksternih ventilatora koji se mogu dodati konzoli. Dobro pročitajte komentare onih koji su ih kupili jer pojedini modeli ne pomažu mnogo a stvaraju još veću galamu. 

Prvo i osnovno je pravilno održavati čistoću konzole i prostora oko konzole. Nije dovoljno samo krpom obrisati površinu konzole jer će se prašina možda spustiti do ventilatora. Jednom nedeljno usisajte svu prašinu sa konzole i rešetki ventilatora. Ovim ćete sprečiti da prašina dospe u sistem konzole. Za svaki slučaj da napomenemo, iako se to podrazumeva, konzola mora biti ugašena kada je čistite.

Ukoliko se ipak desi da se u konzoli nakupi prašina pojedinci će pokušati sami da je otvore i očiste. To ne preporučujemo iz više razloga. Ako je vaša konzola u garantnom roku dovodite u pitanje garanciju. A ako niste baš vični baratanju sa komponentama vrlo je lako napraviti neki problem i kvar. Otvaranje i čišćenje konzole prepustite servisima koji se time bave.

Ako baš rešite da sami otvorite konzolu, evo par osnovnih koraka:

1: Isključite konzolu i skinite sve kablove koji su povezani na uređaj.  

2: Uklonite nalepnice na zadnjoj strani i zavrtnje. Da biste to postigli, pre svega morate konzolu okrenuti naopako tako da je zadnji deo konzole okrenut prema gore.

3: Skinite poklopac. Kada uklonite zavrtnje koji zatežu konzolu, možete skinuti poklopac. Nežno povucite sa ivica i pazite da ne vučete previše jako.  Nastavite na isti način duž ivice dok se poklopac ne odlepi.  

4: Uklonite napajanje. Potrebno je ukloniti jedinicu za napajanje (PSU) da biste došli do hladnjaka.

5: Oduvajte prašinu. Sada kada imate pristup ventilatoru i hladnjaku vreme je da uklonite prašinu sa sistema. Stavite slamku/cevčicu u limenku komprimovanog vazduha kako biste omogućili koncentrisanije čišćenje.  

6: Zatvorite svoj PS4. Nakon što ste temeljno sve očistili, potrebno je da vratite sve na mesto prateći redosled po kojem ste otvarali.

Za još temeljnije čišćenje možete očistiti deo HDD-a, jer je moguće da je vremenom nakupio prašinu. Ovo nije bitno ali može biti korisno.  Da biste dobili pristup ležištu za HDD, pritisnite i gurnite sjajni deo na vrhu PS4 konzole levo. Ovo će vam omogućiti pristup. 

Kada završite sa ćišćenjem, vratite konzolu na mesto i povežite sve ponovo.

Bitno je da vam konzola stoji tako da je oko nje sa svih strana dovoljno prostora, naročito kod zadnjeg dela na kome se nalazi sistem za hlađenje. Nosači za konzole koji je smeštaju iza televizora su jako loši jer nema dovoljno strujanja vazduha. Rešavate vizualni problem ali pravite tehnički.

Ukoliko je toplo u prostoriji u kojoj se nalazi konzola vi se potrudite da je ohladite. Klima neće pomoći samo vama već će i konzola lakše raditi. 

Kada ste pokušali sa čišćenjem i hlađenjem prostorije, a to nije dalo neke rezultate, zvuk koji se i dalje čuje je ipak možda uzrokovan zahtevnom igrom. Tu već nema pomoći. Sem možda nekih kvalitetnih slušalica...

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Accessories HAC00752
9 termina 150 sati početni nivo
Playstation 4 Vertical Stand Playstation 4
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Vrsta
Nova
2.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
9 termina 150 sati početni nivo
Sadržaj pakovanja: Osnovna igra Marvels Iron Man VR  set Playstation Move...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
13.499,00 RSD
Vrsta
Nova
13.499 ,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

17.
Oct.
2021.
Vesti/Najnovije
Neočekivana hit igra je zabeležila tri miona prodatih primeraka.
16.
Oct.
2021.
Vesti/Najnovije
Serijal po imenom “Dnevna doza nostalgije” su tekstovi u kojima se momci prisećaju igara koje su objavljene na današnji datum i uče mla]e ...
16.
Oct.
2021.
Nintendo
Shigeru Miyamoto može svašta, ali mu engleski baš i nije išao od ruke.
15.
Oct.
2021.
Vesti/Najnovije
Dying Light 2 ima napuštene strukture koje su ne samo za borbe već neke od njih možete pretvoriti i u pekare, farme bundeva, škole i druge inte...
15.
Oct.
2021.
Vesti/Najnovije
Scorpionov Get over here napad lancima nastao je usred snimanja animacija kao spontana i potpuno slučajna ideja.
14.
Oct.
2021.
Playstation
Izgledaju kao one gumene bombone u radnjama, neki su i sličnih boja ali definitivno prave razliku u igranju. A kako je sve krenulo?
14.
Oct.
2021.
Vesti/Najnovije
Dizni ima paklen plan do kraja godine!
13.
Oct.
2021.
Focus on
Igrači Far Cry 6 trebalo da se domognu jednog od najboljih oružja u igri kada je u pitanju preuzimanje vozila, posebno helikoptera.
13.
Oct.
2021.
Vesti/Najnovije
SteelSeries je upravo proširio svoju kolekciju sa Apex 3 TenKeyLess TKL tastaturom.