Playstation
31.01.2021.

PS5 - Performanse ili rezolucija

izbor je vaš!

Pisali smo o tome koliko je PS5 tražena konzola. Diskutovali smo o tome da li je trenutno dovoljno igara za PS5 u ponudi. Nikola Jovanovic Nick je govorio o tome kako je i koliko drugačije igrati na ovoj konzoli nove generacije. Onima koji tek ulaze u fenomenalni PS svet smo objasnili kako da otvore ali i obrišu nalog, ali je još toliko toga o PS5 o čemu bi trebalo pisati.

PlayStation 5 je moćna mašina koja je dizajnirana za vrhunske monitore. Može da pokreće igre u 4K na do 120Hz. Međutim, mnoga podešavanja sistema ne definišu najjasnije neke opcije. Jedna od njih je - Kako omogućiti video od 120Hz?

Odgovor je:

Trenutno ne postoji način za ručno omogućavanje 120Hz video izlaza na PS5. Iako sistem tehnički može da prikaže na 120Hz, neće sve igre raditi sa tom brzinom osvežavanja. Međutim, sa pravim televizorom ili monitorom možete da omogućite režim performansi kako biste dobili visoke procente osvežavanja.  

Odmah da napomenemo: Ne možete da omogućite velike brzine osvežavanja na PS5 bez monitora koji ih može podržati. Mnogi monitori za gejming podržavaju visoke brzine osvežavanja pri 1080p, što ih čini idealnim za igranje u punoj HD rezoluciji. Osim toga, poželećete da se uverite da vaš monitor ili TV podržavaju barem HDMI verziju 1.3 da bi mogli da dostignu 1080p 120Hz referentnu vrednost.

Pored toga, imajte na umu da nećete moći da pokrenete sve igre u 4K na 120Hz. Ova kombinacija je na najvišem nivou mogućnosti sistema i neće svi naslovi imati podršku za 4K i visoku brzinu osvežavanja. Čak i ako imaju, biće vam potreban vrlo nov (i skup) ekran sa podrškom za HDMI verziju 2.1 da biste ih mogli koristiti.  Pod pretpostavkom da imate pravi ekran i odgovarajući HDMI kabl, sve što je potrebno da biste omogućili 120Hz je da PS5 prebacite na Performance mode.

Izvor Game Revolution

 

Da biste omogućili Performance Mode (režim performansi) na PS5, morate da pređete na System settings (sistemske postavke). U Main menu (glavnom meniju) pomerite se na početak, a zatim na desno i izaberite ikonu za setting (ona što liči na točkić).  Izaberite opciju za Saved Data and Game/App Settings (Sačuvani podaci i postavke igre / aplikacije), a zatim idite na Game Presets (setovanje igre). Odatle prebacite postavku u Performance mode (režim rada).  

Jednom omogućene, odabrane igre će raditi na frekvenciji do 120Hz. Međutim, moramo da ponovimo da neće sve igre podržavati ovu brzinu osvežavanja. Da li će se opcija performansi koristiti ili ne, u potpunosti zavisi od programera igre. Naslovi poput Call of Duty Black Ops: Cold War tehnički mogu raditi na 120Hz, ali će to onemogućiti funkcije poput praćenja zraka.

Na vama je da odlučite da li biste više voleli "glatko igranje" ili grafiku visoke rezolucije. Većina igara verovatno neće moći da izgura i traganje zraka i 4K 120Hz grafiku na PS5.

Na vama je da razmislite o tome kako želite da iskusite igru, a zatim odlučite da li ćete koristiti performanse ili rezoluciju.

 

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Monitori GAD190
Nova generacija XL E-Sports monitora dodatno je poboljšana zarad većeg usklađiva...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
59.999,00 RSD
Vrsta
Nova
59.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Monitori GAD189
Novi E-sports gaming monitor Zowie 24'' XL2411K od 144 Hz dodatno pobolj&scaron...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
28.999,00 RSD
Vrsta
Nova
28.999 ,00 RSD

Slični članci

20.
Jan.
2021.
Vesti/Najnovije
Stalno se priča o tome koliko smo drugačiji od sveta. Koliko je stvarno situacija sa PS5 konzoloma drugačija?
26.
Nov.
2020.
Playstation
Sony tvrdi da je PS5 imao do sada najbolju premijeru i prodaju ikada zabeleženu u kompaniji PlayStation, i potvrdio je da su trenutno sve količine u svetu pr...
19.
Nov.
2020.
Playstation
Nova generacija konzola samo sto je izašla a već se suočava sa ozbiljnim problemom, nedostatkom novih igara koje su veliki (ako ne i najveći) adut dva...