Vesti/Najnovije
29.03.2022.
Autor: Adi Zeljković

ASSASSIN’S CREED VALHALLA: DAWN OF RAGNARÖK – Recenzija

Dawn of Ragnarok je dovoljna da zadovolji sve vaše želje

Ubisoft nas je mesecima bombardovao marketinškim kampanjama za Dawn of Ragnarok DLC, a nakon što smo ga zaigrali, slobodno možemo reći da su ispunili sva naša očekivanja. Trebalo nam je otprilike 33 sata da završimo sve što ovaj DLC nudi, što uključuje dugački nastavak priče i brojne sporedne zadatke aktivnosti.

Dawn of Ragnarok se odvija unutar mitološkog sveta “snova” koji čini okosnicu Valhallinog lore-a. Igrate kao Odin, ili Havi, dok se upuštate u očajničku potragu sa ciljem da spasite svog sina Baldra. To je priča koja je izvučena direktno iz nordijskih mitova, sa ponekim kreativnim dodacima kako bi se osiguralo da odgovara načinu pripovedanja igre.

Narativ se odlično uklapa u Valhalline postojeće mitološke priče, dodajući još više konteksta Eivorovim vizijama, dok ujedno naglašava Odina kao lika. Bog-ratnik, sada opsednut Ragnarokom, krajem svih svetova, mora sklopiti neugodan savez sa patuljcima Svartalfheima, gde je ekspanzija i postavljena.

Valhalla gameplay

Patuljci, čije su zemlje osvojili divovi, sada se skrivaju u planinskim skloništima. Ove zlatom posute pećine deluju kao središta Odinovih avantura, sa kampanjom koja se širila u tri regije unutar Svartalfheima.

Slično kao i glavna igra, svaka regija ima svoju radnju, koja se na kraju spaja u sveobuhvatnu priču. Sve je to prilično dobro ispričano, iako nemate puno uticaja na to kako će se stvari odvijati. Za razliku od Eivora, Odin je vrlo etabliran glumac u ovoj sagi, i nemate izbora osim da gledate kako koristi i manipuliše patuljcima kako bi rešio svoje probleme.

Priča je prilično zabavna, ali igranje će vas privući samo ako već niste pregojeli igrajuči Valhallu. Iako Dawn of Ragnarok zaista pruža otvoren svet lepog izgleda, zapravo se baviti njime znači morati prolaziti kroz još 30ak sati.

Osim dodavanja privremenih moći koje pomažu u prelasku, rešavanju zagonetki i borbi, DLC jedva da pokušava da se odvoji od onoga što osnovna igra već radi u svojoj ogromnoj kampanji.

Valhalla gameplay

Na primer, većina novih neprijatelja, vatrenih divova, Musphels, su jednostavno skinovi postojećih neprijatelja, osim što mogu zapaliti svoje mačeve, koplja ili toljage. Jedini novi tip oružja, Atgeir, je efikasna vrsta šipke kojom je zabavno baratati, ali prenamenjuje animacije drugih tipova oružja, tako da se Odinovo sečivo sa potpisom ne čini ni približno tako jedinstvenim kao što bi trebalo. Ne kažemo da je ekspanzija loša, ali jednostavno nema prednost koju biste očekivali od tako velikog DLC-a.

Sa dva prethodna (i manja) proširenja, Wrath of the Druids i The Siege of Paris, činilo se kao da se Valhallina formula rafinira, ili barem oblikuje u malo drugačiji oblik. U međuvremenu, Dawn of Ragnarok se oseća kao još jedna teška količina osnovne Valhalle. Opet, nije nužno loša stvar ako ste uloženi obožavatelj osnovnog iskustva, ali ovde je definitivno bilo prostora za nešto više.

Ali hej, plen je prilično dobar (novi setovi oklopa izgledaju sjajno), a DLC ima neke iznenađujuće bitke sa bossevima. Ako možete izdržati još 30 sati Valhalle, onda zaista ne možete pogrešiti, čak i ako vam cena na prvi pogled izgleda malo previsoka.

ZAKLJUČAK

Dawn of Ragnarok je dovoljna da zadovolji sve vaše želje, ali ako ste pregoreli na Assassin’s Creed Valhalli, ovdje nema mnogo toga što će ponovo zapaliti vaše interesovanje. Mitološki ugao je dobro odigran, fantastična postavka je kul, a Odin intrigantno vodi, ali nakon godinu dana DLC-a i ažuriranja, Valhallina petlja igranja pomalo se gubi.

7 DOBRA

 

POZITIVNO

+ Zanimljive borbe kao i zanimljiv novi način kretanja po mapi

+ Svartalfheim je prekrasan otvoreni svet koji vas poziva da slobodno istražujete

NEGATIVNO

– Početna sloboda istraživanja je pojednostavljena u drugoj polovini priče

– Priča vraća staru osnovu već pokrivenu u glavnoj kampanji

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41280
Ekspanzija za igru Assassin’s Creed Valhalla. Pakovanje dolazi sa kodom za skid...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.999,00 RSD
Vrsta
Nova
1.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50161
Sadrži osnovnu Assassin's Creed Valhalla igru i ekspanziju Dawn of Ragnar...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50160
​​ Ekspanzija za igru Assassin’s Creed Valhalla. Pakovanje dolazi sa kodom za ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.999,00 RSD
Vrsta
Nova
1.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
XBOX ONE igre XBSX0034
Sadrži osnovnu Assassin's Creed Valhalla igru i ekspanziju Dawn of Ragnar...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD

Slični članci

04.
Mar.
2022.
Vesti/Najnovije
Nove moći, oprema i arena ispunjavaju ovu posetu nordijskim mitskim carstvima.
10.
Feb.
2022.
Vesti/Najnovije
Ezio je predstavljen kao glavni protagonista u tri odvojene  Assassin's Creed igre, ali jedna od njih se ističe kao najbolji naslov.
09.
Nov.
2021.
Vesti/Najnovije
Sitno brojimo do kraja godine a developeri se sve više trude da nam skrenu pažnju na svoje naslove. Ubisoft se trenutno dosta trudi oko Valhalle, pa s...