Vesti/Najnovije
02.05.2022.
Autor: Adi Zeljković

ANNO 1800 – RECENZIJA

Budite pametni!

U centru vašeg grada nalazi se veličanstvena katedrala. Njen spektakularni toranj seže do neba i obasjava živote svakoga ko tuda prođe. Iako je crkva lepa, u njoj se kriju misterije.

U srcu Anno 1800 leži zastrašujuća i složena finansijska simulacija. Može se činiti kao da nadgledate uspon i povremeni pad grada u evropskom stilu koji ulazi u industrijsko doba. Igrajuči Anno 1800 naučio sam više matematike nego u srednjoj školi.

Svaka nasumično generisana mapa u osnovnom sandbox modu razvija se kao uglavnom prazno platno, blistavo more prošarano plodnim ostrvima koji čekaju da ih preuzmete vi i vaši protivnici. Kako rastete i širite svoj domet na više ostrva i u Novi svet, a vaše carstvo prolazi kroz industrijsku revoluciju, koristićete naprednije tehnologije, vađenje uglja i nafte za pogon velikih fabrika. Ali osnovni princip ostaje konstantan. Zadovoljite svoju populaciju tako što ćete ih zaposliti za proizvodnju prirodnih resursa.

 Sve postaje proizvodni lanac koji možete konfigurisati i optimizovati.

Izbori koje ovde donosite na početku su relativno jednostavni. Netaknuti teren vašeg prvog naselja olakšava postavljanje pletilja u blizini farme, tako da se vuna brzo isporučuje, a skladište je u dometu, tako da se gotova roba može prikupiti za trenutnu prodaju.

Ali, uskoro potreba za mornaricom znači da ste morali da izgradite jedriličarsko dvorište koje sada prebacuje vunu koju je prethodno koristila pletilja.

 

Izgradnja još jedne farme ovaca znači pronalaženje fizičkog prostora za dodatnu farmu, kao i za sve dodatne stambene prostore za nove farmere. Produžite ovaj scenario nekoliko sati u igru ​​i on će obuhvatiti desetine proizvodnih lanaca koji su sve složeniji.

Upravljanje ovim proizvodnim lancima, bilo da se radi o radnoj odeći i jedrima ili pivu i džepnim satovima, dobra je vežba u svojevrsnom smislu. Znate da morate potrošiti resurse da biste rasli, ali vaš uspeh zavisi od pronalaženja one slatke tačke koja se stalno kreće između prekoračenja i nedovoljno ulaganja. Neophodno je održavati protok potrebnih resursa i zadovoljiti potrebe vašeg stanovništva za stanovanje i posao, ali to nije dovoljno.

Da biste održali čvrstu ruku u svojoj ekonomiji, morate ceniti različite finansijske poluge koje su vam dostupne, omogućavajući fina prilagođavanja poreskih stopa i veli;ine proizvodnje koji zaista mogu značiti razliku između držanja u plusu i bankrota.

Anno 1800 je fina vizuelna slagalicu planiranja grada, u kojoj morate paziti na dizmenzije zgrada, te da li se uopšte ta građevina tu uklapa. Ovdj pomaže alat za “premeštanje” koji vam omogućava, bez ikakvih troškova resursa, da podignete i premestite bilo koju zgradu na drugu lokaciju.

Treba da otvorite policijsku stanicu u centru grada, ali nema mesta? Samo pomaknite obližnje kuće dalje niz ulicu kako biste stvorili prostor. Zaista izgleda krajnje lepo i kada se sve spoji, poput izuzetno detaljne diorame koju možete podesiti do mile volje.

 Postoji čak i način rada u prvom licu koji vam omogućava da hodate ulicama i posmatrate sve svoje građane kako obavljaju svoje svakodnevne poslove.

 

 

Jednostavne stvari poput saznanja koliko mlinova brašna i farmi žitarica podržavaju pekaru jednostavno nisu dovoljno jasno saopštene u igri ili u nepostojećem priručniku. Proveo sam sate u pokušajima i greškama u takvim situacijama pre nego što sam pronašao sveobuhvatni spoljnji wiki na koji sam stalno koristio dok sam igrao.

Postoji način kampanje koji funkcioni[e kao vodič pre nego što vas prebaci u glavni sandbox. A tu je i dodatna postavka koja omogućava lakše iskustvo, pružajući vam konkretne ciljeve u odgovarajućim trenucima.

 

ZAKLJUČAK

Proveo sam sve svoje vreme igrajući Anno 1800 u blagom stanju anksioznosti. Kao sim za izgradnju grada koji naglašava ekonomsko upravljanje, robustan je i moćan kao i fabrike čelika kojima zagađujete nebo. Ali uz svu prirodnu lepotu njegovog ostrvskog raja i arhitektonskog sjaja crkvi, pozorišta i molova, proveo sam sate i sate i definitivno je ovaj naslov moja preporuka!

 

 

8 ODLIČNA

 

POZITIVNO

+ Upravljanje resursima i izgradnja objekata izgleda fenomenalno

+ Besprekorno prebacivanje regiona je impresivan tehnički podvig

 

NEGATIVNO

– Preporučljivo koriš'enje nekih guide-ova

– Neprospavane noći

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4868
Tropico 6  se vratio na velika vrata uz svoje novo izdanje  El Prez Edition koja...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD
Korišćena
1.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50175
Postani El presidente jednog malog tropsko ostrva na PS5 konzoli.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
6.499,00 RSD
Vrsta
Nova
6.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50172
Treći nastavak popularnog grand strategy naslova. Crusader Kings III kombinuje RPG elem...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
6.499,00 RSD
Vrsta
Nova
6.499 ,00 RSD
Korišćena
2.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Treći nastavak popularnog grand strategy naslova. Crusader Kings III kombinuje RPG elem...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
999,00 RSD
Ušteda 85%
6.499,00 RSD
Vrsta
Nova
6.499,00 RSD
999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
XBOX ONE igre XBO0574
XBOX ONE Tropico 6 - El Prez Edition
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD

Slični članci

08.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Da se primetiti da je u poslednje vreme popularnost kolekcionarskih figura sve veća. To se desilo mahom zbog proboja otaku kulture po svetu i samim prihvatan...
07.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Loš kraj filma može da nam pokvari osećaj koji imamo dok ga gledamo. Loš kraj knjige će učiniti da smo uzaludno proveli vreme u čitanju iste. D...
03.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Više od bilo kog drugog oblika medija, video igre poseduju duboku moć da vas uvuku u svoju priču i nateraju vas da postavljate pitanja, prepitujete se...