Vesti/Najnovije
22.01.2023.
Autor: Dzoni Kvid

Serije koje se rade po igrama

Napokon dobre adaptacije?

Iako nas je istorija naučila da adaptacije videoigara ne završavaju uvek najbolje, mnogo bi se toga moglo promeniti jer je u pripremi gomila novih serija iza kojih stoje  talentovani ljudi koji su posao shvatili ozbiljno. Osim toga prva epizoda The Last of Us pokazala nam je kako ne zabrljati, a nadamo se da će autori nadolazećih serija iz toga izvući korisne lekcije. 

Izabrali smo devet nadolazećih serija koje se snimaju, pri kraju su snimanja ili su tek u pripremi.

God of War

Ovo je još jedna ambiciozna Sony franšiza s ogromnom bazom fanova koja bi, odrade li posao kako treba, mogla biti jedna od boljih fantasy serija. Priče o Kratosu i njegovim avanturama  ima toliko da bismo, zavisi od uspeha same serije, pred sobom mogli imati barem pet sezona. 

Međutim, serija koju Mark Fergus i Hawk Ostby (The Expanse) planiraju za Amazon koncentrirala bi se na nordijskoj fazi priče u kojoj već stari i prekaljeni junak sa sinom baulja Midgardom i pokušava zaustaviti Ragnarok koji preti uništenjem svetova.

Serija je odobrena tek u decembru, tako da u ovoj fazi nemamo puno informacija o planovima.

Assassin's Creed

Svi smo oduvek  znali da Assassin's Creed ima apsolutno sve potrebno za kvalitetnu adaptaciju. No, problem je u tome što je priča o borbi između Assassina i Templara toliko kompleksna i zapetljana da bilo koji kratki format (film) jednostavno ne može dati dovoljno prostora da ispričate bilo što osim zapleta. Film iz 2016. s Michaelom Fassbenderom u glavnoj ulozi to je i dokazao jer, iako je imao kvalitetnu ekipu, nije uspeo ni  načeti priču, a kamoli je kvalitetno ispričati.

Izvršni producenti Jason Altman i Danielle Kreinik (Mythic Quest) preuzeli su ovu tešku misiju, a iza svega stoji Netflix. Osim toga, u pripremi je još i animirana serija koja bi trebala dodatno proširiti kompleksnu priču koja kombinuje  fikciju i stvarne istorijske događaje. 

A Plague Tale

Radnja priče smeštena je u Francusku u 14. veku, u periodu tokom  Stogodišnjeg rata, a sve se vrti oko 15-godišnje Amicije de Rune i njenog brata Huga koji pokušavaju pobeći od vojske, pripadnika Inkvizicije i hordi pacova koji šire kugu.  

Priča daje dovoljno prostora da je scenaristi kvalitetno prošire, nadograde i pretvore u nešto što će na malim ekranima funkcionirati možda i bolje nego u igri. 

Adaptaciju igre poduciraće francuski medijski konglomerat Mediawan koji će uz pomoć tvoraca igre snimiti što verniju ekranizaciju igre koja je u dva dela pokazala da ova priča ima i više nego dovoljno potencijala za širenje.

Mass Effect

Malo je video igara koje su u tri nastavka (Andromedu nećemo spominjati) uspela stvoriti toliko razrađenu priču kao Mass Effect , klasični akcioni  RPG i oduvek je delovala kao nešto što bi još bolje funkcioniralo kao TV serija. 

Iako su mnogo toga preozeli ne samo od brojnih SF serija, filmova i knjiga već i videoigara, svet  Mass Effecta detaljno je napisana priča koja prati kapetana ili kapetanicu Shepard i vojsku izvrsno napisanih međuplanetarnih saboraca koji se bore protiv drevnog neprijatelja čiji povratak preti  uništenjem cele galaksije. 

Teško je zamisliti da bi ovakva priča mogla zaživjeti u bilo kojem drugom formatu osim serije. Tim više jer je u godinama nakon izlaska rezultirao serijom romana, stripova, mobilnih igara, animiranim filmom i tematskim parkom. Šuška se da bi Sheparda mogao zaigrati Henry Cavill, ali sve što stvarno znamo jest da će se serija adaptirati za Amazon. 

Fallout

Fallout je jedan od zahvalnijih izbora za adaptaciju zbog priče koja se praktički mora držati tek atmosfere i određenih zakonitosti sveta stvorenog u igri, a ne nužno radnje ispričane u brojnim nastavcima. Ono što Fallout čini posebnim jeste specifična retrofuturistička vizija postapokalipse kojom prevladavaju reference na pedesete godine prošlog veka i stanovnike bunkera koji postepeno napuštaju sigurnost skloništa i upoznaju svet koji je nastao na ruševinama nuklearnog rata. 

Seriju će za Amazon Prime razviti Lisa Joy (Pushing Daisies, Westworld, Reminiscence) i Jonathan Nolan (Memento, Interstellar i Batman trilogija koju je napisao s bratom, slavnim redateljem Christopherom Nolanom), a u glavnim će se ulogama pojaviti Walton Goggins, Ella Purnell i Kyle MacLachlan. 

Alan Wake

Priča o piscu horor romana Alanu Wakeu u prva dva nastavka je bila simpatičan omaž hitovima Stephena Kinga. Ne preterano originalna, ali zabavna horor priča prepuna klišea u ovom tipu igara. No planovi koji su započeli još krajem 2018. s vremenom su postali ambiciozniji, a u maju 2022. AMC je potvrdio da su preuzeli razvoj serije. 

Osim toga, budući da je Remedyjev naslov Control smešten u istom univerzumu, svet Alana Wakea dobio je potpuno novu dimenziju i stvari bi mogle postati daleko kompleksnije od onoga što smo imali prilike videti u prvoj igri i spin-offu American Nightmare. 

Twisted Metal

S budžetom od preko 70 milion dolara, ova akcijska humoristična serija djeluje kao ambiciozan projekat za Peacock, a radnja prati vozača koji pokušava dostaviti paket. Problem je to što dostava uključuje vožnju postapokaliptičnom pustinjom prepunom divljaka koji ga pokušavaju sprečiti.

Mlađi gledaoci verovatno neće biti ni svesni da je ovo adaptacija franšize koja od 2012. nije imala novi nastavak. Pre 11 godina Sony je pokušao snimiti filmsku adaptaciju, ali pet godina kasnije su odustali od te ideje.

Ovog puta radi se o seriji iza koje stoje Rhett Reese i Paul Wernick (Zombieland, Deadpool, 6 Underground), a u glavnim su ulogama Anthony Mackie, Stephanie Beatriz, Thomas Haden Chruch, Will Arnett i Richard Cabral. 

 

Horizon

Horizon je vrlo specifična postapokaliptična priča u kojoj plemena nastala na ruševinama nekadašnje civilizacije vode borbu protiv mehaničkih dinosaura i životinjskih robota koji vladaju svetom. 

Ova rečenica mnoge bi mogla automatski odbiti jer delijo poprilično glupo, ali zapravo je reč o kvalitetno napisanom SF-u koji uspeva opravdati apsurdnu premisu koja ne samo da savršeno funkcioniše kao zaplet igre već deluje i kao nešto što bi se moglo razviti u TV seriju. 

Tvorac Netflixove adaptacije će biti Steve Blackman koji iza sebe već ima The Umbrella Academy, Altered Carbon, Legion, Outsiders i Fargo.

I dok tvorac obećava, Netflix ima naviku brljaviti s adaptacijama pa postoji ogromna zebnja oko toga šte će napraviti s ovim projektom. 

 

Life Is Strange

Square Enixova avantura u nastavcima oduševila je igrače izvrsno napisanom pričom koja više-manje već i deluje kao serija pa ne bi trebalo biti previše problema u tome da funkcioniše i u igranom formatu. Tu je i nagrada Peabody koju je igra osvojila, pa i to ide u prilog kvalitetu scenarija. 

Priča prati 18-godišnju Maxine i njene vizije katastrofe koja razara njen rodni grafić Arcadia Bay. Malo triler, malo SF i jako teen. U avgustu 2021. Shawn Mendes potvrdio je da će biti izvršni producent serije, a nadgledače i izbor muzike.

Kompanija Anonymous Content (Mr. Robot, 13 Reasons Why, Defending Jacob) preuzeće produkciju serije. 

 

 

Ko je Vaš favorit?

Slični članci

08.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Da se primetiti da je u poslednje vreme popularnost kolekcionarskih figura sve veća. To se desilo mahom zbog proboja otaku kulture po svetu i samim prihvatan...
07.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Loš kraj filma može da nam pokvari osećaj koji imamo dok ga gledamo. Loš kraj knjige će učiniti da smo uzaludno proveli vreme u čitanju iste. D...
03.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Više od bilo kog drugog oblika medija, video igre poseduju duboku moć da vas uvuku u svoju priču i nateraju vas da postavljate pitanja, prepitujete se...