Vesti/Najnovije
23.01.2023.
Autor: Nikola Jevremović

EU ujedinjuje propise o video igrama

Ima tu čudnih stvari!

Evropski parlament  je prošle nedelje ogromnom većinom (577 za, 56 protiv i 15 uzdržano) dao podršku predlogu španske poslanice Adriane Maldonado Lopez, koji poziva na jedinstvene propise za video igre na celokupnoj teritoriji Unije. Evropska Komisija će na osnovu njega skovati tzv. Evropsku strategiju o video igrama (European Video Game Strategy).

Ona će podrazumevati niz mera kojima će developeri morati da se povinuju ukoliko budu želeli da u EU distribuiraju svoje proizvode. Neke su sasvim razumne, dok su druge prilično sumanute. Prvi formalni nacrt tek treba da se sastavi, a za sada se, među zahtevima ističu:

- Objedinjavanje podataka o igračima, kako bi se precizno utvrdio prosek godina, potrošnje vremena i novca u samim igrama.  

- Uspostavljanje jedinstvenog sistema klasifikacije igara prema sadržaju i poželjnom godištu. Kao primer se navodi Pan European Game Information (PEGI) sistem, koji će po svoj prilici biti obavezan (za konzole to je već uveliko slučaj, dok je kod indie naslova na PC-u to prava retkost).

- Jedinstven zakon o loot-boxovima. Pošto nije sigurno šta je u paketu koji se kupuje za pravi novac, neke evropske zemlje, kao što su Holandija i Belgija, smatraju ovaj vid mikrotransakcije vrstom kockanja, pa su stoga tamo zabranjene. Da li to znači da će se i ostale članice pridružiti? Videćemo. Novi propisi sigurno neće biti blaži. Pod lupom će biti i gold-farmovanje (prodaja prikupljenih digitalnih valuta u igrama za pravi novac), zbog njegovog potencijala za finansijske prekršaje i zloupotrebe ljudskih prava (jer mahom maloletnici farmuju).

- Od developera se očekuje da prilikom izrade igara zaobilaze mehaniku koja bi mogla da stvori zavisnost! Povod za ovakvu fantaziju pružila je sama Svetska zdravstvena organizacija, kada je pre par godina zavisnost od igara i zvanično uvrstila u bolest.

Tu je još mnogo toga – suzbijenja eventualnog klađenja na nezavisnim sajtovima, posebne mere zaštite podataka, ravnoteža među polovima prilikom upošljavanja radne snage u studijima, lakše odjavljivanje pretplate za korisnike... Sasvim očekivano, dve evropske organizacije koje okupljaju kompanije i developere (Interactive Software Federation of Europe i European Game Developers Federation) nisu najsrećnije budućim strožijim propisima. Njihovi zvaničnici izrazili su bojazan da će zbog njih pronalazak sredstava kojima se razvoj neke igre finansira, biti znatno otežan.

Više na www.SvetKopjutera

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41428
Wo Long: Fallen Dynasty je dark fantasy akcioni RPG napravljen od s...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.999,00 RSD
Vrsta
Nova
8.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41424
Street Fighter franšiza doživljava evoluciju i ulazi u novu eru koja započinje u...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.549,00 RSD
Ušteda 5%
8.999,00 RSD
Vrsta
Nova
8.999,00 RSD
8.549 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50321
U ludom i uzvišenom utopijskom svetu, učestvuj u eksplozivnim susretima. Prilago...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.999,00 RSD
Vrsta
Nova
8.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Switch igre NSW698
Signalis igra predstavlja survival horor smešten u distopijsku budućnost u...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Switch igre NSW695
Mnogo pre nego što je počela da upravlja mračnim veštinama kao Bayon...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.999,00 RSD
Vrsta
Nova
7.999 ,00 RSD
Trenutno nema komentara

Slični članci

27.
Mar.
2023.
Vesti/Najnovije
Za tehnički pregled su potrebne najnovije i najskuplje Nvidia grafičke kartice.
26.
Mar.
2023.
Vesti/Najnovije
Koliko je ovo dobro ili ne, videćemo!
26.
Mar.
2023.
Vesti/Najnovije
Spisak igara koje nam stižu u septembru se sve više popunjava, što bi moglo da podstakne dodatnu konkurenciju između kompanija Sony i...