Vesti/Najnovije
25.01.2023.

WINGSPAN - dve opcije a isto zadovoljstvo

Stotine i stotine hiljada prodatih primeraka garantuju dobru zabavu

Preneto sa bloga Indijanka Danka

 

 

Igra Wingspan je nekako i pre izlaska imala veliki hajp. Prve kritike su bile da je cena možda malo veća nego što bi trebalo, ali je to prestalo kada je igra počela da živi svoj život u domovima igrača. Ispunjavanje očekivanja i često visoka cena je nezgodna stvar koju je ova igra prevazišla.

Wingspan je delo Elizabeth Hargrave u izdanju Stonemaier Games. U igri će igrači pokušavati da naprave najbolji nacionalni park za ptice i sakupe što više poena na kraju partije. Što više ptica, što vrednijih i ispunjenje nekih dodatnih ciljeva kako tokom, tako i na kraju partije. Ptice su predstavljene kartama na kojima ćete naći bitne podatke. Ovoga puta, sve je na jeziku koji nam je razumljiv i poznat jer je igra urađena za naše tržište, a dodatak Ptice Evrope je dodatno uživanje.

Podešavanje igre je iznenađujuće jednostavno. Podeli pet karata i dodeli po jednu od svake vrste hrane svim igračima. Takođe podelite dve kartice ciljeva. Igrači će izabrati jednu od karata ciljeva i odbaciti drugu. Igrači mogu zadržati onoliko ptica koliko žele od pet karata u ruci, ali moraju odbaciti jednu vrstu hrane za svaku koju zadrže. Ostatak stola treba da ima tri kartice sa pticama licem nagore i gomilu licem nadole za izvlačenje. Ciljevi bonusa na kraju runde se biraju nasumično i prikazuju da ih svi vide, hrana i jaja takođe treba da budu na dohvat ruke za sve. Na kraju se kockice bacaju kroz predviđeni toranj sa kockicama.

U pakovanju su table za igrače koje se otvaraju kao knjige, drvene kockice, 3D jaja iz kojih će se izleći ptice, plastična kutija i veliki broj sjajnih ilustracija ptica. Kućica tj. spomenuti toran za ptice koju sastavljate izgleda lepo i izmešu ostalog služi za lakše bacanje kockica.

Wingspan se igra u četiri kola.

Pobednik je igrač sa najviše poena nakon odigranih kola. Na vašem potezu ćete izabrati jednu od četiri akcije koje su vam dostupne, koristeći akcionu kocku da označite šta ste uradili. Oni su naznačeni na vašoj ličnoj tabli igrača koja je podeljena na tri staništa: šume, travnjaci i močvare, plus oblast u uglu gde naznačite da ste položili pticu kartu. Igranje ptičje karte iz vaše ruke je jedna od opcija. Da biste izvršili ovu radnju, morate platiti hranu naznačenu na kartici iz vaše rezerve i eventualno jaja ako to nalaže red vaše lične table. Ostale tri akcije imaju više koristi u zavisnosti od toga koliko ptica imate u staništu.

Područje Šuma nagrađuje igrače hranom koja se može izabrati sa tornja s kockama.

Travnjak pruža jaja, ona su neophodna za postavljanje ptica dalje duž vaše table i takođe vrede bodova na kraju igre.

Močvara vam omogućava da nacrtate ili izvučete više ptičjih karata u svoju ruku.  

Kada izvodite akciju u staništu, mnoge karte ptica koje ste igrali će imati aktivacije koje daju dodatne bonuse. Ovi bonusi zaista pomažu u izgradnji  brzineigre. Kada se potroše sve akcione kocke, igrači zbrajaju svoj doprinos bonusima na kraju runde i postavljaju akcionu kocku na relevantno mesto za bodovanje. Svi igrači će imati jednu akciju manje u narednom kolu. Zatim dolazi kraj bodovanja igre, uključujući poene od ptica, jaja, bonuse na kraju runde i sve bonuse sa skrivenih karata ciljeva.

Jednom kada se pokrenete i počnete igru, vrlo je lako igrati. Igrači moraju doneti mnogo odluka koje moraju da se odraze na zalihe hrane, dostupne karte i bonuse. Uvek postoje različite opcije i to je odabir najefikasnijeg načina za optimizaciju svakog dragocenog pokreta dok se bavite blago nasumičnim aktima prisutnih karata i kockica. To je laka igra za razmišljanje.

Neki mogu imati problema kada uređaj za hranjenje kockica nema potrebnu hranu, ali možete koristiti bilo koje dve vrste hrane da platite za određeni zahtev koji nemate. Slično tome, sastavljanje kartice može biti protiv vas. Ovo je plus igri. To vas primorava da prilagodite svoju strategiju na osnovu dostupnih opcija, ali neki ljudi bi mogli da ne vole taj element. Skrivene ciljeve na kraju igre može biti teško ispuniti i nisu toliko korisni kao neki drugi načini na koje možete da dobijete poene. Sa jednom radnjom manje u svakoj rundi, igra se ubrzava i vi ćete planirati svoj poslednji potez mnogo brže nego što biste želeli. Ovo ograničenje je pametan dodatak za balansiranje moći rastuće slike pred vama. Sa većim brojem igrača ide sporije i malo je teže planirati koje će kockice i karte biti dostupne, ali generalno je dodatno vreme za razmišljanje dobrodošlo, kao i veća učestalost dodatnih pogodnosti nekih karata ptica koje utiču na sve.

Potezi drugih igrača utiču na vaše izbore.

Što se tiče komponenti van kutije, Wingspan je u prvom planu. Najimpresivniji od njih je toranj od kartona sa kockicama modelovan kao kućica za ptice u kojoj se kotrljaju i biraju prilagođene štampane kockice. Žetoni koje ovi predstavljaju su svetli i šareni. Najlepša komponenta daleko je deo obojenih ptičjih jaja koji su uključeni. Tu su i providne plastičnekutije za komponente koje su takođe uključene u kutiju. Takve stvari dodatno prijaju mnogima!  Karte su ukrašene lepim i tačnim prikazima ptica i briljantno su jasne. Tu su i dodatne činjenice na dnu svake kartice. Takođe, imate više karata nego što možete da promešate, sa mogućnošću dodavanja više sa proširenjima. Ploče igrača su šarene. Zadnja strana izgleda jako interesantno. Ovo je divan detalj a na kutiji postoji dijagram koji pokazuje optimalan način za smeštaj svih komponenti u kutiji. Kapa dole za ovaj detalj! 

Sve ovo ne znači da nema prostora za poboljšanje iako je ono što je uključeno sasvim u redu za većinu igrača. Uputstva su standardna koja bi sve ostale igre trebalo da pokušaju i dostignu. Oni vas podižu i igrate prilično brzo, ali imaju dodatke koji dodatno objašnjavaju pravila karata i bonuse na koje možete naići. 

Zaključak

Wingspan je idealna igra za odmor i možda beš ne savršena za početnike u društvenim igrama. Wingspan je igra na koju prelazite kada ste igrali neke od drugih naslova prilagođenih početnicima.

Wingspan je briljantna igra u kojoj će većina uživati! Postoji mnogo toga za voleti, pristupačna igra sa divnim komponentama i temom koja je osvežavajuće drugačija. Nateraće vas da razmišljate o njoj i kada je ne igrate, a smišljanje strategije će Vas obuzimati kada se nakmanje nadate. 

Dodatni plus celoj priči je to što je Mipl koji je izdao igru ovde sarađivao sa Ornitološkim savezom Srbije kako bi sve ptice iz igre dobile lokalna imena. To je veliki i izuzetan presedan kada su ovakve igre u pitanju pa sve ovo ima i edukativni karakter igre, jer kako je već spomenuti, imate podatke sa svake karte na osnovu kojih saznajete malo više o staništima, ishrani, vrsti gnezda i, naravno, rasponu krila svake ptice jer Wingspan znači raspon krila.

Inače, ova board igra ima i svoje video izdanje za 1 do 5 igrača, koje možete naći na raznim platformama.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Bobble Figure Harry Potter - Hedwig 9cm
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.199,00 RSD
Vrsta
Nova
2.199 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Wingspan Ptice Evrope je ekspanzija za originalnu igru, srednje-teška, kart...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.499,00 RSD
Vrsta
Nova
3.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Wingspan je kompetitivna, srednje-teška, kartična društvena igr...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
6.999,00 RSD
Vrsta
Nova
6.999 ,00 RSD

Slični članci

27.
Mar.
2024.
Vesti/Najnovije
Čovek je uvek imao želju da ide u svemir, a ako volite da igrate igre sa tom tematikom, evo par predloga.
25.
Mar.
2024.
Vesti/Najnovije
Nakon Assassin's Creed Mirage i Assassin's Creed Nexus igrači su nestrpljii i željni vesti o budućim igrama.
23.
Mar.
2024.
Vesti/Najnovije
Tekst koji smo preneli pre par dana Vas je kako vidimo zainteresovao, pa ćemo se malo više posvetiti igrama i horoskopskim znakovima. Danas se bavimo ...