Vesti/Najnovije
22.05.2023.

Minecraft pa Ghost Of Tsushima

Japan je čudno tržište

Pisali smo više puta o tome kako je Japan prosto svet za sebe kada su u pitanju video igre i konzole. Ćitav jedan svez igara koje su napravljene samo za Japan i nikada nisu igrane van granica te zemlje. Veliki svetski hitovi koji nisu ušli u Japan i sada već čuveni slobodni dani koje radnici dobijaju kako bi najpopularnije igre igrali na D1 objave.

Zbog toga je neke iznenadila vest da je Ghost of Tsushima uspeo da neke stvari promeni. PlaiStation Japan je proslavio prekretnicu koju je postigao Ghost of Tsushima, tvitom koji je obeležio to dostignuće. Uz gif koji prikazuje protagonistu Jin Sakaia, PlayStation Japan je objavio da je Ghost of Tsushima postigao milion prodatih kopija u Japanu, što je prekretnica koju nije dostiglo toliko mnogo igara kao što mislite, a svakako ne mnogo među naslovima razvijenim na Zapadu.  

Ghost of Tsushima je objavljen pre skoro tri godine. Igra je bila odlično prihvaćena širom sveta i hvaljena od strane recenzenata. Posebnon se isticao prelep sveta igre i vizuelni prikaz. Ali možda među najznačajnijim komplimentima dolazi od japanskih programera. To je zato što je Ghost of Tsushima razvio američki studio Sucker Punch productions, koji se nalazi u gradu Bellevue, Washington.

 


 

Iako prodaja od milion primeraka možda ne deluje tako impresivno, to je značajno jer je dostigla tu cifru upravo u Japanu kao PlayStation ekskluziva kada PlayStation naslovi, pored ogromnih serija kao što je Monster Hunter i ostale switch igre, nemaju tendenciju da se dobro prodaju u toj zemlji. Ukupna prodaja za igru uzima u obzir originalni PS4 naslov, kao i PS5 poboljšanu verziju Ghost of Tsushima: Director's Cut.

Ghost of Tsushima je najprodavanija zapadna igra u Japanu nakon Minecraft-a. Japan je poznat kao zatvoreno tržište za proboj velikih zapadnjačkih igara koje ne postižu ni približno toliko uspeha kao na drugimregionima. Nijedan naslov stranog porekla nije dospeo na Famitsu 100 najprodavanijih igara u Japanu između januara 2001. i septembra 2013. Međutim, uvek postoje izuzeci. Jedan od sjajnih izuzetaka je Minecraft, koji je postao hit u Japanu, dobro se prodaje na više platformi uključujući mobilne, PS Vita, Wii U, PS4, a posebno Nintendo Switch. Minecraft je najprodavanija zapadna igra u Japanu sa više od sedam miliona kopija prodaje. Zapanjujuće, drugi najprodavaniji, sa 3,25 miliona prodaje, ostaje SNES klasik Donkey Kong Country, koji je razvio Britain's Rare.

Donkey Kong Country igre se ističu na listi, dok je turbo mega giga blokbaster Grand Theft Auto 5 prodat u samo 1,8 miliona u Japanu. Pa vi primetite razliku! Ghost of Tsushima je takođe među retkim Sony igrama prve strane koje su prodate milion u zemlji. One su među Elden Ring, Final Fantasy 7 Remake, Dragon Quest 11 i Monster Hunter World. Japanski programeri koji su pohvalili samurajski ep Sucker Punch-a uključuju Yakuza producentaToshihiro Nagoshi i Final Fantasy 16 producenta Naoki Yoshida. Nagoshi-ja je posebno oduševio Ghost of Tsushima, i u ushićenju je rekao da je "neverovatan".

Iako je poznato da je nastavak igre u razvoju, nažalost, priča se da Ghost of Tsushima 2 neće biti na predstojećem PlayStation Showcase-u. Događaj nije daleko pa ćemo malo čekati da to i potvrdimo. 

A da li ste vi odigrali Ghost of Tsushima?

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41175
Ghost of Tsushima se vraća sa Director’s Cut verzijom za PS5 i PS4. Igra dolazi s...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.499,00 RSD
Ušteda 59%
8.499,00 RSD
Vrsta
Nova
8.499,00 RSD
3.499 ,00 RSD
Korišćena
4.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4936
U kasnom 13. veku, Mongolsko carstvo je uništilo čitave nacije tokom kampanje&nb...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
Vrsta
Nova
5.999,00 RSD
1.199 ,00 RSD
Korišćena
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50084
Ghost of Tsushima se vraća sa Director’s Cut verzijom za PS5 i PS4. Igra dolazi s...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.799,00 RSD
Ušteda 49%
9.499,00 RSD
Vrsta
Nova
9.499,00 RSD
4.799 ,00 RSD
Korišćena
5.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ekspanzija za društvenu igru Ticket to Ride Japan and Italy uklju...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.999,00 RSD
Vrsta
Nova
5.999 ,00 RSD

Slični članci

23.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Vidimo da vas Read Dead Redemption još uvek jako interesuje i pošto su nas neki pitali o cheat kodovima, hajde da se malo pozabavimo istima.
21.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Dugo očekivani DLC Elden Ring, pod nazivom Shadow of the Erdtree je naterao igrače da nestrpljivo odbrojavaju vreme do objaljivanja. Igra godine 2022. objavl...
19.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Čak i kada je neka igra stara kao Read Dead Redemption 2, uvek ima neki novi trik u rukavu.