Vesti/Najnovije
07.05.2021.

Resident Evil Village - Pre nego zaigrate

Ukoliko se ne plašite

Mnogi su već odigrali ovu igru jer je "naravno" poneka kopija tu i tamo završila umesto u rukama novinara, negde na ulicama. Uvek se pitam da li je neko dobio dovoljno novca da to uradi ili je u pitanju čisto onaj osećaj da imaš nešto što drugi nemaju, ili želja da jednostavno drugima pokvariš uživanje u igri.

Kako god, ovo je odlična igra!

Ovo je zastrašujuća igra!

Ukoliko ste rešili da danas krenete da igrate i napravite možda i Resident Evil vikend, potrebno je da znate par stvari unapred jer ništa nije toliko stresno kao igranja horor igre u kojoj treba da preživite a nemate pojma šta vas čeka.

 

U Resident Evil Village ima puno lokalnih divljih životinja, a one nisu tu samo da budu zavese na prozorima u postavci igre. Tu su zbog nekih drugih stvari. Obožavam životinje ali jednostavno, ovo je igra i morate i to.. ubiti ih. Ako ih ubijete, oni će vam dostaviti sastojke koje možete dati vojvodi (The Duke), koji će ih koristiti za kuvanje posebnih obroka koji trajno poboljšavaju vaše zdravlje, blokiranje otpora i brzine kretanja. Igra vam to do određenog trenutka ne govori, a do tada ćete verovatno propustiti lov na najzapaženije i najređe vrste životinja koje su potrebne za igru.

Sviđalo vam se to ili ne, neizbežno ćete se suočiti sa užasnim zloćama u potrazi za Itanovom ćerkom Rose. Srećom, osnove borbe nije previše teško savladati.

Vojvoda The Duke je trgovac u Resident Evil Village. On je dosta intrigantan lik koji ima sve vrste dragocenih proizvoda koje možete kupiti a koji će vam pomoći na putovanju. Municija, delovi oružja ili zdravstveni predmeti, sve ima. Takođe vam nudi mogućnost kupovine nadogradnji oružja, dodatno povećavajući efikasnost vašeg punjenja.

Osnovno u startu je... kolena! Svi bi da budu face i da pokažu ko su sa pogađanjem glave, ali to nije uvek najbolja opcija u Resident Evil Village. Neprijatelji poput vukodlaka, Lycans, neposlušni su i pomalo nepredvidivi likovi koji pretražuju selo. Brzo će vam se približiti, polako će vas vrebati i biti sve bliži. Ciljajte u glavu i oni će se sagnuti i skrenuti s puta, što će dovesti do nekih protraćenih rundi. Umesto da gubite vreme, nekoliko dobro upućenih hitaca do kolena je daleko bolji način da ih srušite, ali i da imate moćni pogodak glave za kojim žudite. Pogodak nogu olakšava kasnije nišanjenje i pucanje bez previše truda oko preciznosti. Isto preporučujem i kada su u pitanju ghouls koji žive u pećinama a poznatiji su kao Moroaica. Ovi zastrašujuće spodobe nose oštro oružje i često će se kretati prema vama kao grupa. Ako baš morate da stupite u kontakt sa njima, lako možete da napravite određenu distancu između vas i njih kako biste napravili nekoliko pogodaka u kolena. Imajte na umu da u selu postoje razni neprijatelji, od kojih su neki lakše primaju metke, dok drugi nose oklop, pa ovaj savet ne možete primeniti na sve. Najviše ćete se boriti protiv Lycans i ghoula, tako da će vam ova strategija pomoći u većini slučajeva. Takođe, dobro za kontrolu gomile jer možete više puta neprijatelja baciti na kolena i prebaciti se na pušku za brzi napad paljbom. Međutim, kada su u pitanju oni drugi tipovi neprijatelja, samo budite pažljivi jer su njihova slaba mesta prilično očigledna. 

Pazite na vreme!  Ako blokirate napad (držeći gornje levo dugme ako igrate na kontroleru), imate mali vremenski period da ponovo pritisnete blok i pokrenete brojač koji će odbiti vašeg neprijatelja, što će ih takođe razoružati i imati povratni efekat na sve negativce oko vas. U nekim slučajevima, kada ste okruženi velikim brojem neprijatelja, namerno primanje udarca od neprijatelja, njegovo blokiranje, a zatim suprotstavljanje tome zaista može da vam se isplati, pružajući vam solidan otvor da im se osvetite sa nekoliko hitaca u kolena.

Trčite! To je sasvim ok ponekada. Ponekada borba jednostavno nije vredna vaših resursa. Moroaica je posebno spora vrsta i ne skakuću okolo kao  Lycans, pa je bolje da sačuvate svoje resurse i jednostavno ih obiđete da biste stigli tamo gde idete. U nekim scenarijima suočićete se sa grupama neprijatelja, pa je okretanje i trčanje kako biste stvorili određenu distancu između vas i njih obično dobra ideja. Međutim, na klasičan način rizik i nagrada za preživljavanje i horor, držanje okoline i njihovo ubijanje mogu vam doneti nagradu vidu valute Lei, u ovoj igri. U osnovi, samo uzmite u obzir svoje resurse i životnu sredinu pre nego što se suočite sa nekim.  Iako je u redu trčati, takođe je pametno postaviti minu pre nego što to učinite, posebno kada imate posla sa ogromnim brojem neprijatelja. Vaše oružje i nož ipak nisu jedini vaš odgovor na borbu. Ukoliko postavite minu, obavezno namamite svoje neprijatelje. Privucite im pažnju dovoljno dobro i neće znati šta ih čeka. Naravno, kada sve drugo zakaže, bacanje Pipe Bomb može biti odličan način da napravite prolaz. Samo budite sigurni da sve uradite dovoljno brzo i to pre nego što preživeli neprijatelji ustanu.

Rekli smo da postoje i drugi veći, izazovniji neprijatelji sa kojima ćete se suočiti. Najbolji način za izbegavanje njihovih napada je često polako okretanje za 45 stepeni, a zatim tutanj! Kretanje u Resident Evil Village može povremeno biti neobično sporo u teškim susretima, ali na sreću, igra podešava AI ovih neprijatelja da pomogne da se izbegavanjem upravlja sa vašim ograničenim mogućnostima.

Istraživanje je bitno u Resident Evil Village i budite što temeljniji, jer je neophodno odvojiti vreme i prikupiti što više resursa. Sa korisnim stvarima poput municije, materijala za izradu i dragocenog blaga za prodaju, nikada nećete pogrešiti pretražujući okolinu uzduž i popreko za zalihe koje možete poneti sa sobom.

 

 

Proveravajte mapu i pokupite sve. Resident Evil Village ima sjajnu opciju koja pokazuje da li ste sve sakupili u sobi. Kada je soba u kojoj ste označena plavom bojom, to znači da ste sve sakupili. U suprotnom, ako još ima stvari koje treba pronaći, izgledaće crveno.  Dakle, ako imate problema sa raščišćavanjem sobe, to je možda zato što ste propustili skriveno blago. Pre nego što napustite neko područje, pobrinite se da pogledate prema plafonu i potražite bilo šta što svetli. Ako ga vidiš, pucaj. To su obično kristali koji se mogu prodati vojvodi (The Duke). Neke sobe će, sa druge strane, imati kontejnere kojima je potreban otvarač za otključavanje ili zatvorena vrata koja se otvaraju ključem, a koja ćete morati da otvorite pre nego što postanu plava. Vaša mapa tako označava žarišta kada ste već bili u njihovoj blizini, pa je kasnije lako vratiti se i očistiti ih.  I na kraju, imajte na umu da postoje neka područja u koja se nećete moći vratiti, pa se opet isplati biti pažljiv na svom putu, za razliku od toga da svoju mapu napunite nerazčišćenim sobama prepunom zaliha koje biste mogli iskoristiti za lakše preživljavanje.

Iako nekoliko područja kasnije neće biti dostupno, stvarno selo je područje u koje ćete se vratiti dosta puta. Selo povezuje sve veće delove igre. Na ovaj ili onaj način, vratićete se tamo i svaki put ćete se vratiti sa nečim što verovatno može otključati nešto novo. Točak za bunar, ručica za spuštanje mosta, šipke ili uspravna ključevi... Pre nego što se ušunjate u sledeće novo područje, odvojite vreme i kružite unaokolo sa novopronađenim predmetima da vidite šta možete da otvorite, čak i ako je to samo jednostavni mali sanduk. Pazite na odnos rizika i nagrade jer biti temeljni igrač ponekada može biti nagrađeno velikim blagom ili novim specijalnim pištoljem, ali to takođe verovatno znači da ćete možda morati da se suočite sa gomilom loših ljudi koji su spremni da vam iscrpe resurse.

Idite u lov iako je nama užasan osećaj ubijanja svinja, riba i koza. Oni samo žive svoj život u ionako strašnom selu zaraženom vukodlacima i drugim užasnim stvorenjima. Njihov istinski neprijatelj je kako ćete videti zapravo Ethan Winters. Ubijanje životinja i odnošenje njihovih delova vojvodi ima neke značajne prednosti, jer će on za vas pripremiti obroke koji trajno povećavaju vaše zdravlje, blokiraju otpor i brzinu kretanja. Takođe, tražite slike životinja skrivenih po selu jer su potrebne za pronalaženje sastojaka za stvaranje posebnih recepata za kuvanje. Pucajte i na vrane jer one donose dodatni novac.

Korisna stvar koju treba razmotriti je da zapravo možete zadržati izradu predmeta sve dok vam apsolutno ne zatrebaju, jer vam igra omogućava da zaustavite radnju za izradu. To je posebno zgodno u borbi ili bilo kojoj drugoj opasnoj situaciji. Materijali za izradu ne zauzimaju prostor za inventar. Kao takav, često je najbolje izraditi ga samo kada se za tim ukaže potreba, tako da možete biti sigurni da imate otvorenih dovoljno mesta za prikupljanje resursa. Poenta - pravite samo kada vam treba.

Prodaja blaga je vitalni deo osnove igranja ove igre. Pruža vam osnovna sredstva potrebna za sticanje dragocenih resursa i nadogradnji. Ipak, dobro proverite šta prodajete pre nego to prodate. Kao i što je bitno raditi u stvarnom životu. Kao i Resident Evil 4, važno je proveriti da li se još  neki komad blaga ne može kombinovati sa onim koji želite da prodate. To je srećom naznačeno u opisu blaga navedenom pored njegove vrednosti. Kombinovanje dela blaga sa drugim povećava ukupnu vrednost i zarađujete mnogo više od onoga što biste dobili ako biste prodali svaki odvojeno. Dakle, ako imate neko blago koje je još uvek nepotpuno, razmislite o zadržavanju prodaje dok ne pronađete deo koji se može kombinovati sa njim.

 

 

Još jedan stvarni i životni savet - Budite svesni svojih mana i vrlina, svoje snage. U RE Village postoji veliki izbor oružja, od kojih svako ima različite prednosti i korisne funkcije. Uglavnom sva donose korist u borbama, ali važno je da se nadogradnji onih koji vam se najviše sviđaju daju prioriteti u skladu sa željenim stilom igre. Da li ste pištoljdžija koji voli da ispuca nekoliko uzastopnih hitaca po jednog neprijatelja? Ili više volite da koristite pušku za toliko potrebnu kontrolu gomile kad stvari postanu previše dlakave? Ili možda više volite da stvari šaljete snajperskom puškom iz daljine. Samosvest i poznavanje svojih snaga nisu samo vitalni u životu; to je presudno i u ovoj igri, jer će vam pomoći da vodite put nadogradnje vašeg oružja. Nakon što ste dovoljno puta koristili neko oružje u borbi, obavezno nadogradite njegove kategorije u skladu sa onim što se nudi u vojvodinoj prodavnici. Praksa je pokazala da je najbolje da se oslonite na ono što znate da želite. Kategorije su sledeće: Snaga, brzina pucanja, brzina ponovnog punjenja i kapacitet oružja. Da li volite da ulazite u kompletno uništenje, onda su moć i brzina paljbe ono u šta treba da investirate. Ako radije ne gubite vreme na ponovno punjenje, trebalo bi da povećate brzinu punjenja i maksimalan kapacitet oružja. Uzmite u obzir ove faktore za pušku posebno. Važno je napomenuti da u početku nisu dostupni svi nivoi nadogradnje za pojedine kategorije, jer se sledeći nivoi otključavaju tek nakon što napredujete u igri nakon određenih poena. Mislite o tome dok trošite teško stečen novac.

Kada smo kod novca, prodajte svoje puške. Kako igra bude napredovala, prirodno ćete usput nalaziti sve bolje verzije svog arsenala. Iako ste možda emotivac koji se povezuje sa početnim pištoljem koji ste nadogradili do kraja, on zauzima prostor za inventar, a kako igra bude odmicala, taj prostor će postati sve oskudniji. Čak i nadograđeni, stari pištolji obično nisu toliko moćni kao novi puške koje ćete naći. Bolje vam je da samo prodate stare i koristite taj novac za nadogradnju novih pušaka.  Dok to radite, prodajte municiju za oružje koje ne koristite često i taj novac investirajte za dopunu oružja koje često koristite. Imajte na umu da je i vojvodin inventar ograničen, mada se popunjava sa svakim novim područjem u koje uđete.

Kuvanje je bitno! Pristup sistemu za kuvanje ćete dobiti prvi put kada se vratite u selo nakon što se uputite u dvorac Dimitrescu. Dobra ideja je pretražiti selo u lovu na sastojke svaki put kada se vratite u selo. Kada se uputite u različita područja na periferiji sela, dobićete nove ključeve i predmete koji vam omogućavaju da otključate nova mesta, a samim tim i nove životinje. Uglavnom je sistem kuvanja samo pronalaženje životinja. Većinu ćete ih naći po selu baš kao što istražujete tokom igre. Kada pronađete životinje, one će biti označene na vašoj mapi, tako da se lako možete vratiti po sve one koje ste možda propustili. Svoje sastojke možete u bilo kom trenutku da predate vojvodi u meniju za kuvanje, primenjujući ih na bilo koji recept. To je zapravo dobra praksa za održavanje čistoće inventara; meso može zauzeti puno prostora u vašem koferu ako dugo držite sastojke. Zbog toga je teže pokupiti novo oružje, municiju i zdravstvene predmete pa brzo bacajte sastojke da biste oslobodili prostor. Dok budetenapredovali kroz igru, možete pronaći fotografije na kojima su prikazane retke životinje. Svaka od ovih fotografija prikazuje životinju i njena pozadina će vam dati naznake o tome gde se te životinje nalaze. Retke životinje ćete poznati po njihovoj boji. Plava ptica, bela svinja i žuta ribu. Nakon napuštanja rezervoara Moreau, videćete nekoliko znakova raštrkanih kroz selo koji vas vode do vašeg sledećeg cilja. Pratite ih dok ne vidite onu označenu sa "Sretno!" koja vas upućuje u tunel. Ako ovde skrenete levo i sledite stazu, naići ćete na Otto-vu vodenicu gde je na vašoj mapi označeno blago pljačke Kanibala. Očekujte borbu kada uđete u mlin, ali vredi se potruditi da otključate sobu napunjenu rezervnim mesom, ribom i živinom. Pomoću njega možete da napravite sve recepte za kojima možda zaostajete (posebno ako vam treba meso; nažalost postoji mnogo manje živine i ribe), a ako vam sastojci nisu potrebni recepte, prodajte sve vojvodi da zaradite još novca.

Pamtite recepte! Vojvoda može da napravi nekoliko obroka, a njihova složenost i retki sastojci određuju koliko utiču na vas. Ako možete, najbolje je da se usredsredite na jedan obrok koji se čini dostižnim sastojcima koje možete locirati u selu.

Herbed Fish - 3 ribe, 3 živine - Malo poboljšava ukupno zdravlje

Bird and Beast Pilaf - 4 Pileta, 1 Meso - Smanjuje štetu nastalu čuvanjem

Three-Flavored Mititei - 4 Rib2, 2 Mesa, 3 peradi  - Povećava ukupno zdravlje

Tochituri de Pui -  4 Živine, 3 Mesa, 1 Sočno parče mesa - Značajno povećava ukupno zdravlje

Ciorba de Porc -  1 Riba, 5 Mesa, 1 Kvalitetno meso - Znatno smanjuje štetu nastalu prilikom čuvanja

Sarmale de Peste -  6 Riba, 1 Najfinija riba - Povećava brzinu kretanja

Ribu možete pronaći kod mosta u Dvorcu Dimitrescu. Zakoračite u vodu levo od mosta i pronađite bazen pun ribe. Možete ih dobiti čim otvorite kapiju prvi put ili se vratiti kasnije. Moreau's Reservoir nalazite nakon što ispraznite područje rezervoara, vratite se do prve vetrenjače gde se ručica slomila. Pratite stazu pored zgrade do njene najniže tačke da biste pronašli mesto koje još uvek sadrži vodu i ribu. Južna obala reke je po izlasku iz akumulacije Moreau, krenite prema mestu ceremonije, ali ne prelazite reku. Koristite ručicu da spustite most na obali reke i pređite da biste pronašli čamac. Idite južno do sledećeg pristaništa, a zatim izađite i skrenite levo. Pratite stazu da biste pronašli bazen sa ribom (takođe mesto sa najfinijim ribljim sastojcima) Otto's Mill. U sobi punoj mesa naći ćete jednu ribu.

Živinu možete naći na par lokacija. U selu, iza kuće sa crvenim dimnjakom je mesto na kome ćete se naći nakon što napustite dvorac Dimitrescu, tako da bi do pilića moglo biti lako doći. Na groblju, kroz vrata od Iron Insignia Key. Trebaće vam ključ od zamka Dimitrescu, koji ćete dobiti za rešavanje klavirske slagalice. Blizu Fallow Plot, skrenite desno čim uđete u polje da biste pronašli kolibu južno od područja i piliće iza nje. East Old Town kome pristupate nakon što napustite kuću Beneviento. Potražite zgradu na jugozapadnoj strani područja sa pilićima iza nje. Moreau's Reservoir je nakon što izađete iz rudnika i nađete vojvodu i komande za branu, pogledajte iza zgrade gde su pilići. Otto's Mill je mesto na kome treba da potražite barem jednu živinu u velikoj sobi punoj mesa.

Lokacije za meso su West Old Town a nalazite ga po završetku zamka Dimitrescu gde treba da potražite svinje na južnom kraju područja u blizini Radionice, na kojoj se nalazi kapija na kojoj piše "Ne ulazi". Blizu Beneviento's Gardner's House, kada ste napustili zamak Dimitrescu i stigli do kuće sa crvenim dimnjakom, možete krenuti prema kući Beneviento. Životinje ćete naći na levoj strani staze dok se približavate kući, u blizini Gardner's House. Možda ćete morati da sačekate dok ne izađete iz kuće Beneviento da biste došli do njih. Windmill blizu Moreau's Reservoir je dok se prvi put približavate zgradi vetrenjače na putu do rezervoara, vi ćete naići na kozu odmah ispred zgrade. Selo u blizini groblja je nakon što napustite Moreau's Reservoir, jarac će samo lutati sredinom grada. Otto's Mill i koza koja se nalazi tik ispred mlina, do kojeg možete doći nakon što ste napustili Moreau's Reservoir. Unutar mlina ćete pronaći i celu gomilu mesa.

Plava ptica je retka životinja. Fotografiju koja označava lokaciju ptice ćete pronaći u pomoćnom objektu iza baštenske kuće u blizini kuće Beneviento. Prikazuje groblje koje okružuje Maiden i Demon Gate za zamak Dimitrescu. Potražite pticu na drvetu ispred kapije. Dobićete sastojak Juicy Game od kojeg možete napraviti Tochitura de Pui. Srednja vrednost će uveliko povećati vaše ukupno zdravlje.

 

 

Bele svinje su isto retke. Možete ih pronaći i ubiti nakon što se vratite iz kuće Beneviento, ali nećete pronaći fotografiju koja je identifikuje dok ne krenete prema rezervoaru Moreau. Fotografija je na bačvi odmah ispred vetrenjače koja označava ulaz u rezervoar, ali belu svinju možete pronaći u blizini kuće Luiza. Krenite kroz Field to Luiza's, ali umesto da odete do izgorele zgrade, skrenite desno do male kuće u kojoj ste spasili Elenu i njenog oca kada ste prvi put bili ovde. Prođite kroz njihovu kuću i skočite kroz prozor da biste ušli u dvorište iza kuće, gde se nalazi bela svinja. Tako ćete dobiti kvalitetno meso za recept Ciorba de Porc, što u velikoj meri smanjuje štetu tokom straže.

Žuta riba je retka takođe i nalazite je nakon napuštanja Moreau's Reservoir. Pronaći ćete fotografiju koja identifikuje ribu. Vratite se na mesto Oltara u selu, a zatim na zapad prema mestu ceremonije. Umesto da pređete most, spustite se do obale reke i pomoću alata spustite drugi most tamo. Kad stignete na drugu stranu, pronaći ćete brod kojim se možete kretati niz reku. Vozite se brodom prema jugu dok ne stignete do drugog doka. Dok se iskrcavate, skrenite levo i prođite stazom do malog bazena u kojem ćete naći puno ribe,  uključujući i žutu. Ubijanje ribe druge boje nagrađuje vas mesom Finest Fish, koje može pripremiti obrok Sarmale de Peste kako biste trajno povećali brzinu vašeg kretanja.

 

Dovoljno za danas....

 

 

 

 

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41124
BIOMUTANT je open-world akcioni RPG smesten u post-apokaliptični svet, sa jedinstv...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD
Korišćena
1.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41096
Resident Evil Village, osmi glavni nastavak čuvene Resident Evil franšize donosi...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Korišćena
2.499 ,00 RSD

Slični članci

11.
Apr.
2022.
Ova mama je gejmer
Ovih dana mnogi krive gejming zbog loših ocena svoje dece. Da li je stvarno gejming pravi ili dežurni krivac za sve?
30.
Apr.
2021.
Vesti/Najnovije
Za nedelju dolazi nova Resident Evil igra, prvi naslov u franšizi sa punom podrškom  PlayStation 5 i Xbox Series konzola. Pojedini au...
24.
Mar.
2021.
Vesti/Najnovije
Resident Evil serijal proslavlja 25 godina postojanja pa je tim povodom Capcom najavio još jedan Resident Evil Showcase za april.