Vesti/Najnovije
01.07.2021.

FUNKO figure - Ko najbolje hoda po zidovima?

Mlađi od svog čuvenog prethodnika

Današnje pitanje je:

Mlađi od svog čuvenog prethodnika, neki ih mešaju, uživa u hip hopu, majka mu je iz Puerto Rica. Zaštitnik je New Yorka a na Playstationu 5 je od starta jako popularan…    

 

Hajde da se malo zabavimo čitanjem recenzije igre na IGN Adria koju je uradio Nikola Nick Jovanović.

Teško je odupreti se citiranju pesme Pauk Čovek od Mortal Kombata ali hajde da probamo da budemo classy. Nakon veoma interesantno animiranog i popularnog Spiderverse-a, masovna populacija postala je svesna “svežih” događanja u svetu Marvel stripa još iz 2011. godine, konkretno da postoji neki tamo Miles Morales, dečko crnac portorikanskog porekla, koji je zapravo nova verzija Spider-Manа umesto našeg starog znanca Pitera Parkera.

 

 

Insomniac Games nije mogao bolji tajming da ubode sa ovim naslovom, mainstream publici se Spiderverse animirani film jako svideo, kao i njihova prošla Spajdi igra za PlayStation 4 u kojoj smo i videli početak Milesove priče... a sada je bilo potrebno napraviti brzo provereno dobru igru za PlayStation 5 launch. Hmmm, what to do? Što bi rekli story, it writes itself ili u ovom slučaju new game, it makes itself.

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales je nešto kao polu-nastavak tj. veća standalone ekspanzija za sjanog PlayStation 4 Spider-Mana iz 2018. godine, jednu od najboljih ako ne i najbolju superherojsku igru ove generacije. New York u toj igri bio je jedan od najbolje realizovanih virtuelnih gradova koje sam video bilo gde, i prava bi šteta bila da nije iskorišćen ponovo, a uostalom gde bi i bilo koja Spider-Man priča i mogla da se odvija. Sada je grad samo prevučen zimskim skinom jer se igra veoma zgodno odvija baš za vreme božićnih praznika.

Naš stari Spider-Man Piter je tu i dalje, iako su autori bez jasnog razloga rešili da zamene glumca (zar i u igrama moramo da radimo ovo?), on već godinu dana sarađuje sa Milesom koga polako uči spajder veštinama, od kako je i njega ujeo radioaktivni pauk u prošloj igri. Piter zatim već pri početku nove priče odlazi u inostranstvo sa svojom devojkom MJ novinarskim poslom, ostavljajući zelenog Milesa kao jedinog njujorškog Spajdermena da se neko vreme snalazi sam.

Miles će morati da balansira mnoge obaveze jer to jednostavno ide uz Spider-Man kostim, samo umesto Parkerovog mlataranja između laboratorije Doktora Oktopusa, osvajanja bivše devojke i bivanja prijateljskog komšije ostatku grada, on mora da žonglira sa podržavanjem svoje majke u njenoj političkoj kampanji dok kao Spider-Man mora da brani svoj kraj, Harlem, kao i ostatak New Yorka od rata između Roxxon Energy korporacije i Underground bande koju vodi Tinkerer.

 

 

Nova priča, novi setpisovi impresivni baš kao u prošloj igri, možda za nijansu i više, nove zloće i gomila novih sporednih questova.

Ako ste skoro igrali prethodnu igru, ovde ulećete bez preterane potrebe za tutorialima, iako Miles naravno ima skroz nove Venom veštine (nemaju nažalost veze sa istoimenim likom), i gomilu novih skillova koji već dokazano dobre mehanike swingovanja mrežom po gradu i borbe iz prošle igre osvežavaju sa par novih fora. Generalno osnova je identična ali ima tek toliko noviteta kada su mehanike u pitanju da deluje kao da nije baš ista igra u pitanju. Naravno tu je skroz nova priča, novi setpisovi impresivni baš kao u prošloj igri, možda za nijansu i više, nove zloće i gomila novih sporednih questova.

Najveća razlika je naravno sam Miles kao ličnost i to što će igrači ovu priču doživeti iz njegovog ugla. Svi njegovi odnosi sa prijateljima i porodicom, kao i život u Harlemu otkrivaju mnoge različitosti u kulturi. Opet, sjajan je tajming za ovako nešto kada uzmemo u obzir skorija politička i kulturološka dešavanja u Americi. Hip-Hop muzika koju Miles sluša, Timberland cipele koje fura privatno ili Addidas patike dok je Spider-Man su takođe super detalji, ali ima i momenata kada sva ta različitost i slavljenje drugačije kulture deluje i pomalo forsirano – kao na primer kada posle jednog side-questa otključavate crno-žuti “Uptown Pride“ kostim i mural sa BLM porukom bukvalno napisanom na zgradi.

Svakako priča je super a Miles je zaista odličan i interesantan lik koji će vam brzo prirast k'srcu, možda i više od face-off Parkera. Miles bi bez problema zajedno sa svojom zabavnom propratnom ekipom novih likova mogao da izgura i mnogo dužu avanturu od ove razvučene DLC epizode. Igru je moguće preći za samo 8 do 10 sati ako jurite osnovnu priču, ili za 15-20 sati ako hocete da uradite baš sve. Ovo su cifre mnogo manje od prethodnog Spajdija, ali treba uzeti u obzir da igra svakako dolazi po manjoj ceni pa je to OK.

 

 

I sada dolazimo do obligatorno komplikovanog dela objašnjavanja različitih verzija igre. Kao čudno iznenađenje ovaj naslov koji je dugo najavljivan kao PlayStation 5 launch ekskluziva - dobio je i PlayStation 4 izdanje. Igra na base konzoli radi u 1080p i poprilično stabilnih 30fps, dok na Pro-u radi u nešto većoj rezoluciji, ali takođe samo u 30fps bez mogućnosti da se uključi neki performance mod. Svakako igra uspeva da izgleda za nijansu bolje od originala a da radi isto na starim konzolama što je velik uspeh, ipak za puno next-gen iskustvo neophodan je PlayStation 5. Verzija za novu konzolu pored ultra-brzih SSD učitavanja donosi i fidelity mod sa ekstra detaljima i raytracingom, ali u 30fps, kao i performance mod koji nije samo otključan framerate već stvarno zakucanih 60, ali bez raytracinga.

Igra uspeva da izgleda za nijansu bolje od originala a da radi isto na starim konzolama što je velik uspeh, ipak za puno next-gen iskustvo neophodan je PlayStation 5.

Igrači koji su kao ja nabavili Miles Moralesa za PS4 dobiće besplatan upgrade na PS5 verziju, a samo vlasnici Ultimate Editiona kao poseban bonus dobijaju i doteranu verziju originalne 2018. igre sa svim next-gen poboljšanjima (i novim glumcem). Nažalost ukoliko imate stari Spider-Man disk ili digitalnu kopiju za PS4, besplatnog upgrade-a za vas nema, jedini način da dobijete ovaj remaster je Ultimate verzija Miles Morales igre, što je poprilično surov ali realan potez od strane Sony-a (fizički polovnjak je otišao u bescenje odavno). Srećom pa Ultimate izdanje košta za nijansu manje od pune cene novih PlayStation 5 igara, so there is that.

 

Zaključak

Iako je ovu igru sa uživanjem moguće preći i na PlayStation 4 konzoli, Miles Morales je pravi uvod u ono što PlayStation 5 donosi. Brza učitavanja, raytracing, performance mod koji ima zakucanih 60fps, sve su to lepe stvari koje se nadamo da će postati standard u svim budućim pravim next-gen igrama. Ovaj naslov je u isto vreme cross-gen nastavak provereno dobre igre sa sjajnim novim likom i pričom, kao i odličan kraći tech demo za novu konzolu.

 

Slični članci

23.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Vidimo da vas Read Dead Redemption još uvek jako interesuje i pošto su nas neki pitali o cheat kodovima, hajde da se malo pozabavimo istima.
21.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Dugo očekivani DLC Elden Ring, pod nazivom Shadow of the Erdtree je naterao igrače da nestrpljivo odbrojavaju vreme do objaljivanja. Igra godine 2022. objavl...
19.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Čak i kada je neka igra stara kao Read Dead Redemption 2, uvek ima neki novi trik u rukavu.