Blog
25.10.2022.
Autor: Aleksandar Bogićević - coolplay.rs

Prvi GameS duel novog Splendor-a

Igrali smo Splendor Duel, a ovo su prvi utisci

Priznajem da meni Splendor savršeno paše u dva igrača. Igra je brža, što lično volim, bez smaranja razmišljanjem kao šah da igramo, što se vrlo često dešava u 3, a naročito u 4 igrača. Ipak, lepota Splendora i njena jedinstvena dubina igranja upravo i dolazi sa 3 ili 4 igrača.

Kada "izdominiram", volim da izgovorim svoju čuvenu džedajsku „Nije bitno koje dragulje skupljaš, već one koje ne skupljaš“.

Splendor ima taj triler koncept kada u svoj glavi gradiš određenu strategiju i trenutak kada drugi igrač tik ispred tebe uzme ono na čemu si bazirao svoje poteze ili što ti najviše treba u tom trenutku. Osećaj praznog hoda i poniranja kada blokiran od drugih igrača moraš da kupiš kartu ili zameniš žetone, se smenjuje uzbuđenjem kada ti se neočekivano ukaže pravac u pobedu putem kojim uopšte nisi nameravao da ideš. Ili bar tako pomisliš.

O Splendoru bih mogao do prekosutra, ali vratimo se na Splendor Duel.

Najiščekivanija igra Essena 2022

Essen Spiel je najveći sajam društvenih igara na svetu, i prilika gde smo mogli da vidimo za koju igru je ove godine vladalo najveće interesovanje. Splendor Duel je bio u prodaji u ograničenim količnama, i morali ste da budete u redu pre otvaranja kapija sajma ukoliko ste hteli da ugrabite primerak za sebe.

Ograničena prodaja od 100 igara dnevno je i bila razumljiva, jer je zvanični datum izlaska igre 4. novembar 2022. godine.

 

Ukoliko ste želeli igru da probate i to je bilo omogućeno, ali ste morali da se upišete na listu čekanja. Splendor Duel je na sajmu u Essenu krunisan kao najisčekivanija igra 2022.

Izdavač Space Cowboys je organizovao i potpisivanje igre, jer je na sajmu bio i Bruno Cathala, jedan od autora.

O igri
 

Splendor Duel je igra samo za dva igrača, uzrasta 10+ sa trajanjem partije oko 30 minuta.

Kreator Splendora Marc Andre je pozvao autora verovatno najbolje igre za dva igrača 7 Wonders Duel, Bruna Cathalu, kako bi zajedno napravili Splendor Duel.

Već pri samoj postavci igre njihovi rukopisi bivaju prepoznatljivi.

Splendor - Postavka je ista kao u Splendoru, postoje tri vrste karata, zelene (prvi nivo), žute (drugi nivo) i plave (treći nivo). Na svom potezu, možete kao i u Splendoru uzeti tri različita dragulja, dva ista ili jedan zlatni.

7 Wonders Duel – Piramidalna postavka, kao i same veličine karata preuzete su iz 7 Wonders Duela. Na kartama postoje posebne moći, a možete pobediti na čak tri različita načina – zvuči poznato?

Splendor Duel – i koja je uloga svitka? U igri Splendor Duel sakupljate dragulje i njima kupujete karte uz pomoć kojih dobijate bonuse za obezbeđivanje naklonosti plemića i prestiža za konačnu pobedu.

Ipak dragulji se uzimaju bitno drugačije nego u Splendoru. Poređani su na tabli 5x5, i možete uzeti 3 dragulja samo ako se nalaze zajedno u neprekidnom vodoravnom, uspravnom ili dijagonalnom nizu. Takođe, možete uzeti dva ista dragulja na isti način, kao i jedan zlatni grumen uz rezervisanu kartu. U Splendor Duelu možete uzeti i 3 ista dragulja, kada vaš protivnik dobija svitak. Isto se dešava u slučaju kada uzmete dva bisera, ili popunite tablu draguljima.

Zašto popunjavate tablu draguljima? U Splendor Duelu, kada kupite karte draguljima, oni se stavljaju u vrećicu i nisu dostupni za dalje igranje sve dok neko od igrača ne odluči da popuni tablu za ponovno uzimanje dragulja.

Svitak je moćno oružje u neobaveznim akcijama. Neobavezne akcije su one koje možete ali i ne morate da odigrate. Ukoliko je odigrate, praktično imate dva poteza. Nakon neobavezne akcije igrate svoju standardnu Splendor obaveznu akciju:

  1. uzimate do 3 dragulja
  2. rezervišete kartu i uzimate 1 zlatnik
  3. kupujete kartu dragulja

Kako se igra zahuktava, moć svitka dobija na značaju, što je mač sa dve oštrice. Ipak je to Splendor – dok mislite da je svitak taj koji donosi prevlast, suparnik može pobediti. A pobeđuje se na jedan od tri načina:

  1. sakupiti 20 poena prestiža
  2. sakupiti 10 kruna
  3. 10 poena prestiža u jednoj boji (isti dragulji).

Komponente i dizajn

Za malu kutiju Splendor Duel jer prepun komponenti: 67 karata dragulja, 25 žetona, 3 svitka, kartonska tabla za dragulje, vrećica, 4 karte plemstva, pločica pobede.

Ilustracijama dominiraju renesansni nakiti sa draguljima i gomilom detalja za relativno malu veličinu karata. Ipak, informacije su lepo pregledne, da će i početnici moći veoma lako da se snađu, dok će iskusni prepoznati detalje iz 7 Wonders Duela.

Jedina zamerka je na plastičan svitak, jer bi drveni bio savršen!

Vrećica za žetone, osim što je većica za žetone, u samoj igri ima važnu ulogu. Žetoni se u njoj mešaju pre nego se postave na tablu. I tu bi vrećica izgleda još bolje ukoliko bi na njoj stajao logo Splendor Duel.

Preporuka je da kada ne igrate Splendor Duel, u vrećici držite i sva tri svitka zajedno sa žetonima da se ne bi izgubili.

Kartonska tabla se rasklapa i sve je spakovano u malu kutiju koju je uvek moguće poneti sa sobom, pa se Splendor Duel vrlo lako može pretvoriti i u putnu igru.

Marc Andre + Bruno Cathala = pun pogodak

Kao veliki obožavalac i Splendor i 7 Wonders Duel, društvenu igru Splendor Duel bih definisao kao „mehanika Splendora uz prepoznatljiv DNK 7 Wonders Duela“.

Splendor Duel je i pre zvaničnog izlaska igre postao ne samo hit, već „must have“ igra, koja zasigurno ulazi na listu najboljih igara za samo dva igrača kao što su: 7 Wonders Duel, Patchwork, Jaipur, Targi, Jekyll VS Hyde itd.

Ipak, Splendor Duel je igra koja je bitno različita i možete je igrati iako nikada niste odigrali ni Splendor, ni 7 Wonders Duel, što bi svakako bila ogromna šteta, jer obe igre su savremeni klasici modernih društvenih igara.

Ono što ćete nakon prve odigrane partije reći saigraču je sasvim sigurno „Ajmo, još jednu“, igrivost Splendor Duela se ne dovodi u pitanje.

Ukoliko budete jedni od retkih koje Splendor Duel „ne uzme na prvu“, ne brinite, svakom sledećom partijom Splendor Duel biće samo bolji. Provereno.

Uporedne komponente Splendor i Splendor Duel

Zahvaljući srpskom izdavaču CoolPlay, Srbija je uz Japan jedina zemlja van Asmodee zemalja koja učestvuje u globalnom izlasku igre Splendor Duel.

U preorderu uz povlašćenu cenu, dobija se i dodatni poklon, pa će se na vašem stolu za igranje naći i autori Splendor Duela.

Marc Andre i Bruno Cathala se kao plemići nalaze na specijalnim kartama koji se dobijaju samo uz preorder - do 04.11.2022

Među boardgamerima već kruži vic:
Fanovi Splendora: „Ah, kad bi napravili Splendor, ali da bude samo za dva igrača“
Fanovi Splendor Duela: „Odlična! Ah kad bi moglo da se igra u više igrača!“

Izdavač Space Cowboys je organizovao i potpisivanje igre, jer je na sajmu bio i Bruno Cathala, jedan od autora.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GameS (@gamesdoo)

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Splendor Duel je samostalna igra za dva igrača zasnovana na društvenij igri Sple...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.599,00 RSD
Vrsta
Nova
3.599 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Kao lider jednog od 7 drevnih gradova sveta, pažljivo skupljaj resurse, razvijaj infras...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.599,00 RSD
Vrsta
Nova
3.599 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Društvena igra koja nosi titulu zvanično najnagrađivanije društvene igre ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.599,00 RSD
Vrsta
Nova
5.599 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Splendor je jedna od najgenijalnijih modernih društvenih igara. To je brza, takt...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.199,00 RSD
Vrsta
Nova
4.199 ,00 RSD

Slični članci

11.
Sep.
2023.
Ova mama je gejmer
Video igrice sa temom košarke su popularne već dugo. Od realističnih simulacija do zabavnih igara u arkadnom stilu, a ovo su možda najbolje od njih..
27.
Mar.
2024.
Vesti/Najnovije
Čovek je uvek imao želju da ide u svemir, a ako volite da igrate igre sa tom tematikom, evo par predloga.
25.
Mar.
2024.
Vesti/Najnovije
Nakon Assassin's Creed Mirage i Assassin's Creed Nexus igrači su nestrpljii i željni vesti o budućim igrama.