E Sport
19.12.2021.
Autor: Božidar Radovanović

Srpska reprezentacija na GEG turniru u Singapuru

Kako izgleda jedan esports događaj u doba korone

Prošlog oktobra okačili smo članak gde smo razgovarali o uticaju pandemije na organizaciju esports turnira. U tom periodu održao se Worlds 2020 šampionat, koji je bio organizovan u LAN okruženju za razliku od svih ostalih esports turnira, koji su ili bili prebačeni u onlajn format, ili otkazani. Kako smo dve godine kasnije morali da se prilagodimo pandemiji, i esports organizatori su dali sve od sebe da se ”vrate na staro”, ali uz određene izmene, naravno.

Iako se većina esports događaja ipak još uvek održava onlajn, ima i izuzetaka, pogotovo kada su internacionalni turniri u pitanju (što je pomalo i kontraintuitivno zbog većeg rizika). Jedan takav izuzetak su Globalne Esports Igre u organizaciji GEF-a, koje će se održati u Singapuru.

Foto: SESE

Predstavnik Srbije na Street Fighter turniru je Bojan Ilić, momak koji dobro poznat svakome ko je ikada učestvovao na domaćim turnirima. Ovu tabačinu igra preko 20 godina, učestvovao je na mnogim turnirima, a sada će ponovo dobiti priliku da se oproba na velikoj sceni.

Za razliku od SFV-a, konkurencija za PES u Srbiji je mnogo veća. Okupio se veliki broj vrhunskih igrača, ali je Krle uspeo da napravi nekoliko iznenađenja i da se domogne prvog mesta, koje mu je obezbedilo putovanje u Singapur. Ovo je jedan od prvih turnirima na kojima će se igrati nova verzija igre, zbog čega je gotovo nemoguće reći ko bi mogao da bude favorit.

Naši predstavnici su juče sleteli u Singapur, a Krleta već sutra čeka grupna faza, dok će se main event održati za vikend, 18. i 19. decembra. Do tada su sigurno imali dosta vremena za razgledanje grada i relaksaciju, zar ne? Pa ne baš.

Mere su, kao što možete da pretpostavite, prilično brutalne, posebno za strance. Ovakvu organizaciju možete uporediti sa vrhunskim sportskim događajima, a na pamet nam odmah padaju ovogodišnje Olimpijske igre.

Foto: SESE

Čim su izašli iz aviona, Krle i Bojan su odvedeni pravo na PCR test, koji ih čeka i pri povratku u Srbiju – slobodna šetnja po aerodromu nije dozvoljena. Nakon toga su sprovedeni u autobus koji ih je odvezao pravo u hotel. Igrači i predstavnici su takođe u obavezi da svaki dan urade antigenski test.

Što se samog hotela tiče, celo jedno njegovo krilo je rezervisano samo za učesnike Global Esports Games turnira – restoran, teretana i bazeni su zatvoreni. Jedine prostorije hotela koje ”su otvorene” su spavaće sobe i hodnici – svoje sobe smeju da napuste samo u hitnim slučajevima. Da li moramo da napomenemo da su obavezi da sve vreme nose maske?

Svaki kontakt osoblja hotela i takmičara je sveden na minimum – posluga dostavlja hranu do svake sobe ponaosob, kao i druge potrepštine. Pored toga, na hodnicima ima i redara koji dežuraju, kako neko ne bi slučajno odlučio da izađe i da vršlja po hotelu.

Foto: SESE

Kada je reč o samom turniru, do arene će biti organizovan prevoz za igrače i predstavnike. Sada čekamo dalje utiske naših reprezentativaca, a više ćemo saznati sutradan, 17. decembra, kada će početi grupna faza eFootball turnira.

Mere su i te kako stroge, što je i potpuno razumljivo imajući u vidu trenutnu situaciju. Sa vakcinama u priči, u mnogo smo boljoj poziciji u odnosu na prošlu godinu, ali izgleda da još uvek nismo spremni ”da se vratimo na staro”.

Slični članci

27.
Mar.
2023.
E Sport
19.
Mar.
2023.
E Sport
Shroud je izjavio da je oduvek želeo da dizajnira sopstvenu igru, a izgleda da se njegov san konačno ostvario.