Focus on
16.11.2021.
Autor: Luka Blažević

FOOTBALL MANAGER 2022

Momci iz Respawn.ba su bili vredni a evo utisaka

Kada pokušate objasniti Football Manager nekome ko ne prati nogomet, vrlo brzo shvatite da je to jako težak zadatak. U suštini, ovo je video igra u kojoj preuzimate kancalarijski posao i u kojoj se core gameplay odvija u inboxu, zapošljavanju trenera, scouta i ostalih radnika i kompletiranju zadataka postavljenih od strane šefova.

Što je najbolje, postanete vezani za svoje radnike. Postane još čudnije kad morate ljudima objasniti da ne, niste osetili niti malo tuge kada je Marcus Rashford odbio potpisati novi ugovor. Nož u srce vam je zabio Regen koji odlazi iz kluba. Da, taj mladi gospodin koji zapravo ni ne postoji vas je satrao sa zemljom i odveo u depresivne vode.

Studio Red Martyr Entertainment, koji stoji iza razvoja ove igre je učinio zadivljujući posao uvlačeći me u sumorni svjet obožavanja đavola i veštičarenja Svetog Kotara sa svojom vrhunskom atmosferom i intrigantnom glumačkom postavom likova.

I kada uzmemo sve čudne stvari koje se događaju u FM-u, osim činjenica da je najdetaljnija fidbalska igra na svetu, i sve čudne delove igre koji se teško objašnjavaju početnicima, kao affiliate klubovi i rešavanje igrača starijih od 30 godina. Football Manager je svejedno zanimljiv i zabavan kao što je oduvek i bio.

Novi feature u ovome izdanju na prvi pogled izgledaju vrlo minimalno. Ženski fudbal je još uvek u izradi tako da njega nećemo videti do sledećeg izdanja Football Managera, pa zapravo nismo ni očekivali nekakve velike promene ove godine.

Ipak, sve što nam je novo stiglo je dobro došlo.

Wide centre-back igrači se sada mogu deployati kao trojka, što je vrlo važno sa taktičkog pogleda, jer napokon dobijamo efektivnu opciju za pokrivanje praznih prostora kada nemamo posed. Možda nećete koristiti napadački orijentisane pozicije, jedino ako ste Chris Wilder, ali je ovaj jednostavni tweak otvorio mesece i sate managerima da se igraju te osmišljaju nove taktike.

DataHub je takođe odličan. Ovo je uglađena nova sekcija u kojoj možemo proveriti kako točno idu stvari, i kad kažem proveriti mislim na absolutno sve. Kada je neko dao gol, kakav je moralni momentum u timu, kakve su pripreme za nadolazeću utakmicu, kada očekujemo nove golove (u kojoj minuti), kakav je procenat dodavanja itd. Detalji su pravo FM – neverovatni – ai nisu toliko kompleksni da će uneti strah u kosti novim igračima. I to je zapravo čar Football Managera , kada možete provesti 3-4 sata samo listajući kroz istoriju vašeg tima, rezultate koje su napravili, najboljih 11 igrača ikada i puno sličnih stvari (priznajem, i sam sam kriv).

Match Engine je takođe dobio poboljšanja, upravo onako kako nam je Sports Interactive obećao. Ono što bi moglo vrlo lagano proći ispod radara je količina rada koju je Sports Interactive uložio na ostale lige u svetu. Novi Zeland na primer, u protekle dve i po godine je toliko rada otišlo u Okeaniju da više nemate potrebu vraćati se u Europu i tamo trenirati timove.

Regen ratingsi su dobili velike promene. Sada aktivno reflektuju sam prestiž i mesto reprezentacije na FIFA lestvici i time odlučuju koliko talenata će izaći iz te zemlje. Takođe smo napokon dobili pune informacije za svaku državu u vezi radnih dozvola za mlade igrače. Imamo i nove informacije o mentalnom zdravlju svakog igrača, što na prvu loptu možda ne zvuči kao vrlo korisna stavka, no nakon 20 godina karijere itekako igra veliku ulogu.

FM 2021. je izišao u vreme kada je celi serijal dobio novo značenje velikoj većini igrača. Dosta ljudi se okrenulo prema FM20 na početku pandemije kao zamenu za pravi fudbal, i tako je FM21 dobio veliki broj novih igrača i dao više utecaja na interakcije, kao što su recruitment sastanci i opcija za mahanje rukama tokom utakmice (i bacanje bočica u pod).

Kakvo mesto onda FM22 zauzima u svetu?

Prirodno je reći da je ovo igra na koju je pao teret tranzicije iz pandemijskog sveta u budućnost gdje će se aktivno pratiti i ženski fudbal. Hoće li uspeti u tome? Ne vidim razlog zašto ne.

Sports Interactive je krenuo u dobrom smeru i ne odustaje u tome da nastavi držati krunu kao proizvođač najdetaljnije nogometne simulacije ikada. Što duže igrate to ćete sve više primećivati sva sitna poboljšanja koja su stigla u igru sve dok se ne okrenete i ne shvatite da je 4 ujutro i vi ste u 5. godini treniranja AFC Wimbledona i pokušavate se probiti u Championship (2. stepen engleskog fudbala).

Vaši prijatelji koji ne prate ovaj sport možda nikada neće shvatiti čar ove igre, i to je u redu. Svaka igra ima svoju genijalnost. Genijalnost Football Managera je u pravljenju vrlo zabavnog i detaljnog sveta svakog Novembra i FM22 je odlična igra za zaglaviti se u sljdećih 12 meseci.

 

POZITIVNO

  • Novi match engine je primetno bolji
  • Data Hub je jednako impresivan i koristan alat
  • I dalje izaziva opasanu zavisnost kao i uvek

NEGATIVNO

  • Interakcije pritiska i igrača su nepromenjene i ostaju dosadne i ponavljajuće
  • Loading

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41177
9 termina 150 sati početni nivo
Ovogodišnje izdanje FIFA serijala, sadrži preko 17 hiljada igrača u 700 timova. ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.999,00 RSD
Vrsta
Nova
8.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50086
9 termina 150 sati početni nivo
Nova FIFA na novoj konzoli, u novoj sezoni. Preko 700 timova, koji sadrže 17 hiljada ig...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.999,00 RSD
Vrsta
Nova
9.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
PC igre PC2303
9 termina 150 sati početni nivo
Novo izdanje najpopularnije simulacije upravljanja fudbalskim klubom Aktuelna kompoz...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
6.499,00 RSD
Vrsta
Nova
6.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
PC igre PC02319
9 termina 150 sati početni nivo
Vodi tvoj fudbalski klub kroz državna prvenstva kao i na medjunarodnoj sceni. Preuzmi m...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.499,00 RSD
Vrsta
Nova
4.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
PC igre PC2279
9 termina 150 sati početni nivo
Novi dodaci i unapređenja u Football Manager 2021 donose nov nivo kompleksnosti, drame ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

01.
Dec.
2021.
Vesti/Najnovije
I dok smo šokirani upravo objavljenim tvitom kompanije RockStar u kome nas obaveštavaju o pomeranju datuma izlaska Trilogije, evo šta je sv...
01.
Dec.
2021.
Vesti/Najnovije
Decembarska izdanja igara uključuju indie naslove, nove portove, AAA naslove (kao što je Halo Infinite) i još mnogo toga na PlayStation, Xbox, ...
30.
Nov.
2021.
Playstation
Nekada nismo ni svesni stvari koje će toliko uticati na naše živote. Jedna od njih je verovatno PlayStation 2 konzola koja je u ovom delu sveta počela...
30.
Nov.
2021.
Playstation
Japansko odeljenje kompanije Sony Interactive Entertainment je pre par dana predalo patent koji bi trebao da olakša igranje na mobilnim telefonima.
30.
Nov.
2021.
Vesti/Najnovije
Hedviga je sova Harija Potera i ključni igrač o kome se ipak tako malo zna..
29.
Nov.
2021.
Vesti/Najnovije
Iako smo se bavili akcijama, vesto su se dešavale u gejming svetu.
28.
Nov.
2021.
Vesti/Najnovije
Steam-ov uzlazni trend je počeo u Januaru 2020. kada je svet počeo da ulazi u izolaciju na početku krize COVID-19. Dana 2. Februara, Steam-ov postojeći rekor...
26.
Nov.
2021.
Klan RuR
Još samo nekoliko dana ostalo je do početka nove DPC sezone, a i sledeće sezone imaćemo za koga da navijamo, pa čak i u američkoj regionalnoj lig...
26.
Nov.
2021.
Vesti/Najnovije
Vanguard je najnovija Call of Duty igra koja je stigla na tržište. Kao što se i očekivalo, jedna je od najprodavanijih igara godine uprkos slab...
25.
Nov.
2021.
Ova mama je gejmer
Predlazemo da svako ko ima mogucnost proba-odigra E.T the Extra-Terrestrial i sam donese zakljucak da li je igra najveci istorijski promasaj ili je pak zanimlji...