Focus on
20.10.2022.
Autor: Nemanja Kočica

Da li ste znali da i gejming ima svoje svetsko prvenstvo?! Svetsko prvenstvo 2022 u League of Legends-u

Dok neki sa nestrpljenjem čekaju svetsko prvenstvo u fudbalu, za gejmere to bi bio Worlds - svetsko prvensto u LoL-u. Posle 2 godine otežanih uslova da se svetsko prvenstvo u ovoj igri održi pred publikom, napokon smo dočekali da čujemo glasno navijanje publike u punim dvoranama Meksika i Sjedinjenih Američkih Država. Za one koji nisu upoznati sa League of Legends-om, igra je nastala još 2009. godine, i do danas beleži impozantan rast broja fanova i aktivnih igrača. Platforma broji 150 miliona registrovanih korisnika, dok aktivnih ima čak 117 miliona. Kako bi svaki igrač uživao u gameplay-u, Riot je osmislio sisteme za odabir saigrača i pravljenja lobby-a, odnosno sistem u kome se igrači takmiče sa sebi ravnim protivnikom. Igra je u osnovi podeljena na 12 regiona, gde su najpoznatiji Evropa (LEC), Amerika (LCS), Kina (LPL) i Koreja (LCK) kad je u pitanju profesionalna scena. Svaki region ima i svoju internu podelu po takozvanim divizijama, gde se igrači bore da dostignu najviši rang - Challenger. Ostali igrači svrstani su u niže divizije kao što su Bronza, Silver, Gold, Platinum, Diamond, Master i GrandMaster, dok oni koji pak uživaju u svemu što LoL donosi i ne vole taj takmičarski aspekt, pripadaju unrank ili Iron divizijama.

Što se profesionalne scene tiče, da biste postali profesionalan gamer, morate dostići minimum Diamond 2 , kako biste bili primećeni od strane regrutera velikih organizacija ili timova. Da bismo još bliže dočarali koliko je teško dostići taj nivo sposobnosti, ili skill-a, po gejmerski, samo 2% ukupnog broja igrača iz svake regije završi u najvišim divizijama. Štaviše, Challenger ima samo 200 pozicija za najbolje igrače na svakom serveru. Sezona u kojoj možete postići najviši rang traje od januara do novembra svake godine, kada Riot pravi promene kojima svi igrači treba da se prilagode u periodu pauze.

         Dnevna rutina profesionalnog igrača je 10 do 12 sati igranja, ponekad i više, učeći nove metode za nadjačati svog protivnika. Da stvar bude komplikovanija, igrač mora odabrati i tačnu ulogu u timu i specijalizovati se za nju. Jedan game se sastoji od ukupno 10 igrača, odnosno 5 pozicija po timu i to su Top, Mid, Support, AD carry i Jungle, gde je svaki Lane specifičan i nalazi se na određenom delu mape – Summoner’s Rift. Najzahtevnija uloga je svakako mid laner-a koji pretnju može da očekuje sa svih strana, dok odoleva protivniku sa kojim ukršta koplja. Na kraju je i bot lane, na kom su pozicionirana 2 igrača iz istog tima, AD carry i support. ADC je pozicija koja je namenjena da „vuče“ ceo tim. Kako bi to bilo moguće potrebna mu je neprestana podrška support-a tokom partije. S obzirom da je svaka pozicija u timu podjednako važna i iziskuje drugačije veštine i zadatke tokom jedne partije LoL-a, igrači se opredeljuju za jednu od pet pozicija na samom početku svoje profesionalne LoL karijere.

           

Kako timovi dobijaju pravo da se takmiče na svetskom prvenstvu? Svaki region ima 10 timova koji se takmiče u okviru dva dela kvalifikacija, takozvana split-a, tako što igraju jedni protiv drugih i to dva puta. Najboljih 8 ulazi u play-off, gde se bore za titulu regiona, čime osvajaju poene za Worlds. Zahvaljujući uspesima na prethodnim svetskim prvenstvima, koja se održavaju od 2011. godine, timovi iz Evrope, Kine i Koreje imaju mogućnost odabira po 4 najbolje ekipe, Amerika 3, dok ostali regioni šalju 1 do 2 predstavnika. Tako se kreiraju 24 ekipe koje stiču pravo da se takmiče za najprestižniju titulu u ovom sportu, svetskog šampiona League of Legends-a!

S obzirom da je svetsko prvenstvo uveliko počelo, u nastavku teksta podelićemo kratku analizu svih dosadašnjih događaja i zanimljivosti:   

Play-in

            Prvenstvo je počelo 29. septembra u Meksisko Sitiju, gde je stiglo 24 tima iz 11 regiona. Po formatu za Worlds, 12 ekipa je svoju poziciju tek trebalo da zasluži u grupama tako što će se boriti u fazi koja je podeljena na dva dela: „Play-in 1“ u kome je 12 timova podeljeno u dve grupe. Prvi timovi iz svake grupe su svoje učešće osigurali i direktno se kvalifikovali za „Group stage“; i „Play-in 2“ sa timovima sa nižih plasmana, gde su timovi koji su završili drugi čekali pobednika okršaja trećeg i četvrtog mesta u grupi. Nakon toga kreirana je lista 12 timova koji su ostali da se bore za titulu svetskog šampiona

Grupna faza

            Grupa A

            grupna faza prvenstva je počela 7. oktobra jednim od najvećih rivalstava, a to je okršaj „EU vs NA“. Evropa i Severna Amerika u Madison Square Garden-u, postoji li bolje mesto? Pobedu je odnela Evropa i to Fnatic, organizacija koja je osvojila prvi svetski šampionat u LoL-u. Nažalost, u preteškoj grupi A mesta nije bilo za predstavnike Evrope (Fnatic) i Amerike (Cloud9). Njihova mesta zauzela su dobro poznata imena, drugoplasirani, Edward Gaming (EDG), kineski tim, prošlogodišnji svetski šampion, a nosilac grupe je trostruki šampion, SK Telekom (T1) iz Koreje predvođen najuspešnijim igračem svih vremena, Faker-om. Posle perfektnog prvog dela sezone i rezultata 18-0 u Korejskoj ligi, T1 će tražiti svoju šansu za još jednu titulu nakon dve godine bez uspeha u kvalifikacijama za svetsko prvenstvo.

            Grupa B

            kako je još poznata po imenu „grupa smrti“, u njoj vlada najveća neizvesnost i velika očekivanja za Evropu i Ameriku. Evropljani sa svojim najtrofejnijim timom, G2, nisu uspeli da budu dostojan protivnik timovima iz Koreje i Kine. Grupu je otvorio duel dva ljuta protivnika, G2 protiv DAMWON-a (DK), svetskog prvaka od pre dve godine. Ovaj rivalitet datira od 2019. godine, kada je G2 umalo osvojio svoju prvu titulu prvaka sveta, uništivši sve nade DAMWON-u kada su ih izbacili još u grupnoj fazi takmičenja. Od tad tim iz Koreje, a posebno njihov mid-laner Showmaker, ne pokazuje milost prema ekipi G2. To je bilo evidentno ove godine, gde su ih pobedili oba puta u grupnoj fazi i eliminisali ih iz takmičenja. Evil Geniuses iz Amerike, predvođen Impactom, svetskim prvakom na top lane-u, podelio je sudbinu saboraca iz Evrope, te su međusobno razmenili po jednu pobedu. Prvo mesto odlučeno je tek u taj-brejku, žestokim duelom između DAMWON-a i JD Gaming-a (JDG). Pobedu i prvo mesto u grupi odnela je ekipa JDG iz Kine, ujedno i najveći favorit za osvajanje ovogodišnjeg prvenstva.

            Grupa C

           

Iznenađenje turnira se desilo baš u grupi C, u kojoj je ovogodišnji evropski prvak Rogue, prošao kao drugoplasirana ekipa u taj-brejku, pobedivši nosioca grupe DragonX (DRX) iz Koreje, četvrtoplasirani tim na Worlds-u. Iznenađenje se desilo pobedom GYGABITE Marines (GAM) iz Vijetnama nad ekipom TOP Esports iz Kine, po mnogima i najinteresantnijom partijom na prvenstvu. Svojom prvom i jedinom pobedom na šampionatu, predstavnik Vijetnama je obezbedio prolazak Rogue-u dalju fazu takmičenja. TOP Esports nije ispunio očekivanja publike i pored toga što ima jednog od najtalentovanijih igrača, Knight - Mid lanera koga mediji i fanovi porede sa Faker-om; i JackeyLove, svetskim šampionom iz 2018-te godine.

            

            Grupa D

            Još jedan veliki okršaj desio se upravo u grupi D, gde su se borili prvaci Koreje, Gen.G i četvrtoplasirana ekipa Kine, Royal Never Give Up (RNG). Izgleda da ovaj turnir prolazi u znaku Koreje, te je prvo mesto i pobedu u ovom duelu odnela upravo ekipa Gen.G. Pažnju sa fenomenalnog rezultata dveju ekipa, uzela je ekipa CTBC Flying Oyster (CFO) sa Tajvana, tako što je uspela da zabeleži jedinu pobedu na turniru i to protiv Američkog predstavnika 100 Thieves (100). Veliko iznenađenje za publiku u areni, još veće za same igrače CFO i njihove fanove. Nažalost, sa jednom pobedom na turniru zauzeli su četvrto mesto u grupi deleći isti rezultat upravo sa ekipom 100.

            Četvrt finale

Četvrt finale počinje u četvrtak, 20. oktobra, duelom JDG protiv Rogue-a, gde se predviđa lagana pobeda JDG-a. Dosadašnjim iskustvom Evropa je znala da iznenadi, te se nadamo uzbudljivom okršaju punom neizvesnosti. Meč koji svi isčekuju je svakako između T1 i RNG-a. RNG u ovako ključnim trenucima nikad nije uspeo da pređe preko T1-a. Da li će se osvetiti za prethodne poraze ili ćemo gledati reprizu finala iz 2013 sa ispuštenom titulom za RNG rezultatom 3:0? Duel Koreje će se odigrati u trećem meču, gde će se sastati Gen.G i DK. Da li je vreme da se DK osveti za poraz u polufinalu LCK-a, ili će Gen.G ponoviti uspeh od pre par meseci? Da li će prošlogodišnji šampion, EDG ponoviti uspeh iz prošle godine i srušiti snove DRX-u?

Svakako do krunisanja novog šampiona imamo još mnogo uzbuđenja i putovanja po Americi. Igrači će imati priliku da uživaju u čarima Njujorka još ovaj vikend, nakon čega se sele u Atlantu, a nedelju kasnije na finalnu destinaciju, San Francisko, gde će 5. novembra koplja ukrstiti dva najbolja tima od kojih će samo jedan poneti laskavu titulu svetskog prvaka League of Legends-a.

 

Ko je vaš favorit za osvajanje turnira?!

 

Započnite svoju LoL karijeru kupovinom Riot poena na našem sajtu ili u maloprodajnim objektima - možda baš vaš tim buden novi nosilac Worlds prestižnog trofeja!

Poslušajte League of Legends oficijalnu himnu na linku ispod:

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PC
Kodovi važe za EU Nordic, East i West regione! Riot poeni važe za League of Legends ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.469,00 RSD
Vrsta
Nova
8.469 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Kodovi važe za EU Nordic, East i West regione! Poeni važe za League of Legends ili z...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.899,00 RSD
Vrsta
Nova
5.899 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Kodovi važe za EU Nordic, East i West regione! Poeni važe za League of Legends i za ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.399,00 RSD
Vrsta
Nova
3.399 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Kodovi važe za EU Nordic, East i West regione! Poeni važe za League of Legends i za ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.699,00 RSD
Vrsta
Nova
1.699 ,00 RSD
Korišćena
1.399 ,00 RSD

Slični članci

21.
Jan.
2024.
Focus on
Za one koji ne vole da gube vreme na istraživanje svakog dela mape, tu je opcija za brzo putovanje.
19.
Jan.
2024.
Focus on
Čitava metropola je sakrivena na planini Kaf! Kako i kada se otključava pristup celoj mapi igre Prince of Persia: The Lost Crown?
25.
Dec.
2023.
Focus on
GTA 6 nam stiže 2-25. godine (ukoliko ga ne objave ranije kao trejler), i sasvim logično se ppstavlja pitanje - Šta će se dešavati sa GTA serij...