Focus on
12.12.2022.
Autor: Dzoni Kvid

The Callisto Protocol da li je stvarno duhovni naslednik Dead Space

The Callisto Protocol  prati priču Džejkoba Lija vozača transportnog broad koji je žrtva toga što je bio na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Kada se na njegov brod ukrca grupa terorista, što na kraju dovodi do sletanja na jedan od Jupiterovih meseca, Kalisto. Jacob je odmah bačen u Black Iron zatvor, objekat sa maksimalnom sigurnošću rezervisan za najgore prestupnike. Nedugo nakon što je stigao u Black Iron, zatvor je preplavljen parazitskom vanzemaljskom vrstom koja dovodi do apsolutne anarhije i haosa.

 

Dok je većina stanovnika Black Iron zatvora ili umrla ili su pretvorena u jedno od zombiranih stvorenja, Džejkob nije jedino preživelo ljudsko biće. Elias i Dani su par likova koji se ponavljaju tokom avanture, a ovaj trio nije odmah kliknuo , pošto  nisu sigurni koliko mogu da veruju jedno drugom uprkos njihovom zajedničkom motivu bekstva iz zatvora.

 

Borba u The Callisto Protocol zahteva od igrača da često izbegavaju neprijateljske napade. Međutim, nije zasnovano na vremenu (time event). Umesto toga, igrači jednostavno moraju da drže levi stick u bilo kom horizontalnom smeru do trenutka kada neprijatelj zada fizički udarac. U većini slučajeva, morate spojiti dva do tri izmicanja pre nego što se ukaže prilika da uđete u neki sopstveni udar. Postoji neverovatno uglađen ritam borbe koji nagrađuje igrače za strpljenje i metodičnost.

Iako u The Callisto Protocol postoji vatreno oružje, borba je u velikoj meri zasnovana na melee porbu . S obzirom na to koliko brzo resursi mogu da ponestanu, čak se i oružje najbolje koristi kao zaštita za smrtonosnu salvu bližih napada. Bilo da sam pucao iz pištolja ili mahao pendrekom, u borbi je postojala stvarna težina zbog koje je svaki angažman bio upečatljiv.

 

Takođe možete pomeratui stvari koristeći GRP, gravitaciono oružje koje se može koristiti za povlačenje neprijatelja i objekata u vazduh, a zatim ih poslati u let a Black Iron je puno opasnosti poput ventilatora, zidova sa šiljcima i izloženih mašina u koje možete baciti neprijatelje da biste ih brzo rešili. S obzirom na to koliko neke borbene sekvence mogu biti iscrpljujuće, uvek je bilo zadovoljavajuće izbaciti neprijatelja tako što ga jednostavno sameljete u komadiće u jednom od ventilatora.

Svidelo mi se koliko je bitka bila brutalna The Callisto Protocol. Iako sam sigurno umro više od stotinu puta tokom igranja, osećao sam se kao da stalno učim kako da bolje pristupim različitim scenarijima koje je igra izbacila. Samo bih voleo da postoji bolji tempo sa checkpoints-ima u vezi sa borbenim susretima u igri. Često bih došao do nove oblasti, primenio neke nadogradnje na svoju opremu i prodao pretvarače energije koje sam pronašao u prethodnoj oblasti. Nakon što sam krenuo dalje i neizbežno umro u novom susretu, ništa što sam uradio nakon što sam prvobitno stigao do kontrolne tačke nije bilo sačuvano.

Veliki deo marketinga The Callisto Protocol-a vrteo se oko prekomerne krvi i zamršenih sekvenci smrti i za Džejkoba i za razna vanzemaljska stvorenja pronađena u Black Iron-u. Presekao sam glavu na pola, udove uklonio i mnogo drugih scena smrti koje su nastavile da me iznenađuju tokom celog igranja. Striking Distance Studios temeljno isporučuje svu krv i hrabrost koju obožavatelj horora može poželeti.

 

Black Iron zatvor funkcioniše kao savršeno naučno-fantastično okruženje horora. Njegovi naizgled beskrajni hodnici i otvori podsticali su istraživanje, iako sam znao da me neki ozbiljni užasi čekaju na svakom koraku. Zlokobno tihi hodnici, opsedajuće siluete i uznemirujući dizajn zvuka naterali su me da stisnem zube dok sam skretao iza ugla. Postoji nekoliko slučajeva u kojima sam sebi rekao „ne“ nakon što sam prvi put ušao u novo područje.

The Callisto Protocol je u stanju da funkcioniše zbog toga koliko dobro uranja igrače u svet. Sablast smrti je uvek prisutna, primoravajući vas da uvek budete na oprezu. Tutorijal vam čak kaže da je moguće biti napadnut dok ste usred animacije isceljenja, u slučaju da ste mislili da će vam to ponuditi nekoliko sekundi odlaganja.

Dok se probijaju kroz The Callisto Protocol, igrači neće morati da brinu o zaustavljanju radi učitavanja ekrana svaki put kada stignu u novu oblast. Uz to, naišao sam na stalne probleme sa performansama kada je igra preuzela veliko opterećenje. Padovi okvira jasno su dali do znanja da se nova područja učitavaju, kao što se često dešavalo pri ulasku na vrata i pristupu novim lokacijama. Srećom, to se nikada nije dogodilo tokom borbe.

Callisto Protocol je duboko imerzivno naučno-fantastično horor iskustvo koje vas čvrsto zgrabi na početku i ne pušta. Iako ovo uranjanje pokazuje svoje pukotine tokom tranzicije u nove oblasti, nije dovoljno da uništi celokupno iskustvo. Callisto Protocol je impresivan prvi izlet za Striking Distance Studios i najnoviji ulazak u panteon odličnih naučno-fantastičnih horor priča.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41313
The Callisto Protocol je nova generacija survival horror igrica iz uma Glena &Sc...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Vrsta
Nova
2.499 ,00 RSD
Korišćena
1.799 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50189
The Callisto Protocol je nova generacija survival horror igrica iz uma Glena &Sc...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD
Korišćena
1.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
The Callisto Protocol je nova generacija survival horror igrica iz uma Glena &Sc...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Ušteda 33%
5.999,00 RSD
Vrsta
Nova
5.999,00 RSD
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
XBOX ONE igre XBO872
The Callisto Protocol je nova generacija survival horror igrica iz uma Glena &Sc...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Vrsta
Nova
2.499 ,00 RSD

Slični članci

21.
Jan.
2024.
Focus on
Za one koji ne vole da gube vreme na istraživanje svakog dela mape, tu je opcija za brzo putovanje.
19.
Jan.
2024.
Focus on
Čitava metropola je sakrivena na planini Kaf! Kako i kada se otključava pristup celoj mapi igre Prince of Persia: The Lost Crown?
25.
Dec.
2023.
Focus on
GTA 6 nam stiže 2-25. godine (ukoliko ga ne objave ranije kao trejler), i sasvim logično se ppstavlja pitanje - Šta će se dešavati sa GTA serij...