Nintendo
06.03.2023.

Konzola ili PC?

Nije bitno jer Games ima a naročito za Nintendo

Prvobitno objavljeno 13.11.2020

 

Većina naslova se pojavljuje za sve platforme.

Ponekada, PlayStation ima svoje ekskluzive.

PC na žalost, dobija svoje opcije dosta kasnije kod nekih naslova i iskreno, srećni smo kada imamo mogućnost da nabavimo nešto za PC korisnike kada nam stiže i za ostale.

Korak ispred ostalih po ekskluzivama je za sada Nintendo. Oni su ove godine definitivno rešili da obraduju sve one koji su koristili neku od njihovih konzola, i one koji su verni switchu. Imali smo dosta limitiranih proizvoda i nadamo se da će Nintendo rešiti da neke možda i ponovi. Najviše vam se dopao Animal Crossing New Horizons i limitirana opcija konzole koja je prodata u rekordnom roku. Na Linkdinu smo primetili da USA tržište najavljuje nove količine za kraj godine i kontaktirali smo predstavnike Nintenda za Evropu, ali na žalost oni nam nisu dali nikakve informacije o toj opciji.

 

Najveće iznenađenje je Switch Super Mario™ 3D All-Stars koji smo prvog dana rasprodali i morali da jurimo dodatne količine. Očekuje se da Nintendo isporuči još jednom manje količine jer je u pitanju limitirano izdanje sa tri najveće Mario 3D avanture. Ovaj specijalni paket uključuje Super Mario 64, Super Mario Sunshine i Super Mario Galaxy. Svi su optimizovani za Nintendo Switch sa ažuriranom HD grafikom, kontrolama Joy-Con, kao i muzički plejer koji sadrži epske zvučne zapise iz sve tri igre! Kritičari su bili vrlo blagonakloni ovoj kompilaciji i ukratko, Nintendo je obradovao i vratio u prošlost mnoge.

Upravo očekujemo u radnjama još jedan limitiran proizvod koji će, sigurni smo, mnogima biti idealan poklon za Novu Godinu, ukoliko uspete da nabavite. U pitanju je novi Game & Watch. I ovaj proizvod je deo limitirane ponude povodom 35. godišnjice franšize Super Mario Bros. Konzola sadrži tri igre: Super Mario Bros., Super Mario Bros: The Lost Levels (ili Super Mario Bros. 2 u Japanu) i Game & Watch: Ball (ažurirano sa Super Mariom u njemu). O ovom proizvodu smo pisali a uskoro ćemo vam preneti i utiske igranja na njoj.

Ono što do sada niko u Srbiji nije testirao, i o čemu se nije do sada pisalo je takođe novi i limitiran proizvod Mario Kart Live Home Circuit. Iskreno, kada nam je stigla ponuda za ovaj proizvod, imali smo dosta pitanja.

Zatim smo postavili pitanje da li je obavezno namestiti staze po celom stanu svaki put kada rešite da se igrate? Da li pamti prethodne sobe? Da li je od kartona? Ma pitanja je bilo bezbroj jer ma koliko interesantan najavni trejler bio, nije nam bilo jasno dosta toga. Ne samo nama, već i vama koji ste nas zvali da izvršite preordere. 

Ovaj proizvod ima Mario i Luigi varijantu za vožnju. U pakovanjima su i Kart x 1,  Kapije x 4, Oznake strelica x 2 i USB kabl za punjenje. Za rad ovog proizvoda potreban je Nintendo Switch ili Nintendo Switch Lite konzola (prodaje se odvojeno) i softver Mario Kart Live: Home Circuit. Softver Mario Kart Live: Home Circuit je dostupan kao besplatni download sa Nintendo eShop-a od 16.10.2020. Baterija u kartu se puni pomoću priloženog USB-C kabla i iste je vrste kao onaj koji napaja vašu Nintendo Switch konzolu. Baterija traje nekoliko sati i treba joj neko vreme da se potpuno napuni kada je prazna. To je pristojna dužina trajanja baterije i ne ometa igranje.

Napominjemo da je bitno da pod na kome se postavlja Mario Kart Live bude ravan. Nintendo tvrdi da ide i po tepihu, što nismo testirali, ali iskreno, nema šanse da prelazite sa jedne vrste podloge na drugi. Ili...Ili.

Postavljanje Mario Kart Live prvi put je uzbudlljiv i jednostavan proces. Sve što treba da uradite je da usmerite kart karticu prema QR kodu na ekranu, provedete neko vreme učeći njegove kontrole i postavite kartonske kapije. Ova faza traje samo nekoliko trenutaka, ali uhvatili smo se kako uživamo sa svakim korakom - ne zato što nam je bilo potrebno više vežbanja u vožnji, već zato što je bilo tako cool da se Mario kreće po dnevnoj sobi, kroz kuhinju i ispod troseda dok su mačke naše koleginice razigrano pratile ovaj čudni uređaj. To je zaista specifično interesantno čak i pre nego što postavite svoj prvi pravi kurs. Oživljavanje trkačke staze zahteva dovoljno prostora i ima određena ograničenja kako bi se održala dobra veza. Nintendo preporučuje sobu od 15 x 15 kao neki maksimum i 10 x 12 za 150 CC brzine sa kartingom koji nikada ne prelazi pet metara od vašeg prekidača. Konzola i kart su povezani preko Wi-Fi mreže, pa ako imate malu brzinu interneta imate problem u najavi.

 

Mario Kart Live je spoj tradicionalne Mario Kart video igre i fizičke igračke na daljinsko upravljanje. Prekidač koristite za upravljanje stvarnim RC automobilom oko staza koje ste postavili u svom stanu, gledajući radnju kroz kameru automobila. Svaki kurs je napravljen postavljanjem četiri uključena kartonska vrata,ni manje, ni više, koje kamera na automobilu čita dok prolazite kroz svaki i to redom, ali sve dodatne petlje i skretanja kojima idete u potpunosti zavise od vas . Proširena verzija tog feed-a kamere prikazuje se na samom Switchu, prekrivajući 3D kutije sa predmetima, suprotstavljajući se trkačima i sve druge stvari koje biste mogli očekivati od uobičajene igre Mario Kart. Ideja je definitivno nova ali možda će morati malo da se doradi sa nekim novim opcijama i možda likovima, dodatim pozadinama.. Imamo baš dosta ideja!

Većina problema sa vezom koje smo imali je ograničena na to da je staza dalje nego što bi trebalo, ili su kapije bile odvojene zidovima,što Nintendo ne preporučuje inače. Povremeno bi brzina kadra padala na velikim udaljenostima, a imali smo nekoliko anomalija kada bi se igra na ekranu zaustavila, a zatim preskočila tamo gde je zapravo bio stvarni kart. Hteli smo da sami proverimo sve opcije.

Ovi problemi nisu bili toliko česti da bi bili zabrinjavajući ali ipak pokazuju neka ograničenja ove inače impresivne nove tehnologije. Srećni ste ukoliko imate dosta prostora u svom stanu jer to pruža puno mogućnosti za postavljanje različitih staza. Kada smo Mario Kart Live gurnuli do krajnjih granica, uspeli smo da napravimo baš dugu stazu ali je dolazilo do blagog pada oko vrata i standradnog kuhinjskog prostora.. Svako od nas je našao neki svoj omiljeni kurs. Najbolji je onaj u formi osmice i ludilo je kada ide ispod kreveta. Bilo je više nego zabavno voziti! Ok, malo smo i preterali sa kapama na glavama da bi bili u kompletnom Mario i Luigi fazonu. Mada, kada smo kasnije videli šta su sve ljudi radili sa tematski postavljenim stazama, laknulo nam je.  Ovde bukvalno važi ono, dajte mašti na volju.

Toliko je stvari u kojima ćete ovde uživati sa porodicom ali nekako je možda pravljenje staza i kursa vožnje za mrvicu interesantniji od svega ostalog. Smišljanje i pravljenje staza je proces koji se unapređuje prilagođavanjem i na kraju trkanjem. Neke opcije će vam biti OK ali ćete poželeti da odmah napravite nove dok ćete neke voziti par dana i neće vam dosaditi. Nekada ćete napraviti grešku sa postavljanjem, možda preširoku ili preusku stazu. Nekada ćete nešto ostaviti na podu i biće teško da se izbegne u vožnji. Može se desiti da ukrštanja budu previše teška za čitanje pa se krugovi neće registrovati. Desiće se da stavite premalo ili previše predmeta ali je sve to tako interesantno da nećete primetiti kako vreme leti.

Iako ima nekih korisnih informacija u menijima, Mario Kart Live nema baš puno smernica za kreiranje kurseva ili razmatranje stvarnih problema sa kojima se igrači mogu suočiti. I prvo smo pomislili da je nekako to možda minus ali smo onda shvatili da je namera jer bi smaranje igrača sa previše informacija i uputstava ubilo deo uzbuđenja da neke stvari shvatate sami. 

Dizajniranje pa želja za pobedom protivnika. Uživa se u oba. I možda bi bilo dobro da vam damo savet da se ne trudite baš previše da staze napravite što komplikovanijim jer je poenta i u tome ko će pobediti. Predlažemo da malo "dodate težinu" kapijama jer padanje može da ih natera da se zavrte i učine vašu vožnju užasnom. Kapije se koriste kao AR markeri za praćenje rasporeda pa ukoliko ne udarite u kapije, možete se izvući sa lakšim podešavanjem.

Ono što je potencijalno nedostatak je da vam je za igranje sa više igrača potrebno i više konzola. Tu Nintendo ne odustaje od svoje politike koju su neki kritikovali kada je izašao Animal Crossing New Horizons ali su to jednostavno oni. 

Slično Mario Kart 8 Deluxe, ima 8 staza koje morate voziti.  Možete čak da koristite istu postavku za svaku trku, ali one svaka za sebe imaju svoju priču i stil, određene vremenske uslove, tipove kapija i pesme. I svaka će nekome biti favorit.

Iznenađenje su nam kontrole za koje smo znali da će biti dobre ali je ovo više od onoga što smo očekivali. Imajte u vidu da je ovo malo drugačija igra i da se moraju poštovati i neki zakoni fizike. Digitalno i fizičko je kombinacija na koju ćete se brzo navići ali koja će vas svaki put oduševiti.  Snaga vašeg ubrzanja se može odrediti čak i vremenom koje vam treba za okret, dok složenije staze koje se nalaze u manjim prostorima mogu menjati brzinu dosta često. Mario Kart Live ne dolazi sa pravim, živim Lakitu-om da vas pokupi kad se okrenete i to je velika šteta ne samo zbog toga što je on presladak, već je izbegavanje padova običnokorisnije od bržeg kretanja. 

Pametno upravljanje je opcija koju će svakako neki od vas odabrati i automatski će vas voditi kroz središte staze, ali s obzirom da ne može da računa na fizičke predmete, ova pomoć početnicima nije toliko korisna kako to može izgledati. Videćete i doživećete sve ono što vas asocira na Maria. Skupljaje novčiće koji se koriste za povećanje brzine na stazi i otključavanje kozmetike između trka. Zarađivanje trofeja kroz velike nagrade i nove radio stanice, tipove kapija i vremenske uslove koje ćete koristiti i prilikom dizajniranja sopstvenih staza. Otključavaćete brže režime i radovati se nagradam. 

Time trial mode vam mogućava da igrate protiv svog vlastitog dublera, duha u pokušaju da napravite bolje vreme.  Može biti interesantna opcija nekima.

Bitno je da dobro proverite i promislite da li stvarno prestajete sa igranjem kada to rešite jer kada jednom sklonite stazu, teško da ćete moći da napravite istu takvu.

I još jedna napomena koja je dosta bitna kada odlučujete da li da kupite ovu "igračku". Spomenuli smo na početku teksta mačke ali iskreno, nisu sve mačke iste i neće sve životinje reagovati isto na Maria ili Luigija koji jure po stanu na čudnim stazama i sa još čudnijim kapijama i preprekama. Staće vam na stazu, juriće okolo, a nekada će i same biti prepreka što može biti smešno i interesantno kada se pojave u samoj igri. Pas, i to veći, može nekima biti još intersantnijji u igri ukoliko ne pravi probleme. Na vama je da rešite da li ćete ih skloniti dok se igrate ili ćete se igrati zajedno. Pazite samo da u blizini nisu i ostale njihove stvari kao što su voda ili hrana jer nije baš preporučlljivo da budu u blizini staze. Ono o čemu nećete razmišljati u prvom momentu, a dosta je bitno je i način održavanja. Podovi se moraju redovno čistiti i bilo bi dobro da je što manje dlaka naokolo i ostalih sitnica koje mogu isprljati točkove ili napraviti dodatnu prljavštinu i pramenove pa ćete povremeno tražiti pincete kako bi očistili sve i nastavili vožnju. 

Imajte u vidu da je ovo nemoguće igrati napolju, tj. Nintendo ne preporučuje da se igra napolju.

I za kraj, ako bismo morali da sve stavimo u jednu rečenicu, ona bi izgledala nekako ovako.

Mario Kart Live je neverovatno napredna igra koja spaja digitalne i fizičke detalje i iznenađuje vas svaki put ali je i zahtevna jer ćete odvojiti vreme za kreativno nameštanje staza uz obavezno redovno održavanje čistih podova.

Još kraća rećenica bi bila - Uživaćete kao dete ukoliko niste dete!

P.S. Uskoro ćemo vam pripremiti i video recenziju sa nekim gostima.

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Set uključuje: • Kart x 1 • Kapije x 4 • Oznake strelica x 2 • USB ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
15.999,00 RSD
Vrsta
Nova
15.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Set uključuje: • Kart x 1 • Kapije x 4 • Oznake strelica x 2 • USB ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
15.999,00 RSD
Vrsta
Nova
15.999 ,00 RSD

Slični članci

09.
Mar.
2024.
Nintendo
Od prve Super Mario igre na 8bit Nintendu iz 1985. godine, pa do danas… prošlo je 35 godina.
09.
Nov.
2020.
Nintendo
Upravo je "pao" embargo na pisanje o ovoj igri i mi vam odmah prenosimo utiske Nikole Nick-a Jovanovića koji ovu igra već neko vreme.
30.
Sep.
2020.
Vesti/Najnovije
Danas je ova slatka igrica trebalo da bude sklonjena sa Ninendo sajta ali je u poslednji čas stigla ves koja je obradovala sve one koji vole igre za razonodu...