Nintendo
24.12.2020.
Autor: Danica Manojlović

Nova Nintendo konzola?

Nintendo Switch 2

Šef kompanije Nintendo, Dag Bauzer, otkrio je kada igrači mogu očekivati naslednika Switch konzole.

On je u intrevjuu za Polygon naveo da se Nintendo Switch trenutno nalazi na sredini svog životnog ciklusa, što u suštini znači da bi se naslednik mogao pojaviti za 3 do 4 godine (možda i ranije), pošto se sama konzola pojavila početkom 2017. godine.

Nije otkriveno šta bi se moglo tačno očekivati  do tada, ali verujemo da će Nintendo održati formulu zahvaljujući kojoj se Switch prodaje izuzetno dobro, čak i bolje od next-gen konzola objavljenih u novembru.

Naravno, to ne znači da neće biti različitih verzija Switch konzole u budućnosti. Do sada smo videli verziju sa jačom baterijom, pa Lite izdanje, a trenutno kruže glasine da je u pripremi Switch model koji će moći da pokreće igre u 4K rezoluciji. Vođa kompanije Nintendo je izjavio kako trenutno fokus nije na tome, jer aktuelni modeli konzole ostvaruju rekordni profit.

Veliki broj Nintendo fanova ima svoje predikcije po kojima je sve realnije da Nintendo Switch 2 (ili Nintendo Switch Pro) stiže i ranije. Prema nedavnim izveštajima, sledeći Nintendo Switch mogao bi da bude poboljšana verzija voljene Nintendove hibridne konzole sa novim funkcijama i podrškom za 4K igre. Pretpostavlja se da neće isporučiti stvari poput ray tracing ili 8K igara, ali snažniji Switch mogao bi da pomogne kompaniji da se bolje takmiči sa najnovijim konzolama sledeće generacije. A neke glasine Switch 2 nazivaju i konzolom sa divljim funkcijama, uključujući potencijalnu podršku za dva ekrana.

Šta znamo o novom Nintendo Switch 2, uključujući moguće datume izlaska, specifikacije i funkcije? 

Najnovije vesti o Nintendo Switch 2

Nova GPD Win 3 daje nam utisak kako bi Switch Pro mogao da radi sa glatkim igranjem od 60 fps u pokretu.

Tajvanske Ekonomske dnevne vesti izveštavaju da Nintendo uključuje Mini-LED ekran na Switch 2 i sprema se za lansiranje konzole 2021.

Novi datum objavljivanja Nintendo Switch 2  

Pozivajući se na izveštaj iz časopisa Economic Daily News sa sedištem u Tajpeju, The Edge Markets izveštava da bi nova verzija popularne hibridne konzole Nintendo mogla da stigne početkom 2021. To je brzo ispratio izveštajem Bloomberg koji sugeriše da nova konzola stiže sledeće godine u kompletu sa podrškom za 4K i opsežnom novom linijom igara.  U narednom Bloombergovom izveštaju se tvrdi da se od programera traži da njihove igre Nintendo Switch budu igrane u 4K, dodajući dodatnu težinu mogućnosti predstojeće nadogradnje hardvera.  Economic Daily news je kasnije izvestio da Nintendo još uvek planira lansiranje 2021. godine i posećuje kompanije na Tajvanu kako bi nabavio ekrane za novu konzolu.

Evo i kada smo imali nove Nintendo konzole

  • Nintendo Switch: 3. Mart 2017
  • Nintendo Switch (unapređena baterija): Avgust 2019
  • Nintendo Switch Lite: 20 Septembar 2019
  • Nintendo Switch 2/Nintendo Switch Pro: 2021 (nagađanje)

Cena

Iako nije postavljena zvanična cena za sledeći Switch, čini se sigurnim pretpostaviti da će koštati više od osnovnog modela, i svakako više od Nintendo Switch Lite. U intervjuu za Gamesindustri.biz, japanski savetnik za igre Serkan Toto predviđa da će Switch Pro koštati oko 399$/399 eura što je oko 10.000 dinara više u odnosu na regularnu cenu Nintendo Switch.

Specifikacije

Specifikacije Switch Pro su varirale na osnovu različitih izveštaja. Neki tvrde da će sledeći Switch biti skromna nadogradnja, a drugi nagoveštavaju značajan podsticaj snage za Nintendovu konzolu. Interesantan, sada izbrisani 4chan post (na Invers) sugeriše neke velike promene, uključujući prilagođeni Nvidia Tegra Xavier procesor, 64 GB SSD, 4K video podršku i dva USB-C porta. Ovaj post je takođe tvrdio da će Switch Pro biti konzola samo za TV i da neće moću da se reprodukuje u prenosnom režimu.  Economic Daily News takođe tvrde da bi Nintendo trebao da poseduje Mini-LED ekran na Switch 2, što je veliki skok u odnosu na 720p LCD ekran originala. Korišćenje tehnologije Mini-LED značilo bi bolji odziv, kontrast i energetsku efikasnost, što bi bilo idealno. Međutim, objava na forumu na korejskoj web stranici Clien ( TechRadar) sugeriše da sledeći Switch možda neće biti veliki generacijski skok. Post tvrdi da Nintendo sa Nvidijom radi na prilagođenom Tegra procesoru zasnovanom na Nvidia Volta arhitekturi i da neće sadržati Tegra X1 + čip za koji su mnogi očekivali da će biti na konzoli. Kao rezultat, podrška za 4K možda neće biti moguća za Switch Pro.

Trenutni Nintendo Switch sadrži prilagođeni Nvidia Tegra X1 procesor, 6,2" 720p ekran i 32GB prostora za skladištenje. U avgustu 2019. konzola je imala malo unapređenje, što je povećalo trajanje baterije sa procenjenih 2,5 do 6,5 sati na 4,5 do 9 sati. U nekim testiranjima se pokazalo da baterija novog modela traje gotovo dvostruko duže za igre poput Super Smash Bros. Ultimate.

Nintendo Switch 2 takođe može imati Nvidia DLSS 2.0 podršku, a kako je pretpostavljeno na odnovu Nvidia oglasa za posao koji je primetio Wccftech. U njemu se traži softverski inženjer iz Tegra tima koji će raditi na "grafici sledeće generacije" i po imenu se pominju konzole. Imajući u vidu da je Switch jedina konzola koju pokreće Tegra, moguće je da Nvidia izvodi rad na CPU za novi model. DLSS (Deep Learning Super Sampling) je AI tehnologija dizajnirana za pojačavanje broja frejmova u igrama, što bi moglo dovesti do mnogo uglađenijih performansi ako se probije do Switch-a.

Poboljšane specifikacije su samo samo vrh ledenog brega za Nintendo Switch 2. Serija kodova pronađenih u ažuriranju firmware Switch-a aprila 2020. otkriva ono šta bi mogla biti podrška za konzolu sa dva ekrana. To sugeriše da će sledeći Nintendo možda biti uređaj sa dva ekrana. Ništa novo za Nintendo posle Nintendo DS i 3DS, ali intrigira kako će izgledati podrška sa dva ekrana. Možda ćete moći da igrate u handheld modu dok prenosite određeni sadržaj na televizor, slično Wii U.

Postoje i neka nedavna otkrića mobilnog GPU-a koja ukazuju na perspektivnu budućnost predstojećih prenosnih konzola kao što je Switch 2. Očekuje se da će Samsung i AMD raditi na novom Exinos čipu 1000 sa ugrađenom AMD grafikom, što bi moglo dati novoj konzoli ogroman boost ako Nintendo odluči da uzme taj CPU umesto starog Tegra X1 koja se nalazi u trenutnom modelu.

Jedno od najnovijih bitnih spominjanja Nintendo Switch 2 potiče od programera Eiyuden Chronicle, igre koja je trenutno na Kickstarter-u. Kao što je primetio Nintendo Life, Rabbit & Bear Studios spominju Nintendovu konzolu sledeće generacije kao jednu od platformi za koje programer planira da objavi igru. Iako je studio bio transparentan u pogledu toga da ne postoje znanja o planovima Nintenda, kompanija je primetila da bi prenos naslova na relativno slabiji Switch, dok bi ga pravio za platforme sledeće generacije, bio skup poduhvat.

Nove opcije

Ako Nintendo napravi još jednu konzolu nalik na Switch, sigurno je pretpostaviti da će omogućiti igranje u TV, tabletop i handheld modu. Ali neki noviji Nintendo patenti nagoveštavaju neke druge zanimljive karakteristike koje bi mogle da se nađu na novoj konzoli ili da posluže kao komplementarni uređaj. Nintendo je nedavno patentirao jedinstveni uređaj za praćenje zdravlja koji će moći da bečeži kako spavate, nadgleda vaše raspoloženje putem mikrofona i senzora, moći će i da promeni miris sobe. Zanimljivo je da patentirani uređaj ima svoju priključnu stanicu i čini se da je dizajniran za rad sa igrama za unapređenje kondicije i zdravlja kao Ring Fit Adventure. 

Nove boje

Naravno, postavlja se i pitanje boje nove konzole jer je Nintendo dosta tradicionalan kada su u pitanju osnovni modeli. Poneki Limited edition tu i tamo ali je osnova tradicionalna. Kako su PS i XBOX uveli neku vrstu standarda u osnovnim bojama konzola nove generacije, crna i bela, može se pretpostaviti da će osnovni model biti bela i možda crvena. Metalik je želja pojedinih fanova ove konzole ali mislim da je to za sada samo želja.

Šta kupci žele od nove konzole?

True Bluetooth podrška je prva na spisku. Mnogo je korisnika koji ne mogu svoje najnovije uređaje da upare sa konzolom, naročito zaljubljenici u Apple.

Bolji dizajn i ergonomija su na drugom mestu jer Switch koriste stariji, kao i veliki broj muškaraca koji imaju veće dlanove i nije im uvek jednostavno da koriste Joy Con.  Ako Nintendo napravi veće a opet ne preterano velike Joy Con-ove, to bi bio veliki plus. 

1080p handheld gameplay: Ekran koji ima Switch, 6.2" je limitiran na 720p u handheld modu. To znači da naslove kao Super Mario Odyssey i Pokémon Sword Shield neće igrati u punom sjaju. Mogućnost igre je da ide na 1080p a to može biti dobar razlog za unapređenje, a po nekima bi 60fps na 1080p bilo još bolje. 

4K ili 1440p TV mod je bitan ako znamo da 4K konzole polako odumiru i da konzole nove generacije podržavaju 8K sadržaj, Nintendo bi svakako morao da unapredi rezoluciju. Zamislite neke od legendarnih Nintendo igara u 4K. 

 

Da li nam je potreban novi Switch 2?

Ok, mislim da je ovo pitanje nepotrebno ali u redu. Ko nije igrao na Nintendu, možda će postaviti ovo pitanje. Nintendo nije više ograničen samo na svoje ekskluzivne igre i pojedine sportske edicije, već se sa povećanjem broja korisnika Switch-a povećava i spisak hit igara poznatih publishera prilagođenim ovoj konzoli. Ipak, hardver počinje da pokazuje svoja ograničenja više od tri godine posle izlaska i to uglavnom kada su u pitanju hitovi.  Forumi su bili prepuni komentara o tome kako je loše igrati ARK: Survival Evolved a na osnovu snimaka ekrana predstavnika firme Kotaku, Ethan Gach-a, port izgleda neverovatno mutno i pati od padova frejmova. Igrači su imali sličnih problema sa igrama kao na primer  The Wasteland 2.  Nintendo igre kao što su Breath of the Wild i Animal Crossing: New Horizons su optimizovane tako da izgledaju i rade fenomenalno na Switch konzoli dok konzola nailazi na problem sa AAA igrama. To bi mogao biti izazov za Nintendo, naročito ako računamo i nove igre napravlje za PS5 i Xbox Series X a koje će grafički biti zahtevnije nego ikad.

Čekati Switch 2 ili kupiti trenutni model?

Switch 2 je trenutno ipak samo nagađanje. Čak i da nam stiže sledeće godine, toliko je još vremena da se igramo na sadašnjem modelu konzole. Tu je uvek prisutan i ekonomski momenat jer će u startu nova konzola biti skuplja. Igre za PS5 i Xbox Series X su skuplje od standardnih i u slučaju da se pojavi nova Nintendo konzola, možda će i igre biti skuplje. Ono što svakako može da se preporuči je, da ukoliko razmišljate da kupite Switch konzolu, sada je pravi momenat!

 

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Set uključuje: • Kart x 1 • Kapije x 4 • Oznake strelica x 2 • USB ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
15.999,00 RSD
Vrsta
Nova
15.999 ,00 RSD

Slični članci

16.
Aug.
2023.
Nintendo
Pogledajte naš kompletan vodič za povezivanje Nintendo Switch konzole i kreiranje nalova, kao i par korisnih saveta.
02.
Mar.
2023.
Nintendo
Nintendo igrači je verovatno od početka frustrirao nedostatak opcije za transfer igara sa interne memorije na SD karticu. U situacijama kada ponestane&n...