Nintendo
09.03.2024.
Autor: Nikola Jovanović

35. godina Super Mario igara

Najbolje Mario igre i kako ih igrati danas

Tekst prvobitno objavljen 13.08.2020

Od prve Super Mario igre na 8bit Nintendu iz 1985. godine, pa do danas… prošlo je 35 godina. Da, tačno je - više puta smo računali i ne znamo kako da se osećamo povodom toga. Svakako, Nintendo ima velike planove kada je u pitanju obeležavanje ove za gaming zaista neverovatne godišnjice, jer u pitanju nije samo veoma dugovečna franšiza, jedna od najprepoznatljivijih maskota u gamingu, već i velik serijal igara koji je kroz sve te godine uspevao da ostane relevantan i izuzetno popularan. Videćemo do kraja godine šta je veliki N smislio za ovu priliku, da li nas očekuje skroz nova Mario igra ili remasteri klasičnih 3D Mario igara za Switch – do tada, podsetićemo se najboljih igara sa italijanom japanskog porekla, vodoinstalaterom po profesiji, koji i posle 35 godina uspeva da zabavi igrače svih uzrasta. Kao poseban bonus na ovoj listi, pored najboljih Mario igara koje preporučujemo navešćemo i konkretne stvari – kako možete odigrati neke od ovih naslova danas, tako da shvatite ovu listu i kao vodič za jedan put kroz vreme i gaming tribjut Mario serijalu.

Super Mario Bros (1985)

Igra sa kojom je sve počelo, to je onaj čuveni Mario kog ste igrali na “SEGI” zajedno sa “patkicama” i “tenkićima”. Jedini problem što to naravno nije bila SEGA već klon japanskog 8bit NES-a, ali šta je tu je. Bitno da je nekako bio prisutan i kod nas. Ova igra danas ide i za 100k dolara na aukcijama, kada su u pitanju dobro očuvani retki kertridži prve serije, a vi se možete podsetiti ove klasike dosta jeftinije ako iskopate negde falš segu sa buvljaka… ili pak na Nintendo Switch konzoli ako uplatite Switch Online pretplatu, ili u stilu na mini NES konzoli.

Super Mario Bros 3 (1988)

Nakon brljotine koja je bila Super Mario Bros 2 (ameri su bukvalno uzeli neku random japansku platformu za NES i romhakovali je sa Mario sprajtovima), pravi naslednik Super Mario Bros došao je u vidu trojke koju i danas mnogi smatraju za jedan od najboljih nastavaka ikada. Koliki je hype bio oko ovoga možete videti u propratnom filmu The Wizard iz 1989 u kome se igra pojavljuje godinu dana pre izlaska u Americi. SMB3 danas možete odigrati na mnogim sistemima ali kao i za prethodnu igru preporuka je Switch Online i naravno mini NES.

Super Mario Land (1989)

Ovo je onaj Mario za prvi Game Boy koga se sećate. Naravno bilo je tu još par nastavaka posle ali ovaj je nekako instant asocijacija na zeleno-crni ekran i celu tu priču. Dosta drugačiji od NES nastavaka ovaj naslov je u svoje vreme prodavao Game Boy konzole skoro kao Tetris. Prava klasika i na neki način egzotika jer ga je danas moguće (legalno) odigrati samo na Game Boy konzolama ili Nintendo 3DS-u. Nintendo mogli bi i Game Boy Mario igre da prebacite na Switch?

Super Mario World (1990)

Prvi Super Mario za Super Nintendo, još jedan nazaobilazni klasik koji je pored najvećeg broja nivoa do tada uveo i mnoge inovacije u serijal. Letenje, trčanje uz zidove, Yoshi! Stare 8bit Mario igre su svakako vrlo igrive i danas, ali ovaj prvi 16bit Mario nije izgubio ni malo šmeka danas, potpuno ga možete igrati kao nekada i na Nintendo Switch-u preko Switch Online-a, a i na mini SNES-u gde uz save pointe i premotavanja možete malo i olakšati najteže nivoe.

Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars (1996)

I dok je SquareSoft 1996 razvijao Final Fantasy VII za prvi PlayStation nakon što su ovaj serijal preselili sa Super Nintenda, a Nintendo radio na svojim prvim igrama za N64, ovi velikani JRPG žanra objavili su Super Mario RPG. Naizgled nelogična kombinacija platformske maskote i tada izuzetno popularnog poteznog JRPG žanra ispala je bolje nego što je iko mogao da zamisli. Ako volite starije Final Fantasy igre, i slične japanske RPG-ove iz to vremena, Super Mario RPG je sjajna zabava i danas. Za sada ga nema na Nintendo Switchu ali je među igrama na mini Super Nintendo Classic konzoli.

Super Mario 64 (1996)

Igra koja je uvela revoluciju u 3D platformisanje a možemo slobodno reći i generalno u sve 3D igre sa izvođenjem iz trećeg lica. Imali smo Tomb Raidere i slične grube klanki pokušaje 3D akcije ranije dok Nintendo sa ovim system-seller naslovom za Nintendo 64 nije objansio kako se pravi fluidna 3D igra i postavio temelje za sve dalje. Iako svi ti naslovi iz 90ih i vremena tranzicije u 3D uglavnom i nisu baš najsjajnije osterili kao njihovi 2D prethodnici, Super Mario 64 je za divno čudo igriv i danas. Verzije za Switch za sada nema, ali tračevi sugerišu da nas uskro čeka zajedno sa još par ključnih 3D Mario naslova. Do tada, postoji sjajna proširena verzija za 3DS.

Paper Mario (2000)

Prvi papirni Mario trebalo je da originalno bude nastavak Mario RPG-a za Nintendo 64, ali je zbog svog unikatnog stila zapravo započeo svoj podserijal. Suluda ideja je bila da se na novom sistemu koji pionirski gura 3D grafiku pravi igra gde su likovi dvodimenzonalni isečci od papira, ali Nintendo je uspeo i to nekako da spakuje u zabavan i uspešan format. Prvog Paper Maria danas i nije moguće lako odigrati ukoliko nemate N64 koji radi ili virtual console na Wii U, ali tu je skroz novi sjajni nastavak Paper Mario Origami King koji je nedavno objavljen za Switch.

Super Mario Galaxy 2 (2010)

Nintendo je ponovo uspeo da osvoji jackpot sa svojom Wii konzolom koja je u doba prelaska u HD eru i dalje bila praktično sa tehničke strane bliža prethodnoj generaciji. Uprkos tome, zahvaljujući sjajnom dizajnu igara i inovativnim motion kontrolama mnoge igre za Wii ispali su pravi megahitovi tada. Takav je bio i prvi Mario Galaxy a njegov nastavak je odneo stvari na još veći nivo. Prava je šteta što ovako dobre Mario igre do sada nije bilo moguće odigrati ponovo. Povodom 35. godina Mario serijala očekujemo neke doterane verzije za Switch uskoro.

Super Mario Odyssey (2017)

Kakav je to Nintendo sistem bez svoje velike Mario igre? Nintendo Switch brzo je ispavio greške svog Wii U prethodnika i dobio svoju “mainline” Mario igru. Još od vremena Sunshine-a na GameCube-u nismo imali ovako prizemljenu 3D Mario igru, koja se ugleda dosta na Mario 64 – do te mere da možete i otključati trouglasti model iz te igre. Odiseja je podelila fanove, nekima se mnogo svidela, nekima i ne toliko, ali jedna stvar je sigurna – ukoliko imate ili planirate da nabavite Nintendo Switch ova igra spada u esencijalne naslove.

Nastavljamo...

_______________________________________________________________________

Nikola Jovanović "Nick" je jedan od najpriznatijih autoriteta za gejming u Srbiji.

Urednik je gejminga na IGN Adria, vlasnik sajta i autor na https://www.emuglx.org , autor i voditelj na prvoj gejmerskoj Televiziji Bit emisije "First hour" i naravno, gostujući autor i prijatelj na našem blogu.

Slični članci

18.
Mar.
2024.
Nintendo
Amiibo tek sada kod nas postaje popularan, dok se su svetu mnogi bore da dođu do najređih figura iz Amiibo kolekcije.
14.
Mar.
2024.
Nintendo
Nintendo je dugo bežao od filmova nakon fijaska od pre više od dadeset godina,ali je uspeh  Super Smash Bros filma promenio mnogo toga ...