Ova mama je gejmer
22.06.2022.
Autor: Danica Manojlović

Da li je pad kriptovaluta dobar za gejmere?

Promene nam stižu

Preneto sa bloga Indijanka Danka.

Ja nisam nikada bila luda za kriptovalutama.

Kao neko ko je uspeo da ne uđe u piramidu Jezde i Dafine, i neko ko je video uspon i pad mnogih kolega i prijatelja u to vreme, pojava kriptovaluta mi je izgledala kao neka slična opcija. Tamo neko radi nešto na mom računaru a ja nemam pojma šta, ni koliko i kada šta vredi, možda je moglo da mi donese dobit ali... Verujte mi da sam bila na izvoru komponenti, od početka znam za priču ali mi je bila čudna. I znam da su svi oko mene samo profitirali i da ih trenutno padanje vrednosti kriptovaluta ne pogađa toliko, opet se pitam šta je sa onima koji su se "poslednji" nakačili na vagon.

Zbog čega je možda krah kriptovaluta odlična vest za igrače?

Tržište kriptovaluta žestoko pada, a investitori gledaju kako vrednost njihovih portfelja brzo opada. Ipak, Kripto pad nije loša vest za sve. Kriptovalute su bile u padu od početka godine, ali su u poslednje vreme doživele još veći pad. Globalna tržišna kapitalizacija, ili, kombinovana vrednost svih kriptovaluta, pala je za 80 milijardi dolara samo između 15. i 16. juna. Od 16. juna, sve glavne kriptovalute su zabeležile značajan pad u odnosu na maksimume koje su dostigle pre samo nekoliko meseci.

Bitkoin, koji je dostigao vrhunac od 69.000 dolara, sada vredi manje od trećine, 21.000 dolara, a Ethereum, koji je trgovao sa čak 4.811 dolara, sada je pao na 1.117 dolara. Šire kripto tržište je takođe teško pogođeno. Terra nestaje sledećeg meseca, a kompanija za deponovanje kriptovaluta Celsius je u teškim problemima.  

Kripto rudari, koji održavaju blockchain i primaju kriptovalute kao nagradu za svoje napore, takođe su doživeli pad profita. Neki od njih sada zarađuju manje od jednog dolara dnevno kada se uračunaju troškovi, i možda neće uskoro videti smisao da u tome da nastave. A to je...fantastična vest za PC gejmere.

Kao što je gejming uticao na napredovanje i razvoj grafike, tako su kriptovalute uticale na neverovatno visoke cene istih.

Visoke cene grafika godinama muče PC igrače. Iako rudarenje kriptovaluta nije bio jedini faktor koji je podizao cene, bio je definitivno glavni pokretač nestašica. Rudari su imali finansijska sredstva da plate dva ili tri puta veću cenu za vrhunsku grafičku karticu, dok su igrači bili suočeni sa izborom ili da plate znatno više od ostatkasve svoje opreme zajedno, ili da jednostavno odustanu. Od maja se sve više povećavaju zalihe a cene padaju na preporučene od strane proizvođača. Sada je kripto tržište ponovo palo i uzrokovalo i pad cena GPU-a. Neki modeli su u inostranstvu već dostupni za više od trećine niže cene nego što su se prodavali pre samo nekoliko meseci. Ovo dešavalo i ranije, kada se kripto tržište srušilo 2018. godine na primer, dobavljači su se suočili sa ogromnim zalihama grafičkih kartica, a cene su kao rezultat toga značajno pale. Ako trenutni pad prati isti trend, gejmeri ​​bi mogli da kupe kartu o kojoj maštaju po znatno nižoj ceni od njene maloprodajne cene, i za delić cene koja je bila pre nekoliko meseci. Igrači koji su očajnički želeli nadogradnju ili planiraju novu verziju tokom nestašice mogu da vide pad kao idealno vreme za potez.

Konstantno se postavlja i pitanje da li se isplati kupiti karticu koju je koristio neki majner. Pad uzrokuje da kripto rudari smanje svoje operacije, i sigurno je da će se pojaviti i jeftinije i korišćene grafičke. Studija nekih proizvođača navodi da će kartica koja se koristi za rudarenje 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, gubiti 10% svojih performansi svake godine. Nalazi su objavljeni nakon što je tržište preplavljeno jeftinim polovnim karticama kada je kineska vlada razbila kriptovalute. PC Gamer je pisao da je izuzetno teško reći da li je polovni GPU korišćen za rudarenje ili igranje igara, zbog čega bi sve korišćene kartice podrazumevano bile sumnjive. Pojedini novinari, kao Linus iz Linus Tech Tips, temeljno su testirali GPU koji je korišćen za intenzivno rudarenje u poređenju sa potpuno novom karticom iste marke i modela. Nije našao nikakvu razliku u performansama između dve kartice i opisao je situaciju kao "binarnu," govoreći da će korišćena kartica ili raditi ili neće. Ono što neće učiniti je da izgubi procenat svojih performansi zbog onoga za šta je korišćen. Međutim, on je istakao da ako se kartica loše održava, ne čisti se redovno, nakupljanje prašine može izazvati probleme sa hlađenjem što bi sprečilo da kartica radi efikasno i uticalo na njene performanse. Linus nastavlja da preporučuje preuzimanje rizika sa korišćenim GPU-om ako je dostupan uz značajan popust, kao što je 50%. On takođe kaže da bi stanje kartice i njenog sistema za hlađenje trebalo da se pregledaju pre kupovine, obavezno.

E sada, da li će se sniženje i povećanje ponude desiti i kod nas, veliko je pitanje. Nadajmo se prvo da će na tržište uopšte i stići dovoljna količina pa tek onda da jurimo cene.

 

Slični članci

11.
Sep.
2023.
Ova mama je gejmer
Video igrice sa temom košarke su popularne već dugo. Od realističnih simulacija do zabavnih igara u arkadnom stilu, a ovo su možda najbolje od njih..
12.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
Pohlepa je postala jedan od osnovnih motiva za promene oko nas i nečudi kada se ta tema provlači kroz neke hit igre. Ali, koje su to najbolje igre sa ovom te...
11.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
Na Dan podmornica, mi ćemo se naravno baviti najboljim igrama sa podmornicama.