Ova mama je gejmer
06.02.2024.

Recenzija filma SUNCE MAMINO

Jedan zaljubljen, drugi je gejmer

MTS Dvorana je pre par dana organizovala presspremijeru filma SUNCE MAMINO i evo naše recenzije istog.

O filmu

SUNCE MAMINO je svoju svetsku premijeru imao na festivalu u Talinu. Premijerno će biti prikazan 13. februara u MTS dvorani. Glavna priča pratitinejdžera Relju zaljubljenog u prelepu Anu, dok se kod kuće suočava s distanciranom i anksioznom majkom, koju glumi Branka Katić.

Ovo je tinejdžerska i porodična priča o romantičnom dečaku koji organizuje sahranu svoje bake u trenutku kada njegova majka odbija to da uradi, a sve sa namerom da osvoji Anu.

Priča

Relja je glavni lik ali i svi ostali imaju svoje priče. U centru svega je ljubav. Nije to samo tinejdžerska ljubav Relje prema Ani, već nam film priča o ljubavi unutar porodice, prijatelja i odnosima prema ljudima oko nas. Na žalost, empatija je ono što smo poslednjih godina izgubili a ovaj film pokušava da nam kaže da nam je neophodna.

Tinejdžeri su uvek bili preterano emotivni i osetljivi na sve ono što ih okružuje. Nova digitalna vremena donose neke nove i drugačije probleme dok prave veliki jaz između dece i okoline. Užasno jak uticaj društvenih mreža sve pojačava jer nekadašnje rekla kazala sada dobija neverovatne razmere i pojedinac mora biti mnogo jak da ne bi poklekao.

Olga je majka izgubljena u obavezama i samoći. Majka kakve smo sve ponekada,htele mi to da priznamo ili ne. Briga. obaveze, nesigurnost i samoća nas otuđuju od dece u momentima kada smo im najpotrebnije. Najgore je što toga najčešće nismo ni svesni ili dajemo sebi obećanje da ćemo se promeniti i da je to bilo samo trenutno jer smo preopterećeni. Olga nije svesna činjenice da njenoj deci treba toplina a ne požurivanje da bi se sve obaveze završile.

Relja je dobro dete koje pokušava da se snađe u društvu brzih emocija i još bržeg zadovoljavanja želja. On je jedan od onih likova koji želi emociju a ne trenutnu strast. Možda bi bilo bolje da je više takvih.

Ana, u koju su svi zaljubljeni je svesna svoje lepote ali nesrećna jer ne ume da bude sama. Njena lepota konstantno traži dokazivanje u vezama kojezapočinje i prekida jednu za drugom. Anine prijateljice, naravno, ne vole Relju jer je svoj i specifičan ali mu ona daje šansu.

Ivan, Reljin drug je gejmer koji ima problem da se suoči sa svetom izvan zamračene sobe i zbog toga koristi lekove koje nabavlja na crno od Relje, a koje mu uzima majka jer i ona ima neke svoje probleme. Na žalost, ovo je postala redovna situacija u mnogim porodicama.

 

Baba

Baka koja umire, i od koje vidimo samo ruku, je možda glavni sporedni lik filma jer se oko nje sve vrti. Ona pomaže Relji da osvaja devojku u koju je zaljubljen. Baka je ta koja na kraju okuplja komšiluk na svojoj sahrani. Zbog bake Relja uči da se bori za ono što voli i stiče neke nove prijatelje ali upoznaje i svet koji do tada nije znao, svet onih koji organizuju sahrane. Baka je ta zbog koje će porodica ojačati na kraju filma.

 

Ljubav

Plašim se da je u ovom ludom svetu sve manje ljubavi a sve više interesa i sebičluka. A nema ništa lepše od ljubavi! Ako ne cenimo i volimo najbliže, prijatelje ili ono što radimo, onda to i nije život, zar ne?

Hvala autorima filma što su nam ponudili jednu optimističnu priču o onim najtananijim emocijama kroz jedan lep i komičan film.

Danica Manojlović

 

Gejming

Nekako očekivano, Reljin najbolji drug je povučen, ima gomilu problema i manjak samopouzdanja, i gejmer je, To već polako postaje stereotip u domaćim filmovima i serijama. Nisu svi gejmeri neprilagođeni ili imaju problem. Ovaj gejmer provodi leto u svojoj zamračenoj sobi zavaljen u svoju RGB stolicu. Pokušavala sam da vidim koji je model u pitanju i leđa izgledaju kao TRUST Rizza, svetlo mi je nekako suviše bledo. Znak brenda nisam uspela da vidim i možda je ekipa filma rešila i da se ne vidi. Trenutno je jako loš izbor ovakvih stolica kod nas, verovatno zbog visokih cena transporta i uvoza. No, pričamo o filmu a ne o gejming opremi.

Beograd

Nikada nigde nije bilo više akcije u domaćem filmu na krovovima zgrada u Beogradu nego što je to u ovom. Neke delove grada sam po prvi put videla. Prepoznala sam ulaz bioskopa Odeon ali sve ostalo... Mislim da bi produkcija filma mogla da objavi i neki spisak mesta na kojima je film sniman. Odlično odrađen posao pravih lokacija.

Fotografija

Imam pomešane emocije po pitanju fotografije filma. Sa jedne strane su fantastične lokacije ali nekako ovom filmu fale boje. Možda sam vremenom postala razmažena neverovatno jasnim i jakim bojama full HD filmova ali je to jedino što zameram ovom filmu. Fale mi jasne i jake boje! Imala sam utisak kao da gledam neki film iz osamdesetih, požuteo od vremena.

Muzika

Film SUNCE MAMINO ima odličnu muziku koju je komponovao za film Filip Mitrović iz Los Anđelesa. U saradnji sa hrvatskim elektropop dvojcem Nipplepeople, Filip je za potrebe filma snimio singl "Ti i Ja", koji se već nalazi na svim muzičkim platformama i kanalima benda. Pesma je već sada hit.

Press

Predivna i nekako uvek nasmejana Branka Katić se uključila u Press konferenciju nakon premijere filma i odgovarala na pitanja novinara. Bilo je tu raznih pitanja i komentara, ali su zajednički svima su nada i želja da će ovaki filmovi nastaviti da se snimaju.

Zaključak

Topla preporuka za gledanje filma uz bojazan da njegova optimistička poruka možda neće biti najbolje prihvaćena od strane publike. Nadam se da grešim i da će brojke pokazati da možemo i bez kriminala, droge i krvi do kolena da odemo u bioskope i uživamo u filmu.

Danica Manojlović

Na kraju se vidi posveta ekipe filma Ani i ukoliko se budete pitali ko je Ana, film je posvećen Ani Božović, devojčici koja je ubijena u masakru u OŠ "Vladislav Ribnikar".

- Prijatelj sam s njenim roditeljima. Bio sam na proslavio njenog rođenja, a i glavna junakinja se isto slučajno zove Ana - poručio je Đorđević a ja sam morala da brišem oči.

Ana će, kao i ostala nedužna deca koja su tada stradala kroz ovo ostvarenje nastaviti da žive.

 

Da li ste razmišljali o naj najporodicamau video igrama? Eto teme za sledeći tekst!

 

Fotografije MCF MegaComFilm

Slični članci

11.
Sep.
2023.
Ova mama je gejmer
Video igrice sa temom košarke su popularne već dugo. Od realističnih simulacija do zabavnih igara u arkadnom stilu, a ovo su možda najbolje od njih..
24.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
Video igre su uvek oslikavale trendove a najnoviji su - igrači žele moderne krpice na glavnim likovima. Kako je danas Dan džinsa, hajde da se malo viš...
18.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
Pandemija je pokazala da ne moramo da izlazimo iz stana da bismo ostali u formi. Sa druge strane, naterala nas je da shvatimo koliko je vežbanje bitno.