Ova mama je gejmer
02.09.2022.
Autor: Danica Manojlović

HAJDE DA SE PODSETIMO: Pas - To divno stvorenje u igrama

Da li su prikazani uvek na pravi način?

 

Tekst objavljen 06.01.2021

 

 

Vreme je praznika. Period kada odmaramo, družimo se sa prijateljima, šetamo, čitamo ali i gledamo dosta filmova. Ja sam jutros neplanirano uz jutarnju kafu odgledala Zov divljine sa Harrison Ford-om, iz 2020. godine. Sinoć sam imala poziv MTS-a sa poklonom u vidu otključanih HBO kanala i nakon serije Slom o kojoj svi pričaju, rešila sam da vidim šta još ima interesantno. FIlmovi o psima su nekako od kada znam za sebe bili među mojim omiljenim filmovima. Pod uslovom da ne plačem! I onda sam se setila teksta koji sam prošle godine pisala za IGN a odnosio se na pse u video igrama. I pre nego vam prenesem deo tog teksta, uz najnovije dopune, možda da se malo pozabavimo sa Easter egg-ovima u ovom filmu. Naravno da i filmovi imaju neke fore, ne samo video igre.

Lik glavnog glumca, a nije Ford, glumi bernardinac Back ali on nije stvaran. Back i njegovo društvo su CGI tj. computer-generated imagery likovi. Ovaj igrani film nema prave pse. Ipak, meni to nije smetalo iako je glavna zamerka kritičara baš taj "nedostatak realnosti" četvoronožaca. Producenti filma su odlučili da idu sa CGI očima kako bi pružili puniji raspon emocija i izraza, kao i da ne bi rizikovali da bilo koji pravi pas bude povređen ili uplašen u ovoj priči o prevazilaženju teškoća u u surovim uslovima. Ford je nasuprot tome dobio fenomenalne kritike. Pogledajte film i obratite pažnju na par stvari.

  • Svaki od pasa za vuču sanki u Buck-ovom timu (pored Špica) dobio je ličnost jednog od patuljaka iz Disney klasika Snežana i sedam patuljaka (1937): Doly je Bashful, Pike je Grumpy, Joe je Happy, Billy je Sleepy, Dave je Dopey, Dub je Sneezy, a Sol-Leks je Dock.
  • Niko iz ekipe za vuču u knjizi ne izgleda onako kako izgleda u filmu. U knjizi su svi haskiji - u filmu je samo Spitz Huski i on je pogrešne boje (crno-bela, za razliku od potpuno bele kao u knjizi).
  • U čast ljubavi koju je imao Jack London prema prirodi, snimanje ovog filma bilo je ekološki prihvatljivo. Nije bilo plastičnih flaša za jednokratnu upotrebu, korišćene su samo biorazgradivi tanjiri i pribor za jelo. Pored toga, doniran je ostatak hrane, ekipa je koristila generatore na solarni pogon i oslanjala se na reciklirani papir.
  • Potpuno CGI urađen model Buck-a je digitalno skeniranje Buckley-ja, pravog psa kojeg su režiser Chris Sanders i njegova supruga Jessica Steele-Sanders udomili iz skloništa za životinje Emporia u Kanzasu tokom snimanja. Smatra se da je Bakley mešavina bernardinca i škotskog ovčara kao i Back u knjizi Jack Londona (mada je u knjizi za njega napisano da izgleda kao vuk, Buck je zasnovan na mešancu pod imenom "Jack", u vlasništvu prijatelja Jack London-a, Marshall Latham Bond-a i Louis Vitford Bond-a). Ovo je prvi put u filmskim adaptacijama Zov divljine da je Buck prikazan kao pas mešanac, a ne kao rasni pas.
  • Walt Disney Pictures je kupio je Fox 2019. godine. Ovo je prvi film sa novim rebrandiranim logotipom studija 20th Century Studios, bez imena Fox. Igrom slučaja, verzija filma iz 1935. godine bila je poslednji film objavljen pod imenom 20th Century Pictures pre spajanja i formiranja 20th Century Fox-a.
  • Kada Buck prvi put stigne do Skagvay-a, na kratko se vidi skitnica Charly Chaplin-a (glumi ga Colin Woodell, koji u filmu takođe glumi Charles-a) kako prolazi i gestikulira kameri. Ovo je Easter egg koje se odnosi na film Zlatna groznica (1925), koji bi trebalo da bude smešten u isto vreme.
  • Nakon što je John Thornton spasio Buck-a, nekoliko skica psa vidljivo je zakačeno na zadnji zid njegove brvnare. Pretpostavlja se da je nacrtao dok se Buck oporavljao. Ako pažljivo pogledate, ove skice više liče na bernardinca nego na mešanca iz knjige, jer je Buck-ov dizajn u tom trenutku snimanja bio zasnovan na bernardincu i još uvek nije promenjen u konačni model viđen u filmu.
  • Dan Stevens ima crveno crni karirani kostim koji je napravljen od ostatka tkanine koji zapravo datira iz Yukon Zlatne groznice od pre više od 100 godina.
  • Broj A113 (poznat kao soba u CalArts-u u kojoj su mladi studenti animacije likova usavršili svoj zanat pre nego što su započeki karijeru u Disney ili Pixar) kratko je vidljiv na oglasnoj tabli. Reditelj Chris Sanders je diplomac CalArts-a. Easter egg A113 može se naći skriveno u filmovima Disney i Pixara, kao i u drugim filmovima.
  • Ćebe koje Buck i John koriste (zeleno, crveno, žuto, crno) je od kompanije Hudson's Bay. Ova prodavnica je najstarija prodavnica u Severnoj Americi i posluje i danas. Ćebe je pušteno u prodaju pre oko 100 godina a prodaje se i danas.
  • Najpoznatije uloge Harrison Ford-a takođe imaju vezu sa psom. Indiana Jones je dobio ime po aljaskom malamutu Georgea Lucas-a, a pokazalo se da je Indi držao istu rasu kao i što je bio njegov kućni ljubimac dok je bio dečak. Chewbacca je nastao kao inspiracijaistim tim psom.

 

Hajde sada da pogledamo neke od najpoznatijih pasa u video igrama.

Riley - Call of Duty: Ghost

Nemački ovčari su sami po sebi jaka i izdržljiva rasa. Ovaj posebno! Četvoronožna mašina za uništenje. Neki kažu da je Terminator među psima. Možda bi čak u nekim situacijama mogli da odbacite oružje i pustite ga da se pozabavi neprijateljem. Nikako mu se ne zamerajte jer on može da razoruža teroriste sa automatskim oružjem, hvata za gušu one koji vam se zamere ili čak bez straha skače na helikopter pun terorista. On jednostavno nema granice kada treba da zaštiti svoje.

Boomer - Far Cry 5 

Boomer je jedan od naših favorita! Neverovatan prijatelj i pomoćnik na putu da iskorenite zlo iz Hope County-ja. Ovaj neustrašivi pas može da otme oružje od agresivnih neprijatelja, divljački se suprotstavlja ali i upozori igrača na sve opasnosti. Ali on je i pravi, divni pas koji obožava da se igra i da vam pokazuje odanost i ljubav. Juriće svoj rep, uživati u vožnji ali i skakati na dve noge kako bi se igrao sa vama. Pas kakvog bi svi poželeli!

Koromaru - Persona 3, Persona Q: Dancing All Night

Koromaru je lik zasnovan na psu iz stvarnog života, Hachiku, koji je toliko bio odan svom vlasniku da se čak i posle smrti svog vlasnika svaki dan vraćao na mesto na kome ga je čekao kada se vraćao sa posla. Koromaru je odan i privržen pratilac koji nosi specijalnu ogrlicu i daje sve od sebe kako bi pomogao svojim prijateljima.

Mira Shiba Inu - Silent Hill 2

Jedna od završnica u Silent Hill 2 vodi protagonistu James-a u sobu u kojoj nalazi divnog psa koji ne samo da stiska prekidače već i ima slušalice. Tada James shvata da je ovaj odani pas sve vreme bio taj koji je vukao konce. Mira je i u odjavnoj špici igre.

Sif - Dark Souls

Sif je dobro štene sa tragičnom istorijom i smrtonosnim setom pokreta. Sif je dobar pas koji čuva grob svog prijatelja Artoriasa nakon što ga je uništio Abyss. Voleli bi da nismo morali da se borimo protiv tako odanog psa... ali Dark Souls je sumorna igra puna teških odluka.

Psi - Fable II

Psi su verovatno jedan od najlepših delova Fable II. Oni su dosledni i najodaniji pratioci, uvek iza tebe, upozoravaju na neprilike, pomažu u borbi i upućuju na blaga koja su razbacana širom sveta. I najbitnije od svega, oni se žrtvuju na kraju kako bi zaštitili igrača. Pravi primer onoga... dobar pas.

D-Dog - Metal Gear Solid V

D-Dog jedan od retkih u igrama koji napreduje od šteneta do opasnog borca, i sve to pratimo na monitoru. On je dobar pas i verovatno najkočopernije štene na listi zahvaljujući istaknutom povezu koji ima preko oka ali i neverovatnim akcijama koje izvodi sa lakoćom. Ukoliko je ikada postojao pratilac dostojan Snake-a, to je D-Dog.

Dogmeat - Fallout

Wasteland je zastrašujuće mesto. Sve je potencijalno smrtonosno i malo je broj prijatelja koje možete imati. Zbog toga je prisustvo Dogmeat-a u Fallout 4 toliko specifično i specijalno. Ok, sigurno je da ima nekoliko Super mutanta koji vas jure po gradu duhova, ali kada u svakom momentu možete pogledati i videti pored sebe nemačkog ovčara sa bandanom, i kada znate da na njega možete da se oslonite, sve je lakše. Najbolji deo je taj što je on besmrtan i imate tu sigurnost da će uvek biti tu pored vas.

Mabari - Dragon Age Origins

Opaki borbeni pas koji je zapravo velika maza svog prijatelja Wardena, glavnog lika igre. Mabari pas je prvi prijatelj i saputnik koga glavni lik ima, poslušan i efikasan saveznik u borbi. Možete mu dati ime, maziti se s njim i obučavati ga da bude dobar u bici. Iako kada igrač upozna ostale saputnike, zbog ograničenog broja u partiji, Mabari često ostane u rezervi ovaj četvoronožni prijatelj i saputnik beskrajno je veran i nikad ne morate da brinete kako će vaš odnos da se razvija i da li će se pokvariti za razliku od ljudolikih saputnika.

Alice - The Last Of Us Part 2 

Prava odana prijateljica Abbi Anderson i VLF-u, Alice je u stvari totalni heroj i u stvarnom životu, malinoa. Alice je jedan od mnogih pasa koje je VLF dresirao i naučio da pomažu u patroliranju u Sijetlu. Čini se da je Mel jedan od njenih glavnih vlasnika. Alice je pomogla u dosta borbi.  Alice je takođe rasplakala mnoge igrače.

K.K. Slider - The Animal Crossing Serijal

Isabella je veoma popularna, ali je KK Slider najbolji pas. Tu je od početka i očarao je igrače svojim blagim govorom i strašću za pesmom. Slider ima preko 55 pesama Animal Crossing, 70 u Wild World, 75 u City Folk, 91 u New Leaf i 95 peva u New Horizons. Takođe je jedinstven pas budući da zna da govori. On je šef, pomoćnik ili glavni junak. Može se naći u blizini železničke stanice; Wild World i City Folk su ga naterali da svira u kafiću The Roost; dok ga je New Leaf snimio kako prelazi da radi u LOL Club. Njegov rođendan je proslavljen u Animal Crossing Plaza.

Sigurni smo da i vi imate neke svoje omiljene likove koje nismo stavili na ovu listu. Pomozite nam da je upotpunimo i dajte vaše predloge.

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Sezona je otvorena! U zapanjujućem prirodnom okruženju, odaberi svoju opremu od n...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Switch Little Friends - Dogs & Cats
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
6.499,00 RSD
Vrsta
Nova
6.499 ,00 RSD

Slični članci

11.
Sep.
2023.
Ova mama je gejmer
Video igrice sa temom košarke su popularne već dugo. Od realističnih simulacija do zabavnih igara u arkadnom stilu, a ovo su možda najbolje od njih..
15.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
U jednom od prethodnih tekstova smo se bavili umetničkim delima u video igrma, ali sada je vreme da se pozabavimo igrama koje istražuju umetnost.
14.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
Danas se slave divni delfini ali se priča i o lepotama gajenja biljaka. Hajde da vidimo koje igre su idealne za današnji dan!