Ova mama je gejmer
21.05.2021.

AGONIJA TEK POČINJE

Poskupljenja i nestašice na svakom koraku

Tekst napisan za IGN Adria.

Januara prošle godine sam pisala o uticaju Korone na tržište IT i gejminga. Tekst je bio napisan na osnovu iskustva koje imam kada su u pitanju distribucija i uvoz poslednjih trideset godina. To je bio prvi tekst koji je najavljivao poskupljenja i nestašice. Iskreno, nisam verovala da će tada izazvati toliko kritika i neslaganja jer je većina mislila da je u pitanju neki trik i dogovor da se ljudi nateraju da kupuju više. Nije vredelo ni polemisati da niko od nas nema nikakvog interesa da radi tako nešto ali teorije zavere su radile svoje. Nekada je dobro biti prvi a nekada se čini da navučeš sav gnev samo zato što donosiš loše vesti.

Par meseci nakon tog teksta je počelo da se govori o poskupljenju transporta, pa da nema robe i da je neće biti dovoljno, da bi sve rezultiralo specijalnim izdanjima o tome kako će sve poskupeti. Veliki broj potrošača u Srbiji se i dalje nada da će cene pasti ili da će nabaviti toliko željenu grafičku kartu.

 

Prvo sa čime svi treba da se suoče je da sniženja cena neće biti!

Drugo, i dosta bitno, lako je napadati naše dobavljače što nema robe ali je veliki deo odgovornosti i na kupcima koji u potrazi za nižim cenama kupuju robu sa drugih tržišta i tako istim obezbeđuju sada više robe nego što se može uvesti u Srbiju. Matematika je jednostavna. Da li će grafičke karte biti odobrene distributerima u Srbiji koji su prethodnih par godina beležili manju prodaju, ili će ih dobiti npr. Mađarska čiji veliki deo prodaje čine proizvodi "preneti" u Srbiju? Cifre su cifre i robu dobija onaj koji ima bolju istoriju prodaje.

Kada krenete da kritikujete domaće uvoznike i zbog nedovoljnih količina PS5 konzola, razmislite da li ste u grupi koja voli da se hvali kupovinom igara na crno, po raznim sajtovima i da li vam je Torent omiljeni. Da ste vi Sony, sumnjamo da bi u momentu nestašice slali robu u zemlju koja ima lošije brojke u prodaji igara. Srbija ima loš prosek od samo dve, tri igre prodate po konzoli (zvanične) u odnosu na zemlje u kojima je taj odnos mnogo veći (15 i više).

Treće, prevoz je papreno poskupeo. Svi znamo ko drži monopol nad transportom ali isto tako znamo da je trenutno nemoguće bilo šta promeniti.

Mnogi brendovi nedeljama mole svoje predstavnike da nekako naprave plan ili porudžbine za količine i proizvode koje će prodavati krajem godine. Morate priznati da je mnogima, naročito kod nas, to jako teško uraditi. Reskirati sa porudžbinama za nešto što niste sigurni da će se prodavati, ili će konkurencija nešto bolje ponuditi je problem. Ja tvrdim da ko ne reskira taj i ne dobija i da je poslednji momenat da se dozovu pameti i distributeri, i retaileri. Po informacijama koje imam, ukoliko se to ne desi, pitanje neće biti kako ćemo i po koliko novca prodavati već da li ćemo imati šta da prodajemo.

IBM se na primer, pridružuje redovima visokoprofilisanih tehnoloških kompanija koje veruju da bismo mogli biti u ovoj krizi čipova bar još nekoliko godina. Znam da i dalje ima onih koji ne veruju, ali jedino nam preostaje da sačekamo i vidimo. Realno, to je poslednje što PC igrači žele da čuju, ali sve više izgleda da vrhunske tehnološke kompanije planiraju nestašice do 2022/2023. Neću trošiti vaše vreme previše detaljno prelazeći preko nedostatka čipova. Većina, ako ne i svi, bolno su svesni koliko je danas teško kupiti grafičku karticu. Protekla godina bila je savršeni pokazatelj koliko je potrebno da se sve promeni u trenu i da se svi planovi pokažu nemogućim i neostvarivim. Ove godine se sve nastavlja bez ikakvih znakova zaustavljanja. Jim Whitehurst, predsednik IBM-a, rekao je za BBC (preko The Guardiana) da ćemo još neko vreme čekati na snabdevanje jer je potrebno mnogo vremena za izgradnju novih fabrika. Postoji samo veliko zaostajanje između momenta kada se tehnologija razvija i trenutka kada se ulazi u izgradnju fabrike kao i kada čipovi izlaze, rekao je on. Iskreno, gledamo na period od nekoliko godina... pre nego što stvorimo dovoljno kapaciteta da ublažimo sve aspekte nestašice.

Komentari blisko odražavaju ono što je izvršni direktor Intela Pat Gelsinger rekao o nestašici čipova prošlog meseca. "Verujemo da imamo mogućnost da pomognemo", rekao je Gelsinger za Washington Post. „Mislim da je ovo nekoliko godina dok ne budete u potpunosti u stanju da se pozabavite tim problemom. Potrebno je samo nekoliko godina da se izgrade kapaciteti. “ TSMC je takođe izrazio oklevanje u brzom završetku krize sa čipom. Ove godine se ne nazire kraj, a možda bar naredne budemo u malo boljoj situaciji.

Nisu u pitanju samo komponente računara zbog ovog najnovijeg nedostatka čipova. To su uglavnom automobilski čipovi koji već imaju svetske lidere koji o njima brinu, uključujući administraciju Bajdena. Osnovna briga je kako pogurati i oblikovati tu industriju tokom narednih nekoliko godina. Takva nestašica će verovatno naterati američku i evropsku proizvodnju čipova zajedno sa proizvodnom snagom u Aziji, ali, kao što većina tehnoloških lidera priznaje, proći će neko vreme od kada oni počnu da izbacuju čipove.

PC igrači sada osećaju samo nestašicu grafičkih kartica i, u manjoj meri, vrhunskih procesora. U najavi je nestašica hard diskova ukoliko se nastavi sa popularizacijom novih načina rudarenja sa hardovima. Chia Coin postaje sve popularniji a rokovi isporuke hardova sve duži. U Srbiji se najavljuje čekanje od oko 3 meseca na isporuku količina koje se sada poruče. Pojedine kompanije i pojedinci su uspeli prošle nedelje da opustoše tržište Dubaija i otkupe proizvode po koliko toliko realnim cenama. Po kojim cenama će se roba prodavati kod nas, ostaje da vidimo.

Iako se sada ne priča i piše mnogo o čipovima u nekim drugim gramana industrija, ono o čemu imamo informacije je nestašica gramofona koja će se samo produbiti. Elon Musk je uspeo da problem sa fabrikom čipova koja mu je proizvodila čipove nadoknadi otkupom čipova koji se koriste na primer u gramofonima. Bravo za automobile, ali teško audofilima.

Čipovi se koriste i u skupim gejmerskim slušalicama i sada se već zna da će neki poznati brendovi imati nestačice koje rešavaju sa onim dobrim, ko pre devojci njemu devojka... ili roba.

Šta uraditi?

Sve sem nadati se da će cene pasti.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Gadgets GAD247
Eksterni HDD SureFire Gaming GX3 2TB čuva sve tvoje igre na jednom mestu. Dizajnir...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
11.599,00 RSD
Vrsta
Nova
11.599 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Gadgets GAD246
Eksterni HDD SureFire Gaming GX3 1TB čuva sve tvoje igre na jednom mestu. Dizajnir...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.599,00 RSD
Vrsta
Nova
8.599 ,00 RSD

Slični članci

26.
Apr.
2021.
PC
Trust smo kritikovali zbog malobrojnih tastatura u portofoliu i oni su izbacili ni manje, ni više nego pet novih modela tastatura. Ovo je, ne šali...
20.
Apr.
2021.
Playstation
Prvi veliku update za PS5 konzole nije doneo samo mogućnost čuvanja igara već još neka unapređenja.
16.
Nov.
2020.
Ova mama je gejmer
Danas je The Guardian objavio interesantan tekst o istraživanjima koje je sproveo Oxford University a koje potvrđuje neka ranija o kojima sam pisala. Ukratko...