PC
26.12.2021.
Autor: Nenad Divljaković

DDR4 VS DDR5: Šta je bolje za gejming?

Možda je to i do igre?

Rezultati su me zapravo i začudili.

Nekoliko naslova je pokazalo lepe performanse, ali sveukupne performanse su bile uglavnom iste. Zbog toga su recenzenti koju su radili test bili u situaciji da preporuče potencijalnim vlasnicima 12. generacije da za sada ignorišu DDR5 i da se drže isprobanog DDR4.


Ovakvi su bili rezultati u toku lansiranja 12. generacije i tada cena DDR5 memorije nije ni bila poznata. Glasine su kružile da će dostupnost DDR5 biti loša, a cene ekstremne, i bile su u pravu…


U toku pisanja ovog teksta, o DDR5 maštaju i ljudi u Americi jer ga nigde nema na stanju ni u zalihama. Najpristupačniji komplet od 32 GB koji možemo pronaći je Kingston Fury Beats DDR5-5200 CL40 memorija za 560 dolara, što je prilično obična memorija za tu cenu. Kako su cene paklene, a dostupnost nikakva, nema nikakvog smisla da razmišljate o kupovini za sada.


Treba očekivati da će će se snabdevanje DDR5 poboljšati sledeće godine, kao i cene, pa smo želeli da detaljnije pogledamo šta DDR5 može da ponudi igračima. Test je odrađen na 41. igri i za što se tiče DDR4 memorije, korišćen je G.Skill Trident Z Neo 3600 CL14 komplet, a za DDR5 memoriju Trident Z5 RGB 6000 CL36 komplet. DDR4 memorija je testirana na MSI Z690 Tomahawk Vi-Fi DDR4 i DDR5 memorija na MSI Z690 Unify.

Hvala Techspot.

Kao što vidite, u zavisnosti od igara koje igrate, DDR5 memorija može ponuditi malo ili nimalo poboljšanja performansi, a to će važiti za većinu naslova. Igre sa na najvećim poboljšanjima idu do 20%, što nije malo, ali takvih igara je malo.


Jasno je kao dan da DDR5 trenutno nije vredan toga, ali to je ono što se i znalo. Bez obzira na cene, DDR5 ima malo toga da ponudi u odnosu na DDR4 u današnjim igrama. Budući da je slučaj da možete dobiti od nikakvih, pa do 20% poboljšanja, DDR5 predstavlja samo trošak jer je 70% skuplji.

U slučaju da želite da pogledati još detaljnije statistike, možete to uraditi ovde.

 

Preuzeto sa Respawn.ba

Slični članci

24.
Jan.
2024.
PC
Kažu da nije dobro imati loš izbor kada kupujete periferije, ali ima i onih koji tvrde da je preterani izbor isto loš. Imamo miševe koji...
20.
Dec.
2023.
PC
Konzola ili PC? Kod nas u Games radnjama nema razlike! Ali, možda su ovo najbolje PC igre za igranje u 2023.
30.
Jun.
2023.
PC
Podloga za miša je uvek bio dodatak o kojem mnogi ne razmišljaju i ne planiraju dok ne shvate koliko im je potreban.