PC
18.03.2022.
Autor: Danica Manojlović

PODLOGA ZA MIŠA

Da li su podloge za miša neophodne i kakva je korist od njih?

Preuzeto sa bloga Indijanka Danka

 

Podloga za miša! Kako to sada zvučni bitno i važno a do pre par godina smo ih menjali kao čarape a koštale su nekada i manje nego čarape. Početkom devedesetih, bitno je bilo da imate nešto ispod miša, tada sa kuglicom, kako bi se isti što manje prljao. Naravno, crne i teget i poneka crvena, šta je tu imalo da se filozofira. Sećam se da sam negde videla belu podlogu i da sam dobila gomilu kritika od kolega koje su mi rekle da će belina nestati posle 2 dana korišćenja. Onda su došle podloge sa geometrijskim šarama i odmah za njima one sa kucama i macama. Već oko 1995, Tucano izbacuje seriju podloga koje su mogle da se kupe i kod nas, i koje su i danas neverovatno interesantne i sigurna sam da bi imale svoje kupce. 

 

Za neke, podloge za miša su relikvije prošlosti. Za druge, podloge za miša su vitalni računarski dodatak. Da li su podloge za miša neophodne i kakva je korist od njih? Ukoliko ste sebi postavili slično pitanje, ovaj tekst je svakako za vas. Ukoliko ste u grupi onih koji se dvoume samo oko toga kakvu podlogu odabrati, mislim da će vam tekst pomoći da se odlučite.

 

Podloge za miša su udobnije za rad – Da li imate osećaj da vam je ruka ukočena nakon celog dana korišćenja miša? Ako je tako, moguće je da vaš zglob ne uživa kada se naslonite na čvrsti sto ili se nalazite pod nezgodnim uglom. Standardna podloga za miša je odlična sama po sebi, jer je mnogo lepše imati zglob na mekoj površini nego sto je to sto. Međutim, možete napraviti i korak dalje i kupiti ergonomsku podlogu za miša. One imaju jastuke na dnu koji podižu vaš zglob do prirodnijeg ugla. To znači da nećete morati da se savijate da biste koristili miš, što rezultira ugodnijim iskustvom rada. Rad od kuće, i pandemija, doneli su i neke nove trendove (ili su ih vratili) na tržište. Velike XXL podloge su do nedavno obavezno bile crne, gejmerske, sa slikom ili RGB svetlom. Sada se dosta traže jednobojne podloge koje će se lepo uklopiti u enterijer stana i koje neće toliko privlačiti pažnju. Njih je teško pronaći u našim radnjama, ali se nadam da će se situacija uskoro promeniti.

Nedavno sam imala tu sreću da dobijem na test Tucano Desk pad (obratite pažnju na to da nema mouse u nazivu) i mogu da vam prenesem neke utiske o istoj. Neoprenska podloga  ili prostirka za sto sa velikom površinom je odlična za optimalnu organizaciju. Savršena je kako za laptopove, tako i za računare, jer štiti sto od ogrebotina, mrlja i toplote, dobro prianja na radnoj površini i može se jednostavno uviti i skloniti kada vam dolaze gosti, ili je nosite na put. Pogodna je ne samo za dom, već i kancelariju. Tucano se hvali time da uvek prati tržište i da su zbog povećanja broja radnika koji rade kod kuće, ponovo redizajnirali neke svoje proizvode i prilagodili ih novim trendovima. Uz podlogu, kako sam videla na njihovom sajtu, tu su i jastuci, nosači i sve ostalo što je potrebno za “pametan rad od kuće”.  Ovaj pad se prodaje u tri boje i to siva, svetlo plava i roze a u našim radnjama se očekuje od aprila.

Podloge za miša dakle štitite vaš sto – Prevlačenje miša preko istog dela stola satima svakog dana će na kraju istrošiti sto. Ako imate kvalitetnu površinu stola, poput debelog drveta, možda nikada nećete naići na ovaj problem. Međutim, što su materijali za sto jeftiniji, veća je verovatnoća da će ih vaš miš ogrebati. Naravno, ni podloge za miša nisu nepobedive. Posle nekog vremena ćete možda primetiti i ogrebotine na njima, ali je mnogo lakše i jeftinije zameniti podlogu za miša nego što je to površina vašeg stola.

Podloge za miša održavaju vaš miš čistim – Tokom vremena, vaš miš će pokupiti prašinu i prljavštinu koji se skupljaju na stolu. To će smanjiti tačnost miša i nekako je..bljak. Podloge za miša mogu pomoći u tome jer čuvaju miša jedan određeni deo. Iako prašina i prljavština neće magično nestati samo zato što koristite podlogu, verovatnije ćete se setiti da je očistite. 

Zaista je lako očistiti i podlogu za miš. Za većinu njih potrebni su vam voda i sredstvo za brisanje. Isperite je, a zatim ostavite da se suši najmanje 24 sata. Neke podloge za miša se mogu se čak i ubaciti u mašinu za pranje veša (pre nego što to uradite, proverite podatke proizvođača). Savetujem da pogledate i sve popularnije jednokratne maramice za brisanje univerzalnih površina koje ne samo da odlično čiste već imaju i neverovatno lepe mirise (favorit Vanila iz DM-a).

U ovoj grupi podloga moj favorit su trenutno Grupo Erik koje ima Games u radnjama. Pored nekih omiljenih likova iz serija, ja sam se odlučila sa malo omiljeno ušato stvorenje, Baby Yodu.

Podloga Star Wars The Mandalorian - The Child XXL Desk Pad

Podloge za miša poboljšavaju vaše performanse u igrama –  Ako volite da igrate igare koje zahtevaju brze i precizne pokrete miša, kao što su pucačine iz prvog lica, onda podloga za miša može poboljšati vaše performanse. Možete čak kupiti i podloge prilagođenje specifičnim igrama.  Podloge za miša mogu imati različite površine, ali važno je da je tekstura konzistentna i to je ključno za optičke miševe. 

Podloge nemaju nesavršenosti koje bi mogao imati vaš sto, što može da ometa kretanje miša. Podloge za miša su dizajnirane tako da ostanu na mestu i obezbede neophodno trenje, pa vaš nišan neće iznenada odleteti zbog previše glatke površine stola. Naravno, podloga vas neće odjednom pretvoriti u profesionalnog gejmera, ali možda ćete ipak biti iznenađeni razlikom koju može da napravi. Ja uvek predlažem Trust GXT 764 Glide Flex XXL RGB  fleksibilnu podlogu. Napominjem fleksibilnu jer naveći broj RGB podloga, tj. podloga sa osvetljenjem nije moguće saviti. Probala sam i neke jeftinije, i neke skuplje, ali ovaj model je definitivno najbolji kada se gleda odnos cene i kvaliteta. Postoje jeftiniji modeli ali neki od njih mi nisu izdržali ni nedelju dana rada a da nisam pomislila da ću morati da ih promenim. Dimanzije su joj 93 cm sa 30 cm a dužina kabla je 1,8 metara.  

Podloge mogu bežično da pune vaš mobilni telefon ili miša – Bežični miševi su se nekada smatrali inferiornijim od žičanih miševa zbog sporijeg vremena odziva. Danas, pod uslovom da ste voljni da platite za to, to nije problem. Možete čak dobiti kombinacije bežične tastature i miša. Bežični miševi su odlični jer nemate dosadno povlačenje kabla, što povećava težinu i utiče na rad miša.

Takođe, prenosiviji su  i svestraniji. Ipak, najveća mana bežičnih miševa je to što im je potrebno stalno punjenje. Ako zaboravite da napunite miša preko noći, onda morate da priključite kabl dok koristite računar i neko vreme ste zaglavljeni sa žičanim mišem. Ovo je momenat u kome neki modeli podloga sijaju! Možete kupiti podloge dizajnirane da bežično pune vašeg miša ili telefon dok je koristite, što znači da nikada više nećete morati da brinete o  punjenju. Naravno, kao što se i u video recenziji Trust GXT 750 vidi, to sve može da se upakuje i sa RGB osveljenjem ali i osvetljenim logom. Jedino je možda ovde problem što je ovaj model manji i nije XXL ali ima kabl dužine 2 metara!

Podloga DC Comics - Batman XXL Desk Pad

Znam da se sada neki pitaju da li podloge za miša imaju nedostatke? Uvek se, da se na lažemo, nešto može zameriti a iskreno, oni koji postoje možda vam čak i ne predstavljaju problem, a nekima su čak i prednost.

Prvo je estetika. Podloga za miša može dominirati izgledom stola, posebno ako koristite XXL podlogu. Ako imate kvalitetan sto, velike su šanse da želite da ga pokažete umesto da ga pokrijete podlogom za miša.

Drugo, podloge za miša nisu pogodne za prenos. Ako radite na laptopu i stalno ste u pokretu, nema mnogo smisla da nosite podlogu za miša sa sobom. U tom trenutku, to je samo dodatna stvar za pakovanje koja se neće pokazati vrednom truda. Ali ukoliko ste gejmer, svakako ćete je nositi i dobro je da se može lepo spakovati.

Konačno, podlogama za miša je potrebno održavanje. Moraćete da je održavate čistom, mada bi to ionako trebalo da radite za sve periferne uređaje računara.

 

Međutim, možda ćete biti razočarani koliko se brzo neke podloge za miša troše, što znači da ih morate često menjati. Ako koristite jeftinu, to možda nije problem, ali jeste ako imate veliku podlogu po meri. Zbog toga dobro razmislite pre nego se odlučite kakvu podlogu želite.

 

Ja volim podloge za miša i trenutno ih imam 6. i sve su različite! A uskoro planiram još jednu ali ona se neće koristiti, već će samo stajati pored ploča i Funko figura omiljenog benda. Duran Duran naravno!

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PC
Dimenzije: 80 x 35cm Dodatno ojačane (prošivene) ivice. Guma sa donje strane -...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.599,00 RSD
Vrsta
Nova
2.599 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Dimenzije: 80 x 35cm Dodatno ojačane (prošivene) ivice. Guma sa donje strane -...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.599,00 RSD
Vrsta
Nova
2.599 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Dimenzije: 80 x 35cm Dodatno ojačane (prošivene) ivice. Guma sa donje strane -...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.599,00 RSD
Vrsta
Nova
2.599 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Dimenzije: 80 x 35cm Dodatno ojačane (prošivene) ivice. Guma sa donje strane -...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.599,00 RSD
Vrsta
Nova
2.599 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Podloge za miša HAC00857
Linija SteelSeries QcK podloga za miševe je napravljena od visokokvalitetnih mat...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.499,00 RSD
Vrsta
Nova
5.499 ,00 RSD

Slični članci

24.
Jan.
2024.
PC
Kažu da nije dobro imati loš izbor kada kupujete periferije, ali ima i onih koji tvrde da je preterani izbor isto loš. Imamo miševe koji...
20.
Dec.
2023.
PC
Konzola ili PC? Kod nas u Games radnjama nema razlike! Ali, možda su ovo najbolje PC igre za igranje u 2023.
30.
Jun.
2023.
PC
Podloga za miša je uvek bio dodatak o kojem mnogi ne razmišljaju i ne planiraju dok ne shvate koliko im je potreban.