PC
28.06.2021.

Steelseries Rival 5 - Recenzija

Miš koji zaslužuje više pažnje

SteelSeries Rival 5 sadrži najbolje karakteristike prethodnih igraćih miševa SteelSeries, sa čvrstim performansama i puno živopisnog osvetljenja.  

ZA

  • Udoban
  • Eergonomski oblik
  • Prekrasne opcije osvetljenja
  • Mnogo dugmadi
  • Intuitivni softver

PROTIV

  • Nijednog podesivog točkića za pomeranje
  • Točkić je teško koristiti

 

SteelSeries Rival 5 izgleda i oseća se kao mnogo skuplji gejming miš. Kada ga prvi put uzmete u ruku, zapitaćete se zbog čega se razlikuje od skupljeg SteelSeries Rival 600 koji je još uvek jak pretendenat za najboljeg gejming miša na tržištu, i to čak tri godine nakon njegovog pojavjivanja .  

Odgovor je ne razlikuje se mnogo!

SteelSeries Rival 5 nema prilagodljive tegove, ali ima udoban i ergonomski prihvat, sjajne LED trake za osvetljenje, mnoštvo programabilnih tastera i paket razumnog softvera SteelSeries. 

Ukoliko ste upoznati sa SteelSeries Rival 600 mišem, trebali biste da imate dobru predstavu o tome šta možete očekivati od SteelSeries Rival 5. Kao i njegov skuplji rođak, Rival 5 je ergonomski miš za sve one koji rade i igraju desnom rukom, sa visokim nazubljenim osloncem za dlan , malim udubljenjem za palac i dve LED trake koje se protežu sa obe strane. Logo ogotip SteelSeries na osloncu za dlanove takođe svetli.

Što se tiče dugmića, ima ih prilično malo za miša ove veličine. Pored levog i desnog dugmeta, odmah ispod toga dobijate i klizajući točkić za pomeranje i podešavanje osetljivosti tačaka po inču (DPI). Međutim, stvari na levoj strani miša postaju zanimljive. Postoje dva tanka dugmeta za palac, kao i „snajpersko“ dugme za palac koje podrazumevano privremeno spušta DPI. To je sve prilično standardno.  Neobično je, međutim, malo dugme „veslo“ odmah iznad dva dugmeta za palac. Ideja je da palac naslonite na ovo dugo, tanko dugme i pritisnete ga gore ili dole za različite efekte. Ovo možete koristiti za zumiranje snajperskom puškom, pomeranje brzine nagore ili nadole u ​​trkačkom vozilu, prebacivanje između oružja u akciji / RPG ili bilo kojoj drugoj komandi koja ima koristi od dvosmerne kontrole.

Veslo na gejming miševima nije nepoznata i nova stvar (odličan Razer Basilisk ima malo drugačiji), ali nije previše česta pojava. Poštujemo SteelSeries što je dodao ovo neobično potencijalno korisno dugme na srednji nivo miša. U isto vreme, nije nešto posebno korisno jer točkić za pomeranje može da obavlja mnogo istih zadataka. Štaviše, uključivanje vesla znači da su dugmad za palac mala. Razlikovanje sve trojice u deliću sekunde zahteva prilično učenja.

 

Pored nekonvencionalnog vesla, SteelSeries Rival 5 ima i nekoliko drugih zanimljivih karakteristika, uglavnom softverskih. Kao i druga oprema ovog proizvođača, Rival 5 radi na softveru SteelSeries Engine, koji je nedavno pretrpeo prilično veliku reviziju. SteelSeries Engine je uvek bio jedan od najboljih perifernih programa za igre na tržištu, omogućavajući vam lako prilagođavanje osvetljenja, prečica za tastere za programe i kreiranje profila za pojedinačne igre i aplikacije.

Korišćenje SteelSeries Engine-a je jednostavno i intuitivno. Bilo da želite da reprogramirate tastere za palac ili prilagodite nivo DPI. Sada možete da programirate pet ili više različitih nivoa DPI. Prethodna iteracija Engine-a je ograničavala na dva. Međutim, velika privlačnost je ta što možete da postavite sjajne obrasce osvetljenja na dve svetle, živopisne LED trake Rival-a 5. Bez obzira želite li drugačiju statičnu boju za svaku igru koju igrate ili pulsirajuću dugu dok radite, velika razlika je u tome što imate RGB osvetljenje koje zapravo možete videti, za razliku od logotipa koji vaša ruka obično pokriva dlanom. Jedina zamerka ovde je što neki slični miševi, uglavnom iz kompanije Logitech,  nude podesive točkiće za pomicanje, koji vam omogućavaju da birate između čvrstog pomeranja za igre i više slobodnog pomeranja za dokumente i web lokacije. Rival 5 ima samo jedno podešavanje otpora točkića za pomeranje na sredini puta, što nije idealno ni za jednu aplikaciju.

Kao i druga SteelSeries periferija, Rival 5 se u igri ponaša fenomenalno!

Testirali smo ga od Age of Empires III: Definitive Edition, preko Doom Eternal, pa Baldur's Gate III i na kraju Final Fantasy XIV. Odlično se pokazao u svim žanrovima. Miš je tačno reagovao na sve komande. Od skakanja oko bojnog polja da bih demone prepolovili motornom testerom do lutanja ulicama i skupljanja MMO zadatka.

Jedini, ne problem već nedoumica je što nismo koristili veslo ni u jednom žanru koji smo testirali. Tasteri za palac su bolje funkcionisali na jednokratnim komandama, a točkić za pomeranje je bolje funkcionisao za radnje napred i nazad. Umesto toga, više bi cenili veće tastere za palac, ali možda će drugi igrači pronaći bolje aplikacije za to.  

SteelSeries Rival 5 je jednostavno odličan miš, posebno zbog svoje odlične cene. On je efikasan, funkcionalan i šaren. Jedini potencijalni nedostatak je neobično dugme za veslo, mada bi to moglo biti nebitno za neke fanove. Ako ste spremni da potrošite malo više novca, Rival 600 je sveukupno malo bolji miš, posebno zbog prilagodljivih težina. Slično tome, Logitech G502 je naš zlatni standard za gejming miševe i obično je dostupan po približno istoj ceni kao Rival 5. Ali ako želite nešto što je istovremeno jednostavno i prepuno RGB osvetljenja, Rival 5 je naša preporuka.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PC
Legendarna serija gejmerskih miševa dobila je novog naslednika. Logitech G502 se...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.999,00 RSD
Vrsta
Nova
7.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Gaming Miševi HMI00360
Savršen za sve Battle Royale, FPS, MOBA, MMO i druge brze igre. TrueMove...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.999,00 RSD
Vrsta
Nova
8.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Gaming Miševi HMI00338
Razer Hyperspeed Wireless tehnologija 11 programabilnih tastera 14 prilagodljivih...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
21.999,00 RSD
Vrsta
Nova
21.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Gaming Miševi HMI00232
Novi dual sensor sistem kombinuje 1:1 praćenje sa detekcijom podizanja miša po p...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
10.999,00 RSD
Vrsta
Nova
10.999 ,00 RSD

Slični članci

31.
May.
2021.
PC
Veoma je važno odabrati pravu tastaturu kada pravite svoj gaming setup. Mnogima je bitno da prvenstveno dobiju najbolje ya novac koji planiraju da ulože...
07.
Mar.
2021.
PC
Logitech PRO X serija je namenjena profesionalnim gejmerima ali mogu biti i izbor onih koji vole komfor, kvalitet i malu dozu luksuza.
15.
Jan.
2021.
PC
Trendovi su trendovi i iako mislite da su svi miševi koji na sebi imaju rupice )saće dizajn)  isti, grdno se varate. Nije svejedno koji re&scaron...