PC
12.08.2020.

Intel i problemi

Šta je to krenulo po zlu?

Na prvi pogled, sve je u redu kada je u pitanju ova kompanija.

Finansijski izveštaji su pod kontrolom i teško da se može naslututi šta se sve dešava unutar kompanije. Kompanija je prihodovala 19.7 milijardi dolara u drugom kvartalu ove godine. To je oko 20% bolje u odnosu na prošlu godinu. Ali, da li papir i brojke pričaju pravu priču?

Stanje sa akcijama ne predviđa sjajnu budućnost. Najnoviji pad cena od 17% je nastao nakon objave firme da najnoviji 7nm process node kasni šest meseci. Ali hajde da se još malo vratimo u prošlost.

Intel je među velikim gigantima sa sopsvenim postrojenjima za proizvodnju i fabrikama. One se nalaze u Kini, Americi, Irskoj i Izraelu. To je ono što je poznato pod nazivom „vertikalna integracija“. Kompanija je vlasnik lanca snabdevanja. Intelovi radnici imaju zadatak ne samo da dizajniraju procesore, već i da ih izrađuju i koriste napredne litografske procese - sve do tranzistora na nanometrskom nivou. To je drugačije postavljeno kada je u pitanju drugi važan igrač u industriji - AMD. AMD je davno još prodavao svoja posroojenja  a Nvidia ih nije nikada ni imala. Umesto toga, koriste kompanije poput TSMC, GlobalFoundries i Samsung za proizvodnju čipova u njihovo ime.

Dosta dugo, skoro od samog početka stvaranja procesora je ovo bio Intelov kec u rukavu: vodeća svetska sila posvećena proizvodnji sopstvenih procesora. Pa ipak, to je jedna od bitnih stavki ako polemišemo tome zašto Intel zastajkuje - nakon što je godinama vodio. Intel je naišao na prepreke na putu. Koji je razlog kočenja sa 14nm?

Procesni čvor od 10 nm trebalo je da bude kruna Intel-ovog tehnološkog dostignuća. Intel zapošljava hiljade odličnih inženjera i po navodima izveštaja, svi su želeli da 10 nm process node učini daleko tehnološki najnaprednijim procesom na planeti. Ipak, uprkos svoj stručnosti 10 nm node nikada ne bi dao Intelu prednost kojoj je težio. Prvi proizvod od 10 nm, Cannon Lake, prvobitno je bio planiran za objavu 2015. To je znatno odloženo i prvi i jedini Cannon Lake čip, Core i3 8121U se pojavio početkom 2018. Međutim, teško da biste to mogli nazvati lansiranjem. Čip je bio sve samo ne DOA: procesor sa dva jezgra, sa osnovnim taktom od 2,2 GHz i taktom pojačanja od 3,2 GHz, a bez integrisanog GPU-a. Jedini trenutno dostupni 10nm procesori nalaze se na laptopovima 10. Gen Ice Lake-a, koji su lansirani više od godinu dana nakon što je Cannon Lake promovisan. Očekuje se da će zamena ove generacije čipova, Tiger Lake, biti najavljena u Septembru. To bi barem donekle trebalo da stavi Intel na stabilniji 10nm lansirni ritam.

Juna 2018. direktor kompanije Intel, Brian Krzanich, podnosi ostavku zbog otkrivanja ličnih i sporazumnih odnosa sa Intelovim zaposlenikom. Njegova zamena, bivši CFO Bob Swan, ostaće zapamćen po otvorenom pismu partnerima, dobavljačima i akcionarima kompanije. Intel se suočavao sa glasinama o nestašici snabdevanja u kompaniji.

Iznenađujući rast potražnje računara TAM (total addressable market) vrši pritisak na našu fabričku mrežu, navodio je on u otvorenom pismu. Mi dajemo prednost proizvodnji procesora Intel Xeon i Intel Core kako bismo zajednički mogli da opslužimo segmente visokih performansi na tržištu. Ipak, ponuda je nesumnjivo mala, posebno na entry nivou tržišta računara.  

Sa jakim uticajem na najsavremeniji i najkorisniji proces kompanije, 14 nm, koji je najbolje CPU za igranje od Intela do danas, veruje se da je nedostatak isporuke od kompanije Intel nastalo usled zagušenja prouzrokovanog usporavanjem od 10 nm i prelaskom više proizvoda na ažurni 14nm proces. To je uključivalo i čipsete matične ploče, koji su se istorijski čuvali na starijem čvoru kako bi se izbegla takva uska grla.

Intel je došao do situacije kada njegov uobičajeni pokeraški i hladnokrvni pristup glasinama i špekulacijama više nije dovoljan i moraće da se uodređenoj meri suoči sa izazovima koji su ispred kompanije.  Kako smo napisali već, ovi izazovi su jedinstveni za Intel koji je među najvećim svetskim proizvođačima čipova jer poseduje i koristi sopstvena postrojenja. AMD je naučio da živi bez vlastitih proizvodnih pogona. Pravi muškarci imaju fabrike, rekao je osnivač AMD-a Jerry Sanders, pre nego što su njegovi naslednici raspodali sve AMD-ove fabrike. Nvidia nikada nije ni  imala fabrike a Intel je uspeo da održi sve svoje proizvodne divizije sa velikim uspehom svih ovih godina. Proces od 10 nm umanjio je inače gotovo besprekoran rekord Intel-ove proizvodnje.

Međutim, kašnjenje procesa od 10 nm ne samo da bi opteretilo snabdevanje operativnim 14 nm procesom, već bi zaustavilo i izvođenje arhitektura, poput Ice Lake, koje su suštinski povezane sa naprednim litografskim procesom i oštetiće kompaniju. Udarac na najboljeg. Intel Ice Lake čipovi i dalje su MIA, a 10nm desktop računari koji su najprikladniji za PC igrače verovatno se neće pojaviti do 2021. godine sa Alder Lake-om. Ipak, Intel nije mogao mirno da stoji i čeka da se ostvari 10nm pre nego što krene u razvoj naslednika, 7nm. Glavni rival AMD je očigledno ponovo u fazi napretka od izbacivanja  svojih procesora Ryzen i EPIC. 

Planirano je da 7-nm procesni čvor bude predstavljen 2021. Međutim, tokom nedavnih godišnjih sastanaka kada se govori o planovima i zaradama, Bob Swan je potvrdio da je poznato pitanje prisutno u 7nm procesu uzrokujući rezultate niže od očekivanih. pa bi Intel mogao da odloži proces do 2022. godine.

Kako se navodi, Intel će takođe tražiti TSMC za proizvodnju velike količine čipova. Taj potez, iako još uvek nije potvrđen, doveo je do špekulacija da će Intel tražiti dalju podršku treće strane koja ide još dalje, potkrepljeno je nedavnim komentarima generalnog direktora Swan-a.  Ukoliko i u kojoj meri treba da koristimo tuđu procesnu tehnologiju i nazivamo to planovima u kriznim situacijama, mi ćemo biti spremni da to učinimo. A ukoliko to učinimo, imaćemo dosta delova za pomeranje, rekao je Swan tokom nedavnog razgovora sa investitorima.

Ova navedena kašnjenja zadaju velike glavobolje kompaniji. Gubitak Apple-a, pritisak AMD-a i ambicije koje ima Nvidia da upravlja nad datacentrom i radnim opterećenjem mašina sa visoko paralelnim GPU-om, samo su doprineli pogoršanju simptoma.

Kao odgovor na sve veći pritisak na odeljenje tehnologije, generalni direktor kompanije Intel, Swan najavio je promene u vrhu kompanije. Dr Murthy Renduchintala napustio je kompaniju 3. Avgusta 2020. godine, a njegova pozicija se ukida i odgovornosti nad  tehnologijom, arhitekturom sistema i grupom klijenata se dele na manje odeljenja koja će direktno izveštavti Swan-a.  Potrošači neko vreme sigurno neće videti rezultate ovog poteza.  

Ali, hajde da ne zakopavamo ljude jer se čini da su izveštaji o Intelovoj smrti znatno preuveličani, zar ne?

Kompanija godinama nastavlja da gura i pomera tehnološke granice konstrukcije procesora bez obzira da li podržavate ili ne njihovu strategiju suočavanja sa potrošačima.  Ako postoji nešto što novac može da kupi to je veliki inženjerski talenat. A Intel to svakako može.

 

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PC
PC igre PC2276
Microsoft Flight Simulator je sledeća generacija jedne od najomiljenijih generacija si...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.999,00 RSD
Ušteda 38%
15.999,00 RSD
Vrsta
Nova
15.999,00 RSD
9.999 ,00 RSD

Slični članci

24.
Jan.
2024.
PC
Kažu da nije dobro imati loš izbor kada kupujete periferije, ali ima i onih koji tvrde da je preterani izbor isto loš. Imamo miševe koji...
20.
Dec.
2023.
PC
Konzola ili PC? Kod nas u Games radnjama nema razlike! Ali, možda su ovo najbolje PC igre za igranje u 2023.
30.
Jun.
2023.
PC
Podloga za miša je uvek bio dodatak o kojem mnogi ne razmišljaju i ne planiraju dok ne shvate koliko im je potreban.