Playstation
14.10.2021.

Da li ste čuli za KONTROLFREEK?

Krajnje je vreme da proverite zbog čega su toliko dobri

Kontrolfreek je privatna kompanija koju su osnivali Billy L. Harbert i Ashish Mistry. Mistry je i suosnivač Virtex Networks i kasnije rani član Air Force u Americi. Od pokretanja KontrolFreeka 2008. godine, uz pomoć ATDC -a, GaMEP -a i Georgia Tech resursa, Mistry i njegov tim su:  

  • Razvili 35+ varijacija svojih proizvoda
  • Prerasli u kompaniju sa više desetina zaposlenih
  • Proširili su se van svog kanala internet prodaje,
  • Ponudili su proizvode u 1.000 Best Buy prodavnica širom zemlje.

2009. je Ashish Mistry već bio poznat kao serijski preduzetnik. Pošto je osnovao i napustio ili bio deo startupa od kada je završio fakultet, Mistry je tražio ideju za svoj sledeći poduhvat. Otprilike u isto vreme, Mistry je upoznao svog dugogodišnjeg poslovnog partnera, Billy-ja Harberta. Njih dvojica su verovali da postoje mogućnosti za jednostavne nove proizvode na malim tržištima. Oni su se obratili svom trećem partneru, PUSH product design, firmi za industrijski dizajn kako bi razvili ideje o proizvodima za potencijalna kapitalna ulaganja. Kada je tim otkrio da su najveći problemi među igračima entuzijastima preciznost i udobnost, jedan od dizajnera je zamislio proizvod koji se bavi sa oba pitanja odjednom. Dizajniran je poboljšani analogni štapić koji će se pričvrstiti na izvorni gejming kontroler, povećavajući dužinu štapa za dramatično poboljšanje preciznosti i smanjenje umora. Pet godina kasnije, originalni proizvod - FPS Freek Classic, i dalje je bio najprodavaniji proizvod među 35+ varijacija koje je tada KontrolFreek pravio. Pošto je želeo da osigura da preduzeće ima sve alate potrebne za uspeh, Mistry, sada već izvršni direktor KontrolFreeka je odlučio da preseli kompaniju iz Birmingema u Atlantu da bude deo Centra za napredni tehnološki razvoj (ATDC) u Georgia Tech. Da bi podržao tehnološke startupe usredsređene na određene industrijske sektore, uključujući proizvodnju, nauke o životu/biotehnologiju, medicinske uređaje, mobilnost i drugo, ATDC iznajmljuje prostor za startupe, u oblasti Tehnološkog trga u središtu Atlante, gde se tehnologija ukršta sa kampusom Georgia Tech i tako podstiču inovacije. Pošto je dva puta ranije bio preduzetnik u Residence (EIR) u ATDC -u, Mistry je znao da će resursi povezani sa ATDC-om pomoći u pokretanju posla i osigurati uspeh kompanije. Da bi dodatno pomogao u ovim naporima, KontrolFreek se prijavio da postane ATDC Select Company. Odabran kroz rigorozan proces odabira, ATDC Select uključuje malu grupu startupa čiji se proizvodi ili usluge smatraju industrijski promenljivim, skalabilnim i podržavaju misiju ATDC-a da donese ekonomsku vrednost u taj region. 

Osim toga, Mistry i njegov tim nastavljaju da koriste resurse povezane sa Georgia Tech. Oni su radili sa odeljenjem za industrijski dizajn, sponzorišući tim studenata da posvete svoje vreme stvaranju iteracija postojećih dizajna proizvoda za stalno poboljšanje. KontrolFreek takođe koristi Georgia Tech opremu za razvoj trodimenzionalnih skeniranja proizvoda koje mogu testirati i podesiti, što im štedi nedelje prelaska između spoljnog proizvođača kako bi usavršili proizvod pre nego što bude spreman za tržište. KontrolFreek je iskoristio i prednosti novog prostora proizvođača na Tehnološkom trgu zbog svoje povezanosti sa ATDC-om i GaMEP-om. Ovaj prostor je njima, i drugim drugim startap kompanijama omogućio da steknu praktično iskustvo sa različitim vrstama proizvodne opreme i kreiraju i usavrše prototipe. Stvarajući potražnju na tržištu kroz nišni proizvod, KontrolFreek je razvio bazu lojalnih kupaca. Zbog toga su mogli započeti uvođenje novih proizvoda u svoj katalog, uključujući proizvode dizajnirane posebno za one posvećene sportskim igrama, grafički dizajnirane štitove za zaštitu kontrolera od nakupljanja prljavštine i pakete koji uključuju KontrolFreek proizvode za više sistema za igranje. KontrolFreek je uspeo da proširi svoje prodajne kanale sa interneta i na maloprodajne objekte. 

Firma je od samog starta odlično radila iako ni jedan od osnivača nije  bio gejmer, ali su videli priliku u prodaji perifernih uređaja ljudima koji su to bili, rekao je Mistry u direktnoj poruci nakon akvizicije firme prošle godine.  

Ogromna tržišta imaju velike niše“, napisao je Mistry.

Prošle godine ih je preuzeo SteelSeries. Uslovi kupovine nisu otkriveni, ali KontrolFreek je isporučio više od 2 miliona jedinica svog vodećeg proizvoda, koji je tada bio dostupan u preko 9.000 prodavaca u 60 zemalja i mogao se naći na preko 16 online tržišta.

Kupovinom KontrolFreek-a, SteelSeries je dodatno učvrstio svoju poziciju na tržištu gejming periferija za konzole preuzimanjem jednog od vodećih prodavaca dodatne opreme za kontrolere u svoj portfelj proizvoda. Ranije 2020. godine, SteelSeries je uzeo i A-volute, koji pruža trodimenzionalni zvučni sistem za igre.  SteelSeries je uz KontrolFreek dobio šaroliku medijsku svojinu koju generišu korisnici u zajednici FreektNation a koja je deo KontrolFreek-a. Prošle godine u trenutku preuzimanja se zajednica mogla pohvaliti sa 4 miliona članova.

Obzirom na to da su konzole sledeće generacije na čelu industrije video igara, nikada nije bilo bolje vreme da maksimalno iskoristimo svoju sposobnost da pružimo najbolja igračka iskustva i proizvode za igrače na konzolama“, rekao je Ehtisham Rabbani, izvršni direktor SteelSeries. „Uz stručnost i globalnu popularnost KontrolFreek-a, znamo da će otvoriti nove mogućnosti za zabavu, oduševljenje i pomoć novim igračima širom sveta.“

I KontrolFreek i SteelSeries su kompanije koje su osnovane kako bi rešile probleme za igrače i poboljšale iskustvo igrača, što je akviziciju učinilo posebno besprekornom integracijom vizija. Dva brenda su se veoma pozitivno izjasnili o dogovoru koji njihove klijente, zajednicu i zaposlene stavlja u središte, predstavljajući primere obaveza obe kompanije prema orijentaciji ka zajednici. Akvizicija KontrolFreek-a je sredstvo za dalje unapređenje ključnih vrednosti oba brenda kako raste popularnost industrije igara. 

Više od jedne decenije KontrolFreek je bio i ostao inovator Performance Gaming Gear -a za PlayStation, Xbox i Nintendo konzole. Njihove linije Performance Thumbsticks, Performance Grips™, Precision Rings™, Gaming Lights™ and Gaming Cables™ poboljšale su iskustvo igranja povećavajući udobnost, kontrolu i tačnost.

Pored visokokvalitetnih proizvoda, KontrolFreek je izgradio i FreekNation, zajednicu sa više od četiri miliona posvećenig igrača.  „Ovo je velika prekretnica za KontrolFreek“, rekao je Ashish Mistry, izvršni direktor kompanije KontrolFreek. „Nakon više od 10 godina izgradnje sopstvenog brenda i proizvoda, i dok nastavljamo sa svojom misijom da poboljšamo igre na globalnoj razini, bilo je savršeno logično udružiti snage sa SteelSeries -om kako bismo oba brenda podigli na viši nivo.“.

SteelSeries je već skoro 20 godina pokretačka snaga esporta i profesionalnog igranja sa perifernim uređajima za igre namenjene profesionalnim igračima, kako na PC računarima, tako i na konzolama. 

Kako je ova akvizicija uticala na tržište Srbije, pitate se?

Kao ovlašćeni distrbuter SteelSeries proizvoda, Games je dobio mogućnost da uvozi i KontrolFreek proizvode. I nismo se dvoumili ni sekunde jer smatramo da gejmeri u Srbiji treba da imaju što bolju ponudu. I da ne traže proizvode iz inostranstva. Za neke proizvode smo uspeli da obezbedimo skoro iste cene, dok su pojedini minimalno skuplji zbog dodatnih troškova koji su specifični za naše tržište.

Kroz seriju tekstova ćemo pokušati da vam približimo ova proizvode, ali vas pozivamo da nam napišete i vaše utiske o njima. Ukoliko ste raspoloženi, neka to budu i recenzije. Najbolje ćemo objaviti kod nas na blogu. Ne treba da hvalite proizvode ukoliko niste zadovoljni jer smo mi pristalice realnih recenzija. 

A sigurni smo da ćete poludeti za KontrolFreek proizvodima kada ih probate!

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Accessories HAC1577
Štite od klizanja Sprečavaju znojenje dlanova Oblikuju se prema vašim dla...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.299,00 RSD
Vrsta
Nova
2.299 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Accessories HAC1576
Kompatibilni sa: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, Nintendo Switch Pro kontrolerima ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.699,00 RSD
Vrsta
Nova
1.699 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Accessories HAC1569
Dužina: 3.6m Napajanje: USB
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD

Slični članci

07.
Oct.
2021.
PC
Mali i lagan beskompromisni FPS gejming miš.
30.
Jul.
2021.
Ova mama je gejmer
Najnoviji model SteelSeries slušalica je u radnjama a mi vam prenosimo recenziju koju je uradila Danica Manojlović na svom blogu Indijanka Danka. Uz r...
28.
Jun.
2021.
PC
Radi se o sjajnom mišu koji zaslužuje više pažnje i definitvno možemo reći da spada među bolje miševe sa žicom. Donosimo vam recenziju k...