Playstation
30.11.2021.
Autor: Danica Manojlović

Srećno punoletstvo PS2!

Na današnji dan 2000. godine je počela prodaja PS2 konzole

PS2 danas puni 21 godinu!

Na današnji dan 2000. godine je PS2 prvi put počeo da se prodaje u ovom delu sveta. U Japanu je prodaja počela još 04. Marta 2000, dok je Severna Amerika imala premijeru u oktobru iste godine. Tu 2000. pamtim po tome što sam u oktobru rodila ćerku i pomno pratila šta se dešava u svetu gejminga (pokušavajući da preskočim sve one političke zavrzlame o kojima i danas razmišljamo). Iskreno, tada sam znala da ću teško uspeti da prikupim novac za kupovinu iste, ali sam isto tako znala da neću imati problema sa time da istu probam u nekom od klubova i firmi sa kojima sam sarađivala. Poznajem neke entuzijaste kojima u novčaniku nije ništa ostalo posle kupovine (i podmićivanja prodavca koji su uspeli da nabave par komada). Parizer ili podriguša na hlebu, žurka kod kuće sa igranjem. Lepo kažu da sve ima svoje.

PS2!

O kako je to bolje zvučalo od PS1!  

I mogli ste da igrate svoje stare PS1 igre na njemu zahvaljujući kompatibilnosti unazad. Mogli ste da gledate DVD na TV-u a svaka nova igra je morala biti vaša.  Ako je originalni PlayStation postavio temelje ljubavi prema igranju na konzolama kod nekih mojih prijatelja, PS2 je sve to samo zacementirao. Istorija i ljubav prema Final Fantasy VII i VIII, ali kada je Final Fantasy X stigao? Sa punim glasom i sa neverovatnom grafikom! Bilo je neverovatno!

PS2 era sadrži neke od najomiljenijih PlayStation serijala i ekskluziva. To je bila generacija „platformera“, igara kao što su Ratchet and ClankJak and Daxter i Sly Cooper. Znate li koliko je u to vreme bilo CD klubova samo u Beogradu? I svi su savršeno radili. Tada je bilo jako teško uvesti igrice pa je donošenje iz Singapura bila najisplatljivija opcija.

Postojali su spiskovi čekanja za iznajmljivanje za određene igre. 

Koliko je omiljenih igara iz PS2 ere za koje fanovi zahtevaju da se na neki način vrate, ili da se remasteruju, a možda dobiju i nastavak. Kingdom Hearts je započeo svoj život na PS2. Igra koja je kombinovala Final Fantasy sa Diznijem. Guitar Hero je započeo svoj život na PS2 i neverovatno doba plastičnih instrumenata i ritam igara, iako je možda u jednom momentu Wii pretio da postane popularniji sa ovom igrom i dodatcima. Koliko sjajne muzike!  U stvari, video igrice su zaista sa PS2 postale fenomen sa sve boljom muzikom. PS2 je bio pun igara koje su licencirale muziku za svoje zvučne zapise.

Toni Hawk Pro Skater 3 je mnogima postao omiljena igra zahvaljujući vraćanju koje je omogućilo lude kombinacije trikova i trčanja. Odlična muzika i neverovatna evolucija ekstremnog sporta u igri.

Ovo je bila era vrhunskih časopisa o igricama a ja sam imala svog "dilera" časopisa na Terazijama i morala sam redovno da ga podmićujem čokoladama da bi mi ostavio nekada možda i jedini primerak PC Gamer magazina. Istina, naše druženje je krenulo mnogo pre PS2 konzole, još u periodu kada su se donosile samo PC igre iz Singapura i kada sam radila emisiju CD Byte na TV Politici. Kada jednom uđete u svet igara na pravi način, teško ćete prestati da ga volite.

A da mi je tada neko rekao da ću jedno 16 godina kasnije postati Product manager za SonyPlaystation, i biti odgovorna za lasniranje PS4 Pro u Srbiji... Sećate se, to je jedina premijera neke konzole koja se dogodila kod nas u isto vreme kada i u svetu (i meni najčudnije, Hrvatska je kasnila!).

Koja je bila vaša omiljena PS2 igra?

Slični članci

26.
Feb.
2024.
Playstation
Znamo da je sve teže pronaći dobru zamenu za originalni PS4 kontroler ali srećom, neki kontroleri nezavisnih proizvođača nude isti nivo ili bolju funkcionaln...
19.
Feb.
2024.
Playstation
Sutra je dan kada se dodaju nove igre na Extra i Premium usluge PlayStation Plus, što znači da ćese oni koji su se prijavili za Premium radosti. ...