Playstation
31.03.2022.
Autor: Dzoni Kvid

Na današnji dan smo prvi put upoznali Kazuya

Davne 1994 je  u Japanu lansiran prvi Tekken

Tekken je danas poznata  borilačka franšiza u svetu gejminga, no da li ste  znali da se u početku nije trebao zvati Tekken, niti je na početku razvoja trebala biti tabačina? Davne 1993. Interno Namco je razvijao alat za animiranje različitih 3D likova.  Medjutim tvorac PlayStationa Ken Kuturagi došao  je kod njih kako bi se raspitao da li imaju u planu da objave neku igru za tada revolucionarnu konzolu. Sonyju je tada trebao odgovor na Segin borilački serijal Virtua Fighter.

 

Malo po malo, Namco je došao do borilačke igre koju su planirali nazvati Rave War.  Čak su je I neko vreme promovisali pod tim imenom, ali su se u konačnici odlučili za kraći naziv – Tekken. Kako je bio slučaj sa svim Tekkenima, I originalni deo je prvo napravljen za argadne mašine, da bi se na današnji dan pre 27 godina pojavio na originalnom  PlayStationu, barem što se japanskog tržišta tiče.

Tekken je u više aspekata predstavljao revoluciju u žanru borilačkih igara tog vremena. Za razliku od drugih igara sličnog tipa u kojima su se različiti dugmići kontrolera koristili za različite jačine napada, Tekken je svoje komande rasčlanio na delove tela sto ga smo imali odvojene komande za ruke I noge. U izvođenju posebnih poteza naglasak je takodje postavio na ritmičnost naredbi.

 

S tehničke strane Tekken je bio jedna od najranijih borilačkih igara u 3D okruženju, uz već spomenuti Virtua Fighter. Isto tako je bio jedna od prvih 3D igara koje su se na konzoli izvodile u 60 fps-a.

Tekken je za današnje pojmove imao dosta siromašnu postavu boraca, ali je zanimljivo da su gotovo svi bili dobro prihvaćeni tako da su se pojavljivali I u nastavcima. Kazuya, Heihachi, Yoshimitsu, King, Nina, Paul i drugi bili su prvi učesnici prvog King of the Iron Fist turnira od kojeg je krenula saga o porodici Mishima koja se rastegnula kroz sledećih 20-ak godina, sve do Tekkena 7, a sve je izglednije da će se  nastaviti i u Tekkenu 8.

 

Tekken je kao jedna od prvih igara za PlayStation brzo postao sinonim za glavnu tabačinu na toj platformi. Ne čudi da je postao prva igra u istoriji PlayStationa koja se prodala u više od milion primeraka. Dok su nastavci ostvarili još bolje rezultate, čime je Tekken postao peti najuspešniji serijal na prvom PlayStationu.

 

Originalni Tekken osim na PlayStationu 1 pojavio se i na PS2 konzoli u sklopu Tekkena 5 koji je doneo Arcady History mod.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4400
PS4 Tekken 7
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Vrsta
Nova
2.499 ,00 RSD
Korišćena
1.599 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
XBOX ONE igre XBO856
Tekken 7 - Legendary Edition  sadrži 8 dodatnih boraca tako da ih pri izboru imate...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
XBOX ONE igre XBO238
Xbox One Tekken 7
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Vrsta
Nova
2.499 ,00 RSD
Korišćena
1.999 ,00 RSD

Slični članci

26.
Feb.
2024.
Playstation
Znamo da je sve teže pronaći dobru zamenu za originalni PS4 kontroler ali srećom, neki kontroleri nezavisnih proizvođača nude isti nivo ili bolju funkcionaln...
19.
Feb.
2024.
Playstation
Sutra je dan kada se dodaju nove igre na Extra i Premium usluge PlayStation Plus, što znači da ćese oni koji su se prijavili za Premium radosti. ...