Playstation
13.07.2022.
Autor: Danica Manojlović

STRAY - Sudbina jednog Čarlija u Cyberpunk svetu

Malo drugačija igra

Igru STRAY smo naveli u našem spisku očekivanih igara ovog meseca u tekstu o PlayStation Plus problemima

Kažu da je sve u umetnosti jednom već bilo objavljeno u nekoj sličnoj formi i da je samo pitanje kako ćemo ti predstaviti. Moda nam se periodično vraća sa par dodataka, čisto da ne vude da je reciklirana. Muzika današnjice nas podseća na hitove prošlosti, a iskreno, ovi autotune tonovi nisu za moje uši jer sam to prošla u mnogo lepšoj i muzikalnijoj varijanti od tehno popa moje mladosti. Sa igrama bi moglo da se navede isto. Od prve igre 1948. godine inspirisane nemačkim projektilima do današnjih dana nema ideje koja nije urađena, samo je pitanje kako. It take Two je neplanirano svojim inovacijama prošle godine oduševio igrače, a postoje oni koji misle da će igra STRAY mnogima biti prijatno iznenađenje, i svakako nešto novo.

Igre o ratu, o postapokalipsama, o srednjovekovnoj eri, o zmajevima i o nordijskoj mitologiji, vožnjama i ubijanjima, pucanjem i magijama, može izgledati kao da je sve već urađeno u nekom svojstvu. Ali... sć vremena na vreme, dolazi igra sa tako jedinstvenom i zabavnom idejom da je odmah vredna pažnje. BlueTwelve nam sada nudi STRAY.

Najavljena 11. juna 2020. od strane PlayStation-a, Stray je avanturistička igra u trećem licu u kojoj igrači kontrolišu mačku lutalicu.

Sa ekološkim zagonetkama i platformom u svojoj srži, Stray, na papiru napisano i pričitano, nije ništa tako novo. Igre usredsređene na životinje rade se od ranih dana platformera, zar ne?

Međutim, Stray ima jednu, veliku, veliku udicu koja ga izdvaja od konkurencije - njegovo cyberpunk okruženje!

U poslednjih nekoliko godina, cyberpunk žanr je bio dosta u fokusu. Od visokobudžetnog Cyberpunk 2077 CD Projekt Red-a, do manjih indie naslova kao što je Ruiner, ova cyberpunk estetika je od nečeg prilično nisko kotiranog u industriji video igara postala jedna od najčešće korišćenih slojeva igara u poslednjih nekoliko godina. I uprkos tome što žanr dostiže opasno visoke nivoe prezasićenosti, igra o mački lutalici koja pokušava mirno da se kreće kroz svet neona mogla bi da se izdvoji iz gomile.

Stray je smešten u svet naseljen robotima, i u velikoj meri je cyberpunk igra, sa okruženjem koje je u inspirisano zidinama grada Kowloon. 

Preuzimajući ulogu glavnog lutalice, igrači će morati da se kreću po ovim velikim gradskim sredinama, povlačeći sanduke da bi se popeli i rešavajući druge mirne ekološke zagonetke. Da bi igra bila još više cyberpunk, lutalica je u pratnji drona pratioca, B-12, koji je sposoban da prevede govor robota  dijalog za igrača. Ništa u vezi sa cyber estetikom ili okruženjem nije nužno originalno, ali jedinstvena perspektiva igre je ono što je ističe. 

Dok druge cyberpunk igre stavljaju igrače u uloge skoro besmrtnih plaćenika, sa noževima i hakerskim sposobnostima, Stray sve to ostavlja po strani i omogućava igraču da prolazi kroz svako okruženje u svom slobodnom vremenu, omogućavajući im da zaista uđu u futurističko okruženje . Umetnički stil igre Stray ovo uveliko poboljšava, sa savršenom količinom realizma koji se primenjuje na elemente kao što su mačje krzno i vremenski efekti, dok je dovoljno stilia dato i cyberpunk elementima. U godini ispunjenoj akcionim igrama iz trećeg i prvog lica, Stray se zaista ističe, predstavljajući se kao atmosferska avantura iznad svega.

Imajući to u vidu, Stray još uvek ima dosta napetih momenata za one koji nisu ljubitelji mirnih igara.

Tokom cele igre Stray, igrači će se susresti sa Zurk-ovima, koji će loviti lutalice. Iako će ovo nesumnjivo ponuditi neke intenzivne sekvence jurnjave, igra neće biti toliko naporna ili intenzivna kao što je na primer, omiljeni Elden Ring mnogih mojih poznanika, koji nudi jedinstveno iskustvo.  Ako jedinstvena postavka i perspektiva ove igre nisu dovoljni da ubede igrače da treba da isprobaju igru, onda će to možda biti činjenica da je Stray igra besplatna.

Za one koji su pretplaćeni na PlayStation novi PS Plus Extra nivo (ili Premium), Stray će biti besplatan za preuzimanje na dan lansiranja 19. jula.

Stray će se pojaviti 19. jula za PC, PS4 i PS5.

Slični članci

26.
Feb.
2024.
Playstation
Znamo da je sve teže pronaći dobru zamenu za originalni PS4 kontroler ali srećom, neki kontroleri nezavisnih proizvođača nude isti nivo ili bolju funkcionaln...
19.
Feb.
2024.
Playstation
Sutra je dan kada se dodaju nove igre na Extra i Premium usluge PlayStation Plus, što znači da ćese oni koji su se prijavili za Premium radosti. ...