Playstation
14.07.2023.

SCORN - Za PS5 a domaće!

Horor za PlayStation

SCORN je od samog starta izazvao dosta pažnje! Prikupljanje novca za razvoj, produženje rokova za prikupljanje i na kraju odlična podrška jakog studija. Hit u najavi!

Uprkos tome što izgleda kao pucačina  na svojoj površini, Scorn je iskustvo fokusirano na atmosfersku zagonetku. Kao čudno humanoidno stvorenje, istražićete vanzemaljski svet prepun lavirinta da biste otkrili njegove misterije. Dok je borba prisutna, ona je veoma sekundarna u odnosu na dešifrovanje apstraktne priče i zagonetki, a čak i ta otkrića će prvenstveno zavisiti od vaše interpretacije.  

Verzija za PlayStation 5 ima DualSense podršku za povratne informacije i 4K/60 fps igrivost. 

SCORN je igra sa čudesno užasnom atmosferom i pametnim, bezobzirnim zagonetkama je potkopana nekim lukavim kontrolnim punktovima i neuobičajenom borbom. Nema rođenja bez začeća, nema života bez rođenja, nema rođenja bez života i nema života bez smrti. Na prvi momenat me uvek podseti na one poznate maske koje se prave u Meksiku a nose naziv Život-rođenje-smrt.

Ovaj ciklični motiv je prošiven kroz ceo Scorn. To je svet u kome su životinja i automatizacija spojeni zajedno u nekako čudnom i nelagodnom savezu, tako besprekorno pomešani da nikada niste potpuno sigurni gde završava organska materija i počinje mašina. Za jednu tako ćutljivu igru< Scorn nema tekstualne upite, nema dijaloga i mapa a vi se krećete kroz njegov svet organskim istraživanjem, nadom, srećom i ničim viš. Vadićete deformisanu formu iz trulog jajeta, čupati organsko oružje iz pupčane futrole pre nego budete uronjeni u gustu, mlečnu supstancu koja Vas slama.

Dosta se pisalo o statuama u čudnim i kompromitujućim pozicijama. Otečeni abdomeni, pupčane vrpce, krv...

Nije za one sa slabim stomakom, ali ovo je horor, zar ne?

Protagonista je polumrtva ljuski humanoia koji luta po napuštenom vanzemaljskom svetu i bey prestanka zabija svoje oružje u misteriozne rupe i zariva svoje prste u mesnate kontrolne table. No'ne more u horor igri!  Ovaj svet je zapanjujuće odvratan i odvratno zadivljujući na sve prave načine kada je igranje u pitanju. Ima tu i grešaka i stvari koje se mogu unaprediti ali  je njegova pomno detaljna estetika za svaku pohvalu.

I mrak je, takođe zadivljujuć, figurativno i tematski. Bolesno bledilo pomešano sa naletima grimiznih, nasumičnih gomila različitog mesa, mesa koje je nekada mislilo i osećalo, a sve nekako nemarno odbačeno po uglovima. Tu su klaustrofobični hodnici u kojima zidovi izgledaju kao da su izgrađeni od kostiju i kože, čini se kao da je inspiracija bila Ćele kula, a Vi se ne možete otresti osećaja da staza na tlu ispod vaših bosih nogu više liči na kičmu nego na transportni sistem.

Ne postoje jeftine sablasnosti ili strahovi od skoka, i umesto toga, oslanja se na zloslutni zvučni zapis i njegove briljantne znakove koji treba da podignu napetost. Ovo nije negativno, već plus za igru. Bićete pomalo  zgroženi, nekada uplašeni ali malo. Možda je toga moglo da bude više. Manje grozote, više strahote.

Zagonetke su bez nagoveštaja i ponekada ćete biti frustrirani, ali da, rešićete to na kraju. Sve se rešava pre ili kasnije i nekako u svoje vreme. 

Da li treba odigrati SCORN na PS5?

Svakako!

 

 

 

 

Izvor slika Internet

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41427
Signalis igra predstavlja survival horor smešten u distopijsku budućnost u...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50397
Preuzmi ulogu jednog od članova ozloglašene porodice Slaughter il...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50385
Inspirisana poznatom pričom o Pinocchio, Lies of P je action-soul igra smeštena ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.999,00 RSD
Vrsta
Nova
8.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50255
Hello Neighbor 2 je stelt horor igra o iskopavanju tajni jezivog komšije, a ono ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD
Korišćena
2.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
XBOX ONE igre XBO950
Beskrajna bitka između rajskih nebesa i pakla besni i dalje dok haos preti da...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.999,00 RSD
Vrsta
Nova
9.999 ,00 RSD

Slični članci

19.
Oct.
2022.
Vesti/Najnovije
Šta igrati ukoliko volite da se dobro uplašite ali ne verujete u vanzemaljce, poludele životinje ili duhove?
15.
Oct.
2022.
Vesti/Najnovije
Bol je stalna. Strah je posvuda. Predah donosi samo žestoku melanholiju. Scorn je neverovatno umetničko delo, a stvari koje evocira toliko su neugodne da sam...
02.
Jun.
2022.
Ova mama je gejmer
Posle ovog ludila oko korone, čovek bi pomislio da ćemo se baviti samo lepim stvarima i uživanjima. Trend video igara i filmova ove godine ipak pokazuje da v...