Playstation
08.12.2023.

Playstation Slim konzola je u prodaji

Manje, tanje i još po nešto

Kako konzola stari, nije neobično da je njen proizvođač zameni redizajniranim modelom. Ovo je obično "slim" verzija koja pakuje istu tehnologiju u manji, elegantniji paket.

Kada je PlayStation 5 lansiran 2020. uz ogromnu pompu i oduševljenje, postao je jedna od najpopularnijih do sada. Dodajmo tome nedostatak čipova, koronu i veliku potražnju, trebalo je mnogo truda i veza da bi se došlo do istog. I sada, kada se čini da je euforija malo splasnula, nije vam potrebna veza da kupite PS5 konzolu u radnjam. Možemo reći, u šali naravno, da sa sa smanjenjem euforije smanjila i konzola!

U Australiji je 6. decembra 2023. godine, objavljen PlayStation 5 Slim novog izgleda koji treba da zameni originalni, veći model.  Sada kada je isti takođe dostupan za kupovinu, evo što treba da znate o PlayStation 5 Slim i PlayStation 5 Slim Digital Edition.

Pisali smo već da je PlayStation 5 Slim najavljen u oktobru 2023. i najnovija je PlayStation konzola koju je ponudio Sony. Ista je kao PlayStation 5 koju poznajemo i volimo, ali znatno manja.

Sećate li se koliko je noviji PS4 bio u odnosu na prvi model?  PlayStation 4 Pro je doneo ogromno povećanje rezolucije i snage u poređenju sa PlayStation 4, ali ovde to nije slučaj.  PlayStation 5 Slim zadržava većinu funkcija sa PlayStation 5. Međutim, napravljena su neka poboljšanja kako bi ova konzola bila više privlačna za igrače od svog prethodnika.

Najveća i najuočljivija razlika je veličina između PlayStation 5 i PlayStation 5 Slim. Fizička veličina konzole PlayStation 5 Slim je 30 posto manja od PlayStation 5, kao i 18 posto lakša. PlayStation 5 Slim Digital Edition ima 30% manju veličinu u odnosu na PlayStation 5 Digital Edition i 24% je lakši.  PlayStation 5 Slim je primetno manji od originalne konzole. Iako je ovo smanjenje veličine značajna razlika i poboljšanje u odnosu na PS5, ona je i dalje velika konzola u poređenju sa svojim glavnim konkurentom Xbox Series X.  

DualSense kontroleri koji se koriste za igranje PS5 ostaju iste veličine. Fizička razlika su i pokrivne ploče. Originalni PS5 je imao dva poklopca sa obe strane. PlayStation 5 Slim ima četiri odvojena poklopca za kombinovanje i usklađivanje sa izgledom vaše konzole. Gornji paneli imaju sjajni izgled, dok donji ima mat završnu obradu.

Naravno, kako je u pitanju Sony, fizička veličina se  smanjila, ali to ga ne čini manje igrivim. Naprotiv! Kapacitet skladištenja za PlayStation 5 Slim i PlayStation 5 Slim Digital Edition je povećan na 1TB u poređenju sa 825 GB na PS5. Snaga za PS5 Slim ostaje ista tako da će rezolucija i kvalitet vaše igre biti jednako dobri. Kada je PS5 prvobitno objavljen, velika tema razgovora je bila da Digital Edition nije mogao da reprodukuje fizičke kopije igara. Iako je to isto sa PlayStation 5 Slim Digital Edition, sada možete kupiti Ultra HD Blu-ray Disc Drive odvojeno i dodati ga svom PS5 Slim Digital Edition kako bi bio kompatibilan sa fizičkim igrama. Samo, da li se isplati je sasvim druga priča.

Imamo sada i dva USB-C porta sa prednje strane umesto jednog USB-C i jedan USB-A. Jedina druga opipljiva prednost je ta što lokacija dugmeta za izbacivanje disk jedinice znači da konačno možemo prestati da mešamo dugmad za napajanje i izbacivanje koja su izgledala previše slično još od PS4.  Što se tiče uklonjivog diska, pohvale za Sony za olakšano odvajanje ili pričvršćivanje disk jedinice bez ikakvih alata. Lakše je nego dodati M.2 SSD na PS5, što je još uvek moguće. 

Podešavanje disk jedinice zahteva internet vezu, čak iako je disk jedinica priključena na vašu konzolu. Nećete moći ništa da igrate dok se bar jednom ne povežete sa Sony serverima. Postoji upozorenje da je za fabričko resetovanje vaše konzole potrebna internet konekcija da bi se pravilno uparila disk jedinica, što postavlja pitanje šta se dešava ako prodate ili kupite polovnu disk jedinicu koja nije bila uparena. Saznaćemo! Ovo može dovesti do problema kada je u pitanju čuvanje višegodišnjeg igranja.

Uključeni DualSense gamepad je isti kao onaj koji je uključen u originalni PS5. On ostaje jedan od najnaprednijih i najudobnijih kontrolera konzole, sa prilagodljivim okidačima, kontrolom pokreta i iznenađujuće preciznim i realističnim vibracijama. 

Ovaj manji PS5 je mnogo lakše postaviti horizontalno. Nezgrapno dvosmerno postolje prve verzije zamenjeno je sa dva mala plastična klina koji se uklapaju u bočne strane konzole kako bi bila stabilna. Ali... Novi PS5 uopšte ne dolazi sa postoljem

Za one koji već imaju PS5 i razmišljaju o nadogradnji, možda je bolje da se suzdrže i sačekaju Pro (šuška se) ili moćniji model. Nema dovoljno razlika između ova dva modela, pogotovo zato što vam oba omogućavaju da sami povećate internu memoriju.

 

DOBRO

  • Veći hard disk
  • Novo modularno ležište optičkog uređaja
  • Bolja stabilnost kada je u horizontalnom položaju
  • Iste odlične performanse i karakteristike kao original

LOŠE

  • Nije mnogo manja od originalnog PS5
  • Ne uključuje vertikalno postolje
  • Potpuno digitalna verzija košta više od originala

Slični članci

14.
Apr.
2021.
Playstation
Ažuriranje sistemskog softvera za PS5 stiže i donosi unapređenja u opcijama za skladištenje igara, društvenim funkcijama i opcijama kontro...
14.
Feb.
2021.
Playstation
PlayStation 5 je impresivna konzola i to ne samo zbog svoje procesorske snage i grafičkih mogućnosti već i zbog DualSense kontrolera koji predstavlja ve...
15.
Sep.
2020.
Blog
Sony je navodno smanjio planiranu proizvodnju PS5 za svoju fiskalnu godinu, i to za 3 miliona komada.