Playstation
13.01.2024.
Autor: Danica Manojlović

PS Plus Essential igre za januar

Odičan izbor!

Čini se da je Sony rešio da ovu godinu počne u velikom stilu!

Sva tri besplatna naslova imaju verziju za PS5, iako se dva od tri naslova mogu igrati i na PS4.  Ako ste tek počeli da koristite PlayStation nakon što ste kupili novu konzolu tokom praznične sezone, potrebno vam je nekoliko jednostavnih stvari da biste iskoristili tri besplatne igre mesečno:

  • PlayStation Network nalog,
  • Pretplata na najmanje PS Plus Essential nivo.

Sa njima možete pristupiti besplatnim naslovima i evo koje igre možete dodati u svoju biblioteku ovog meseca. Uvek imajte na umu da ćete imati pristup ovim igrama samo dok je vaša PS Plus pretplata aktivna, čak i na najnižem nivou.

Prenosimo Vam deo recenzije koju je objavio Svet kompjutera o igri A Plague Tale: Requiem

Kod igara kao što je A Plague Tale produkcijske vrednosti moraju da budu na vrhunskom nivou,- kako bi mogao da se očekuje bilo kakav uspeh na tržištu. Requiem, baš kao i prethodnik, na ovom polju ne da ne razočarava, već predstavlja jednu od tehnički najuobličenijih igara koje smo videli do sada.

Igra je veća i sadržajem bogatija od prethodne i donosi poboljšanja na gotovo svakom polju...

Grafika je vrhunska, u pojedinim momentima i spektakularna, a dok pohodite dostupne oblasti i pratite kako se krajolik menja, dođe vam da se zapitate kakvi su to majstori radili na ovom naslovu. Naravno, ni zvučna podloga ne zaostaje: od dramatične muzičke pratnje, preko odličnih ambijentalnih zvukova, pa sve do fantastičnog voice actinga. Kako glavnih, tako i sporednih glumaca.

Raskoš na vizuelnom planu odnela je danak kada je hardverska zahtevnost u pitanju, pa će PC igrači, ukoliko žele da pokrenu igru u rezoluciji većoj od 1920×1080 piksela, morati da obezbede mašinu koja je mnogo jača od one iz polja Poželjno u infoboksu. Zbog velike hardverske zahtevnosti, izostale su verzije za PlayStation 4 i Xbox One.

Da se vratimo na detaljisanje o tome zbog čega su produkcijske vrednosti zaslužne za to što će Requiem mnogi uvrstiti u svoju kolekciju (ili ga, barem, staviti na spisak želja). Igra ne donosi puno toga novog kada je u pitanju sam gameplay. Dakle, i dalje je u pitanju naslov čija radnja se odmotava prilično skriptovano i koji vam ne dopušta da previše odstupate od rute kretanja ili od načina na koji su autori zamislili da se odmotava klupko narativa. Naravno, priča je predstavljena igraču na vrhunski način, delom i zbog odlične „glume”, a za razliku od radnje prethodne igre, sada smo dobili daleko više neočekivanih obrta i dramatičnih momenata. Nekome može da zasmeta ukupna dužina igre ili sam tempo odmotavanja radnje. U igri je ukupno 18 poglavlja i svako od njih je poprilično dugačko, pa posle nekog vremena ponavljanje jednog te istog skupa akcija prestaje da bude toliko zabavno. Nije u pitanju open world igra, pa priča mora da se prati u specifičnom ritmu koji su zacrtali autori. Tek tu i tamo bićete u prilici da se upustite u rešavanje neke sporedne misije, ali samo zato što se one već nalaze na glavnoj ruti kretanja, pa će veći izazov biti kako rešiti logičke zavrzlame vezane za njih, nego doći do same lokacije.

U centru zbivanja još jednom su Amicia i njen brat Hugo, koji svoje prokletstvo - „bolest” pod nazivom Prima Macula, prosipa naokolo proždirući čitave gradove i provincije. Horde pacova, kao svojevrsni zaštitni znak igre, još su strašnije nego ranije; Hugo će opet moći da preuzme kontrolu nad njima, ali samo tamo gde je to unapred predviđeno. Ovog puta, mnogo strašniji su okršaji sa ljudskim neprijateljima, jer Amicia ne raspolaže sredstvima za jednostavno rešavanje konflikata. U borbi „jedan na jedan” gotovo je neupotrebljiva, jer osim što može da blokira udarce ili iskoristi nož, protiv neprijatelja u oklopu nema šta da traži. Naravno, kada upotrebi nož, dok ne pronađe drugi biće goloruka, a praćka od koje se ne odvaja je spora i neefikasna. Konflikti se zato rešavaju šunjanjem i, čini se, bezbrojnim pokušajima da se nekako dovučete do checkpointa, kako vam trud ne bi propao. Naravno, i dalje možete da se služite alhemijskim pomagalima, za čije spravljanje se koriste špecije kojih ima u izobilju. Slaba su uteha kada vas neprijatelji sateraju u ćošak, ali trial & error, pa kom opanci, kom obojci.

 

Evil West su odigrali mnogi a osnovno o igri je sledeće.

Evil West svakako nije igra koja će nekoga odušeiti kompleksnom pričom a još manje inovativnim i zanimljivim likovima. Bitno je imati u idu da igra ima svoju priču i zaplet. Vi ste Jesse Rentier koji je opaki kauboj ali i ubica vampira po porodičnoj liniji. I to ne samo vampira već i raznih drugih čudovišta. Kada grupa ružnih i opakih vampira odluči da izađe na videlo i krene u rat protiv ljudi, na Vama je da se opremite svim mogućim naoružanjem i krenete da ih zaustavite. Stil igre je svež i zanimljiv i svakako ćete uživati u igranju.

 

Nobody Saves The World ima ocenu 79 na Metacritic

Kada se Calamity ponovo probudi, ko može spasiti svet? Niko! Sem Vas!

Savladajte umetnost transformacije da biste postali puž, duh, zmaj i još mnogo toga u ovom novom pristupu akcionim RPG-ovima kreatora Guacamelee!  Završite zadatke za otkrivanje i zamenu između 15+ različitih i različitih Formi. Kombinujte i uparite sposobnosti na neočekivane načine da biste otključali i završili još izazovnije zadatke. Istražite ogroman svet, sami ili sa prijateljem na mreži, dok čistite tamnice koje menjaju oblik u pokušaju da zaustavite Nesreću i spasite svet!

 

Koja od ovih igara je Vaš favorit?

 

 

 

Slični članci

26.
Dec.
2023.
Vesti/Najnovije
Od klasičnih simfonija i industrijskog ritma, preko acid džeza i sintvejva do roka, ove godine smo imali sreću da slušamo i igramo uz ritmove koji nas...
19.
Nov.
2020.
Playstation
Nova generacija konzola samo sto je izašla a već se suočava sa ozbiljnim problemom, nedostatkom novih igara koje su veliki (ako ne i najveći) adut dva...
29.
Jul.
2020.
Playstation
Sve što smo do sad saznali o najnovijoj generaciji Playstation konzole!             &nbs...