Vesti/Najnovije
30.11.2021.

HEDWIG: 10 stvari koje nista znali

Sova kao nijedna druga

Hari ima dosta prijatelja u serijalu o Hariju Poteru. Ron sa jedne strane, zbija šale i zabavlja ga, a Hermiona sa druge, mu pruža savete kako bi išao u pravom smeru. Dambldor mu je mentor, Hagrid je prijateljska očinska figura, a Dobi je večiti zaštitnik. Hedviga je, međutim, njegov najdosledniji i najbliži pratilac. Njih dvoje su se sreli mnogo pre nego je sreo Rona, Hermionu i ostale.

Godine 1991. Hedviga je držana u  Eeylops Owl Emporium, dok je nije kupio Rubeus Hagrid dok je pomagao Hariju Poteru da nabavi školski pribor. Bila je rođendanski poklon Hariju za jedanaesti rođendan. Hari je bio oduševljen svojim novim ljubimcem i veoma zahvalan Hagridu. Ovo je bio prvi rođendanski poklon koji je Hari ikada dobio, jer Durslijevi nikada nisu slavili ni jedan njegov rođendan. Vrlo brzo se vezao za nju i odlučio je da je nazove Hedvig po osobi koju je video da se pominje u Istoriji magije. U danima pre nego što je stigao na prvu godinu u Hogvorts školu veštica i čarobnjaštva, Hari je izbegavao Durslijeve tako što je ostajao u svojoj sobi. Hedvig je ostala sa njim za to vreme kao njegova jedina prijateljica u 4 Privet Drive.

Ona možda izgleda kao čudno odana sova, ali postoji mnogo toga što čak ni najposvećeniji obožavatelji Potera možda nisu znali.

 

1. Dobila je ime po Svetoj Hedvigi

Nemoguće je poreći da JK Rowling nije sjajna u izmišljanju imena punih smisla i razloga. Postoji nekoliko srednjovekovnih svetaca koji su uticali na ime ove snežno bele sove: Sveta Hedviga Andeška, zaštitnica siročadi, i Sveta Hedviga, koja je bila kraljica Poljske tokom 14. veka.

 

2. Letela je u Francusku

Jedan poseban primer Hedvigine impresivne sposobnosti da pronađe i locira ljude prikazan je kada je odletela čak do Francuske kako bi odnela Hermionin rođendanski poklon Hariju. Na povratku je očigledno nekako saznala da je Hari stigao do Leaky Cauldron, gde je stigla pet minuta pre njega.

 

3. Mogla je da isporuči poruke po imenu

Sove su pametne životinje i toga su svi svesni. Međutim, Hedvig pokazuje sposobnost daleko iznad svega što bi bilo ko mogao očekivati. Jedan takav zadatak koji obavlja sa lakoćom, vrlo redovno, je mogućnost da nosi poštu bez adrese. Možda je bila obučena da zna gde svaka osoba živi? Pa, ne, jer je mogla nekome da donese poštu čak i kada je ta osoba bila u pokretu (primer Francuska).

 

 

4. Ona je bila prvi poklon koji je Hari ikada dobio za rođendan

Pod starateljstvom Durslijevih, Hari je dobio neke zaista strašne poklone. Oni za koje mi znamo, tipa 50 penija, čačkalica, maramica i čarapa, stigli su nakon što je dobio Hedvig. Koliko znamo, on nije dobio nijedan pravi poklon otkako su mu roditelji umrli. To je značilo da je Hagridov poklon Hariju bio prvi pravi, istinski, brižni poklon koga se mogao setiti da mu ga je neko kupio.

 

5. Ona nije bila naklonjena Pigvidgeonu

Osim neverovatno kratkog pojavljivanja Easter egg na ramenu Džini Vizli u Hogwarts Express, nikada nismo uspeli da sretnemo Pigwidgeon-a. Bio je izuzetno dosadna, sićušna sova u vlasništvu Rona, a Hedvig zaista nije bila njegov najveći obožavatelj. Pošto smo znali da je Hedvig bila prilično ponosna, snobovska životinja, nije bio blagonaklona prema živahnim i žustrim postupcima mlađe, detinjastije sove sa kojom je često morao da se druži.

 

 

6. Ozdravila je zahvaljujući Profesoru Grubbly Plank-u

Vladavina terora Dolores Ambridž u Hogvortsu je na kraju dostigla tačku u kojoj je mogla da naruši privatnost svojih učenika, kao i da ih fizički muči. Nakon što je presrela Harijevu poštu da bi videla sa kime razgovara, Hedvig je povređena i morao je da se brine o njoj profesor Grubli-Plank, učitelj predmeta Briga o magičnim stvorenjima.

 

7. Hedwig je glumilo više sova

Dok je verzija Hedvige koju vidimo u filmovima prilično konzistentna po izgledu, zapravo postoji više sova koje su imale ulogu ovog lika. Glavna, obučena sova koja je izvodila većinu scena zvala se Gizmo.

 

8. Hedwigu su glumili muškarci

Zanimljivo je da su sve sove koje su se smenjivale u ulozi Hedvige bile muške. To je značilo da bi tokom čitavog filma pojava Hedvige bila veoma zbunjujuća za stručnjake za sove, jer je njihova boja prilično različita. Međutim, ženke snežnih sova su mnogo veće, pa su manji mužjaci bili neophodni za njihovu upotrebu uz decu koja bi morala da ih drže i komuniciraju sa njima.

 

9. Hedvigina tema je glavna tema franšize

Bilo bi vam teško da pronađete osobu koja nije upoznata sa glavnom temom franšize o Hariju Poteru. Te jasne prve note su u stanju da izazovu čitav niz emocija kod ljudi koji su odrasli uz serijal, a čak i oni koji ne cene svet čaronjaka će priznati lepotu partiture Džona Vilijamsa. Zvanično, ovo centralno delo je poznato kao 'Hedvigina tema'.

 

10. JK Rowling nema pojma o sovama

Činjenica je da je književnica napravila dosta propusta i grešaka kod ovog prelepog stvorenja. JK Rovling se, otkako je kreirala lik Hedvige, izvinila publici zbog netačnog prikaza snežnih sova. Objasnila je da lete danju, prave vrlo malo buke, a kada to urade, to je više zvuk lajanja nego huk koje Hedvig često koristi da komunicira sa Harijem, i da nikada ne bi jeli slaninu za koju Rouling tvrdi da bi je grickala nakon dostave pošte za doručkom.

 

Ovo predivno stvorenje je tokom svog života, ispunjavala tradicionalnu funkciju sove dostavljajući poštu za Harija. Prvu godinu u Hogvortsu provela je ispunjavajući svoju dužnost tako što je dobijala i slala pisma Rubeusu Hagridu, a čak ih je odnela i Čarlsu Vizliju u Rumuniju.  U leto 1992. ponovo su boravili kod Durslija u Privet Drajvu. Vernon Dursley je primorao Harija da zaključa Hedvigu u njenom kavezu, ponekad nedeljama da bi sprečio Harija da šalje poruke svojim "čudnim malim prijateljima". Hedvig je počela da postaje dosadna i frustrirana, osećaj koji je Hari takođe imao. Osećao se zaboravljenim od svojih prijatelja i razmišljao je da je Hedvig jedini dokaz koji ima da je svet čarobnjaka stvaran.

Kada su Ron, Fred i Džordž Vizli stigli da spasu Harija iz Privet Drajva u letećem Fordu Anglia, zamalo je zaboravio Hedvig kada je ulazio u auto. Primetila je i uzviknula, probudivši Vernona. Hari je morao da trči po nju i stavi je u auto. Kasnije ju je pustio napolje, a Hedvig je letela iza automobila sve do Burou. Sledećih leta, Hedvigino frustrirano urlanje ubedilo je Durslijeve da dozvole Hariju da je pusti da leti, pod uslovom da je ne koristi za slanje poruka. Međutim, Hari je ponekad ignorisao ovo uputstvo.

U leto 1993. trebalo joj je više vremena da se vrati u Privet Drive jer je odlučila da odleti do Hermione kako bi donela rođendanski poklon za Harija. Na povratku je morala da pomogne Erolu da odnese Ronov poklon Hariju kada se on srušio. Kasnije se vratila Hermioni da joj uruči Harijevo pismo, a u njenom odsustvu on je napustio Privet Drive i otišao u Leaky Cauldron. Hedvig je bila veoma inteligentna i znala je gde treba da ide. Ona je stigla u pab nekoliko minuta ranije od njega. U toku Drugog čarobnjačkog rata, Hedvig je bila ograničena u tome šta je mogla da uradi za Harija, zbog činjenice da snežne sove nisu poreklom iz Britanije, što ju je činilo upadljivom; ovo bi potencijalno moglo da izazove sumnju ako posmatrači budu svedoci snežne sove koja uvek ide napred-nazad sa određene lokacije. Konkretan primer ovoga je bio tokom izbegavanja Sirijusa Bleka Ministarstva magije 1994. Hedvig je želela da isporučuje poruke, ali Hari je odbio da je izloži riziku i to je dovelo do sukoba.

Godine 1995., Hedvigu su napali saradnici Dolores Ambridž u pokušaju da presretnu Harijevu poštu, zahtevajući od Dobija i profesora Planka da je neguje da ozdravi. Lavanda Braun je jednom priznala Parvati Patil da je uvek volela Hedvig i da je mislila da je neverovatno lepa.1996, Hedvig je donela Hariju potpuno novu kopiju Advanced Potion-Making iz Flourish and Blotts, koja je bila zamišljena kao zamena za kopiju Polukrvnog princa, ali je on ipak nije koristio.

Hedviga je ubijena 1997. tokom Battle of the Seven Potters. Dok je bila na Hagridovom letećem motociklu sa Harijem, pogodila ju je smrtonosna kletva, verovatno usmerena na Hagrida ili Harija. Odmah je ubijena i pala je kao krpena lutka na dno svog kaveza. Hari je bio uništen gubitkom Hedvige. Njegovi prijatelji su bili duboko potreseni i saosećali su sa njim, i pokušavali su da ga uteše. Hagrid ga je tešio rekavši da je Hedviga živela "divnim starim životom".

 

"No... NO! Hedwig... Hedwig..."

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Bobble Figure Harry Potter - Hedwig 9cm
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.199,00 RSD
Vrsta
Nova
2.199 ,00 RSD

Slični članci

24.
Dec.
2021.
Ova mama je gejmer
Harry Potter kao lik iz knjige, kao junak iz filma ali i kao deo naših života. Sada se vraća, na neki način!
04.
Mar.
2021.
Vesti/Najnovije
Šefovi Warner Media su za nastavak Harry Potter franšize na HBO Max i Warner Bros.
09.
Feb.
2021.
Vesti/Najnovije
Svake godine se vode polemike oko toga da li je kod nas Dan Zaljubljenih ili ne, ali ono što se ne polemiše je da svi volimo poklone.