Vesti/Najnovije
04.01.2022.
Autor: Danica Manojlović

Loša godina za kupce grafičkih kartica

Sniženje cena ni u najavi

Dok su prošle godine neki youtuberi kritikovali domaće distributere i najavljivali sniženja cena kompomenti. konkretno grafički kartica, ja sam pisala i govorila o tome da su takve najave neosnovane. Jedno je ono što želimo, a drugo je realnost. Razumem da i daje nekima nije jasno zbog čega su cene toliko skočile, i skaču i dalje. Ipak, ponekada bi trebalo da se dobro informišemo o svemu pre nego rešimo da nekoga kritikujemo i napadamo. Svaka izjava na društvenim mrežama i platformama nosi deo odgovornosti ukoliko ste influenser. Iako u poslednje vreme naziv "istraživački novinar" nema ono vrednost koju je imala ranije jer je skoro svako koristi za iznošenje nekih svojih razmišljanja, bez imalo utrošenog vremena da stvarno istraži pozadinu svega, postoji odgovornost, pa čak i kada nekome kažete da sačeka sniženje a on umesto toga doživi poskupljenje. 

Sredinom prošle godine, postojale su pozitivne indikacije koje su sugerisale da bi cene grafičkih kartica mogle postepeno da padaju. Međutim, to očigledno nije ispalo onako kako se očekivalo i najnoviji izveštaji pojedinih stranih medija pokazuju da se opšti trend visokih cena nastavio i u 2022.  

AMD beleži blagi pad, dok su cene Nvidije su ostale gotovo nepromenjene . Prosečne cene kartica su i dalje skoro duple na +89% i +85% iznad nivoa nekadašnjih prosečnih cena.

Izveštaj koji je objavio 3DCenter je pripremljen korišćenjem podataka od najvećih nemačkih prodavaca kao što su Mindfactory, Caseking, Computeruniverse i drugi, i samo za AMD i Nvidia kartice trenutne generacije, tj. Radeon RX6000 (RDNA 2) i Nvidia GeForce 3000 serije (Ampere). 

Sigurno primećujte još jedan zabrinjavajući trend na ovom grafikonu. Tokom četvrtog kvartala 2021. godine, od oktobra do početka decembra, došlo je do značajnog poboljšanja dostupnosti kartica. Međutim, cene su, umesto da padaju, zapravo porasle što ukazuje na to da kraj nestašice čipova, koji se očekuje oko 2023. godine, možda neće doneti niske cene GPU-a koje priželjkuju mnogi igrači. Umesto toga, čini se da su cene grafičkih kartica skoro savršeno u skladu sa cenama Ethererum-a. Mnogi polažu nade u to da bi  predstojeći Intelovi ARC GPU-ovi konačno mogli da daju tržištu toliko potrebnu promenu.

Ali...

Nestašice i dalje traju. Transport robe iz Kine je i dalje nenormano skup. Priča se o uvođenju specijalnih taksi na robu iz Kine u EU a kod nas je i dalje na snazi povećana carina na robu sa Tajvana. Biti optimista u ovoj situaciji je malo teško. Ja i dalje stojim iza toga da je bolje kupiti ono što vam je potrebno nego čekati sniženje cena. Pitanje je da li će i kada sniženja biti ono što su nekada bila.

 

Preuzeto i prilagođeno sa Indijanka Danka bloga

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PC
Kodovi važe za EU Nordic, East i West regione! Poeni važe za League of Legends i za ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.699,00 RSD
Vrsta
Nova
1.699 ,00 RSD
Korišćena
1.399 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Tastature HTA00103
Tastatura Logitech G PRO
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
16.999,00 RSD
Vrsta
Nova
16.999 ,00 RSD

Slični članci

08.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Da se primetiti da je u poslednje vreme popularnost kolekcionarskih figura sve veća. To se desilo mahom zbog proboja otaku kulture po svetu i samim prihvatan...
07.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Loš kraj filma može da nam pokvari osećaj koji imamo dok ga gledamo. Loš kraj knjige će učiniti da smo uzaludno proveli vreme u čitanju iste. D...
03.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Više od bilo kog drugog oblika medija, video igre poseduju duboku moć da vas uvuku u svoju priču i nateraju vas da postavljate pitanja, prepitujete se...