Vesti/Najnovije
04.01.2022.
Autor: Danica Manojlović

Loša godina za kupce grafičkih kartica

Sniženje cena ni u najavi

Dok su prošle godine neki youtuberi kritikovali domaće distributere i najavljivali sniženja cena kompomenti. konkretno grafički kartica, ja sam pisala i govorila o tome da su takve najave neosnovane. Jedno je ono što želimo, a drugo je realnost. Razumem da i daje nekima nije jasno zbog čega su cene toliko skočile, i skaču i dalje. Ipak, ponekada bi trebalo da se dobro informišemo o svemu pre nego rešimo da nekoga kritikujemo i napadamo. Svaka izjava na društvenim mrežama i platformama nosi deo odgovornosti ukoliko ste influenser. Iako u poslednje vreme naziv "istraživački novinar" nema ono vrednost koju je imala ranije jer je skoro svako koristi za iznošenje nekih svojih razmišljanja, bez imalo utrošenog vremena da stvarno istraži pozadinu svega, postoji odgovornost, pa čak i kada nekome kažete da sačeka sniženje a on umesto toga doživi poskupljenje. 

Sredinom prošle godine, postojale su pozitivne indikacije koje su sugerisale da bi cene grafičkih kartica mogle postepeno da padaju. Međutim, to očigledno nije ispalo onako kako se očekivalo i najnoviji izveštaji pojedinih stranih medija pokazuju da se opšti trend visokih cena nastavio i u 2022.  

AMD beleži blagi pad, dok su cene Nvidije su ostale gotovo nepromenjene . Prosečne cene kartica su i dalje skoro duple na +89% i +85% iznad nivoa nekadašnjih prosečnih cena.

Izveštaj koji je objavio 3DCenter je pripremljen korišćenjem podataka od najvećih nemačkih prodavaca kao što su Mindfactory, Caseking, Computeruniverse i drugi, i samo za AMD i Nvidia kartice trenutne generacije, tj. Radeon RX6000 (RDNA 2) i Nvidia GeForce 3000 serije (Ampere). 

Sigurno primećujte još jedan zabrinjavajući trend na ovom grafikonu. Tokom četvrtog kvartala 2021. godine, od oktobra do početka decembra, došlo je do značajnog poboljšanja dostupnosti kartica. Međutim, cene su, umesto da padaju, zapravo porasle što ukazuje na to da kraj nestašice čipova, koji se očekuje oko 2023. godine, možda neće doneti niske cene GPU-a koje priželjkuju mnogi igrači. Umesto toga, čini se da su cene grafičkih kartica skoro savršeno u skladu sa cenama Ethererum-a. Mnogi polažu nade u to da bi  predstojeći Intelovi ARC GPU-ovi konačno mogli da daju tržištu toliko potrebnu promenu.

Ali...

Nestašice i dalje traju. Transport robe iz Kine je i dalje nenormano skup. Priča se o uvođenju specijalnih taksi na robu iz Kine u EU a kod nas je i dalje na snazi povećana carina na robu sa Tajvana. Biti optimista u ovoj situaciji je malo teško. Ja i dalje stojim iza toga da je bolje kupiti ono što vam je potrebno nego čekati sniženje cena. Pitanje je da li će i kada sniženja biti ono što su nekada bila.

 

Preuzeto i prilagođeno sa Indijanka Danka bloga

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PC
Kodovi važe za EU Nordic, East i West regione! Riot poeni važe za League of Legends ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.699,00 RSD
Vrsta
Nova
1.699 ,00 RSD
Korišćena
1.399 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Miš HMI00394
Senzor: HERO optički senzor, do 25600 dpi Broj tastera: 5 Težina: 80g Orijentacija: za ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
17.199,00 RSD
Vrsta
Nova
17.199 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Tastature HTA00103
Tastatura Logitech G PRO
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
17.999,00 RSD
Vrsta
Nova
17.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Dimenzije: 400 mm x 900 mm Debljina: 3 mm  
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
6.899,00 RSD
Vrsta
Nova
6.899 ,00 RSD
Trenutno nema komentara

Slični članci

14.
Aug.
2022.
Vesti/Najnovije
Ono što je sigurno jeste da nivo dopamina u toku cele igre raste, drži vas budnim i aktivnim, gotovo „na trncima“. Ako je ovo ono š...
13.
Aug.
2022.
Vesti/Najnovije
Leviathan AI može da meša ciljeve kako se njemu prohte, tako da se dešavalo i da na početku partije se borimo sa mini-bossem dok je ostatak par...
13.
Aug.
2022.
Vesti/Najnovije
Neenah je možda vozač za bekstvo, a Kevin čovek sa kontaktima, ali izgleda da je Eli mozak operacije.
12.
Aug.
2022.
Vesti/Najnovije
Ponovno pokretanje Saints Row dodaje mnoštvo novih funkcija i potpuno novu postavu likova, uključujući DJ-a kriminalca Kevina.
11.
Aug.
2022.
Vesti/Najnovije
Saints Row ponovo pokreće seriju sa novim okruženjem i potpuno novim likovima, uključujući sjajnu novu ekipu koju igrači mogu da upoznaju.
11.
Aug.
2022.
Vesti/Najnovije
Bulkhead Interactive, developer multiplejer igre  FPS Battalion 1944 je objavio da prekida partnerstvo sa izdavačem Square Enix.
10.
Aug.
2022.
Vesti/Najnovije
Saints Row će prikazati kako titularna banda stvara svoj jedinstveni identitet u Santo Ileso, ali će im se suprotstaviti tri bande, jedna od njih su Idols.
10.
Aug.
2022.
Vesti/Najnovije
Embark Studios je objavio da je njihova PvE multiplayer igra, ARC Raiders, pomerena za 2023.
09.
Aug.
2022.
Vesti/Najnovije
Igrači Saints Row će se suočiti sa još tri bande tokom igre, a Los Panteros je jedna od njih.
08.
Aug.
2022.
Vesti/Najnovije
Iako je godina dosadnija od očekivanog jer su neke igre pomerene za kasnija izdavanja, ipak ima par naslova koji se ističu.