Vesti/Najnovije
21.03.2022.

EDU gejming

Prijavljivanje traje do 20. aprila

Da li ste znali da je ovoga meseca objavljan veoma interesantan konkurs?

Do 20. aprila 2022. godine, nastavnici matematike i informatike osnovnih i srednjih škola zajedno sa svojim učenicima i kolegama koji podučavaju druge predmete, imaju priliku da se prijave na konkurs za razvoj igara u nastavi - EguGejming.

EduGejming program je osmišljen tako da kombinuje elemente igre sa nastavnim programom, sa manerom da u;enike natera da rayvijaju kreativnog rešavanja problema i istraživačkog pristupa učenju. Cilj je napraviti edukativnu igru za jednu nastavnu jedinicu iz bilo kod predmeta koji sadrži elemente matematike koja će pomoći da se ona lakše i bolje savlada.

Konkurs je otvoren dok traju i pripreme jedanaeste najmasnovnije naučnopopularne manifestacije u Srbiji posvećene matematici, Maj mesec matematike (M3). U cilju popularizacije matematike i učenja i kroz igre, ove godine se Centru za promociju nauke i Matematičkom institutu SANU pridružuju Nordeus fondacija i Društvo matematičara Srbije.

Želimo da podstaknemo škole da budu centri kreativnosti, preplitanja disciplina, istraživanja i rešavanja problema. Igra je sjajan način da se to postigne jer se mora duboko razmišljati o temi kako bi se učinila jednostavnom i zabavnom. Željno iščekujemo radove škola iz cele Srbije jer znamo da svuda ima veoma angažovanih nastavnika i učenika - izjavio je Miloš Đuričanin, direktor strategije Nordeus fondacije.

Ovo je pravi momenat i prilika da se nastavnici informatike i matematike udruže sa nastavnicima drugih predmeta kao što su biologija, fizika, geografija, umetnost i humanističke nauke kako bi zajedno svojim učenicima ponudili nešto novo i interesantno, a znamo svi da se najbolje stvari urade kada se ljudi udruže. Radovi pobedničkih timova će biti predstavljeni na tradicionalnoj manifestaciji koju smo već pomenuli, Maj mesec matematike. Ovogodišnji je već 11. u nizu. Pored promocije, najbolje timove i njihove škole očekuju i druge vredne nagrade.

Nastavnici i učenici treba da osmisle pravila igre koja će trajati najviše 3 školska časa, a kroz koju će se izvršiti sistematizacija ili provera jedne nastavne jedinice. Dok kreiraju edukativnu igru, učesnici treba da imaju na umu 5 kriterijuma koje treba ispuniti:

  • igra treba da ima jasno definisana pravila;
  • potrebno je predstaviti edukativne elemente igre — pokriveni osnovni pojmovi izabrane nastavne jedinice, navesti koji je ishod plana nastave i učenja se ostvaruje uvođenjem igre u nastavni proces;
  • izložiti kako se prati napredak učenika tokom igre (prelazak nivoa, osvajanje bedža, određenog broja poena...);
  • navesti povlastice koje donose pređeni nivoi, osvojeni bedževi ili poeni;
  • povezati nastavnu jedinicu sa ostalim predmetima i ostalim nastavnim jedinicama unutar predmeta.

U konkursu mogu da učestvuju i nastavnici drugih predmeta u kojima su zastupljeni elementi matematike.

Kako se prijaviti na konkurs?

Prijavu je potrebno popuniti do 20. aprila u podne putem elektronske forme koja je dostupna na sledećem linku.

Uz popunjenu prijavu, učesnici treba da dostave opis igre u formi video-zapisa u maksimalnom trajanju do 5 minuta. Kako bi uspešno popunili sva polja i dodali svoj video-materijal prilikom prijave, neophodno je koristiti Google mejl nalog.

Pobednici i nagrade

Komisija će odabrati tri videa najkreativnijih rešenja koja su ispunila pomenutih pet kriterijuma. Pored toga što će radovi najboljih timova biti predstavljeni na manifestaciji M3, za školske kabinete najboljih timova biće obezbeđena i savremena oprema. Takođe, nagrađeni radovi i pobedničke škole biće promovisani u medijima kao primeri dobre prakse. Svi video-materijali biće deo baze edukativnih „igrovnih“ časova, koji će se nalaziti na platformi Nordeus fondacije i biti dostupni svim školama u zemlji.

Slični članci

08.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Da se primetiti da je u poslednje vreme popularnost kolekcionarskih figura sve veća. To se desilo mahom zbog proboja otaku kulture po svetu i samim prihvatan...
07.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Loš kraj filma može da nam pokvari osećaj koji imamo dok ga gledamo. Loš kraj knjige će učiniti da smo uzaludno proveli vreme u čitanju iste. D...
03.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Više od bilo kog drugog oblika medija, video igre poseduju duboku moć da vas uvuku u svoju priču i nateraju vas da postavljate pitanja, prepitujete se...